^

Réz

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Miért kell réz (Cu) a szervezethez? Anélkül, hogy egyszerűen nem tudunk élni. Részt vesz a szervezet metabolizmusában, segít vörösvértestek és hemoglobin kialakulásában, oxigénellátást biztosít. Kitaláljuk, milyen szerepet játszik a réz az emberi test számára.

trusted-source[1], [2]

Alapvető információk a rézről

Az emberi test 75-150 mg réz. Ezek közül 45% része az izomszövetnek, 20% -a a májsejtekben, másik 20% a csontszövetben van, a többi pedig a szervezetben van elosztva.

trusted-source[3], [4], [5], [6], [7]

A réz szükségessége naponta

Naponta egy személynek 1,5-3 mg rézet kell bevennie, de nem haladhatja meg az 5 mg-os felső megengedett szintet.

Milyen feltételek mellett növekszik a réz iránti kereslet?

Több réz fogyasztására van szükség a terhes nők és a szoptató nők számára.

A réz előnyös hatása a testre

A hemoglobin és a mioglobin szintézise a réz és a vas (Fe) kölcsönhatásából következik be, és köszönhetően az eritrociták új sejtjeinek kialakulásához vezetnek. A réz szerepet játszik a légzési folyamatok és a szervezet idegi aktivitásának kezelésében, segít a fehérjék, az aminosavak és az ATP szintézisében. A vas cseréje nem történik meg a réz részvételével.

A réz bőrpigmenteket termel és részt vesz elasztin és kollagén képződésében. A réz segít kifejleszteni az endorfinokat, és ez a jól ismert öröm hormonja enyhíti a fájdalmat és felemeli a hangulatot.

Réz kölcsönhatás a test más elemeivel

Ha a test túl sok rézet tartalmaz, akkor a cink (Zn) felszívódása károsodhat. A felesleges vas (Fe), a rézcsere és a molibdén (Mo) cseréje túl sok rétet távolíthat el a szervezetből. A réz oxidálja a C-vitamint, amelyet a kollagén fehérje termel.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

A réz hiánya a szervezetben

A réz hiánya a testben, a haj és a bőr nagyon szenvednek: a bőr elveszti a pigmentációt, és a haj gyakran esik ki. A rézhiányos betegek gyakran fertőző betegségben szenvednek, gyakori hasmenés, bőrkiütés, hányinger. A depresszió és a kimerült fáradtság és a vérszegénység egyértelmű jelek a réz hiányának. Ha a réz hiánya szignifikáns, a személy belső vérzést tapasztalhat, a kötő- és csontszövet megszakad, és a koleszterin szint emelkedni fog.

A réz túlcsordulásának jelei

A rézgazdagság nem kevésbé veszélyes, mint annak hiánya. A túlzott mennyiségű réz esetében a személy gyorsan öregszik, a haj elszalad, az emberek álmatlanságban szenvednek, epilepszia alakulhat ki, és a mentális retardáció előfordulhat. A nőknél a réz túlsúlya befolyásolja a menstruációs ciklust.

Miért lehet a réz hiánya a szervezetben?

A réz abszorpcióját a gyomorban a tojássárgája és a növényi anyagok befolyásolhatják. Az alkohol hozzájárul a réz rossz felszívódásához is.

Réztartalmú termékek

Növelje a réz mennyisége a szervezetben lehet, étkezési sertés vagy marhahús, mert tartalmaz 3000-4000 μg réz. Garnélarák pótolja a test 850 ug réz, polip 435mkg, lencse és hajdina - 650 ug, mogyoró mogyoró, illetve 1250 mikrogramm.

Jelentősen növeli a réz mennyiségét a testben, segít a tészta, a hajdina és a zabpehely, illetve a 700, 660 és 500 mcg. A diók és a pisztácia rajongói körülbelül 500-600 μg rézet kapnak ezeknek a termékeknek a használata során.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Réz" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.