^

Immunglobulin terhesség alatt

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Bizonyos esetekben szükségessé válik az immunglobulin beadása a terhesség alatt. Ez egy speciális gyógyszer, amelynek célja a szervezet természetes védekezőképességének javítása. Ezt a gyógyszert donor vérplazmából szintetizálják.

A terhesség beálltával az immunvédelem szintjének természetes csökkenése következik be, ami rendkívül szükséges folyamat a magzat megőrzéséhez. Ha ilyen folyamat nem megy végbe, akkor a nő immunitása minden erőfeszítését a terhesség megszakítására irányítja, mivel a magzatot idegen ágensnek tekinti. Számos olyan eset ismert, amikor egy nőnek immunglobulin bevezetésére van szüksége.

Szükségem van immunglobulinra a terhesség alatt?

A terhesség mindig sok kockázattal jár - mind a női test, mind a növekvő magzat számára. Az ezzel az időszakkal kapcsolatos változások első mutatója az immunvédelem csökkenése. Ugyanakkor meg kell értenie, hogy a várandós anya teste önállóan indítja el ezt a mechanizmust, szándékosan és szándékosan. Ez az igény a sikeres gyermekvállaláshoz kapcsolódik, mivel immunitásunk úgy van kialakítva, hogy a magzatot idegen szervezetként érzékeli és elutasítja.

Az immunglobulint gyakran alkalmazzák támogató szerként, ha egy nőnek olyan problémái vannak, amelyek megakadályozzák a baba hordozását. Ilyen helyzetben a gyógyszert injekcióval vagy intravénás csepegtetővel adják be.

Az immunglobulin közvetlen hatása a plazmából kivont, tisztított és koncentrált hatóanyag tulajdonságain alapul. A gyógyszer fő célja az immunitás korrekciója, a fertőző ágensekkel szembeni ellenállás, valamint az IgG antitestek szintjének helyreállítása. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megvédje magát a fertőző betegségektől primer vagy másodlagos immunhiány esetén.

Immunglobulin terhesség alatt: előnyei és hátrányai

A terhesség alatt az immunglobulin bevezetése segít megőrizni a magzatot és megakadályozni a terhességi folyamat megszakítását. A babára és a várandós anyára gyakorolt hatását azonban még nem vizsgálták teljesen, bár negatív következményeit még nem jegyezték fel. Ebből következik, hogy a gyógyszer csak akkor alkalmazható, ha valóban szükséges, és az ilyen kezelés kockázata kisebb, mint a patológia fennálló veszélye.[1]

Megfelelő javallatok nélkül az immunglobulin alkalmazása terhesség alatt nem javasolt.

A terhesség melyik hetében kell immunglobulint adni?

A terhesség 28-30. Hetében tervezett prenatális megelőző intézkedések végrehajtása során az orvos immunglobulin injekcióra utasítja a nőt. Az újbóli bevezetést a gyermek születését követő 3 napon belül kell elvégezni.

Ha egy nő terhesség alatt nem részesült profilaxisban, akkor Rh-pozitív baba születésekor a szülés után 72 órán keresztül immunglobulin injekciót kell végezni.

Hasi trauma vagy amniocentézis esetén az immunglobulint bármikor alkalmazzák.

Jelzések Immunglobulin terhesség alatt

Különböző típusú immunglobulinok léteznek, és mindegyiknek megvan a maga javallata, és csak vészhelyzetben írható fel.

Az alapvető jelzések a következők:

 • egy nő kritikusan legyengült immunitása;
 • súlyos hasi sérülés a terhesség alatt;
 • a magzatvíz vizsgálata (amniocentézis);
 • minden olyan eljárás elvégzése, amelyben lehetséges a magzat és az anya vérének keverése;
 • a spontán abortusz valós veszélye;
 • a magzati kilökődés veszélye;
 • fertőző betegségek, amelyek károsíthatják mind a születendő gyermeket, mind a várandós anyát;
 • a Rhesus-konfliktus veszélye;
 • méhen kívüli terhesség megszakítása.

Alkalmazás jellemzői

A gyógyszerészek sokféle immunglobulint kínálnak, de ezek közül csak kettőt használnak terhesség alatt - az anti-D-t és a humán normál immunglobulint. Mindegyik antitest – egy speciális fehérjetípus, amelyet az emberi béta-limfociták termelnek, hogy védelmet nyújtsanak az idegen, például vírusos vagy bakteriális támadással szemben. Leggyakrabban az immunglobulint negatív Rh faktor mellett alkalmazzák terhesség alatt: az úgynevezett anti-Rhesus immunglobulinról, vagyis az Anti-D-ről beszélünk, amelyet Rh-immunizált személy adományozott véréből állítanak elő. A gyógyszer alapvető összetételét az Rh faktor fehérjeanyagai elleni antitestek képviselik, amelyek a magzat kilökődési reakcióját váltják ki. Ezt a gyógyszert terhesség alatt alkalmazzák, ha a várandós anya Rh-értéke negatív, és fennáll az Rh-konfliktus veszélye.[2]

Mikor szükséges immunglobulint adni terhesség alatt?

Amikor egy nő tudomást szerez helyzetéről, és először érkezik a várandós klinikára, felajánlják neki, hogy vegyen egy vérvizsgálatot az Rh-hovatartozás megállapítására. Ugyanezt az elemzést kell átadni, és a jövőbeli apa a gyermek. Abban az esetben, ha a nő vére Rh-negatív, a férfi vére pedig Rh-pozitív, a terhesség alatt külön megfigyelés történik: a kismamának havonta kétszer kell vért adnia az elemzéshez. Meghatározza az antitestek koncentrációját.[3]

Szükségem van immunglobulinra az első terhesség alatt? Általában egy negatív Rh anya pozitív Rh babával nem jelent veszélyt, ha ilyen terhesség az első, mivel az immunválasz ereje még mindig nem elegendő a konfliktus kialakulásához. Azonban már a második terhesség alatt az ilyen válasz sokszor erősebb, ami az antitestek tömeges megjelenésével függ össze a véráramban. Nagyszámú antitest kerül be a magzat keringési rendszerébe, ami súlyos hemolitikus rendellenességhez, az Rh-konfliktushoz vezet. Miért veszélyes? Valójában különféle szövődmények alakulhatnak ki, a koraszüléstől a spontán abortuszig vagy halvaszületésig.[4]

És bár az immunglobulin készítményeket az első terhesség alatt sok esetben nem alkalmazzák, az antitestek tartalmát a teljes terhességi időszak alatt ellenőrizni kell. Ha veszélyes koncentrációban határozzák meg, akkor a gyógyszer beadására vonatkozó döntés meghozható. Ez egy biztonsági intézkedés, amely segít megőrizni a gyermek biztonságát.

Íme néhány negatív Rh-faktorral rendelkező nő, különösen az immunglobulin bevezetése javasolt:

 • a második terhesség alatt;
 • ha egy nőnek korábban abortusza, spontán vetélése vagy méhen kívüli terhessége volt;
 • ha a beteg korábban vérátömlesztésen esett át.

Az immunglobulin a terhesség megtervezésekor különböző helyzetekben írható fel, és mindenekelőtt a magzat viselésével kapcsolatos problémák esetén. Gyakori vetélések, elmulasztott terhességek a történelemben - ez jelzi a gyógyszer alkalmazását. Azonban az immunglobulin vetélés esetén messze nem az egyetlen indikáció. Ezenkívül a gyógyszer bevezetését sikeresen gyakorolják herpetikus vagy citomegalovírus fertőzés jelenlétében a jövőbeli anya testében, minden olyan fertőzéssel, amely károsíthatja a magzat egészségét, valamint az immunrendszer korrekciójára. A babatervezés előtt az orvosok mindig azt javasolják, hogy végezzenek el egy sor fontos diagnosztikai vizsgálatot annak érdekében, hogy a normális fogantatáshoz és terhességhez szükséges esetleges problémákat előre azonosítsák és kiküszöböljék. Tehát egy nőnek vért kell adnia az antitestekért - a nyirokrendszer által termelt immunitás fehérjeszerkezeteiért. Képesek csatlakozni a vörösvértestekhez, és agresszívvé válnak az "idegen" szervezetekkel szemben.[5]

Az immunglobulin g terhesség alatt, valamint tervezése során fontos marker az immunitás állapotának felméréséhez - elvégre ez a fő szérum immunglobulin, amely részt vesz az immunválasz kialakulásában.

Az immunglobulin e terhesség alatt is meglehetősen jelzésértékűvé válik. Az allergiás folyamatok, helmintiázisok alapvető markere, ezért szűrésre írják elő e kórképek meghatározásában.

Az immunglobulint kullancscsípés terhesség alatt legkésőbb a rovarcsípés után 96 órán belül kell beadni. Ez egy speciális gyógyszer a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen. Hasonló injekció beadható sürgősségi osztályon, speciális oltóközpontban vagy akár kórházban is.

Egy másik patológia, amely előfordulhat, beleértve a terhességet is, a bárányhimlő. A vírus - ennek a betegségnek a kórokozója - meglehetősen súlyos szövődményeket okozhat, ezért fontos ezek megelőzése. Az immunglobulin bárányhimlő terhesség alatt bármikor beadható, és a beteggel való érintkezéskor ezt az injekciót még megelőző intézkedésként is végrehajtják. Egy adott gyógyszert intramuszkulárisan kell beadni, legkésőbb 72 órával a beteg személlyel való érintkezés után, 125 NE / 10 testtömeg-kg mennyiségben.

Az anti-Rhesus immunglobulint terhesség után újra be kell vezetni - a gyermek születését követő 72 órán belül (vagy vetélés, placenta leválás, méhen kívüli terhesség után). Egy ilyen bevezetés szükséges, mivel a következő terhességek során a nő immunitása nagy mennyiségben antitesteket kezd termelni. Ne féljen ettől a gyógyszertől: az injekció beadása után nem szükséges abbahagyni a szoptatást. Számos tanulmány igazolta az immunglobulin teljes biztonságosságát csecsemők számára.

Kiadási űrlap

 • Az emberi normál immunglobulint terhesség alatt viszonylag gyakran írják fel: az oldat formájában lévő gyógyszert 1,5 ml-es ampullákban szabadítják fel, ami egy adagnak felel meg. Ennek az adagnak a fehérjetartalomra történő újraszámítása 150 mg. Segédkomponensként nátrium-klorid, glicin, injekcióhoz való víz. Az oldatnak átlátszónak, színtelennek vagy enyhén sárgásnak kell lennie.
 • A terhesség alatt az anti-d immunglobulint az Rh-konfliktus kialakulásának megakadályozására írják fel: az injekciós oldatot az anti-Rh 0  (D), valamint a glicin és a nátrium-klorid specifikus antitestei képviselik. A gyógyszer egy adagja 300 mikrogrammot tartalmaz, az anti-Rh 0  (D) antitestek titere 1:2000. Az oldat tiszta, enyhén sárgás vagy színtelen.

Gyógyszerhatástani

Az anti-Rhesus immunglobulin aktív bázisa egy D-antigénre specifikus anyag. A gyógyszer egyszeri adagjában az antitesttiter kevesebb, mint 1:2000, ami a Coombs-reakcióval határozható meg.

Az anti-Rhesus immunglobulin megakadályozza az Rh-negatív betegek Rh-szenzitizációját, amely akkor fordulhat elő, ha Rh-pozitív magzati vér kerül az anya keringésébe. Az események ilyen kifejlődésének veszélye különösen nagy Rh-pozitív gyermek születésekor Rh-negatív nőnél, terhesség megszakításakor, magzatvíz vizsgálatakor, vagy ha a terhesség alatt traumatikus hasi sérülés következik be..

A normál humán immunglobulin immunmoduláló és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkezik, tartalmaz semlegesítő és opszonizáló antitesteket, amelyek lehetővé teszik, hogy ellenálljon a vírusos, bakteriális fertőzéseknek stb. Ezen túlmenően a szer kompenzálja az IgG antitestek hiányát, sikeresen helyettesíti és kiegészíti a természetes antitestek mennyiségét női szérum.

Az immunglobulin hatása a magzatra

Mind a humán normál, mind az anti-Rhesus immunglobulin abszolút biztonságosnak tekinthető a magzatra, az újszülöttre és magára a betegre nézve. Természetesen lehetőség van bizonyos mellékhatások kialakulására. De ez rendkívül ritkán fordul elő, és ezeknek a gyógyszereknek a beadásának előnyei gyakran sokkal magasabbak, mint a mellékhatások fennálló kockázata.

Mindenesetre, ha az orvos immunglobulint ír fel, akkor ne essen pánikba és ne aggódjon emiatt. Ez csak egy szükséges intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy elviselje és egészséges babát szüljön.

Az immunglobulin következményei a terhesség alatt

Szeretném tisztázni, hogy a szervezetben az immunglobulin szedésének hátterében fellépő mellékhatások nagyon ritkán alakulnak ki. A gyógyszeres kezelés az adagolás és az adagolás sebességének szigorú betartásával történik, és csak akkor, ha ez indokolt.

Egyes esetekben kisebb mellékhatások is előfordulhatnak, amelyeket a gyógyszer beadása utáni első 50-60 percben észlelnek. Általában a jólét általános zavarában, fejfájásban, gyengeségben és enyhe hőmérséklet-emelkedésben fejeződnek ki.

Egyedülálló betegeknél légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, rövid ideig tartó száraz köhögés, fokozott nyálfolyás, hasi fájdalom, perifériás keringési zavarok, alvászavarok, bőrkiütések, izom- és ízületi húzófájdalmak jelentkeznek.

Farmakokinetikája

A gyógyszer aktív komponensei az immunglobulinok - különböző kinetikai tulajdonságokkal rendelkező különböző specifikus antitestek, amelyek tartalma a véráramban a beadás után egy nappal eléri a maximális koncentrációt.

Intravénás infúzió esetén az immunglobulin biohasznosulása 100%. A hatóanyag újraeloszlása fokozatosan megy végbe a plazma és az extravaszkuláris tér között, míg az egyensúly körülbelül 1 hét után következik be. A véráramból származó antitestek felezési ideje 4-5 hét lehet.

Adagolás és beadás

Az immunglobulin alkalmazását a következő pontok figyelembevételével végzik:

 • a nőnek Rh-negatívnak kell lennie, nem kell érzékenyíteni a D-antigénre;
 • az újszülöttnek Rh-pozitívnak kell lennie, a közvetlen antiglobulin teszt negatív eredménnyel;
 • az immunglobulin terhesség alatti bevezetését a gyógyszer szülés utáni ismételt beadásával kell társítani - az Rh-pozitív baba születése utáni első 72 órában;
 • ha a baba apja is negatív Rh-val rendelkezik, akkor az immunglobulin bevezetése opcionális.

A gyógyszert 300 mcg mennyiségben adják be, ami egy ampullának felel meg, egyszeri, mély intramuszkulárisan.

Ha fennáll a vetélés veszélye, akkor a terhesség alatt cseppentőket és immunglobulin injekciókat bármikor beadnak.

Amniocentézis elvégzésekor, vagy ha a terhesség második vagy harmadik trimeszterében megsérül a has, egyszeri adag immunglobulint kell beadni. Ha ilyen helyzetek a 13-18 hetes időszakban fordultak elő, akkor a 26-28 héten belül egy másik gyógyszeradagot kell újra bevezetni.

Ellenjavallatok

Az immunglobulin terhesség alatt nem alkalmazható:

 • a gyógyszerrel szembeni túlérzékenység jelenlétében;
 • hajlamos a súlyos allergiás folyamatokra, amelyek a fehérje vérkészítmények bevezetésére válaszul alakulnak ki;
 • hemosztatikus rendellenességek, súlyos thrombocytopenia.

Anti-Rhesus immunglobulint nem adnak be, ha Rh-szenzitizáció már fennáll - vagyis a kismama véráramában antitestek találhatók. Ilyen helyzetben a megelőző intézkedések már nem megfelelőek: az Rh-konfliktus kezelését álló körülmények között kell elkezdeni.

Mellékhatások Immunglobulin terhesség alatt

Ritkán rögzítik az immunglobulin terhesség alatti bevezetése után fellépő mellékhatásokat. Az ilyen megnyilvánulások gyakorisága mindenekelőtt a szervezet egyéni érzékenységétől függ.

A gyakori melléktünetek között előfordulhat láz, láz, enyhe hátfájás és fájdalom az injekció beadásának helyén.

További nemkívánatos tulajdonságok:

 • hányinger, hányás rohamok;
 • allergia;
 • fájdalom az ízületekben;
 • fájdalom a fejben;
 • hipotenzió.

Overdose

Általános szabály, hogy a terhesség alatt az immunglobulint szigorúan kiszámított adagokban adják be, és soha nem használják öngyógyításra - ez szigorúan tilos. Talán ez az oka annak, hogy eddig egyetlen kábítószer-túladagolási esetet sem jegyeztek fel.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Az immunglobulin terhesség alatt más gyógyszerekkel és oldatokkal kombinálva is alkalmazható, külön injekció beadásával: több gyógyszer keverése egy fecskendőben vagy csepegtető rendszerben tilos.

Az élő vírusszérummal történő vakcinázást legkorábban 12 héttel az utolsó immunglobulin injekció után lehet elvégezni.

Tárolási feltételek

Az immunglobulint tartalmazó ampullákat csak bizonyos körülmények között tárolják: sötét helyen, +2 és +8 °C-nál nem magasabb környezeti hőmérsékleten. A gyógyszer fagyasztása és melegítése szigorúan tilos.

A tárolóhelyeket védeni kell a gyermekek és elmebetegek hozzáférésétől.

Szavatossági idő

Az immunglobulint tartalmazó ampullák megfelelő körülmények között legfeljebb két évig tárolhatók.

A felbontott ampullát azonnal felhasználjuk: tárolni tilos. A gyógyszer felhasználásának elmulasztása esetén azonnal megsemmisítjük.

Analógok

Az anti-Rhesus immunglobulin analógja lehet egy azonos összetételű Rezonatív oldat, amelyet az Egyesült Királyságban az Amaxa Pharma Ltd. Gyógyszergyár gyárt.

A normál humán immunglobulin a következő hasonló készítményekkel képviselhető:

 • Gamanorm, Kiovig osztrák gyártású készítmények;
 • Bioven, Bioven mono, Venoimun - ukrán gyártású készítmények;
 • Octagam - Nagy-Britanniában készült;
 • Phlebogamma - Spanyolországban készült.

Az immunglobulin-analógok alkalmazásának lehetőségét közvetlenül a kezelőorvossal kell eldönteni.

Vélemények

A terhesség alatti immunglobulinokat nem mindenki és nem mindig írják fel, hanem csak bizonyos betegségekre, rendellenességekre vagy állapotokra. Az ilyen alapok szükségesek az immunrendszer támogatásához, és negatív Rh-faktorral a nőknél fenntarthatják a terhességet és egészséges babát szülhetnek.

Az injekciókat kizárólag a kezelőorvos felügyelete mellett végezzük. Általában ez az orvos vezeti a terhességet.

A nők számtalan pozitív értékelése alapján megállapítható, hogy az immunglobulin félelem nélkül adható terhesség alatt – természetesen megfelelő indikációk esetén. Az ilyen alapok biztonságosak, és cserébe sok bajt megelőzhetnek - az abortusztól és halvaszületéstől egészen a születendő baba egészségügyi problémáinak megjelenéséig. A mellékhatásoktól sem kell félni: általában ritkán fordulnak elő, és nem tartanak sokáig.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Immunglobulin terhesség alatt" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.