^

Egészség

A
A
A

Elsődleges szög-lezáró glaukóma: okok, tünetek, diagnózis, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Zárt zugú glaukóma, amely az írisz hajlamos formáival fejlődik, primer zárt szögnek nevezik. A patológia lehet a szög akut, szubakut és másodlagos krónikus bezáródása egy diákblokk vagy lapos írisz esetén. A szögzárás minden formájával az alapja a vizes humor kiáramlásának perifériás részének mechanikai blokkolása a trabekuláris hálózaton keresztül. Ha a szög elsődleges akut, szubakut és krónikus bezárása viszonylag magas nyomás az írisz mögött, akkor előre tolja. Amikor az alak lapos, az íriszet elforgatják az elforgatott ciliáris folyamatok.

Az "elsődleges" kifejezés zavaró, mivel ismeretlen mechanizmust jelent, bár valójában a betegség kialakulásának mechanizmusa egyértelmű. Ez a fogalommeghatározás azonban továbbra is alkalmazásra kerül, megkülönbözteti az elsődleges glaucomát a másodlagos zárt szögtől, például neovaszkuláris, neoplasztikus és egyéb glaukóma formáitól.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Primer zárt zugú glaukóma epidemiológiája

A fehér betegek körében a keskeny szög prevalenciája eléri a 2% -ot, és az akut szög záró glaukóma fejlettségi szintje 0,1% (OZUG). Az eszkimónak a betegség kialakulásának gyakorisága 40-szer nagyobb. Az akut zárt zugú glaukóma a fekete populáció körében kevésbé gyakori, krónikus zárt zugú glaukóma gyakrabban fordul elő. Az ázsiai fajban élő személyeknél az akut zártszögű glaukóma előfordulási aránya magasabb, mint a fehér fajé, de alacsonyabb, mint az eszkimóké. Az akut zárt zugú glaukóma aránya a nőknél a férfiak körében három-négy. A betegség kora legmagasabb prevalenciája 55-65 év. A kockázati tényezők a hypermetropia és a kicsi elülső kamra.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17]

Az elsődleges zárt zugú glaukóma kórélettana

Ha az írisz zárópecsét a lencse elülső kapszulájához nyomódik, az az írisz mögött növekszik a nyomás, ami azt eredményezi, hogy hajlamosak előre hajolni és bezárni a trabekuláris hálózatot. Ennek eredményeképpen az intraokuláris nyomás emelkedik. A pupillak az objektívvel való érintkezését és az írisz feletti nyomásnövelést a relatív pupilláris blokknak nevezik. Ha a relatív pupilla blokk elegendően széles, és az a szög nagyon szűk, a trabekuláris hálózat teljes zárva, a szemen belüli nyomás meredeken emelkedik és fejleszti az akut zárt zugú glaukóma. Ha a relatív pupilla blokk rosszul meghatározott, szűk látószögű, de nem zárt és reteszelt trabekulyarnai csak hálózaton keresztül egy rövid távolságra, ebben az esetben a szemnyomás megemelkedik nagyon lassan, gyakran éveken át. Ezt a folyamatot a szög krónikus elsődleges lezárásaként nevezik. A szubakut szög záró glaucoma az akut és a krónikus között helyezkedik el, attól függően, hogy az intraocularis nyomás emelkedik-e.

Az elsődleges zárt zugú glaukóma tünetei

Éles szög bezárása

A tünetek egy enyhe, egyoldalú homályos látásból és fájdalomtól az akut fájdalomtól, émelygéstől, hányástól és izzadástól alakulnak ki. Az ilyen tünetek általában romlik az esti órákban. A támadásokat a fáradtság, a gyenge megvilágítás, a stressz és a tartós munkavégzés okozhatja a szemek közelében.

Közelebb zárási szög

A szubakut szög bezáródásának tünetei: intermittáló fájdalomcsillapítások, homályos látás. A tünetek gyenge fényviszonyban, stresszben, fáradtságban és a szem közeli távolságában zajlanak. Az alvás megszakíthatja a támadás kezdetét. Ez a betegség migrénes fejfájásként történhet.

Krónikus zárási szög

Jellemző a tünetek hiányára. Ha a szög teljesen le van zárva, a nyomás hirtelen emelkedik, a beteg panaszkodhat a fájdalomtól.

Elsődleges zárt zugú glaukóma diagnosztizálása

Biomikroszkópos és gonioszkópia

Éles szög bezárása

Az érintett szem vizsgálata során enyhén megnagyobbított pupillát határoztak meg, kifejezett mshjunctival injekciót, szaruhártya ödémát és egy kis elülső kamrát. Irisz gyakran egy klasszikus bombázás helyzetében van. A szemnyomás elérheti a 80 Hgmm-t. Gyakran látható a könnyű és pontos felfüggesztés és opálosodás. A gonioszkópia vezetése a szaruhártya ödéma miatt nehezebb. Ha lehetséges, látható az írisz, amely lefedi a trabekuláris hálózatot.

Szükséges alaposan megvizsgálni a második szemet, mivel szinte mindig kis előlappal rendelkezik, keskeny szöggel.

Javítsa a zárási szöget

Az érintett szem nyugodt lehet, vagy enyhe kötőhártya injekció, sejtfelfüggesztés és opalencia, ha a támadás a közelmúltban történt. Az elülső kamera kissé sekély, az írisz könnyed formája lehetséges. Gonioszkópiával szűk, de nem zárt szöget definiálunk.

Krónikus zárási szög

A szem általában nyugodt, a szög egy kicsit keskeny. Gonioszkópiával szűk látószög látható a perifériás elülső szemöldök széles zónájával. A könnyebb esetekben a trabecularis hálózatot a sarok kis részeiben látják.

Hátsó pólus

Éles szög bezárása

A megnövekedett intraokuláris nyomás kezdetén a látóideglemez duzzadt, hyperémikus. Az elhúzódó támadás a diszperzió elhomályosodásához vezet, ami aránytalan a látóideglemez (DZH) feltárásával, a vizuális mezők hibáival.

A diasztolés nyomásnál nagyobb látószögű nyomás esetén az optikai ideglemezben artériás pulzálódást észlelnek. Ha az intraokuláris nyomás meghaladja a retina központi artériájának perfúziós nyomásának értékét, retinális iszkémia alakul ki.

Javítsa a zárási szöget

A hosszú időn át tartó ismétlődéseknél a látóideg-lemez gerjesztése kibővül.

Krónikus zárási szög

A látóideg-lemezen megfigyelhetőek az intraokuláris nyomás hosszabb növekedéséhez társuló tipikus változások.

trusted-source[18], [19], [20], [21], [22], [23], [24]

Primer zárt zugú glaukóma kezelése

Éles szög bezárása

Az akut zárt zugú glaukóma megszakításakor a relatív pupilláris blokkot el kell távolítani. Kötelező kezelés a perifériás iridectomia, ami megakadályozza az emelkedő nyomás további támadásait.

Ha a szaruhártya középső részén a Zeiss-lencse segítségével kompressziót (gonioszkópos tömörítést) alkalmaznak, időnként a szög nyitva van, ami az elülső kamrában lévő nyomás átmeneti növekedését és mechanikus nyitási szöget eredményezi.

Megszakíthatja a támadást farmakológiai szempontból, ami befolyásolhatja az iris záróizmáját vagy dilatorját. Ebben az esetben a záróizom az írisz lencse eltávolodik a kritikus zóna 4-5 mm, de ez a módszer nem mindig sikeres, akkor ronthatja a helyzetet a további fokozódásához relatív pupilla blokk. Továbbá, a támadás megszakad gyógyszerekkel, hogy elnyomják a csarnokvíz termelődését, és ozmotikus szereket, a csökkentett nyomás vnutriglahnoe dehidratálást és az üvegtestet, lehetővé téve iridohrustalikovoy membrán kényszerült utólag. Ennek eredményeképpen a relatív pupilláris blokk kialakulásához vezető hidrodinamika megváltozik.

A kezelés legáltalánosabb módszere az ozmotikus gyógyszerek és az intraokuláris folyadék termelését csökkentő szerek kezdeti csökkenése. A szaruhártya ödémájának eltűnése után perifériás lézeres iridotómiát végzünk.

Közelebb zárási szög

A kezelés fő módja a lézer perifériás iridotómiája.

Krónikus zárási szög 

A kezelés magában foglalja a lézeres perifériás iridotomiát a szög további lezárásának megakadályozására. A trabekuláris hálózat már most is sérült, és annak ellenére, hogy a működése iridotomy szemnyomást továbbra is magas, ami szükségessé teszi, hogy továbbra is megkapja gyógyszerek, amelyek csökkentik a szemen belüli nyomás.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.