^

Egészség

A
A
A

Az agy és a gerincvelő angiográfiája

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 28.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az angiográfia az agy és a gerincvelő érrendszerének tanulmányozására szolgáló módszer, melynek során kontrasztanyagot injektálnak az agyba jutó artériákba. Monica először 1927-ben javasolták, de a klinikai gyakorlat széles körű alkalmazása csak az 1940-es években kezdődött.

Javítása röntgen berendezések, létrehozása intravaszkuláris katéter rendszerek, a megjelenése rentgenooperatsionnyh és az új kontrasztanyagok hagyjuk menni egy elszigetelt kontrasztos medencék első törzs, majd a koponyán belüli artériák. Ez lehetővé vált, hogy végezzen szelektív angiográfia - eljárás, amelyben a katéter után lyukasztó és nagyobb artéria katéteren (jellemzően a femorális) végezzük fluoroszkópos X-ray ellenőrzés bizonyos érrendszeri agyban medence (szelektív angiográfia), vagy egy különálló edényben (superselectív angiográfia), majd intraarteriálisan adagolható kontraszt anyagot a koponya sorozatos forgatásával a megfelelő vetületben. Modern angiográfiás telepítés - televíziós rendszer, amelyben a röntgensugár regisztrációt végzünk képerősítő és televíziós kamera vagy a pozíció-díj rendszert. A regisztrált digitalizált videojelek nagy felbontású, és a számítógép végzi matematikai feldolgozása az egész sorozat a digitális képek álló kivonjuk minden egyes tétel az úgynevezett maszk kép - az első kép a sorozatban előállított beadása előtt kontrasztanyagok. Levonása után „maszk” érrendszeri kontúrok maradnak a képek, amelyek tele kontrasztanyag áthalad az érrendszer. A csontstruktúrák gyakorlatilag nem láthatók. Ezt a módszert "digitális kivonás angiográfiának" nevezték.

Jelenleg agyi angiográfia segítségével főleg gyanúja artériás aneurizma vagy arteriovenosus hajók az agy, mint egy eljárás a preoperatív diagnózis és posztoperatív megfigyelést, valamint a definíciók a trombózis vagy beszűkülés jelentős hajók a nyakon. Továbbra is fontos alkalmazás az agyi angiográfia meghatározásában források a vérellátás és a kapcsolat a fő artériák különböző agydaganatok elsősorban található bazálisan alján a koponya, amely lehetővé teszi a hozzáférést, és működési terv eltávolítása mennyiség (meningióma, hipofízis adenoma, stb). Között a jelzéseket a digitális kivonás angiográfia marad a tervezés sugárkezelés kis arteriovenosus fejlődési.

Új lehetőségek nyílnak meg a központi idegrendszer érrendszeri betegségének vizuális megjelenítésében a ZD rekonstrukció klinikai módszereinek bevezetésével. Lehetővé vált a nagy felbontású angiográfia és az agyi erek háromdimenziós modelljének kialakítása.

A digitális kivonás angiográfia módszere az agy és a gerincvelő érrendszeri betegségeinek intervenciós endovaszális kezelési módjai alatt áll, melyet az idegsebészetben minimálisan invazívnak tekint. Ezt az irányt jelenleg egy külön specialitás - beavatkozó neuroendológia osztják szét .

A gerinc angiográfiát olyan véredények tanulmányozására használják, amelyek a gerincvelőt véreztetik. A vizsgálat folyamata hasonló az agyi angiográfiához. Az arteria femorális artériás katéterezésében a katéteren keresztül végzik a vénás patológiát, amely medencében feltételezik az érrendszeri patológiát (általában ezek intercostális artériák). A szelektív spinális angiográfia a gerincvelő arteriovenosus malformációinak diagnosztizálásának legfontosabb módja, amely lehetővé teszi mind afferent és efferens malformációjú hajók azonosítását. Gyakrabban használják a gerinc és a gerincvelő bizonyos típusainak vérellátását, például a hemangiomákat és a hemangioblasztot. Katéterezése ellátó vérerek a gerincvelő és a gerinc, nem csak azonosítani érrendszeri betegségben, de ugyanakkor, hogy végre embólia arteriovenosus fejlődési rendellenesség és nagy hajók részt vesz a vérellátás a tumor.

A modern neuroendgenológiai gyakorlatban a szubarachnoid terek és az agy kamrai rendszere közötti pozitív kontrasztú eljárások még mindig fennállnak. Jelenleg a cerebrospinális folyadékkal ellentétben a jódon alapuló radiopátiás készítményeket alkalmazzák. Mivel az első kontrasztkészítmény 1925-ben jelent meg, a munka tovább csökkentette az ilyen anyagok toxicitását.

A nem ionos radiopátiás anyagokkal végzett ventrikulográfia a diagnózis invazív módszere, ezért nagyon ritkán és szigorú klinikai indikációk szerint használják. Az eljárás egy kontrasztanyag bejuttatását jelenti az oldalsó kamrák üregébe, fő szabályként az egyik elülső szarvaként. Javallatok vizsgálat magában foglalhatja annak meghatározását átjárhatóságát interventricularis lyukak állítják agyi vízvezetéket, III és IV a kamrák, elsősorban a komplex veleszületett rendellenességek és gerincvelői folyadék terek az agy. A módosítás az izolált kistografiyu (beinjektált kontrasztközeg üregébe intrakraniálisan található ciszták, ciszta kevesebb kraniofaringióma, hogy meghatározza annak kapcsolatát az agy-gerincvelői folyadék terek az agy). A mai idegsebészeti kórházban ellátott CT, gyakran használt kombinációja oldalsó agykamra szúrás bevezetésével kontrasztanyag bele, és képességeit CT - CT ventriculographia.

A myelography a cerebrospinalis folyadék rendszer vizsgálatának módszere. Végzett történő szúrással a gerincvelő subarachnoidális térben, és vezetjük be egy vízoldható kontrasztanyag. A módszert invazívnak minősítik és járóbeteg-alapon nem használják. Kiosztani lefelé Myelographiás, amikor szúrás podobolochechnyh terek működnek nagy occipitalis tartály (most gyakorlatilag használt), és a felszálló Myelographiás - szúrás végezzük alacsony lumbális kártyát. Ezt a módszert széles körben használják a múltban, de az Advent MRI-ben gyakorlatilag megszűnt a napi gyakorlatban. Ez főleg a jelen körülmények között annak érdekében, hogy meghatározzuk az összenyomódás mértékét a gerincvelő subarachnoidealis terek alatt nehéz sérv porckorongok diagnózisában gyulladásos változások gerincvelő membránok (arachnoiditisz) a posztoperatív időszakban, hogy megoldja a problémát a kereszt subarachnoidealis terek ismétlődő sérv lemez vagy daganat, műtét utáni kismértékű tapadás. A jelzés mielográfia marad gyanúja rendellenesség a gerincvelő gerincvelői folyadék terek (meningocele). Jelenlétében a CT Myelographiás, általában csak az elsődleges lépés az, hogy a további végezzen CT mielográfia, vagy annak változatai - CT cisternography (cerebrospinális folyadék sipoly vizualizációs a koponyaüregbe).

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Mit kell vizsgálni?

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.