^

Diéta ápolási anyáknak a fogyásért

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A fogyás az anyáknak a fogyás szempontjából igen nehéz feladat, mert a táplálkozási időszakban a nőnek jobban kell figyelnie a gyermek egészségére és teljes fejlődésére, mint a saját alakja karcsúságára. Mindazonáltal számos ápoló anya vágya, hogy összekapcsolja ezt a fontos folyamatot az egykori kecses formák helyreállításával, tiszteletet kelt és méltó egy részletes válasz a problémás kérdésre. A súlycsökkenés problémájának megoldása érdekében meg kell értened az extra fontok megjelenésének okait.

trusted-source[1]

A súlygyarapodás okai

Ha egy terhes nő nem súlyosodik, akkor először is nem fiziológiás, másrészt rejtett patológiát jelez a jövő anyjának testében. A terhesség az ösztrogén termelés aktiválódását idézi elő, ami a hasi területen "zsír" tartalékokat hoz létre - a has, a derék, a comb felső részét. Ezek az intézkedések a magzat különböző külső sérülések és sérülések amortizációját biztosítják. Van egy olyan elmélet, amely szerint a zsírraktárak később létrehozzák a megfelelő kalóriatartalmat az anyatejben. Van egy olyan verzió is, amelyre a jövő anyja egyre nagyobb súlyt kap az ősidők genetikai emlékének köszönhetően, amikor az élelmiszerek szűkösek voltak, és az energia és a zsíros rétegek jövőbeli felhasználására volt szükség.

trusted-source[2], [3], [4]

Miért lassú a súlyvesztés a szülés után?

Még ha a diéta a szoptató anyáknak fogyni fog állni szakember dietetikus, és egy nő indul neki szigorúan be kell tartaniuk, hogy nem garantálja a semlegesítése kilogramm és a visszatérés a korábbi arányok az elmúlt hónapban.

A felesleges kilogrammokon túl a bőr és az izom-nyújtás problémája is fennáll, amely időre van szüksége a korábbi alak és rugalmasság helyreállításához. Ha figyelembe vesszük, hogy a súlyt fokozatosan felhalmozta a terhesség egész ideje alatt, vagyis kilenc hónapig, akkor logikus feltételezni, hogy a normális fogyás menete legalább 7-9 hónapot vesz igénybe. A testsúlycsökkentés így az egész szervezet számára élettani lehet, amely megfelel a hormonális egyensúly helyreállításának és a teljes anyagcserének.

Hogyan kombinálhatja a táplálkozási küldetés teljesítését és a legkisebb kalóriatartalmú étrendet? 

Az ilyen esetekben az első segítség a mítoszok elhárítása, hogy egy ápolónő táplálékának gazdagabbnak és kalorikusabbnak kell lennie, mint egy rendszeres menü. Az étkezéseknek olyan nagyoknak kell lenniük, hogy teljes értékű szoptatást biztosítsanak, és energiatartalékot hozzanak létre az anya szervezetében. 

A táplálékkutatók régóta eljutottak a közös véleményhez, hogy a táplálkozásnak elsősorban sokszínűnek, törtnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Az állati eredetű zsírokat jobban kizárják, mivel súlyosbodást okozhatnak, emellett a baba felkészületlen emésztőrendszerében a zsíros anyatej rosszul felszívódik. A táplálék kellemetlensége könnyen követhető, annyiszor kell enni, mint a gyermek számára, azaz legalább ötször egy nap. 

Segítsen megőrizni a tej kalória tartalmát, és nem növelheti súlyát a hagyományos levesekhez, amelyek nagyszerűek. Levesek töltik be a gyomrodot, normális folyadék-emésztési folyamatot biztosítva a folyékony konzisztencia miatt, továbbá hozzák létre a szükséges mennyiségű folyadékot a szoptatáshoz, és az ilyen ételek kalóriatartalma nagyon alacsony. 

Az étrend a szoptatós anyáknak a fogyáshoz elegendő mennyiségű folyadékkal jár. Jó, ha legalább fél pohár átlátszó tisztított vizet fogyasztunk minden étkezés előtt. A víz "elindítja" az emésztési folyamatot, előkészíti a gyomrot az élelmiszerek számára, a teljesség érzését keltve. Ezenkívül ez a módszer megakadályozza a székrekedést, amit gyakran megfigyelnek a szoptató nőknél. 

A szokás, hogy "eszik fel" a zöldségburgonya, gabonafélék maradványait, röviden, a gyermek laktációja a napi étrend kalória növekedéséhez vezethet. Egyes nők igazolják ezeket az intézkedéseket, akár megtakarítással, akár a vitaminok és a tápanyagok hiányának pótlásával saját menükben. Ez nem megfelelő, mivel ez a szokás egy lassú, de biztos extra kilogramm készletet eredményez. 

Az étrend az anyáknak a testsúlycsökkenéshez a zsírok, fehérjék és szénhidrátok egyensúlyának felel meg, amelynek megközelítőleg egyenlő arányban kell lennie, és enyhe előnyben kell részesíteni a fehérjéket. Ez a fehérje (hús) élelmiszer hozzájárul a gyors telítettséghez, biztosítja a szervezetnek a megfelelő energiát és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát vagy a zsír.

A különböző termékek ajánlott kombinációja egy napra a következő: 

  • Fehérje - 250-300 g; 
  • Zsírok (előnyösen növényi eredetűek) - 100 g;
  • Szénhidrátok - 200-250 g; 
  • Legalább másfél liter folyadék; 
  • Kalcium (túró, sajt) - 200-250 g; 
  • Foszfor (tengeri hal) - 200 g; 
  • Vitamin komplex (pépes gyümölcslevek, főtt zöldségek, friss gyümölcs, citrusfélék kivételével) - 500 g-ig.

Van egy képlet a fehérjefogyasztás sebességének kiszámítására egy étrendben, amely súlycsökkenést okoz egy ápolónőnek. A fehérjetartalmak mennyiségét meg kell mérni és kiszámítani az alábbiak szerint: 2-3 gramm fehérje kilogrammonként. Például egy ápoló anya súlya 60 kilogramm, ezért a fehérjéknek legalább 120-180 grammnak kell lenniük. Ha az ápolási anya semlegesíti a felesleges súlyt, és visszatér a korábbi arányokhoz, majd csökkenti a szénhidrátok mennyiségét, és minimalizálja a fehérjék feltöltését. Például a szénhidrátok normája 250 g, ha 150 grammra csökkentik, akkor a fehérje 100 grammnál nagyobb lesz, a nő 60 kilogramm súlyára vonatkoztatva, a fehérjék lehetnek 280 grammok.

Emellett a diétát szoptató anyáknak a testsúlycsökkenéshez nagy mennyiségű növényi rostot fogyasztanak, de nem nyers formában (felgyulladást és bikitiset okozhatnak a bababen), de főzve, sült vagy párolt. Kiválóan bizonyított a fogyó termékeket elősegítő termék minőségében, a káposzta nem alkalmas az ápoló anya menüjére. Rendszeres káposzta helyett színes káposzta, brokkoli vagy kelbimbó. Ezek a fajta káposzta nagyszámú nyomelemet és vitamint tartalmaz, nem túl magasak a kalóriákban, de rostuk kevésbé durva és nem okoz irritációt az emésztőrendszerben.

Tartsa be a tört és indokolt táplálkozás szabályait, hogy segítsen megőrizni a speciális rekordokat - élelmiszer naplót. Ez a művelet nem csak a saját súlyának csökkentésére szolgáló dinamikájának figyelemmel kísérésére alkalmas, hanem a magának és a gyermeknek egyszerre is rögzíthet. Ezzel az egyszerű technikával megfigyelheted, hogy a diéta nem monoton, előre megtervezi az ételeket, és ezért vásárol termékeket.

A fogyatékosságot nyújtó anyák étrendi fogyásnak napi 2000 kalóriára kell illeszkednie, és az alábbi lehet: 

  • Reggel 15-20 gramm sajt, egy cracker vagy 50 gramm zabpehely, egy alma. Alternatívaként főzött tojást is főzhet a reggelihez, és hozzáadhat banánt. Egy másik lehetőség - 50 gramm főtt hal és keksz. 
  • Nap: 100-150 gramm főtt burgonya, 20-25 gramm sajt, saláta főtt karfiolból és zöldségekből (legfeljebb 100 gramm), alma. Opció a második - 150-200 gramm főtt hús, 100 gramm apróra vágott saláta levelek, banán. Egy másik lehetőség - 150 gramm főtt vagy párolt tengeri hal, cracker, alma. Ezek a lehetőségek alternatívak lehetnek a különféle leves levesek, amelyeket a vízben főzünk, zöldségekkel és főtt húsokkal vagy halakkal. A levesek 500 ml-ig fogyaszthatók. 
  • Este (legkésőbb 18.00). Főzött színű vagy bimbócsíra (150-200 gramm), reszelt sajttal megszórva (20 gramm). Opció - főtt burgonya (150 gramm) sajtos vagy 200 gramm főtt saláta leveles levelekkel. Egy másik lehetőség - kemény búza fajtákból készült tészta (150 gramm), reszelt sajttal és saláta levelekkel megszórva. Jó, ha a májjal párolt, vagy grillezés közben (100-150 gramm) főzött ételeket válogatjuk.

Annak biztosítása érdekében, hogy a lactating mamáknak a fogyás változatos legyen, a hús és a halételeknek alternatívaknak kell lenniük porhártyával (hajdina, rizs, köles vagy zabpehely). A porokból származó porok térfogata 50 grammkal növelhető. A frakcionált táplálkozás szabályainak betartása három fő étkezés között folyadékok (víz, gyümölcslevek, komposztok) fogyasztására szolgál, és a szükséges mennyiséget 2 literre osztja egyenlő mennyiségben, például 10-szer. Így a folyadék az üveg térfogatában 200 milliliterben fél óráig fogyasztható a reggeli előtt, a reggeli és az ebéd között, fél órával az ebéd előtt és így tovább. A fennmaradó mennyiséget fél órával a vacsora után 18:00 óráig lehet inni, egészen a múlt éjjelig.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.