^

Egészség

A
A
A

Klinikai radiometria

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A klinikai radiometria az RFP beadása után az egész szervezet vagy annak egy része radioaktivitásának mérése. Általában a klinikai gyakorlatban gamma-kibocsátó radionuklidokat használnak. Az ilyen radionuklidot tartalmazó RFP testébe történő bejuttatás után a sugárzást a páciens testének megfelelő része felett elhelyezkedő szcintillációs detektor veszi. A vizsgálat eredményei általában a fénytáblán jelennek meg egy bizonyos ideig rögzített impulzusok számának vagy számlálási sebesség (impulzus / perc) formájában. A klinikai gyakorlatban ez a módszer nem nagy jelentőségű. Általában olyan esetekben alkalmazzák azokat az eseteket, amikor a radionuklidoknak az emberi testbe történő véletlen lenyelés esetén történő azonosításához és értékeléséhez szükséges - katasztrófa esetén gondatlanságból.

Egy érdekesebb módszer az egész test radiometria. Amikor hordozik, a személy speciális, háttértárcsás fényképezőgépbe kerül, amely több speciálisan orientált szcintillációs detektort tartalmaz. Ez lehetővé teszi az egész szervezet radioaktív sugárzásának feljegyzését és a természetes radioaktív háttér minimális befolyásolásának feltételeit, amelyek - mint tudjuk - nagyon magasak lehetnek a Föld bizonyos területein. Ha a test (szerv) bármely része a radiometria alatt ólomlemezzel van lezárva, megbecsülhető a szervezet ezen része (vagy a szervlemez alatti része) hozzájárulása a szervezet teljes radioaktivitásához. Ily módon lehetőség nyílik a fehérjék, vitaminok, vas metabolizmusának tanulmányozására, az extracelluláris víz mennyiségének meghatározására. Ezt a módszert alkalmazzák a radionuklidok véletlenszerű beépítésével (a szokásos klinikai radiometria helyett).

Az automatizált radiométereket laboratóriumi sugárzásmérésre használják. Ezekben a szállítószalagokon radioaktív anyagokat helyeznek a kémcsövekbe. A mikroprocesszor vezérlésével a csövek automatikusan be vannak táplálva a mérőóra ablakába; A radiometria elvégzése után a csövek automatikusan megváltoznak. A mérés eredményeit a számítógépbe számlálják, és a megfelelő feldolgozás után a nyomtatóba kerülnek. A modern rádiométerekben az automatikus számításokat komplex számításokban végzik, és az orvos kész információkat kap, például a vérben található hormonok és enzimek koncentrációját, jelezve a mérések pontosságát. Ha a laboratóriumi radiometriai munka mennyisége kicsi, akkor a csövek manuális elmozdulásával egyszerűbb radiométereket használnak, és manuálisan elvégzik a radiometria elvégzését nem automatikus üzemmódban.

Radionuklid diagnosztika in vitro (a latin Vitrum -. Üveg, mivel minden vizsgálatokat végeztünk kémcsövekben) kifejezés a mikroanalízis, és elfoglalja egy határvonal pozíció között radiológia és klinikai biokémiai. Ez lehetővé teszi, hogy észleli a biológiai folyadékokban (vér, vizelet) a különböző anyagok endogén és exogén eredetű, vannak nagyon kis, vagy, mint a vegyészek mondják, veszélyeztetett koncentrációk. Ezek az anyagok közé tartoznak a hormonok, enzimek, gyógyszerek, amelyeket terápiás célból injektálnak a szervezetbe, és mások.

Különböző betegségeknél, például egy rákban vagy egy myocardialis infarktusban, egy szervezetben vannak olyan anyagok, amelyek ezekre a betegségekre specifikusak. Ezeket jelzőknek nevezik (az angol megjelölésből). A markerek koncentrációja annyira elhanyagolható, mint a hormonok: szó szerint egyetlen molekulát 1 ml vérben.

Mindezek egyedülálló a pontosság vizsgálatokat végezhetjük radioimmunoassay kifejlesztett 1960-ban amerikai kutatók S. Berson és R. Yalow, később a Nobel széleskörű bevezetése elnyerte ezt a munkát a klinikai gyakorlatban van jelölve maga forradalmi ugrás Elemzés a és a nukleáris medicinában először orvosok tudták, és nagyon is valóságos, megfejteni a mechanizmusok fejlesztésének számos betegség és diagnosztizálják őket a folyóba nnih szakaszaiban. Most láthatóan érezte az érték egy új módszer endokrinológusok, belgyógyász, szülészek, gyermekorvosok.

A radioimmunoassay módszer elve a kívánt stabil és hasonló címkézett anyagok versenyképes kötődését jelenti egy specifikus érzékelő rendszerrel.

Ennek az elemzésnek az elvégzéséhez szabványos reagenskészleteket állítanak ki, amelyek mindegyikét úgy tervezték, hogy meghatározza bármelyik adott anyag koncentrációját.

Amint az ábrán látható, a kötési rendszer (leggyakrabban specifikus antitestek vagy antiszérum) kölcsönhatásba lép egyidejűleg két antigénhez, amelyek közül az egyik a kívánt, más - annak jelzett analógot. Olyan oldatokat alkalmazzunk, amelyekben a jelzett antigén mindig több mint antitest. Ebben az esetben a címkézett és jelöletlen antigének valódi küzdelmét játsszák ki antitestekhez társulva. Ez utóbbi a G osztályú immunglobulinok közé tartozik.

Szorosan egyedieknek kell lenniük; csak a vizsgálandó antigénnel reagáljon. Az antitestek csak nyílt kötőhelyeken (helyeken) csak specifikus antigéneket fogadnak el, és az antigének mennyiségével arányos mennyiségben. Ez a mechanizmus van leírva, mint képletesen jelenség „zár és kulcs”: minél nagyobb a kezdeti tartalma a kívánt antigént a reagáló oldatban, a kevésbé radioaktív antigénnel kerül rögzítésre kerül az analóg rendszer, és összekötő nagy részét is marad meg nem kötött.

A páciens vérében megkeresett anyag koncentrációjának meghatározásával egyidejűleg azonos körülmények között és ugyanazon reagensek mellett megvizsgáljuk a kívánt antigén pontosan meghatározott koncentrációjú szérumot. A reagált komponensek radioaktivitásának arányával kalibrációs görbét állítunk elő, amely tükrözi a minta radioaktivitásának függését a vizsgált anyag koncentrációjától. Ezután összehasonlítjuk a páciensből nyert anyag mintáinak radioaktivitását a kalibrációs görbével, meghatározzuk a vizsgált anyag koncentrációját a mintában.

Az in vitro radionuklid analízis radioimmunoassay-ként vált ismertté, mert az immunológiai antigén-antitest válaszok alkalmazásán alapul. Azonban a jövőben másfajta kutatásokat is megteremtettek, amelyek hasonlóak a célhoz és a módszertanhoz, de részleteiben különböztek in vitro. Tehát, ha antitestet használnak címkézett anyagként, és nem antigénként, az analízist immunoradiometriásnak nevezik; Ha a szövetreceptorokat kötési rendszerként veszik fel, akkor a rádió-receptor elemzésről beszélnek.

A radionuklid teszt in vitro négy szakaszból áll.

  • Az első lépés az elemzett biológiai minta keverése az antiszérum (ellenanyag) és a kötőrendszert tartalmazó reagensekkel. A megoldásokkal végzett manipulációkat speciális félautomatikus mikropipetták végzik, egyes laboratóriumokban automatikus eszközökkel.
  • A második lépés a keverék inkubálása. Ez addig tart, amíg elérik a dinamikus egyensúlyt: az antigén specifikusságától függően, az időtartam néhány percről néhány órára és akár egy napra is változik.
  • A harmadik szakasz a szabad és kötött radioaktív anyagok szétválasztása. Erre a célra a készletben rendelkezésre álló szorbenseket (ioncserélő gyanták, szén stb.) Alkalmazzák, amelyek nehezebb antigén-antitest komplexeket kicsapnak.
  • A negyedik szakasz a minták radiometriája, a kalibrációs görbék felépítése, a keresett anyag koncentrációjának meghatározása. Mindezeket a munkákat automatikusan egy mikroprocesszorral és egy nyomtatási eszközzel felszerelt radiométerrel végzik.

Amint az a fentiekből látható, a radioimmunoassay az antigének radioaktív címkéjén alapul. Elvben azonban más anyagok, különösen enzimek, lumineszcens anyagok vagy nagy fluoreszcens molekulák alkalmazhatók antigén vagy ellenanyag címkén. A mikroanalízis új módszerei: immunoenzim, immunolumineszcens, immunfluoreszcens. Néhányan nagyon ígéretesek és versenyeznek a radioimmunvizsgálattal.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.