^
A
A
A

Megvásárolt mérgezés rézzel: tünetek, diagnózis, kezelés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A megszerzett mérgezés a felesleges réz fogyasztása vagy felszívódása (például a réztartályokban régóta tárolt ételek vagy italok fogyasztása) következménye. A gastroenteritis spontán megszüntetése émelygéssel, hányással és hasmenéssel figyelhető meg. További súlyos intoxikáció réz - a fogyasztás következményeként (jellemzően öngyilkossági szándékból) néhány gramm réz-sók (réz-szulfát), vagy szívó nagy mennyiségű a bőr (például, tömöríti, telített oldatát használt rézsó kezelésére extenzív égési sérülések). Hemolitikus anémia és anuria alakulhat ki, végül végzetes kimenetellel.

Az indiai gyermekkori cirrhosis, a nem indiai gyermekkori cirrózis és az idiopátiás rézmérgezés valószínűleg azonos betegségek, amelyekben a felesleges réz cirrózisokat okoz. Mindennek oka a tej fogyasztása, amelyet rozsdás réz vagy sárgaréz edényben forraltak vagy tároltak. A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint az idiopátiás réz-mérgezés csak olyan csecsemõknél alakulhat ki, amelynek ismeretlen genetikai hibája van. A diagnózis általában máj biopsziát igényel, ami Mallory hyaline testét fedezi fel.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

A megszerzett intoxikáció kezelése rézzel

Ha a rezet intoxikáció elfogyasztása okozta belőle mennyiségben néhány gramm, sürgősen szükség van gyomormosás, majd naponta intramuszkuláris injekciók, legalább 300 mg dimerkaprol elkerülni a halál. A kelátképző penicillamin kötődik a rézhez, elősegítve a kiválasztását. Az 1-4 g / nap dózisok orálisan elősegítik az égetett bőrön keresztül felszívódó réz kiválasztását. Korai kezdetekor a hemodialízis hatásos. Néha a réz-mérgezés végzetes, a kezelés ellenére.

Az indiai gyermek cirrózisával a penicillamin hatásos lehet.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.