^

Egészség

Csuklás alkohol után: miért és miért?

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.04.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az alkalmankénti akaratlan reflex a rekeszizom és a segédlégzőizmok görcsös összehúzódása formájában éles, hirtelen leállt légzéssel és a hangszalagok elzáródásával nem patológia, de miért jelentkezik olyan gyakran csuklás alkohol után?

Okoz csuklás alkohol után

Az alkoholtartalmú italok fogyasztása utáni csuklás oka maga az alkohol, különösen erős. Nemcsak a nyelőcsőfal nyálkahártyáját és a gyomornyálkahártya receptorait irritálja, hanem a nyelőcső közelében elhelyezkedő idegeket is: a vagus ideg (nervus vagus) elülső ágait, amelyek a nyelőcső nyelőcsőnyílásán keresztül a hasüregbe jutnak. Rekeszizom és a phrenicus ideg (nervus phrenicus), amely a rekeszizom mozgását szabályozza. [1]

Így a nyelőcső irritációja irritálja ezeket az idegeket, aminek következtében a rekeszizom izmai összehúzódnak, csuklást okozva. [2]

Kockázati tényezők

Az alkoholfogyasztás utáni csuklás valószínűségét növelő tényezők közé tartozik a túl sok ivás, a levegő lenyelése ivás (különösen gyors) és étkezés közben, valamint a gyomor nyújtása.

A szén-dioxidot és a sört tartalmazó alkohol utáni súlyos csuklás a gyomor tágulásával jár, ami a vagus ideg és a rekeszizom irritációjához vezet.

Nem szabad kizárni a nyelőcsőbe történő savas refluxot sem, mivel az alkohol csökkenti az alsó nyelőcső záróizom tónusát, és egyúttal növeli a gyomor savtermelését. [3]

Pathogenezis

Az  evés utáni csukláshoz hasonlóan az alkoholfogyasztás utáni csuklás mechanizmusa annak a ténynek köszönhető, hogy a phrenicus és a vagus idegekre gyakorolt irritáló hatása miatt gyakori a rekeszizom összehúzódása, amelynek belső izomzatának fasciája korlátozza a izmos gyűrű a phrenic-esophagealis nyílás és közeledve szorosan illeszkedik a nyelőcsőhöz.

Az alkohol utáni elhúzódó csuklás, mint a másnaposság szindróma egyéb tünetei, az etil-alkohol mérgezésre adott központi idegrendszeri reakció következménye. Nem ismert, hogy álomban milyen esetekben lehetséges a csuklás alkohol után, mivel vízszintes helyzetben a nyelőcső ellazul, és az alvás, amint azt a poliszomnográfia kimutatja, gátolja a csuklást.

Kezelés csuklás alkohol után

Íme néhány tipp, hogyan lehet gyorsan megszabadulni az alkohol utáni csuklástól.

Először is, ha néhány másodpercig visszatartja a lélegzetét, az segít - belégzés után vegyen néhány mély lélegzetet. Megismételheti háromszor vagy négyszer.

Másodszor, bevált gyógymódok az alkohol utáni csuklás ellen: egy pohár víz, megállás nélkül részeg; tegyünk a szájba egy szelet citromot vagy fél teáskanál kristálycukrot (amit a nyelv alaprészére kell tenni). [4]

Ezenkívül megpróbálhatja:

  • gargarizáljon hideg vízzel;
  • köhögés;
  • többször erősen nyomja meg az orrnyereg;
  • változtassa meg testhelyzetét a rekeszizom összenyomásához, például üljön úgy, hogy a térdét a mellkasához húzza, vagy a mellkasát a térdéhez döntse.

Komplikációk és következmények

Az alkoholizmus utáni csuklás fiziológiás, komplikációk és következmények nélkül megy végbe.

Ha azonban a csuklás az alkoholfogyasztás után két vagy több napig fennáll, orvosi segítséget kell kérni, mivel ez súlyos egészségügyi probléma jele lehet, különösen a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), a hiatus hernia és a gyomor-bél traktus egyéb patológiái, agyi vagy gerincvelői elváltozások, vegetatív idegrendszeri rendellenességek, rosszindulatú daganatok stb.

Megelőzés

A legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljük az alkohol utáni csuklást, ha abbahagyjuk az ivást... Legalább mértékkel és lassan inni kell.

Ezenkívül nem szabad szénsavas alkoholos italokat inni, és jobb, ha nem üvegből vagy dobozból, hanem pohárból inni sört.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.