^

Egészség

CA-125 rák antigén a vérben

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 01.06.2018
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A CA-125 egy glikoprotein, amely a savó membránokban és szövetekben jelen van. Fogamzóképes korú nőknél a CA-125 fő forrása az endometrium, amely a menstruációs ciklus fázisától függően a vér CA-125 szintjének ciklikus változásával jár. A menstruáció során a CA-125 koncentrációja a vérben emelkedik. A terhesség, CA-125 kimutatható a kivonatot méhlepény, a terhes szérumot (I távú), a magzatvíz (16-20 hét). Az egészséges nők CA-125-szint a vérben befolyásolja a szintézis e jelölőanyagot mesothelium peritoneális és a pleurális üreg, szívburok, hörgő epitélium, petevezető, a petefészek, és a férfiak (amellett, hogy a savós üregek) - a hám a herék.

A CA-125 referenciaértékei (standard) szérumban a nők esetében 35 NE / ml-ig; terhesség alatt - legfeljebb 100 NE / ml; férfiaknál - 10 NE / ml-ig. A felezési idő 4 nap.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

A vizsgálathoz használt indikációk

A CA-125 szérum tartalmának meghatározása:

  • a visszatérő petefészekrák diagnózisára;
  • a petefészekrák kezelésének és ellenőrzésének nyomon követése;
  • a peritoneum, pleura daganatok diagnózisához;
  • Az üreges folyadékgyülem diagnosztizálása az üregben (peritonitis, pleurisy);
  • az endometriózis diagnózisához.

Ki kapcsolódni?

A CA-125 fokozott vérellátásának okai

A CA-125 koncentrációja a vérben növekszik különböző nem tumoros betegségekkel, beleértve a súlyos membránokat - peritonitis, pericarditis, különböző etiológiájú pleuritis. Egy további jelentős növekedése a CA-125-szint a vérben néha megfigyelhető különböző jóindulatú nőgyógyászati tumorok (petefészek ciszták), és magába foglaló gyulladásos folyamatok a mellékhere, és jóindulatú hiperplázia a méhnyálkahártya. Azonban a legtöbb esetben a CA-125 szérum koncentrációja nem haladja meg a 100 NE / ml-t. Enyhén feloldását a szint a marker detektált I. Trimeszterében különböző autoimmun betegségek (kollagén), hepatitisz, hasnyálmirigy-gyulladás és a krónikus cirrhosis.

Pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a vér CA-125 koncentrációja a natriuretikus peptidek szintjével korrelálódik, ezért kiegészítő kritériumként alkalmazható a szívelégtelenség súlyosságának felmérésére.

A CA-125 vérvizsgálatot elsősorban a súlyos petefészekrák megfigyelésére és a visszaesés diagnosztizálására használják. A 65 IU / ml elválasztási pontnál a CA-125 érzékenysége legfeljebb 87%, a tumor stádiumától és szövettani típusától függően. A petefészekrákos betegek 83% -ában átlagosan 124-164 IU / ml szint van. A súlyos petefészekrák esetében a CA-125 szérumban a növekedés mértéke a daganat stádiumától függ: az I-II. Stádiumban a CA-125 az esetek mintegy 50% -ában, a III-IV. A petefészekrák aszcitikus formáival rendelkező betegeknél a CA-125 szérumkoncentrációja meghaladhatja a 10 000-20 000 NE / ml értéket. A hatékony kemoterápiás vagy kemoradioterápiás vagy sebészi eltávolítással járó daganat regresszióját a vér CA-125 tartalmának csökkenése kísérte. A CA-125 szintjének emelése a vérben a tumor folyamatának progressziójához kapcsolódik. A kemoterápia hatékonyságának felmérése érdekében szükséges megvizsgálni a CA-125 szintjét a vérben minden egyes kezelési folyamat kezdete előtt, majd 1-2 hónapos gyakorisággal.

Ellentétben a súlyos petefészekrákkal, a petefészekrák egyéb szövettani típusaiban (mucinus, endometrioid és tiszta sejt), annak mennyisége az esetek 25-30% -ában emelkedik. A petefészek teratomáinak és bizonytalanságainak köszönhetően a vérben a CA-125 emelkedett szintjét csak az ascitesben és a hasüregben lévő metasztázisokban figyelték meg.

A CA-125 hasznos marker a kezelés hatékonyságának és az endometriózis recidivációinak korai kimutatására, amely a petefészekrák után másodikként szerepel a magas CA-125-es betegek számában. A vér CA-125 szintjének emelkedése a vérben az endometriózis stádiumával korrelál: az I-II. Stádiumban a marker koncentrációja a betegek 25% -ában, a III-IV. Stádiumban pedig 54% -kal nő. A CA-125 koncentrációja szérumban általában nem haladja meg a 65 NE / ml-t.

A CA-125 szintje emelkedett a gastrointestinalis traktus, a hasnyálmirigy, a hörgők és a mell rosszindulatú daganatos betegeinek 15-30% -ában. A CA-125 értékek ezen betegek szérumában, meghaladva a 150-200 NE / ml-t, jelzik az elválasztású membránok részvételét az eljárásban.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.