^

Egészség

A
A
A

Ammónia a szérumban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ammónia - a fehérje-anyagcseréje, minden szövetben kialakul. A legnagyobb mennyiségű ammónia (80%) a bélrendszerben baktériumok hatására alakul ki. A bakteriális enzimek (proteáz, ureáz, aminoxidáz) jelenlétében nitrogénvegyületek, például aminosavak, húgysav, karbamid ammóniaként metabolizálódnak. Az ammónia a glutamin bélnyálkahártya sejtjeiben is kialakul. Az ammónia és a karbamid közötti anyagcsere a májban az ornitikus ciklus alatt jelentkezik. Ez a folyamat mind az ammónia hiperprodukciójának eredményeként, mind a bél patológiájában a karbamidba való átalakulásának következtében megszakadhat.

Az ammónia (ammónia-nitrogén) koncentrációjának referenciaértékei a szérumban

Kor

Az ammónia koncentrációja a szérumban

μg / dl

μmol / l

újszülött

90-150

64-107

0-2 hét

79-129

56-92

1 hónapnál régebbi

29-70

21-50

Felnőttek

15-45

11-32

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.