^

Terhességi feltételek a leendő szülőknek

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Ebben a cikkben sok olyan feltételt gyűjtöttünk össze, amelyet a házastársak a terhesség alatt hallhatnak. Néhány kifejezés a terhességre utal, mások pedig különböző terápiás próbákra, amelyeket a várandós nőknek alá kell vetni. Néhányan a szülésre vonatkoznak, mások a gyermek születését követő időre vonatkoznak. A feltételeket a következőkre osztottuk:

  • A terhességgel kapcsolatos főbb feltételek;
  • Elemzi, hogy a jövendő anyának és gyermeknek meg kell felelnie;
  • Szülés és gyermek születése után.

A terhességgel kapcsolatos alapfogalmak

A cervix a méhnyak méhnyája.

A Fundus a méh felső része, gyakran a terhesség alatt mérve.

Szembetegség - csont nyúlvány a csípőcsontban, amely egy nő alsó hasrészének közepén helyezkedik el. Az a jel, amellyel az orvos gyakran meghatározza a méh növekedését a terhesség alatt.

A Rho-GAM a terhesség és a későbbi szülés során felhasznált gyógyszer az izoimmunizáció megelőzése érdekében.

A placenta ablációja - a placenta idő előtti szétválasztása a méhtől.

A szülészorvos olyan orvos, amely a terhes nők gondozására és szülésre szakosodott.

Az amniotikus folyadék a folyadék, amely körülveszi a gyermeket az amniotikus zsák belsejében.

Az amniotikus zacskó a gyermek méhében lévő membrán. Tartalmazza a babát, a placentát és a magzatvizet.

Az Areola pigmentált vagy színezett gyűrű a mell melléje körül.

A körkörös szalagok fájdalmai a fájdalom, amelyet a méh oldalán lévő szalagok a terhesség alatt történő szorításával okoznak.

A vagina a csatorna, amelyen keresztül egy gyermek születik.

Különböző vénák - véredények nyújtása (vénák).

Ektopiás terhesség - terhesség, mely esetben a tojást a méhen kívülre helyezik (leggyakrabban a petevezetékben).

Az orvosi igazolás olyan okmány, amely igazolja, hogy az orvos további kurzusokat végzett és szigorú vizsgálatokat végeztek.

Tévedés - terhesség megszakítása vagy idő előtti megszüntetése. Ebben az esetben egy embrió vagy magzat születik, amely képtelen a méhen kívül élni; általában a terhesség 20. Hetét megelőzően jelentkezik.

A nyálkahártyák kiálló erek, leginkább a végbélen helyezkednek el.

Genetikai konzultáció - a házastársakkal és szakemberekkel folytatott konzultáció a genetikai hibákról és a genetikai problémák terhesség alatt való jelenlétének lehetőségéről.

A gének az örökség alapvető egységei. Mindegyik gén specifikus információt hordoz, és a szülőtől a gyermekhez továbbítódik. A gyermek a gének felét az anyától kapja, a másik pedig az apától. Minden embernek körülbelül 100 000 génje van.

A terhesség okozta magas vérnyomás - magas vérnyomás, amely a terhesség alatt jelentkezik.

Az emberi chorion gonadotropin a terhesség korai szakaszában termelt hormon; annak tartalmát a HCH mennyiségének vizsgálatával mérjük.

A neurális cső defektjei - az embrionális akkord és a gerincvelő fejlődése patológiája.

Cukorbetegség a terhesség miatt - cukorbetegség kialakulása terhesség alatt (terhesség).

Born-up - a gyermek teljes születésűnek számít, ha 38 héttel születik. Más néven "teljesen teljes".

A vashiányos vérszegénység az anémia, amelyet az élelmiszerben lévő vas hiánya okoz; gyakran előfordul a terhesség alatt.

A szívben égő - a kellemetlen érzés vagy a mellkasi fájdalom, gyakran étkezés után.

Késő születések - a csecsemő 2 vagy több héten belül születik a várható időpont után.

Székrekedés - szabálytalan vagy hiányos bél kiürítése.

Az embrionális rendellenesség az embrionális formája vagy fejlődése.

Embrionális kórképek - az embrióhoz kapcsolódó problémák, amelyek születés előtti vagy szülés során keletkeztek; gyakran szükségessé válik a magzat azonnali eljuttatása vagy kitermelése.

Az embrionális periódus az embrionális periódus (a terhesség első 10 hetes) és a születés előtti időszak.

Az izimunizáció egy másik személy, például egy csecsemő méhében lévő vörösvérsejtekben található specifikus antitestek transzferje. Ez akkor fordul elő, ha egy negatív Rh faktorral rendelkező nő táplálja a pozitív rhesusos gyermeket, vagy Rh-pozitív vérrel transzfúziót.

A vérnyomás a vér vérnyomása az artériák falán, amelyek a szívből vért hordoznak. A vérnyomásváltozások jelezhetnek problémákat.

A méh az a szerv, amelyen belül az embrió vagy a magzat fejlődik.

A nővér egy regisztrált nővér, aki további terápiákon vett részt a terhes nők gondozásában és szüléskor. Született szülés - születés előtti magzati halál, ami rendszerint 20 hetes vemhesség után jelentkezik.

A méhen belüli növekedés rendellenességei - nem megfelelő magzati növekedés a terhesség alatt. Korábban a méh növekedésének késleltetésére utal.

Stretch marks - a bőr húzódik a terhesség alatt. Gyakran található a has, az emlőmirigyek, a fenék és a lábak.

A terhes nők fáradhatatlan hányása - súlyos émelygés, kiszáradás és hányás a terhesség alatt. Leggyakrabban az első trimeszterben fordul elő.

A segély a méh alakváltozása egy terhes nőben néhány héttel a születés előtt. Gyakran a gyermek leeresztése.

A születés várható időpontja az a nap, amikor a gyermek születése várható. A legtöbb gyerek születik ebben az időben, de csak egy 20 éves születik pontosan azon a napon.

Perinatológus - olyan orvos, aki specializálódott a nők gondozására, akiknek terhessége félelmet okoz.

A méhlepény a méhen belüli szerv a terhesség alatt, amellyel a magzatot a köldökzsinór segítségével köti össze. Szükség van a gyermek növekedésére és fejlődésére.

A szoptatás előtt 10 hetes terhesség után a magzat születetlen gyermek.

Az üreges véna egy nagy véna, amely a jobb pitvarba vezet a vérbe. Az oxigént visszaadja a szívében, ahonnan követi a tüdőt.

Placenta previa - a placenta alsó része teljesen lefedi a méhnyakot.

A szülésgondozás egy olyan program, amely a gyermek születését megelőzően terhes nőt gondoskodik.

A pre-eclampsia a terhességre szokatlan tünetek kombinációja, beleértve a magas vérnyomást, a duzzanatot és a reflexek változásait.

A köldökzsinór egy kötél, amely összeköti a méhlepényt a nevelt gyermekével. Az élet és a széndioxid termékeit a gyermektől kapja, és oxigénnel ellátott vért és tápanyagokat hoz.

A Chadwick spot a vemhesség alatt a hüvely és a méhnyak sötétkék vagy lila színe.

A kiterjesztés és a kaparás olyan műtéti eljárás, amelyben a méhnyakot kinyitják, és a szövetmintát levágják vagy lekapják a méhtől.

Rhesus negatív (Rh-negatív) - rhesus fehérje hiánya a vérben.

Az általános probléma a szülés során felmerülő probléma.

A Down-szindróma kromoszóma-rendellenesség, amelyben a gyermeknek három 21 kromoszóma van (kettő helyett); a szellemi inferioritás, különféle fizikai hibák és más problémák fejeződnek ki.

A komplikált terhesség terhesség nehézségekkel jár, amelyek különös figyelmet igényelnek az orvosoktól, gyakran - szakembertől.

A B. Csoportba tartozó streptococcus fertőzés az anya hüvelyében, torokban vagy rektumában előforduló fertőzés (ezen szervek bármelyike fertőzhető). Veszélyes lehet a gyermek számára.

A Braxton-Hicks-összehúzódások a méh rendszertelen összehúzódása a terhesség alatt.

A trimeszter három hónapos időtartam. A terhesség 3 egyenlő periódusra (trimeszter) van osztva, amelyek mindegyike körülbelül 13 hétig tart.

Pushing egy jövőbeli anya érzése, amikor a baba az anyaméhben mozog.

A reggeli betegség hányinger és hányás, elsősorban a terhesség első trimeszterében. A terhes nők hányingere.

A petevezeték cső a méhtől a petefészkig terjed. A chloasma a pigmentáció növekedése vagy a szabálytalan formájú és méretű barna foltok terjedése az arcon vagy a test más részein. Úgy is nevezik, hogy "terhességi maszk".

Kromoszóma - a sejtmagban található és DNS-t tartalmazó kialakulás. A kromoszómákon keresztül genetikai információt továbbítanak.

A kromoszómális rendellenességek rendellenes számú kromoszóma.

A fekete vonal (linia nigra) erősen pigmentált vonal, gyakran a terhesség alatt; a köldökről a közönséges területre esik le.

Eclampsia - görcsök és kóma egy preeclamitisben szenvedő nőnél. Nem jár az epilepsziával.

Az embrió egy szervezet a fejlődés korai szakaszában; emberekben - a koncepciótól a 10. Hétig.

Embrionális periódus - az első 10 hetes terhesség.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Elemzi, hogy a jövő anyjának és gyermekének meg kell felelnie

Az alfa-fetoprotein egy olyan anyatej által termelt anyag, amely a méh belsejében nő; megtalálható az anyai vérben és a magzatvízben. Az anyai vérben a normálérték feletti mutató azt jelzi, hogy a magzat idegi csőhiba.

Amniocentézis - olyan folyamatok, amelyek során a magzatvízből vett mintavételes mintát veszünk. A folyadékot a genetikai defektusok és a magzati tüdőfejlődés mértékének meghatározására vizsgálják.

Több összetevő elemzése - lásd a négykomponensű tesztet és a komponens tesztet.

Vizeletvizsgálat - a fertőzés jelenlétére vonatkozó elemzés és a cukor és a fehérje vizeletben történő meghatározása.

A mediterrán mediterrán láz elemzésére az örmény, az Arabia és Törökországból származó emberek vérvizsgálatát végezték el egy recesszív gén jelenlétének meghatározására. Elsősorban újszülötteknél diagnosztizáltak, és a kezelést azonnal el lehet kezdeni.

A kontrakciókra adott válasz elemzése a méhösszehúzódásokra adott magzati válasz; A magzat állapotának meghatározására szolgál.

A biofizikai profil a születés előtti magzat becslésének módja. HIV / AIDS-teszt - annak meghatározására, hogy egy nő a HIV vagy az AIDS hordozója (nem végezhető el a nő tudta és beleegyezése nélkül).

Genetikai vizsgálatok - különböző diagnosztikai tesztek és szűrővizsgálatok, amelyek meghatározzák, hogy egy házaspárnak genetikai patológiás gyermeke lehet-e. Általában - a genetikai konzultáció része.

A kismedencei szervek diagnózisa - az orvos úgy érzi, hogy egy nő kismedence belső szervei. A terhesség kezdetén felmérni a méh méretét, és lehetővé teszi az orvos számára annak megállapítását, hogy a méhnyak a terhesség vége előtt megnyúlt-e és vékonyodott-e.

A Doppler olyan eszköz, amely növeli a magzat szívverését, hogy az orvos és mások is hallhassák.

A has mérése olyan mérés, amely a csecsemő növekedését mutatja a méhben a szülés előtti konzultációk során. Ezt a pubic symphysis-től a fundusig mérjük. Túl sok vagy túl kicsi méret jelenthet problémákat.

A nyak mögötti távolság mérése - ultrahang segítségével az orvos határozza meg a gyermek nyaka mögötti távolságot. Egy vérvizsgálattal kombinálva az eredmény meghatározhatja, hogy egy nőnek lehet-e gyermeke Down-szindrómával.

Nyaki kultúrák - a szexuális úton terjedő betegségekre vonatkozó teszt; amikor a méhnyakrák ellenõrzését elvégzik, a mintát a klamidia, a gonorrhoea okozó ágens és más fertõzések jelenlétének ellenõrzésére is lehet venni.

A Fetal Monitor egy szülési eszköz, amely a magzat szívveréseit hallgatja és rögzíti. A gyermeknek az anyaméhben történő megfigyelése külső (az anya hasán keresztül) és belső (az anya hüvelyén keresztül) lehet.

A méh otthoni megfigyelése - a terhes nők méhösszehúzódása otthon történik, és telefonon keresztül az orvoshoz (nincs szükség speciális eszközökre). A korai születés kockázatának meghatározására kerül sor.

A súly meghatározása - a súlyt minden egyes prenatális látogatáskor meg kell határozni; túl nagy vagy túl kicsi, a megszerzett súly jelezheti a problémákat.

A vércsoport meghatározása olyan teszt, amely meghatározza, hogy melyik csoporthoz tartozik a nő vér - A, B, AB vagy O csoport.

A vérnyomás meghatározása - a terhesség alatt megfigyelt magas vérnyomás azt jelenti, hogy közeledik a várható várakozási idő. A vérnyomásváltozások potenciális problémákat jelezhetnek.

Az öröklődő süketség meghatározása - ha az egyik házastársnak veleszületett süketséggel rendelkező rokonai vannak, akkor az elemzés meghatározhatja, hogy születése előtt van-e csecsemő.

Passzív analízis - annak elemzése, hogy a gyermek milyen mozdulatokat érez az anya, vagy az orvos megfigyeli; azokat rögzítik, mint például a magzati szívfrekvencia változásait. A magzat állapotának felmérésére használták.

Counting mozgások - rögzíti, hogy milyen gyakran érzi a nő a gyermek mozgását; A magzat állapotának felmérésére használták. Teljes vérvizsgálat - a vér és a kórokozók vérvizsgálata az anya vérében.

A kancsók szőrme mintája egy olyan diagnosztikai teszt, amelyet a terhesség korai szakaszában lehet elvégezni az anomáliák meghatározásához.

A PONY tesztet a méhen belülről, a hasról vagy a méhnyakon keresztül veszi.

Reakció a kontrakciókra - az anya méhének enyhe összehúzódásait okozzák; a magzat tapintása feljegyzõdik rájuk. Úgy is nevezik, hogy "a kontrakciókra adott reakció elemzését."

IV Rh faktor - vérvizsgálat annak megállapítására, hogy a női vér Rh-negatív.

Vizsgálatok - olyan tesztek, amelyek lehetővé teszik a test belsejében való megjelenést: ultrahang, röntgen, CT vizsgálat vagy CAT vizsgálat és mágneses rezonancia. Sonogram vagy sonográfia. Cordosentesis - magzati analízis Rh faktor, vérbetegségek és fertőzések meghatározására. A hepatitis B elleni antitestek analízise meghatározza, hogy egy terhes nő valaha fertőzött-e hepatitis B-vel.

Glükóztolerancia teszt - a szervezet cukorre adott válaszának felmérésére. A vért váró anyától vért veszünk 1 alkalommal vagy intervallumokban, miután a cukor oldatát iszik.

A méhnyakrák vizsgálata a méhnyakrák meghatározására a terhesség korai szakaszában végzett teszt.

A vércukorszint vizsgálata - lásd a glükóz tolerancia tesztet.

A szifilisz tesztje - ha egy nőnek szifiliszesnek kell lennie, kezdje meg a kezelést.

A B csoportba tartozó streptococcus vizsgálatot a hüvelyből vagy a nõi végbélrõl a terhesség végéhez közelíthetjük. Ha a vizsgálat pozitív, a kezelés azonnal vagy szülés közben kezdődik.

Rubella titerek - vérvizsgálat a rubeola-mentesség jelenlétének meghatározására (német kanyaró).

A háromkomponensű vizsgálat 3 vérkomponens analízise a patológia meghatározásához. Három vizsgálat közé tartozik az alfa-fetoprotein, az emberi korion gonadotropin és a nem kötött ösztriol, a placenta által termelt ösztrogénforma vizsgálata.

Az ultrahang (ultrahang) egy nem behatoló teszt, amely a méhen belüli magzat képét mutatja. A hanghullámok visszaverik a gyümölcsöt, képeket képeznek.

A négy kókuszos vizsgálat 4 vérkomponens analízise a patológia meghatározásához. Négy vizsgálat magában foglalja az alfa-fetoprotein, az emberi korion gonadotropin, a nem kötött ösztriol és az inhibin-A, a petefészkek és a placenták kémiai termékeinek vizsgálatát.

Az embrionális fibronektin (EFN) az idő előtti születés valószínűségének meghatározására szolgáló teszt. Vegyünk egy mintát a hüvelyi kibocsátásról és a méhnyak elválasztásáról; Ha az EVN 22 hét után van jelen, ez a korai születés kockázatát jelzi.

Embryoscopy - elemzés lehetővé teszi az orvos keresztül embryoscopy (száloptikai eszköz) úgy határozzuk meg, külső patológia és problémák a fejlesztés a magzat, amíg benne van az anya méhébe.

trusted-source[5], [6], [7]

Születés

Aktív kiszállítás - amikor a méhnyakot 4-ről 8 cm-re nyújtják, a kontrakciók általában 3-5 percig tartanak.

Paracervix blokád - helyi érzéstelenítés a fájdalom enyhítésére a méhnyak megnyújtásakor.

Vákuumos páraelszívó - olyan eszköz, amelyet néha a magzati fej kimenetének biztosítására használnak szülés közben; Segítség a szülésre.

A külső beavatkozás a késői terhességben végzett eljárás, amelynek során az orvos fejjel lefelé fordítja a gyermeket egy normális anyasági helyzetbe.

Indukált munka - ha a munka nem kezdődik meg, vagy egy nő nem szülhet gyermekeket, adja meg a gyógyszert (oxitocin).

A császármetszés a gyermek kivágása a hasán keresztül, szemben a normális szüléssel, amikor a gyermek a hüvelyen keresztül távozik.

Vérfoltok - a vemhesség késői szakaszában a hüvelytől való felszabadulatlan vérzés; gyakran nem sokkal a születés előtt.

Hamis születések - a méh kontrakciói a méhnyak megnyújtása nélkül.

Lochia - a hüvely relaxációja a baba és a placenta felszabadulása után.

Az oxitocin olyan gyógyszer, amely méhösszehúzódásokat okoz; arra használják, hogy ösztönözze vagy segítse a szülést. Ezt Pitocin-nak is nevezhetjük. Szintén a mirigyek által termelt hormon.

A püspöki pontszám egy olyan módszer, amelyet az indukált munkaerő sikerének előrejelzésére használnak. Figyelembe veszi a méhnyak nyújtását, elvékonyodását és pozícióját. Az értékelés minden kritériumra vonatkoztatva történik, majd összeadódik, és az orvos meghatározza azt a mennyiséget, amelyet a legmegfelelőbb a munkaerő indukálásához.

Az invertált helyzet a magzat rossz helyzete. A fenekek vagy a lábak a szállítócsatornához vezetnek.

A perineum a hüvely és a végbél közötti terület. Pozíció - annak a leírása, hogy a gyermek melyik része kerül először a bejövő csatornába.

Épületek - a születés után a gyermek, a placenta és a membránok jönnek ki. Lásd: Placenta.

Felkészülés a szülésre - egy asszony elment a tanfolyamokra, mert tudja, mi vár rájuk a születéskor. Kérheti az érzéstelenítő gyógyszert, ha szüksége van rá.

Természetes szülés - szülés, amely alatt az anya tudatossá válik és szül a gyermeknek. Vannak, akik úgy vélik, hogy természetes szüléssel egy nő nem kérhet fájdalomcsillapítást; de ez nem igaz.

Pooden blokád - helyi érzéstelenítés szülés közben. A membránok felszakadása - a folyadék felszabadulása az amniotikus zsákból. Szintén "szennyvíz".

Korai összehúzódások - amikor egy nő rendszeresen összehúzódik (egy 20 percenként, a frekvencia 5 percenként növekszik), gyakrabban, mint 2 óra. A méhnyak általában 3-ról 4 cm-re nyúlik.

Nyújtás - a méhnyak megnyitása a szállítás előtt. A teljesen megnyújtott méhnyak átmérője kb. 10 cm.

A Roddom olyan intézmény, amely a gyermekek születésére specializálódott. Általában egy nő szül, és egy szülésznõ születése után helyreáll. Egy kórház vagy egy különálló intézmény része lehet.

A szülés a magzat kinyerése a méhből.

Slime a méhnyak titka; gyakran előfordul a szülés előtt.

Gerincszülés - a harcok fájdalma, a hát alsó részénél.

Kontrakciók - összehúzódások vagy a méh megnyúlása, szülés közben a gyermek kiszabadulása.

Csendes munka - a méhnyak fájdalommentes nyújtása.

A fogók olyan szerszámok, amelyeket néha a szülés során a gyermek kivonására használnak; a szülés során a csecsemő fején helyezkednek el a szállítási csatornán, hogy kivonják a gyermeket a születéskor.

Az enema a végbélbe injektált folyadék a bél tisztítására.

Az epidurális elzáródás az érzéstelenítés típusát jelenti, amikor az anyagot a szülés ideje alatt beinjektálják a gerinc körüli területre.

Epiziotomia - a perineum sebészeti vágása (a hüvely és a végbél közötti terület). A szállítás során a hüvely és az anus szakadásának megakadályozására szolgál.

trusted-source[8], [9], [10], [11]

A gyermek születése után

A bilirubin sárga vagy narancssárga színű.

A sárgaság a bőr sárga színezete, a sclera és a test mélyebb szövetei. Ezt a felesleges bilirubin okozza.

A meekóni az újszülött első széklete; sötétzöld vagy sárga színű. Hámsejtekből, nyálkából és epéből áll. Kijárata előfordulhat születés előtt vagy alatt, vagy azt követően.

A kolosztrum először az emlőmirigy által előállított sárga folyadék. Leggyakrabban a terhesség vége előtt jelenik meg. Összetétele eltér a későbbiekben termelt tejetől, a szoptatástól.

Duzzanat - folyadékkal való töltés; általában a mellnagyobbításra utal egy ápoló anyában.

Értékelés Angara - a gyermek születési reakciójára és életképességére vonatkozó értékelés. A születés után 1-5 perccel.

A gyermekorvos a csecsemők és gyermekek kezelésére szakosodott orvos.

A szülés utáni időszak egy 6 hetes időszak a gyermek születése után. Az anyára, nem a gyermekre utal.

Szülés utáni depressziós szindróma - több tünetegyüttes, beleértve a melankóliát, a szülés utáni depressziót és a szülés utáni pszichózist.

Az anyatej expresszálása - a mellkasi kézzel szorító tej.

Szédülés - enyhe depresszió a szülés után egy nőben.

trusted-source[12], [13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.