^

Egészség

A
A
A

Csípőtörés időseknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 28.07.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Csonttörések és lágyrészsérülések gyakran 50 éves kor után következnek be. Ez nem csak annak a ténynek köszönhető, hogy az ember kevésbé aktív és ügyetlenebb lesz. Ezt a kort gyakran beriberi, csontritkulás, ásványi anyagok hiánya jellemzi. Igen, és az életkorral összefüggő banális változások éreztetik magukat. Különös veszélyt jelent az időseknél a combnyak törése. Ez egy olyan sérülés, amelyről minden 45-50 év feletti beteget tájékoztatni kell.

Járványtan

A csípőtörés az idősek egyik legpusztítóbb sérülése. Sőt, nem csak az utcán, hanem otthon is kapnak ilyen károkat az emberek, így akár egy mozgásszegény idős ember is megsérülhet.

A statisztikák szerint a combnyaktöréses esetek több mint felét a meleg évszakban rögzítik: körülbelül 10% májusban, és körülbelül ugyanennyit a szeptembertől októberig tartó időszakban. A törések több mint 75%-a zárt térben történik.

Az idősek leggyakrabban akkor sérülnek meg, amikor megpróbálnak leküzdeni bármilyen akadályt vagy akadályt az úton, ami lehet küszöb, szőnyeg stb. (kb. 40% otthon, és több mint 55% kint). A székről, ágyról, lépcsőről stb. Való leesés ritkábban fordul elő.

Okoz csípőtörés időseknél

A combcsont egy meglehetősen nagy csontváz, amely minden nap hatalmas terhelésnek kell lennie, mivel az alsó végtag felső szegmensében található. Az anatómiai adatok szerint ez a csont három részre oszlik: a testre, a nyakra és a fejre, az ízület üregében lokalizálva. Kiderült, hogy a combcsont nyaka egyfajta „gyenge láncszem” ezen a területen, így a megfelelő törések gyakran előfordulnak. [1]

A csontritkulás különösen negatív „hozzájárul” a törés kialakulásához. Ez egy olyan patológia, amely főként az idős emberekben (főleg nőkben) fordul elő, és demineralizációval és fokozott csonttörékenységgel jár. A csontritkuláson kívül vannak más negatív tényezők is - például az idősebbeknél a combnyak vérellátása zavart okoz, ami nemcsak a csontszövet minőségét befolyásolja, hanem annak gyógyulását is rontja, ha már károsodás van.

A legtöbb betegnél a combnyaktörés az oldalsó esést követően következik be, mert ebben az esetben egy erőteljes célzott ütés közvetlenül a csípőízület területére történik. De előrehaladott csontritkulás esetén a test egyetlen rossz fordulata vagy egy kínos dőlés is elegendő a sérüléshez.

Növelje a törés valószínűségét és néhány kockázati tényezőt.

Kockázati tényezők

A traumás hajlamosító tényezők gyakran a következők:

 • menopauza, hormonális problémák, fokozott kalcium kimosódás a csontszövetből;
 • elhízás, hipodinamia;
 • prosztata hiperplázia;
 • alkohollal való visszaélés, helytelen táplálkozás, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának károsodása.

Sok krónikus patológia a csontok – különösen a combnyak – gyengüléséhez vezet. Így a sérülések kockázata jelentősen megnő az arthrosisban, osteochondrosisban, spondylolisthesisben vagy spondylarthrosisban, csigolyaközi sérvben szenvedő időseknél. A cukorbetegség, a vese- és májbetegségek, valamint a pajzsmirigybetegségek hátterében a csontok törékenysége fokozódik.

Pathogenezis

A combcsont nyakát és fejét főként intraosseus vaszkuláris artériás ágak látják el vérrel. Kevésbé érintett a combcsontfej ínszalagjának érhálózata, amely idős embereknél gyakran elpusztul.

A combnyak intraartikuláris törésével az artériák alapvető intraosseus hálózata megsérül, ami a proximális combnyak és a fej trofikus folyamatainak romlásához vezet. Ugyanakkor a helyreállítási folyamatok rosszabbodnak: töréssel nő az érrendszeri nekrózis kockázata.

A combnyak törése nagyobb valószínűséggel következik be addukciós sérülés esetén - vagyis oldalsó eséskor. A perifériás szegmens összeadódik, és felfelé és kifelé tolódik. Az abduktív trauma – hangsúlyozás és elvált végtagokkal való esés – ritkábban fordul elő időseknél. Ugyanakkor a perifériás szegmens visszahúzott állapotban marad, felfelé elmozdulva, és bizonyos esetekben behatol a központi töredékbe, és ütődött törést képez.

A megfelelő törészáródás negatív feltételei időseknél a proximális fragmentum elégtelen vérellátása, a nyaki periosteális réteg hiánya, a függőleges töréssík, a töredékek összetett egymáshoz illesztése és laza érintkezése, a szövetek demineralizációja.

Tünetek csípőtörés időseknél

Az időseknél a csípőtáji törések rendkívüli gyakorisága és veszélye miatt a legtöbb egészségügyi szakember könnyen felismeri a sérülést, ha a következő tünetek jelen vannak:

 • Hosszan tartó, állandó fájdalom az ágyékban, nem intenzív, de folyamatos. Az áldozat több napig képes elviselni az ilyen fájdalmat, remélve, hogy megszűnik, vagy arthrosis vagy ízületi gyulladás megnyilvánulásaként veszi fel. Megfelelő kezelés nélkül azonban a fájdalom szindróma fokozatosan növekszik, és különösen akkor válik észrevehetővé, ha aktívan járni próbál, vagy amikor a lábát a sarokra helyezi.
 • A láb kissé megváltozik, mintha kifelé fordulna: ezt könnyű meghatározni, ha összehasonlítja mindkét lábfejet, és összehasonlítja a térdízülethez viszonyított helyzetét.
 • Egyes betegeknél az érintett végtag enyhe, legfeljebb 40 mm-es lerövidülése tapasztalható. Ennek a tünetnek az oka az izmok összehúzódása a károsodás területén, ami különösen jellemző a varus sérülésekre.
 • Megjelenik a „beragadt sarok” jellegzetes tünete: abban nyilvánul meg, hogy a végtagot nem lehet vízszintes síkban súlyzós helyzetből feltenni, mert csúszik. Ugyanakkor megmaradt a lábhajlítás és nyújtás funkciója.

A combnyak törésének első jelei roppanással jelentkezhetnek, ami különösen akkor szembetűnő, ha vízszintes lábat próbálunk elfordítani. Fájdalom is érezhető a sérült terület tapintásakor: ekkor a femorális artéria területén is erős pulzációt észlelhetünk. [2]

További jellemző tulajdonságok:

 • ha megnyomja vagy megérinti a beteg calcaneusát, akkor kellemetlen vagy akár fájdalmas érzések jelentkeznek;
 • Ha a nagyobb trochanter megsértése történik, akkor a Shemaker-vonal eltolódása vonzza a figyelmet - ez egy képzeletbeli vonal, amely összeköti a nagyobb trochanter hegyét az elülső-felső csípőgerinccel.

Egy idő után a combnyak törése után hematóma alakulhat ki a sérült területen, amelyet a mélyen elhelyezkedő erek integritásának megsértése okoz.

Forms

A combnyak törése időseknél több típusra osztható, a károsodás helyétől, mértékétől, az elmozdulás típusától és jellegétől függően.

Például varus törésnél a fej lefelé és befelé mozog, valgus törésnél a fej felfelé és kifelé mozog, ütközés esetén pedig a töredékek egymásba tolódnak.

A statisztikák szerint az intraartikuláris törés impakt formájának prognózisa a legkedvezőtlenebb: ha nem kezelik, a károsodás átalakulhat (a csontdarabok szétválnak, szétválnak, ami csak műtéti beavatkozással korrigálható).

Részletesebben megvizsgáljuk a törések egyéb gyakori típusait.

 • Időseknél a combnyak érintett törése gyakran intraartikuláris jellegű. Erős fájdalom és mozgáskorlátozottság nem jellemző rá, ezért az áldozatok nem kérnek azonnal orvosi segítséget. Ez gyakran azt eredményezi, hogy a töredékek és a töredékek tovább mozognak, ami még nagyobb károsodáshoz vezet, és az ütközött törés nem érintett formává alakul át. Érdekes módon az orvoshoz való időben történő látogatással ez a fajta törés a legkedvezőbb.
 • A combnyak laterális törése időseknél a legritkább: a károsodás vonala egyértelműen az oldalsó határ mentén halad, behatol a nyak tövébe, és nem éri el a trochanter zónát. A károsodás általában nem jár elmozdulással; kifelé forgó hajlítás és varus pozíció lehetséges. Oldalról nézve a tengely helyzete normális, de előfordulhat eltérő súlyosságú elülső vagy hátsó görbület. Az oldalsó törésnek sok közös vonása van a trochanterikus törésekkel a klinika és a kezelés szempontjából, és egyes szakértők még azonosítják az ilyen típusú sérüléseket.
 • A combnyak pertrochanterikus törése időseknél olyan sérülés, amely a csontszegmenst a szubtrochanter vonaltól a nyaki alapig fedi. A sérülés általában a nagyobb trochanter túlterhelésének vagy a láb csavaró mozgásának az eredménye. A törést súlyos vérveszteség, külső szöveti ödéma és hematóma kísérheti.
 • Az időskorúak combnyakának bazális törésére jellemző, hogy a törésvonal a nyak tövében helyezkedik el. Sérülés zuhanáskor vagy a combot ért közvetlen ütés következtében következik be.

Komplikációk és következmények

A statisztikák szerint az idősek csípőtörése gyakran a betegek halálát okozza, annak ellenére, hogy a halál egyáltalán nem a sérülés közvetlen következménye. Miért történik ez?

Időskorúak hosszú kényszerfekvése esetén sokszorosára nő a légzőrendszeri és szív- és érrendszeri problémák kockázata, nő az értrombózis, fertőzés, bőrbetegségek kockázata.

A torlódással és a folyamatos ágynyugalommal összefüggő tüdőgyulladás gyakran a betegek gyilkos pontja.

A hosszan tartó „hazudozás” egyéb kellemetlen következményei mellett depressziónak, mentális zavaroknak is nevezhető. Sok idős ember trauma, mozdulatlansága miatt elveszti élete értelmét, valóságérzékelése megzavarodik, tudata zavarttá válik. Gyakran a betegek alkohollal visszaélni kezdenek, erős gyógyszereket (például nyugtatókat, antidepresszánsokat) szednek, ami könnyen súlyosbítja a siralmas helyzetet. [3]

Diagnostics csípőtörés időseknél

A diagnózis általában nem komplikált, mivel megfelelő tünetek esetén csípőtörés is diagnosztizálható. De megerősítés nélkül egy ilyen diagnózis nem érvényes, ezért először röntgenfelvételt kell készítenie: ez a fajta vizsgálat segít kimutatni a csontok repedését vagy elmozdulását a combnyakában.

Az elemzéseket a fő diagnosztika kiegészítéseként írják elő:

 • klinikai vérvizsgálat, ESR;
 • A vizelet elemzése;
 • szükség esetén - az ízületi folyadék elemzése, a biopszia során vett szövetek vizsgálata.

Mint már említettük, a combnyaktörés kimutatásának alapvető diagnosztikai módszere a radiográfia: a képeken repedések és törésvonalak egyaránt láthatóak. További műszeres diagnosztika kapcsolható a károsodás egyes részleteinek tisztázására. Ehhez számítógépes tomográfiát használnak - egy diagnosztikai vizsgálatot, amely lehetővé teszi a csont állapotának pontosabb és részletesebb értékelését. A CT alternatívája lehet a mágneses rezonancia képalkotás.

Megkülönböztető diagnózis

A differenciáldiagnózist a csípőízület zúzódásával, a csípőízület elmozdulásával kell elvégezni. Elmozdulás esetén jellegzetes tünetek jelentkeznek: a fájó láb rugós feszülése, a combfej elmozdulása, a végtag észrevehető megrövidülése. Zúzódás esetén fájdalom, duzzanat, hematóma figyelhető meg; az ízületek működése korlátozott vagy súlyosan károsodott. A végső diagnózist röntgenvizsgálat után állítják fel.

Ki kapcsolódni?

Kezelés csípőtörés időseknél

Nem hagyhatja, hogy a helyzet magára vessen, és megfelelő kezelés nélkül hagyjon csípőtörést: az idősek számára ez a probléma végzetes lehet. A kezelés kötelező – legyen szó konzervatív módszerekről vagy műtétről.

A sebészeti kezelést tartják a leghatékonyabbnak és legradikálisabbnak, de nem mindig van rá szükség. Például ütődött törés esetén, vagy ha a nyak alsó része sérült, előfordulhat, hogy nem lesz szükség sebész segítségére. Ezenkívül egy idős ember műtétje egyszerűen ellenjavallt - például idős kor miatt, súlyos belső szervek rendellenességei miatt. [4]

A konzervatív kezelés általában a következő kötelező lépésekből áll:

 1. A beteg vizsgálata további elhelyezéssel speciális ortopédiai vagy traumatológiai osztályon.
 2. Csontváz-trakció végrehajtása a törés utáni első 8 hétben.
 3. Manuális terápia, masszázs eljárások.
 4. A mankók kötelező használata a csontváz vontatásának eltávolítása után.
 5. Az érintett végtagot szigorú orvosi felügyelet mellett, legkorábban 4 hónappal a sérülés utáni gyaloglásra és mozgásra kell bevonni.

Ha nem műtétről beszélünk, akkor az első dolog, amit az orvos ajánl, az az, hogy biztosítsa az érintett láb immobilizálását és a csontváz vontatását. Hogyan zajlik ez az eljárás?

 • A sérült ízületi területet helyi érzéstelenítőkkel (például novokain alapú) levágják.
 • Állítsa be a vonóerőt legfeljebb tíz napos időtartamra.
 • A megadott idő elteltével a kihúzható szerkezetet eltávolítják.
 • Fordítsa a beteget egyik vagy másik oldalára, emelje fel a fejét, biztosítson félig ülő és ülő helyzetet.
 • Körülbelül három héttel később, orvos felügyelete mellett, megpróbálják a beteget mankóval mozgatni.

Továbbá kielégítő állapotban a beteget felkészítik az elbocsátásra. Azonban csak mankóval szabad mozognia, asszisztens kíséretében. Csak a kezelőorvos dönthet a mankók eltörléséről.

Sebészet

A műtét fontos döntés mind az orvos, mind a beteg számára. Az orvosnak meg kell győződnie arról, hogy az idős személy általában elviseli az érzéstelenítést és magát a beavatkozást.

Sok csípőtáji törés esetén a sebész segítsége kötelező. Maga a műtét jellege a csontkárosodás típusától, mértékétől függ. Leggyakrabban a törés helyét speciális kialakítással erősítik meg, amely küllős vagy rúd alakú rögzítőelemeket és/vagy csavarokat tartalmaz. Súlyos esetekben ízületi pótlásra lehet szükség.

Ha kérdés merül fel a műtéttel kapcsolatban, akkor azt javasolt mielőbb elvégezni. Az egyetlen tényező, amelyben a beavatkozás átvihető, az ideiglenes ellenjavallatok jelenléte.

A sebészeti kezelés általános elvei a következők:

 • az ilyen kezelést mindig altatásban végzik;
 • csonttöredékek jelenlétében előzetesen végrehajtják azok áthelyezését;
 • a combnyak egyszerű törése esetén a beavatkozás ízületi nyitás nélkül is elvégezhető, röntgenkontroll segítségével;
 • összetett töréseknél az ízületi tok felnyílik.

Az endoprotézist elsősorban idős betegeknél alkalmazzák, akiknek sérülése töredékek elmozdulásával járt, valamint a csontfej nekrózisa esetén.

Csípőtáji törés gondozása időseknél

A közeli emberek megfelelő gondozása és jó hozzáállása fontos feltétele a csípőtörést szenvedett idős ember gyors felépülésének. A psziché állapotának stabilizálása mellett a csontszövet helyreállításának felgyorsítása érdekében speciális terápiás gyakorlatok elvégzése is szükséges. Fontos a depresszió, a depresszió kialakulásának megelőzése, felszámolása: szükség esetén pszichoterapeutát is kapcsolhat a kezeléshez.

A közeli embereknek egészséges alvást, teljes értékű étrendet kell biztosítaniuk az áldozat számára. A meglévő krónikus patológiák kezelésére is ajánlott masszázskezelések elvégzése. A komplexum összes tevékenysége segít a probléma gyors kezelésében.

Nem hagyhatja magára a beteg embert: mindig éreznie kell rokonai támogatását és részvételét. A depresszió kialakulásának megelőzése érdekében az orvosok azt javasolják, hogy együtt töltsenek időt, tervezzenek a jövőre nézve. Jó, ha a beteg képes elvégezni a megvalósítható házimunkát, valamint önállóan kiszolgálni magát (például mankóval vagy ágyon ülve). Az egyszerű fizikai gyakorlatok zenére történő végrehajtása pedig lehetővé teszi a páciens figyelmének elterelését és hangulatának javítását.

Rehabilitáció

Az idősek csípőtörésének rehabilitációs időszakának időtartamát nehéz pontosan meghatározni. Ez az időszak számos tényezőtől függ, például az áldozat összetettségétől, a törés típusától, életkorától és általános egészségi állapotától. Az orvosok azonban úgy vélik, hogy a rehabilitáció időtartama nem lehet kevesebb hat hónapnál. [5]

Általában a helyreállítási időszak képletesen a következő szakaszokra osztható:

 1. A gipsz felhelyezését követő harmadik naptól kezdődően a páciensnek ajánlott elkezdeni a masszázskezeléseket: először az ágyéki területet masszírozzák, fokozatosan haladva az egészséges láb felé. Csak 7-10 nap múlva kezdik el masszírozni a sérült végtagot, nem feledkezve meg az óvatosságról és a pontosságról.
 2. A gipsz eltávolítása után megengedett a térdízület fokozatos mozgatása, könnyű mozdulatokkal szakorvos felügyelete mellett. 4 hét elteltével az ilyen gyakorlatokat önállóan lehet elvégezni, hajlítva és kihajtva a lábát a térdben. Nem szabad olyan extra mozgásokat végezni, amelyeket az orvosi utasítás nem ír elő.
 3. Körülbelül három hónap elteltével az orvos megengedheti a betegnek, hogy mankóval keljen fel az ágyból. Ugyanakkor továbbra sem szabad a sérült lábra támaszkodni.
 4. A terhelést fokozatosan növelik, és hat hónap elteltével a páciens mankók nélkül próbálhatja ki a mozgást.

Megelőzés

Az olyan súlyos sérülések megelőzése érdekében, mint a csípőtörés, először is szükséges:

 • gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű kalcium táplálékkal történő ellátásáról (időseknél a napi norm 1200-1500 mg kalcium, figyelembe véve a felszívódás esetleges károsodását);
 • biztosítsa a szervezetet a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal - különösen retinol, aszkorbinsav, D- és K-vitamin, cink, foszfor és magnézium szükséges;
 • biztosítsa a szervezetnek rendszeres és megvalósítható fizikai aktivitást, biztosítson motoros aktivitást, erősítse az izmokat.

A test általános erősítése mellett az esések, sérülések lehetőségének minimalizálása szükséges. Például otthon meg kell akadályozni, hogy egy idős ember leessen és megütje magát. Szükséges, hogy a padló és a padlóburkolat csúszásmentes legyen, a küszöbök alacsonyak legyenek (vagy jobb teljesen megszabadulni tőlük). A fürdőszobában kívánatos speciális kapaszkodókat felszerelni, amelyekhez egy személy meg tud kapaszkodni.

Ha a sérülés már fennáll, akkor törekedni kell a szövődmények kialakulásának elkerülésére és a gyógyulás felgyorsítására. Forduljon orvoshoz, és a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a kezelést.

Előrejelzés

Bár az idősek csípőtörése nagyon nehéz sérülésnek számít, a gyógyulás esélye továbbra is magas. A patológia teljesen gyógyítható, azonban több mint egy hónapot kell rehabilitációra fordítani. Fontos, hogy a kezelés eredményessége és a gyógyulás minősége nagyban függ a beteg és környezete pozitív hozzáállásától. Egy sérült öregember nem nélkülözheti szerettei segítségét.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.