^

Molibdén

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ezt a mikroelemet - molibdént - a Scheele tudós fedezte fel, aki 1778-ban molibdénsavat és több sóját kapott. A fém tiszta formáját I. Berzelius 1817-ben szerezte meg.

Alapvető információ molibdénről

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Alapvető információ molibdénről

A molibdén (Mo) az egyik legfontosabb mikroelem, amely az emberi testben különböző aktív vegyületeket, enzimeket, hormonokat, légzőszervi pigmenteket tartalmaz. Fő funkciója a test különböző reakcióinak felgyorsulása. Azt is meg kell jegyezni, hogy ez az elem a xantoxidáz egyik fő építőanyaga, amely a nitrogénvegyületek átalakulásáért felelős enzim. A molibdén főként a sejtszervezetekben található. Ennek a mikroelemnek a magas koncentrációját olyan szervekben figyeljük meg, mint az emberi bőr, a máj, a vesék és az aorta. Különböző mennyiségekben a molibdén tartalmazza az emberi test minden szövetét és szervét.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

A napi molibdén igénye

A fizikai munka mértékétől és a testtömegtől függően a molibdén iránti kereslet 75-250 μg tartományban változhat.

Az idősebb embereknél (70 évnél idősebb) ennek a nyomelemnek a szükségessége 25% -kal csökken, és nem haladja meg a 200 μg-ot.

Bizonyos körülmények között a molibdén szükséges minimális fogyasztása napi 300-400 μg-ig terjedhet.

Miért nő a molibdén igénye?

A molibdén hiánya nagyon ritka. Ennek oka lehet egy szűkös, monoton étrend, vagy az intravénás táplálkozáson marad sokáig.

A molibdén asszimilálhatósága

A molibdén és a réz olyan antielemek, amelyek csökkentik egymás tevékenységét. A réz vegyületekből történő eltávolításával a molibdén csökkenti az oxidatív reakciók intenzitását a szervezetben.

Eddig a molibdén és az enzimek, hormonok és vitaminok kölcsönhatása vizsgálatban van. Fontos megjegyezni, hogy ha a külső környezetben található nagy mennyiségű mikroelem növeli a betegség kockázatát.

Következtetésként - a molibdén szintén jód antagonista. Ennek a szervezetnek a feleslege a köszvény kialakulásának és a vérben a húgysav növekedésének az oka.

A molibdén hiányának tünetei

A vesekövek fokozott kialakulása, a rák és az impotencia fokozott kockázata.

A molibdén túladagolásának jelei

Ennek a mikroelemnek az étrendben való feleslege növeli a húgysav mennyiségét a vérben, és "molibdén köszvény" előfordulásához vezet, és fokozza az alkalikus foszfatáz aktivitását.

Molibdént tartalmazó termékek (μg / 1000 g)

Milyen mennyiségű molibdén van a különböző termékekben? A legnagyobb - gabonafélékben és élesztőben, hüvelyesek és leveles zöldségek, fokhagyma.

A molibdén zöldségei 0,04-0,2 mg / kg-t tartalmaznak. A molibdén gazdag sárgarépa, kajszibarack, dinnye, karfiol és kakaó is.

Ennek az elemnek még mindig az állatvese és a máj található.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Molibdén" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.