^

Az alaphőmérséklet mérési módszerének értéke

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 28.04.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A női test egy viszonylag stabil rendszer, annak ellenére, hogy másodpercenként számos különböző élettani folyamat játszódik le, amelyek hatására a vér, a vizelet, a testhőmérséklet stb. Az ilyen változások jelentéktelenek, ezért az átlagos értéktől való kis eltérések normának, a közepes és nagy eltérések pedig patológiának minősülnek. Például normál állapotban a normának a 36,6-36,8 fokos testhőmérsékletet tekintjük, a 36,9 a határérték, és a 37 a legtöbb esetben egy fejlődő kóros folyamatot jelez. De ez nem mindig így van, mert számos tényező befolyásolja a testhőmérsékletet: stressz, fizikai aktivitás, éjszakai pihenés minősége, krónikus patológiák jelenléte, terhesség stb. A terhesség alatti bazális hőmérséklet 37 fok felett van, és ez nem tekinthető patológiának. Éppen ellenkezőleg, a hőmérsékleti mutatók ilyen változása örömteli esemény, amely az egyiknek egy új élet születéséről, a másiknak pedig a fogantatás megfelelő pillanatáról tanúskodik. [1]

Mi az alap testhőmérséklet?

Az orosz alap szót valaminek az alapjaként értjük, azt a mutatót, amelytől a változások, az idő, a folyamatok visszaszámlálása kezdődik. Ha valami konkrétról van szó, például a hőmérsékletről, akkor az alap- vagy alaphőmérséklet tekinthető annak, amelyik a legpontosabban tükrözi a test pillanatnyi állapotát.

Ez a hőmérséklet teljes nyugalmi állapotban, amikor még nem befolyásolják jelentősen olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják. Ezek a tényezők a következők:

 • fizikai aktivitás (amikor az ember elkezd aktívan mozogni, az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, a testhőmérséklet enyhén emelkedik),
 • izgatott pszicho-érzelmi állapot (súlyos stressz és túlzott izgatottság esetén a hőmérséklet emelkedik, egyes esetekben akár 37,5-38 fokig is).
 • alváshiány (egyszeri alváshiány esetén gyengeség és enyhe hőmérséklet-csökkenés figyelhető meg, krónikusban pedig - a test általános túlterheltsége által okozott hőmérséklet-emelkedés és hidegrázás, a védekezőképesség csökkenése, az ellenállás fertőzésekre) stb.

Ha közvetlenül ébredés után, az ágy elhagyása nélkül mérjük meg a testhőmérsékletet, több tized fokkal alacsonyabb lesz, mint amit akkor tapasztalunk, amikor az ember aktívan részt vesz a mozgalmas életritmusban. A hőmérsékleti mutatók változása nagyrészt a fizikai aktivitás mértékétől, a psziché és az immunitás állapotától, a fáradtság mértékétől függ, így napközben a mutatók ingadozhatnak. És ez nem teszi lehetővé a test valódi állapotának felmérését.

Az alaphőmérséklet az, amelyet akkor észlelnek, amikor egy személy felébred még a tevékenység megkezdése előtt. Az ágyban, felkelés nélkül, az éjjeliszekrényről hőmérővel mérik. Fontos etiológiai tényező a normál pihenés a hőmérsékletmérés előestéjén (legalább 6-7 óra).

Az egyenlő mérési feltételek ellenére még az alaphőmérséklet is változhat különböző időszakokban. Tehát az ovuláció és a terhesség alatti bazális hőmérséklet valamivel magasabb, mint a nő életének más időszakaiban. Ugyanakkor meg kell értenie, hogy a túlbecsült testhőmérséklet gyulladásos betegségek következménye is lehet, amelyek aktív szakaszát mindig különböző fokú hipertermia kíséri. [2]

Az alaphőmérséklet mérése

Mivel az alaphőmérséklet a legpontosabban tükrözi a szervezetben lezajló folyamatokat, egyértelmű, hogy az orvosok nem hagyhatták figyelmen kívül egy ilyen tulajdonságát. Mérésének módszere hasznosnak bizonyult mind a szervezet általános állapotának felmérésére, mind pedig a különböző struktúrák és rendszerek (immun, endokrin, reproduktív stb.) patológiáinak diagnosztizálására.

Az endokrinológusokat és nőgyógyászokat érdekli az a tény, hogy a bazális hőmérséklet a betegség tüneteinek hiányában is változhat. Az a tény, hogy a testhőmérséklet bizonyos hormonok hatására bizonyos változásokon megy keresztül. Ez magyarázza a növekedést az ovuláció előtti napon és a fogantatáskor.

A progeszteron esetében hipertermiás hatást figyeltek meg. A hormonnak ezen a tulajdonságán alapul a terhesség alatti bazális hőmérséklet mérésének és tervezésének módszere, amelyet a múlt század közepén fejlesztett ki Marshal angol tudós, bár a női nemi hormonok hatása a testhőmérsékletre (az ösztrogén csökkenti enyhén, a progeszteron pedig növeli) a 19. Század vége óta ismert.

A progeszteron egy biológiailag aktív anyag, amelyet a nők és a férfiak szervezetében termelnek. De az utóbbiban kis mennyiségben termelődik, és alacsonyabb aktivitással rendelkezik (az ösztrogén hatását a tesztoszteron férfi hormon kioltja), ami elegendő a férfi szervezet funkcionális normájának fenntartásához.

A nők számára a progeszteron nagy érték, mert neki köszönhető, hogy lehetséges a terhesség és általában a demográfiai helyzet fenntartása. Ezért nevezik terhességi hormonnak. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a progeszteron csak terhes nőkben termelődik.

A nő teste úgy van kialakítva, hogy ő az, aki reagál a nemzésre. A női reproduktív rendszer működése erre épül, és ennek a feladatnak van alárendelve.

Ideális esetben a nők menstruációs ciklusa 2 fázisra osztható. Az elsőben egy (ritkán két vagy több) tüsző érése következik be, a másodikban - az ovuláció és a tojás ovuláció utáni fejlődése. A tüsző érése után erről jelzés érkezik az agyba, és az agyalapi mirigy luteinizáló hormont bocsát ki a vérbe, ami elősegíti a megtermékenyítésre kész petesejt felszabadulását a környező tüszőből. Ezért az első fázist follikulárisnak, a másodikat pedig luteálisnak nevezik.

A menstruációs ciklus során egyszer (a második fázisának kezdetén) a petesejt kiszabadul a tüszőből, és a helyén sárgatest képződik (a speciális lutein anyag miatt, amely meghatározza a kialakult mirigy színét). A sárgatest lényegében a belső elválasztás szerve, amely korlátozott ideig létezik, és az ovuláció utáni időszakban az esetleges terhesség fenntartására szolgál.

Az ovuláció utáni időszakban a sárgatest felelős a progeszteron szintéziséért, függetlenül attól, hogy a fogantatás ebben az időszakban történt-e vagy sem. Az ovulációt követő első héten a progeszteron jelentős mennyiségben választódik ki mind a terhes, mind a nem terhes nőknél. De a fogantatáskor a jövőben is kiemelkedik, mert ez a terhesség fenntartásának fontos feltétele. [3]

Hol mérik az alaphőmérsékletet?

A progeszteron egy speciális női hormon, amelynek sajátos tulajdonsága van a "felmelegítik a helyzetet" szó szó szerinti értelmében. Itt nem idegösszeomlásról van szó, hanem a test szöveteinek felmelegedéséről, amikor a hormon bejut a hüvelybe és a vérbe. Biológiailag aktív anyagként a progeszteron serkentő hatással van az agy hőszabályozó központjára, amely a fogantatás és a terhesség követelményeinek megfelelően korrigálja a hőmérsékletet.

Egyes nők úgy vélik, hogy meg kell mérni az alaphőmérsékletet az ovuláció idejének meghatározásához, amikor a terhességet szigorúan a hüvelyben tervezik, mert ott szintetizálódik a progeszteron. Talán nagy értékű egy ilyen mérés, de nem a terhesség diagnosztizálása szempontjából, hanem a nemi szervek helyi hőmérséklet-emelkedését okozó nőgyógyászati betegségek kimutatására. Az ovuláció és a terhesség alatt változó alaphőmérséklet tulajdonképpen az egész test általános hőmérséklete nyugalmi állapotban, mert nálunk is vér kering a szervezetben.

Nem mondható el, hogy azon a helyen, ahol a hormon felszabadul, pl. A belső női szervekben a szövetek hőmérséklete sokkal erősebben változik, ezért csak a hüvelyben szabad mérni. Mivel a progeszteron más hormonokhoz hasonlóan közvetetten fejti ki hatását, pl. A véren keresztül, akkor ő viszi ezt a biológiailag aktív anyagot az egész testben, elérve az agy hőszabályozásának központját. Az emberi test keringési rendszere minden szerv számára azonos. Így a test többi része is felmelegszik, így a szájüregben vagy a végbélben az ovuláció során és a fogamzás után rövid idő után mért hőmérséklet is magasabb lesz.

A másik dolog az, hogy a nemi hormon elsősorban a felszabadulási területen (lokálisan) okoz hőmérséklet-emelkedést, jelezve a hőszabályozási központnak, hogy itt kell megteremteni a szükséges feltételeket. Ám a jövőben ez hőmérsékletváltozást okoz a közeli szövetekben, és a folyamat tovább terjed, így az alaphőmérséklet ingadozása még a szájüregben is megfigyelhető.

Más szóval, az örömteli esemény vagy annak maximális lehetőségének jelzője a hüvely, a végbél vagy a száj hőmérsékletének emelkedése, ahol az alaphőmérséklet mérése szokás. A hónalj alatti hőmérséklet nem tekinthető olyan indikatívnak, és nem ad pontos információt a reproduktív rendszer állapotáról a tojás tüszőből való kiszabadulása után. Végül is nem betegségről beszélünk, és a hőmérséklet enyhén változik. Emellett a külső környezet is hatással van a bőrre, ezért a karok alatti hőmérséklet általában alacsonyabb, mint a nyálkahártyákon azokon a helyeken, ahol ezt szokás mérni: száj, végbél, hüvely.

A belső szervek és a nyálkahártyák hőmérséklete mindig magasabb, mint a test (bőr) felületén rögzített hőmérséklet, bár a norma eltérése kicsi (csak fél fok) marad. És ugyanakkor stabilabb is, mert ebben az esetben a külső hatások minimálisak. Világossá válik, hogy miért tekintik informatívabbnak a szájban, a hüvelyben vagy a végbélben mért alaphőmérséklet rendszeres mérését.

Ésszerű vélemény szerint a legmegfelelőbb a bazális hőmérséklet mérése a végbélben. Miért szükséges rektálisan mérni a hőmérsékletet, ha a petesejt kialakulásával és ovulációjával kapcsolatos összes folyamat a nő petefészkében és hüvelyében megy végbe? A szerzők álláspontjukat azzal magyarázzák, hogy az alaphőmérséklet lényegében egy nyugvó szervezet vérének melegítési hőmérséklete, amelynek ciklikus változásai leginkább a női belső nemi szervek melletti végbélben jelentkeznek.

A progeszteron nemi hormonnak köszönhetően, a belső elválasztású mirigyek általi szekréciójának mértékétől függően, megnő a közös erekkel rendelkező petefészkek és a méh vérellátása. A hőmérséklet-ingadozások azonnal átkerülnek a végbélbe, amely közvetlenül érintkezik a méh falával. A bél felmelegszik, amikor a méh hőmérséklete emelkedik, kiderül, hogy az elsők között érzi az alaphőmérséklet változását.

Úgy tűnik, hogy a hüvely a méhhez és a petefészkekhez is közös artériákon keresztül kapcsolódik, de a hőmérséklet-ingadozások leginkább ennek a szerkezetnek a mélyén észrevehetők, amikor érintkezik a falával, míg az alaphőmérséklet mérése általában erőteljes bevezetés nélkül történik. Egy hőmérőt a hüvelybe. Így kiderül, hogy a végbél az első, amely felismeri és reagál a hőmérséklet változásaira a hőmérő hatókörén kívül található nemi szervekben.

És mégis, függetlenül a hőmérsékleti mutatók mérési helyének megválasztásától, a terhességet tervező nőnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek:

 • A teljes menstruációs ciklus során rendszeresen mérni kell a hőmérsékletet. Csak így lehet észrevenni az ovuláció és a fogantatás során bekövetkező apró változásokat. Ha a méréseket eseti alapon végzik el, akkor egyszerűen el lehet hagyni egy kényelmes pillanatot a szexuális kapcsolathoz az új élet megalkotásának maximális lehetőségével. Az a tény, hogy az anyává válás legnagyobb valószínűsége az ovuláció napja. Az ovuláció a menstruációs ciklus közepén történik, és ezt a közepét a ciklus napjai alapján számítják ki, és különböző nőknél eltolódhat, különösen azoknál, akiknek a ciklusa nem különösebben szabályos. A bazális hőmérséklet, vagy inkább annak mérése segít a legpontosabban meghatározni az ovuláció napját.

De meg kell értened, hogy a fogantatás más, az ovuláció napjához közeli napokon is megtörténhet, ha egy nő nem egy, hanem két petesejt érleli (mindkét petefészekben), amelyek 1-2 napig életképesek és a spermiumok számára a legkedvezőbbek. Az első 12 órában. A tojások érlelődhetnek egyidejűleg vagy legfeljebb 7 napos időközönként, pl. Nem egy, hanem két peteérés lesz.

A későbbi (ritkán korai) fogantatás egyik okának a spermiumok túlélőképessége is tekinthető (a női testben egy hétig aktívak maradhatnak, amikor a teherbeesés valószínűsége akkor is fennáll, ha nincs cselekmény. Szerelem manapság). Ez jelzi azokat a hibákat, amelyek akkor lehetségesek, ha nem a hőmérsékletet, hanem a naptári módszert használja a fogantatás legjobb napjának meghatározásához és a terhesség diagnosztizálásához.

 • Az alaphőmérséklet mérését célszerű a terhesség  tervezésekor   megfelelő nyilvántartással alátámasztani. A napi mérések eredményeit felhasználva könnyedén elkészíthet egy grafikont, amelyen a rendszeres menstruációs ciklusú nők hőmérsékletmérés nélkül is kiszámíthatják a fogantatás optimális napjait a jövőben. Egy ilyen ütemezés hasznos lesz a női testben lezajló folyamatok diagnosztizálására is: ha az ovuláció utáni bazális hőmérséklet 2 vagy több hétig nem csökken fokozatosan, akkor ideje felkeresni egy várandós klinikát. Valószínű, hogy terhesség történt.

A petesejt tüszőből való kiszabadulása után képződő sárgatest a fogantatás után több hónapig működik (a terhesség 6-7 hetéig különösen aktív, de a méhlepény megjelenésével kezdi elveszíteni szerepét). Ez idő alatt progeszteront választ ki (a sárgatest maximális aktivitását az ovuláció utáni 6-7. Napon észleljük), és ezáltal nemcsak a terhességet, hanem a megnövekedett testhőmérsékletet is fenntartja a várandós anyában.

Ha a fogantatás nem következik be, a sárgatest aktivitása egy héten belül csökken, és a progeszteron termelés gyorsan elhalványul (általában a ciklus 21. Napja után), ami a nem terheseknél a hőmérséklet normál szintre történő csökkenésével jár. Nők.

 • A mérések megfelelőségének és értékének fontos feltétele nemcsak a rendszeresség, hanem az állandóság is: ugyanaz a hőmérő, közel azonos mérési idő (ideális esetben a reggeli órák), ugyanaz a hely (szájüreg, hüvely vagy végbél), mert a hőmérséklet a test különböző részein változik.
 • Az alaphőmérséklet mérése a ciklus 1. Napjától (a menstruáció első napjától) már az ágyból való felkelés előtt is szükséges, ezért célszerű a reggeli ébredés után kéznél tartani a hőmérőt. A WC-be járást, a higiénés eljárásokat, az étkezést későbbre kell halasztani, mert a test bármely tevékenysége befolyásolja a hőmérsékleti mutatókat (a vér aktívabban kering, és hőcsere történik a testszövetek között).

Ezt naponta kell megtenni, elkerülve a jelentős időbeli eltérést (plusz-mínusz fél óra). Ha egy nő valamilyen oknál fogva túlaludta a reggeli mérés időpontját, ezt fel kell jegyezni a grafikonon vagy a naplóban, mert ez az eredmény nem lesz elég pontos a dinamikus elemzéshez. Úgy tartják, hogy 1 óra reggeli alvás alatt az alaphőmérséklet 0,1 fokkal emelkedhet, i.e. Pár óra plusz alvás után 0,2 fokkal magasabb alaphőmérsékletet kaphat.

 • Csak ezek az eredmények tájékoztató jellegűek, amikor a szervezet először legalább 6 órán át normális pihenést kap. Ugyanakkor kívánatos, hogy az alvás utolsó 3 órájában a pihenést ne szakítsa meg a konyhába vagy a WC-be járás.

Ha egy nőnek éjszaka kell dolgoznia, akkor a test 3-4 órás pihenése után kell mérni a hőmérsékletet (nincs értelme kora reggel mérni a hőmérsékletet). De azonnal meg kell mondani, hogy a műszakos munkarend negatívan befolyásolja a hormonális egyensúlyt és a gyermek fogantatásának képességét.

Serdülőkorban és fiatal felnőttkorban az éjszakai műszakok és a normál éjszakai alvás hiánya a medence fejlődésének romlásához és a jövőbeni fogantatási problémákhoz vezethet. A medencecsontok növekedését, ami a kismedence és szerveinek normális fejlődését jelenti, a szomatotropin agyalapi mirigy hormon, az éjszaka termelődő növekedési hormon segíti elő.

A pubertás alatt ennek a hormonnak a termelése a legaktívabb, és ezt követően jelentősen csökken. A medence pubertáskori fejletlensége a jövőben szinte lehetetlen kompenzálni, és ennek eredményeként a fogantatás, a fogamzás és a szülés problémái lesznek.

 • A mérés pontossága szempontjából fontos a hőmérő behelyezési mélysége és a hőmérsékletmérés időpontja. A készüléket legalább 4 cm-re be kell helyezni a szájüregbe, a végbélbe és a hüvelybe, de nincs értelme „fejjel” meríteni. A mérési idő nem lehet kevesebb 5-7 percnél, amikor a műszer leolvasása stabilizálódik és már nem változik.
 • Menstruáció alatt kellemetlen a hüvelyben mérni az alaphőmérsékletet, de csak azok az eredmények számítanak, amelyek a ciklus során egy adott mérési helynek felelnek meg. Azok. Ha méri a hőmérsékletet a szájban a menstruáció alatt, és utánuk - a hüvelyben, fennáll a hibák veszélye.

Ezen megfontolások alapján feltételezhető, hogy a terhesség tervezésekor célszerűbb a végbélben mérni az alaphőmérsékletet, amely a nő belső reproduktív szerveinek közvetlen közelében található (ha van ellenjavallat az ilyen méréseknek vagy egyéb szubjektív méréseknek). Okok miatt mérheti a hőmérsékletet a hőmérő szájban tartásával).

Terhesség és menstruáció hiányában a legjobb a hüvelyben mérni a bazális hőmérsékletet. Ez egy meglehetősen hatékony és biztonságos módszer a folyamatban lévő terhesség megfigyelésére, amely jelezheti a sikertelenség kockázatát, a helyi gyulladásos folyamatokat, amelyek általában bakteriális fertőzéssel járnak (a száj és a végbél hőmérséklete változatlan maradhat), vagy a terhesség hiányát. Ok a riasztásra. Az ilyen mérések nem okoznak kárt a magzatban, mivel a hőmérőt nem kell mélyen behelyezni (a lényeg az, hogy nyomon kövessük a mérőeszköz sterilitását, hogy ne kerüljön fertőzés a nemi traktusba), de lehetővé teszi az anyának, hogy időben gyanakodjon a jogsértésekre, és megelőzze azokat azáltal, hogy időben fordul orvoshoz. [4]

Kinek kell mérnie a bazális hőmérsékletet és miért?

A nyugalmi testhőmérséklet rendszeres mérése világos képet ad mind az egyén általános egészségi állapotáról, mind pedig egyes szerveiről és rendszereiről, különös tekintettel a reproduktív rendszerre. Nőgyógyászati szempontból nagy értékű a petefészkek állapotának, működésének szabályozásában. Elsősorban a petefészkek működésén múlik a nő szaporodási képessége, mert bennük tüszők képződnek, amelyekben petesejt érik - női csírasejtek, amelyek az egyik spermiummal (férfi csírasejttel) egyetértésben egy új szervezet.

A nők gyakran fordulnak nőgyógyászhoz, akinek egészségi állapota látszólag nem aggályos, de ennek ellenére nem tudnak gyermeket vállalni (a fogantatás egyáltalán nem történik meg, vagy a női nemi hormonok alacsony szintje korai stádiumban vetélést okoz). Általában 1-2 év sikertelen próbálkozás után az ilyen nők olyan orvoshoz fordulnak, aki nem tudja diagnosztizálni és előírni a kezelést anélkül, hogy ismerné a jogsértések okát. Az ilyen okok gyakran hormonális jellegűek, amit az alaphőmérséklet mérésének eredményei jeleznek.

Az orvoshoz fordulás és a meddőség diagnosztizálására szolgáló hőmérsékleti módszer alkalmazása hasznos lesz hosszan tartó sikertelen gyermekfogantatási kísérletek esetén (segít pontosan azonosítani, hogy a férfi vagy a nő ki nem képes a fogantatásra, valamint ennek okának meghatározásában). Nők), rendszeres vetélések, hormonális zavarok gyanúja nőnél.

Ezekben a helyzetekben az orvos maga is tud olyan egyszerű és hatékony diagnosztikai módszert ajánlani, amely segít azonosítani a nemi szervek (a hüvely hőmérsékletének mérése során a gyulladásos folyamatok könnyen észlelhetők) és az endokrin rendszer (figyelembe véve a tény, hogy magukat a nemi mirigyeket az agyalapi mirigy és a mellékvese stimulálja a pajzsmirigy részvétele során). Ez utóbbi esetben nemcsak nőgyógyászhoz, hanem endokrinológushoz is konzultálnia kell, mert az endokrin lánc bármely láncszemében meghibásodás léphet fel, ami befolyásolja a nemi hormonok, és különösen a progeszteron szintézisét.

Jól látható, hogy a zavarok professzionális diagnosztizálása nem korlátozódik az alaphőmérséklet mérésére, a grafikon felállítására és annak értelmezésére. Az orvos nem jogosult végleges diagnózist felállítani laboratóriumi vizsgálatok és a nő teljes körű vizsgálata, beleértve a hormonok elemzését is. A hőmérséklet-ingadozást ugyanis nem mindig a peteérés és a fogantatás okozza, ez egy még ki nem nyilvánított betegség tünete is lehet.

Annak ellenére, hogy az alaphőmérséklet mérési módszere az orvosi diagnosztikai módszerekre vonatkozik, alkalmazása nem igényel speciális felszerelést és orvosi ellenőrzést. A hőmérsékleti mutatók mérése és ezek felhasználásával egyszerű grafikon készítése, a digitális hőmérsékleti mutatóknak megfelelő pontok összekapcsolása, minden nő hatáskörébe tartozik. Maguk a nőgyógyászok gyakran javasolják a nőknek, hogy a terhesség tervezésekor alkalmazzák ezt a módszert, hogy meghatározzák a női szexuális ciklus fogantatásának optimális napját.

De még ha ebben az időszakban nem is a gyermek születése a legfontosabb cél, az alaphőmérséklet segít azonosítani a petefészkek munkájában fellépő olyan rendellenességeket, amelyek a jövőben akadályozhatják a terhességet. Például a peteérés elmaradása vagy az ovuláció hiánya a tojás normális fejlődése során, amikor az nem hagyja el a petefészket, és nem képződik a sárgatest, amely progeszteront termel. Ilyen körülmények között lehetetlen a gyermek fogantatása, és egy nőnek előzetesen orvoshoz kell fordulnia, hogy azonosítsa a tojás nem érésének okait és a megfelelő kezelést.

Ha minden normális és ovuláció történik, a mérések segítenek:

 • kerülje a nem kívánt terhességet, mert ezek határozzák meg azokat a napokat, amikor érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogamzásgátlásra vagy a közösüléstől való tartózkodásra,
 • bizonyos információkat ad az endokrin rendszer és különösen a nemi mirigyek működéséről,
 • segít azonosítani a rejtett patológiákat,
 • lehetővé teszi, hogy meghatározza a következő menstruáció kezdetének időpontját,
 • lehetővé teszi a késleltetett menstruáció lehetséges okainak meghatározását, a szokatlan váladék megjelenését (ezek a tojás beültetése során jelentkeznek a fogantatás után 3-7 nappal, és nem csak nőgyógyászati betegségek esetén).

Az egészségi állapotukat és a terhesség lefolyását szigorúan figyelő kismamák a fogantatás után sem hagyják abba a mérést. Különösen fontos az alaphőmérséklet változásának szabályozása a terhesség első négy hetében, amikor különösen nagy a vetélés esélye. Az anya szervezetének átrendeződése érzékenyebbé teszi a kívülről vagy belülről ható negatív tényezőkre. Az alaphőmérséklet ingadozása egy vagy másik irányba a normától a spontán vetélés fokozott kockázatát jelezheti.

Így ahhoz, hogy a terhesség megtervezésekor vagy megelőző célból elkezdjük az alaphőmérséklet mérését, egyáltalán nem szükséges nőgyógyászhoz menni egy ilyen időpontra. Sokkal fontosabb orvoshoz fordulni, ha a grafikon eltéréseket mutat a normától, ami fiziológiai (terhesség) és kóros folyamatok bizonyítéka lehet. [5]

Az alaphőmérséklet kellemes és szörnyű titkai

Amikor egy nő az érdeklődés és a fogamzásgátlás kedvéért méri az alaphőmérsékletet, nem törődik azzal, hogy sokáig ne legyen terhes, és egyéb, a szaporodással kapcsolatos kérdések, a mérések eredményei valószínűleg nem keltenek benne erős érzelmeket. A terhesség megtervezésekor, annak ellenőrzésekor vagy a meddőség diagnosztizálása során a nők alaposabban viszonyulnak a módszerhez, és élesen reagálnak az általánosan elfogadott normától való bármilyen eltérésre.

Ha  az alaphőmérsékletet a terhesség alatti  gyermek fogantatása és fenntartása céljából mérik , akkor maga a tény, hogy  megugrik, riasztó lehet. Néha alaptalan, mert már mondtuk, hogy normál esetben a menstruációs ciklus alatt a hőmérsékletnek ingadoznia kell, különösen az ovuláció utáni fázishatáron (nagy hőmérséklet-ugrás 0,4 fokon belül, bár a különbség általában nem haladja meg a 0,1-0,2 fokot).. Rosszabb, ha az ütemterv monoton marad a ciklus minden napján, és nem tapasztal észrevehető ingadozásokat. Bár az egészséges nők körülbelül 20%-ánál nem figyelhető meg az ovuláció előtti hőmérséklet-csökkenés, az egyértelmű, hogy az ovuláció utáni hőmérséklet-ugrás nem lesz annyira észrevehető.

De bizonyos esetekben a bazális hőmérséklet ugrása az egyik fázison belül bizonyos patológiák bizonyítéka lehet. Például annak tudatában, hogy a ciklus első szakaszában a hőmérséklet általában 37 fok alatt van, 2-3 napig e mutató feletti ugrásai vagy hosszan tartó tartózkodása a normál határ közelében jelezheti a függelékek gyulladását.

A ciklus második szakaszában a hőmérsékleti mutatók általában 37,1 fok felett vannak. Ugyanakkor az ovulációt követő első 3 napban különösen gyorsan nőnek, majd a hőmérséklet-emelkedés üteme csökken, a fogamzáskori 6-7. Napon 0,2-0,3 fokos hőmérséklet-csökkenés figyelhető meg (implantáció visszahúzódása)., amely után a hőmérséklet ismét simán emelkedik, miközben a sárgatest aktív, i.e. A második fázis végéig. Ha az ovuláció után 3 nappal a hőmérséklet továbbra is meredeken emelkedik, akkor a nemi szervek gyulladásos folyamatára, petesejtkórra, ösztrogénhiányra lehet gyanakodni, aminek a hőmérsékletre gyakorolt hatása ellentétes a progeszteronéval.

A terhesség alatti ovuláció utáni alaphőmérsékletnek  37,1 fok felett kell maradnia legalább a terhesség első hónapjában, de általában a terhesség második és harmadik hónapjában megfigyelhető némi felfelé irányuló eltérés a normától. A 37,1-37,3 tartományban lévő hőmérséklet az ovuláció után 14 vagy több napig, újabb menstruáció hiányában, valószínűleg örömteli eseményt jelez egy nő és családja életében. A kéthetes terhességet már jól meghatározzák azok a tesztek, amelyek segítenek megbizonyosodni a kívánt esemény igazságáról.

De még ha meg is jött a menstruáció, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a terhességet ki kell zárni (egyes nőknél a menstruáció a terhesség után több hónapon belül következik be). A menstruáció kezdetének eltolódása, szokatlan váladékozás, a menstruációs vérzés időtartamának csökkenése jelezheti a fogantatást, de ilyen esetekben a terhességet általában problémásnak tekintik, mert fennáll annak veszélye annak korai szakaszában.

A 36,9-37  fokos alaphőmérséklet a ciklus első fázisában a  terhesség megtervezésekor  az   ösztrogén hiányát jelzi a szervezetben. Még ha a petesejt ilyen körülmények között érik és kovulál, valószínűleg gyenge. De általában a női hormonok hiánya miatt a tojások nem érnek, és a ciklus második szakaszában nincs éles hőmérséklet-emelkedés.

Ugyanaz a hőmérséklet a ciklus második fázisában határállapotot jelez, és megerősíti a progeszteron hiányát (és néha általában a nemi hormonok hiányát), függetlenül attól, hogy megtörtént-e a fogantatás vagy sem. Ebben az esetben a hormonok kívülről történő bevezetése, a hormonális aktivitás serkentése szükséges, ellenkező esetben a fogantatás esélye és a terhesség normális lefolyása alacsony.

 A 36 fokos  alaphőmérséklet a terhesség megtervezésekor  a   menstruációs ciklus első fázisában lehet, különösen a szervezet általános gyengülésének hátterében. A ciklus második szakaszában az ilyen alacsony hőmérséklet nagyobb valószínűséggel értelmetlen, és csak akut progeszteronhiány esetén lehetséges. Valószínűleg az ovuláció hiányáról beszélünk, amely nélkül a fogantatás lehetetlen.

 A várandós nő  alaphőmérsékletének erős csökkenése  kimaradt terhesség esetén, amely azonnali sebészeti beavatkozást igényel. A terhesség ilyen megszakadásának oka lehet hormonális rendellenesség, például a progeszteron hiánya (amit az alacsony hőmérséklet is bizonyít), az ösztrogén egyensúlyának felborulása, nemcsak a petefészkek, hanem más szervek működésének károsodása is. Belső szekréció (különösen a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és a mellékvesék), amely a hormonszint fenntartásáért felelős. Általában a hőmérséklet ezen a hőmérsékleten nem csökken 36,5 fok alá, de ezek a mutatók tisztán egyediek. A terhesség alatt a bazális hőmérséklet 37 fok alá csökkenését riasztó tényezőnek kell tekinteni. 36,8-nál már nem lehet halogatni az orvoshoz járást.

Méhen kívüli terhesség esetén az alaphőmérséklet  általában a normál tartományon belül van, ha nincs hormonális zavar. A hőmérséklet változását a progeszteron termelése okozza, amely az ovuláció után szabadul fel - ez a fogantatás szükséges feltétele. Ha terhességről beszélnek, annak helyétől függetlenül az ovuláció minden esetben megtörtént, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű progeszteron szabadult fel a vérben. Így a méhen kívüli terhesség alatti bazális hőmérséklet mérésének nincs diagnosztikus értéke.

Most beszéljünk a magas hőmérsékletről. A 37,1-37,3 fok a ciklus második szakaszának normális mutatója. A 37,4-37,6 fokos állapotok határvonalnak számítanak. Ezek általánosan elfogadott normák, amelyek a ciklus első fázisában a kezdeti hőmérséklettől függően eltérőek lehetnek.

Ha a ciklus második szakaszában a hőmérséklet meghaladja a 37,6 fokot, akkor nagy valószínűséggel gyulladásos folyamatról beszélhetünk, bár hasonló eredmény lehet ösztrogénhiány esetén is. A terhesség alatt  (vagy a ciklus második szakaszában fogantatás nélkül) 38 fokos bazális hőmérséklet figyelhető meg a nő belső nemi szerveinek fertőző és gyulladásos folyamatai során.

Tehát  az alaphőmérséklet növekedésének és csökkenésének a terhesség alatt  számos  oka lehet. A túlzott hőmérséklet-emelkedés általában a reproduktív rendszer gyulladásos folyamataihoz kapcsolódik, és a ciklus első fázisában az ösztrogénhiányra is utalhat. A fogantatás és a terhesség szempontjából kedvezőtlenebbnek tartják a hőmérséklet csökkenést, különösen a ciklus második fázisában, amely progeszteronhiánnyal, magzati fakulással és a terhesség korai szakaszában a spontán vetélés fokozott kockázatával jár. [6]

Alaphőmérséklet IVF terhesség alatt

A nők nem mindig képesek természetes úton foganni. Például anatómiai hibák és a petevezetékek elzáródása esetén az in vitro megtermékenyítés (IVF) gyakran az egyetlen módja annak, hogy gyermeke anyja legyen.

Ez a módszer abból a szempontból vonzó, hogy a születendő gyermek mindkét szülőtől örökletes információkat kap. Csak arról van szó, hogy az anyai petesejt és az apa spermájának találkozása az anyai testen kívül történik. A petesejt a fogantatás után visszakerül az anya szervezetébe (a méhbe ültetve), i.e. 2-5 nap múlva. Fogantatás után embriónak számít.

A probléma az, hogy az érett tüszők kivonását még azelőtt elvégzik, hogy azok eltörnének, pl. A progeszteront termelő corpus luteum kialakulása előtt. Az embrió méhbe helyezésével lehetetlen megoldani a terhesség fenntartásának kérdését az azt támogató hormon (progeszteron) kívülről történő bevezetése nélkül. Valójában, amíg a méhlepény kialakul, nem lesz senki, aki elegendő mennyiségben termeljen progeszteront, és a mellékvese hormonok (az ivarmirigyek által kiválasztott hormonok analógjai) nem elég aktívak a terhesség fenntartásához.

Az IVF terhesség lefolyásának az alaphőmérséklet ütemterv szerinti szabályozásához 2-3 hónappal a beültetés előtt meg kell kezdeni a mérést, kivéve azokat az időszakokat, amikor a tüszők érésének hormonális stimulációját a kivonás előtt végzik. Ez segít az orvosoknak meghatározni a nő normál hőmérsékletét és hormonális hátterét, ami a jövőben lehetővé teszi a progeszteron szükséges adagjának kiszámítását.

Természetes fogantatás esetén az ovuláció utáni első napokban a hőmérséklet 37,3 fokra emelkedik. Az IVF során a beültetés utáni első napokban a hőmérsékleti mutatók elérhetik a 37,5 fokot (a test reakciója idegen test bejuttatására a progeszteron hatásához hozzáadódik). Ideális esetben a progeszteron visszatartja az agresszív immunválaszt, és a hőmérsékletet továbbra is 37,2-37,4 fokon belül tartják, mint a fogantatás természetes módja. Amikor az embrió beágyazódik a méh falába, lehetséges egy kis rövid távú hőmérséklet-ugrás, de ezután minden visszatér a normális kerékvágásba.

Ha a hőmérséklet tovább emelkedik, majd csökken és 37 fok alá esik, ez nagy valószínűséggel az embrió kilökődésének bizonyítéka az immunrendszer fokozott aktivitása következtében. Bár más okai is lehetnek:

 • a hőmérséklet néha mindkét irányban emelkedik vagy megugrik méhen kívüli terhesség alatt,
 • a helyi hőmérséklet-emelkedés helyi gyulladásos folyamatokat is okoz,
 • a hipertermia jellemző a gyakori fertőző betegségekre,
 • szintén lehetetlen kizárni a fertőző szövődményeket (lehetségesek a tojás felvételekor vagy a méhbe történő bejuttatáskor).

A terhesség alatt az IVF után bekövetkező alaphőmérséklet bármely változását egyértelműen ellenőrizni és elemezni kell a terhesség 1. Trimeszterében. Az embrió placentációja után a méhlepény vállalja a felelősséget a terhesség fenntartásáért, és nincs értelme az alaphőmérséklet ellenőrzésének, bár a terhesség szakorvosi ellenőrzésének rendszeresnek kell lennie.

Egy kicsit a módszer pontosságáról és megvalósíthatóságáról

 Sok szakértő szkeptikus az alaphőmérséklet mérési módszerével kapcsolatban, azzal érvelve, hogy maga a grafikonja nem megbízható diagnosztikai kritérium. A hőmérő állását különféle belső és külső tényezők befolyásolhatják, amelyek leértékelik a grafikus módszert. Ilyen tényezők a következők: lázzal járó szomatikus betegségek, éjszakai és főleg reggeli szexuális érintkezés, gyógyszerek és fogamzásgátlók (akár egyszeri) szedése, amelyek hozzájárulnak a hormonszint változásához, stressztényezők, amelyek az ovuláció szabálytalan elmaradását okozzák, stb.

Az alaphőmérséklet informatívabb grafikonja a terhesség megtervezésekor és annak korai szakaszában, ha a rajzot a nő jólétéről és helyzeteiről szóló feljegyzések kísérik, amelyek javíthatják a valós mutatókat. Ha az egymást követő hőmérsékletmérések közötti időszakban egy nőnek nem volt alvászavara, szokatlan váladékozása, menstruációval nem járó fájdalom, idegi sokk, nemi érintkezés, székletzavar, akkor nem kell nyomot készíteni. De érdemes megemlíteni a szedett gyógyszereket, különösen, ha szteroidokról, hormontartalmú gyógyszerekről, szexuális funkciót serkentő szerekről van szó.

Egyébként a hormonális fogamzásgátlókat a menstruációs ciklus alatt, amikor az alaphőmérsékletet mérik, teljesen el kell hagyni. Valóban, ebben az esetben a hőmérő a fogamzásgátlók hatásának megfelelő hőmérséklet-változásokat fog mutatni, pl. Van egy külső hatás, amely megváltoztatja a folyamatok lefolyását a nő testében.

Külön rovatban érdemes megemlíteni az olyan eseményeket, mint a székletzavarok (székrekedés és hasmenés), fájdalmas érzések (helytől függetlenül), a betegség tüneteinek megléte, a menstruáció napjai és lefolyásuk jellege, alkoholfogyasztás, szexuális kapcsolat, alvászavarok (gyakori ébredés, elégtelen időtartam, ébredés utáni gyengeség, altatók szedése).

Különös figyelmet kell fordítani a menstruációs ciklus alatti váladékozásra, ami felnőtt nőknél nem csak a menstruáció alatt normális. A szakember számára nagyon értékesek lesznek a ciklus különböző napjain a váladék jellegére vonatkozó információk. Peteéréskor általában dúsabbá válnak, átlátszóvá, nyálkaszerűvé válnak, néha véresek. Az ovuláció megindulását jelezheti még a „telt” és enyhén fájdalmas mellkas, fokozott szexuális vágy, szokatlan duzzanat és enyhe sajgó fájdalom az alhasban, esetenként puffadás. Mindezt a jegyzeteiben is érdemes megemlíteni.

Az alaphőmérséklet a terhesség tervezése és ellenőrzése során a női reproduktív rendszer állapotának fontos mutatója. De lehetetlen csak rá támaszkodni a diagnózis felállításakor. Normál kétfázisú ciklus alatt általában kétfázisú hőmérsékletváltozást értünk. De ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy a kétfázisú menstruációs ciklusú egészséges nők egyötödénél többfázisú alaphőmérséklet-változást diagnosztizálnak, pl. észrevehető hőmérséklet-ingadozások a ciklus egyik fázisában, és nem csak akkor, amikor ezek megváltoznak. Az ultrahangos és laboratóriumi vizsgálatok nem erősítenek meg bennük patológiákat vagy a fogantatás akadályait, bár az ütemezés szokatlannak tűnik.

Még egy pillanat. A nem ovulált tüsző luteinizációs szindrómájában az ovuláció nem fordul elő, de ismét kétfázisú hőmérséklet-változás figyelhető meg. Igaz, ebben az esetben a hőmérséklet-emelkedés mértéke a ciklus második fázisában szokatlanul alacsony. Ezt a tényt az orvosok diagnosztikai kritériumként ismerik el. 

Számos tényező befolyásolja a bazális testhőmérséklet változását. Bármilyen aktív mozgás, például a hőmérőért való emelés csökkentheti az eredmény értékét, nem beszélve a szexuális aktivitásról, a gyógyszeres kezelésről, az alváshiányról, a stresszről, az ivásról stb., amelyek az életünkben hétköznapi helyzetnek számítanak. Ezenkívül a különféle rendellenességek megbízható eredményének eléréséhez nem egy, hanem több menstruációs ciklus alatt kell alkalmazni az alaphőmérséklet mérési és összehasonlítási módszerét. És mindenesetre ezt az információt alá kell támasztani az ultrahang és a hormonok vizsgálatának eredményeivel.

A bazális hőmérséklet a terhesség alatt és a tervezés szakaszában nem tekinthető a meddőség, a vetélés és sok más olyan rendellenesség fő diagnosztikai kritériumának, amelyek megakadályozzák, hogy egy nő anyává váljon. A mérési eredmények a nőnek és az orvosnak csak a reproduktív rendszer hibáinak lehetséges hormonális okaira utalnak. Azonban az ovuláció napjának, a veszélyes időszakok meghatározásához, amikor érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogamzásgátlásra, a terhesség lefolyásának napi nyomon követésére a korai szakaszban, hogy szükség esetén időben segítséget kérjenek (egyfajta védőháló) egészen méltó alternatíva.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.