^

Egészség

Allergiavizsgálatok

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Különleges bőrvizsgálatok, vagy más módon, allergiás minták kötelezőek, ha a betegnek bármilyen allergiás betegsége van. A vizsgálatok lehetővé teszik az allergiás reakció forrásának az allergiákra való túlérzékenységet.

Allergiavizsgálatok

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Mikor vannak allergiás vizsgálatok?

Az allergiás vizsgálatokat gyakran az alábbi feltételek mellett írják fel:

 • pollinózis - a pollen szezonális allergia. A pollinózis egy orrdugattyú, fülledt orr, folyamatos tüsszögés, viszketés az orrban;
 • bronchiális asztma, fulladás, légzési nehézség, dyspnoe;
 • allergiás bőrgyulladás, bőrkiütés esetén;
 • ételallergia, bőrkiütés és viszketés kíséretében;
 • drog allergia, Quincke ödéma, viszketés, bőrkiütés;
 • allergiás rhinitis, orrfolyás és allergiás kötőhártya-gyulladás, melyet köhögés, viszketés, szem vörössége kísér.

Allergiavizsgálatok: hogyan készül el?

Az allergiás vizsgálatok megkezdése előtt a betegnek elő kell készíteni. Az utolsó allergiás reakciótól kezdve bármelyik összetevőhöz legalább 30 napig kell tartani. Fel kell készülnie arra a tényre, hogy allergiás vizsgálat során váratlan reakcióra lehet következtetni az allergénre, sürgős orvosi ellátásra lehet szükség. Ezért minden allergiás vizsgálatot kizárólag orvosi felügyelet alatt álló orvosi intézményekben kell elvégezni.

Az allergiás vizsgálat előtt egy nappal le kell állítania az antiallergiás gyógyszerek szedését. Szükséges az eljárás pozitív beillesztése, megnyugtatni, mivel még azok a módszerek is, amelyekben a szubkután injekciókat használják, teljesen fájdalommentesek és vér nélküliek.

Ellenjavallatok, hogy mintát sok allergia: terhesség, 60 év feletti életkor, figyelembe allergia gyógyszerek ebben az időszakban végzett tartós kezelés hormonális szerek, minden krónikus betegség, megfázás, allergia súlyosbodása ebben az időszakban.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Hogyan készülnek allergiás vizsgálatok?

Az allergiás vizsgálatokat több módszerrel végzik:

 1. bőrminta minták alkalmazások formájában. A pamut törlőruhát allergén oldatban nedvesítik és érintetlen bőrfelületekre alkalmazzák;
 2. Scarification tesztek - az alkar megtisztított bőrén különböző allergéneket cseppek formájában alkalmaznak, majd ezeken keresztül a kis karcolásokat egy eldobható roncsoló készítik;
 3. A prik-tesztek hasonlítanak a koptatóvizsgálatokhoz, az egyetlen különbség az, hogy ahelyett, hogy az allergének cseppjein keresztül karcolódna, 1 mm-es sekély, könnyű injekciókat állít elő az eldobható tűkkel.

Egyszerre csak körülbelül 15 allergént helyezhet el. Oldható allergénekként oldható allergénként folyékony pollen, élelmiszertermékek, gyógynövények, rovarvadászatok, háztartási por, állati epidermisz, gyógyszerek, vegyi anyagok és bakteriális készítmények, gomba stb.

Gyakran előfordul, hogy allergiás vizsgálatokat végeznek, és a különböző koncentrációkban alkalmazott allergiát bőrrel irritálja. Ha egy személy allergiás allergiás reakcióra reagál, a karcolás vagy a beadás helyének pirossága, duzzanata és bőrkiütések jelennek meg. Az allergiás bőrpróbák az allergiás gyakorlat legáltalánosabb diagnosztikai módszerei.

Értékelje a bőrpróbát, attól függően, hogy milyen allergiát használt. Az első eredmények 20 perccel később érhetők el, az utóbbi eredményeket 1-2 nap után becsülik. A betegek listát kapnak a tesztek eredményéről. Az egyes allergénekkel ellentétben rekord lehet:

 • pozitív;
 • negatív;
 • kétes;
 • gyengén pozitív.

Az allergiavizsgálatok nemcsak a bőrpróbát, hanem vérvizsgálatot is tartalmaznak, amely segít az orvosnak azonosítani az allergia típusát. A vérvizsgálat minden beteg számára bizonyítható, bármilyen allergiás formában.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.