^

Egészség

A
A
A

Az újszülöttek vérében található tirotróp hormon (veleszületett hypothyreosis vizsgálat)

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A veleszületett csökkent pajzsmirigyműködés okozta aplázia vagy hipoplázia a pajzsmirigy újszülöttek, hiány enzimek bioszintézisében részt vevő a pajzsmirigy hormonok, és jódhiány vagy feleslegben in utero. Az ok lehet hatását jód radionuklidok például 10-12 hetes magzati fejlődés magzati pajzsmirigy jód kezd felhalmozódni. A veleszületett hypothyreosis klinikai megnyilvánulásai közé tartozik az újszülött testtömege; kéz, láb, arc, sűrű bőr puffadása; hipotermia; gyenge szívó reflex; intenzív súlygyarapodás.

A pajzsmirigy-stimuláló hormon koncentrációjának referenciaértékei (normája) az újszülöttek vérében

Kor

Újszülött TSH szintje, mU / l

újszülött

<20

1. Nap

11,6-35,9

2. Nap

8,3-19,8

3. Nap

1,0-10,9

4-6. Nap

1,2-5,8

Ha egy veleszületett hypothyreosis gyanúja merül fel, a pajzsmirigy-stimuláló hormon a születést követő 4.-5. Napon határozódik meg. A pajzsmirigy-stimuláló hormon szintjének emelkedését a pajzsmirigyhormonok kezelésére utalják. A kezelés legkésőbb a születést követő 5.-17. Napon kezdődik. Megfelelősége dózisú hatóanyagok követjük koncentrációja PT 4 és tirotropin.

Ha hypothyreosis kombinálva krónikus elégtelensége, a mellékvese kéreg, az állam szükséges korrekciót a kortikoszteroidok és gondos kiválasztása a dózisok a pajzsmirigy hormon, hogy megakadályozzák mellékvese krízist.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.