^
A
A
A

További módszerek a bőr állapotának felmérésére

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A modern kozmetológia területén számos egyéb, nem invazív módszert alkalmaznak a bőr állapotának felmérésére, mindkettő bizonyos betegségek és állapotok diagnosztizálására, valamint különböző kozmetikumok vagy eljárások hatékonyságának értékelésére. Ezek a technikák egyre népszerűbbek mind a kutatási, mind a mindennapi tevékenységekben, mivel az utóbbiban nagy figyelmet fordítanak a kozmetikai készítmények és eljárások hatásainak értékelésének szabványosítására.

A különböző orvosi és kozmetikai eljárások hátterében lévő változások dinamikájának felmérése érdekében a fotódokumentáció módszere népszerű. A bőr felvételekor fontos, hogy a megfelelő szabványos bőrvilágítást használja, és mindkét oldalsó és oldalsó lövésnél ajánlott.

Annak érdekében, hogy azonosítsa a jellemző lumineszcencia és gombafertőzések vagy a bőr színe megváltozik, amikor pigment rendellenességek és néhány gyulladásos dermatózisok széles körben használják a vizsgálata egy fluoreszcens lámpa egy szűrő Wood. A modern készülékek ( «VisioFace» ®, «CK elektronikus») használják a fényképezés bőrfelületre „fehér sáv”, és ultraibolya fény alatt, ami fontos a diagnózis több pigmentált bőrelváltozások és a bőr károsító hatásától.

Az elmúlt években, kutatási módszer segítségével az optikai tulajdonságai a bőr normális és kóros körülmények között, amely tartalmaz: értékelésére változások, a bőr állapotában és a fluoreszcencia intenzitását, különösen a faggyú okozott porfirinek.

A dermatocosmetológiában topikus a bőr megkönnyebbülésének (struktúrájának) értékelése. A bőrcsillapítás alatt a hornyok mélysége és szélessége, valamint a bőrfelszínen jelen lévő egyéb szabálytalanságok mérete. Bőr enyhítésére az egyik legfontosabb paraméter a funkcionális állapot értékelését végzi a megkönnyebbülés a bőr viziometra amely meghatározza a mélységét és magasságát különböző pontjain attól függően, hogy magukba szívják és visszaverik a fényt. Ezenkívül technikát alkalmaznak a szilikon benyomás eltávolítására a bőr felületéről, majd finom gyémánt tűvel tanulmányozzák.

A bőr mikrorégiójának tanulmányozására olyan eljárást alkalmaznak, mint a stratum corneum felületes biopszia. A módszer előnyei: egyszerűség, nem invazivitás, fájdalommentesség. A módszer lehetővé teszi a hámlás mértékének becslését, az aktív és a nem aktív follikulusok arányának tanulmányozását. A bőr felszínére speciális lemezeket és cianoakrilát ragasztót tartalmazó filmet szárítanak le a corneocitákkal a ragasztó száradása után. A ragasztóval rögzített anyag szövettani, mikrobiológiai és hisztokémiai módszerekkel festett. Szükség esetén a szaruhártya színezésének intenzitását, a kromometriát, a méretüket és az alak morfometriáját vizsgáljuk. Jelenleg mind a klasszikus módszerek, mind az immunomorfológiai, immunhisztokémiai és elektronmikroszkópos vizsgálatok a corneocytákra vonatkoznak. Ez utóbbi módszer a mikroflóra természetére vonatkozó információt is szolgáltat a bőr felszínén.

A bőrminta és a különböző bőrkiütések megkülönböztető tulajdonságait dermatoszkópiával vizsgálják. A bőr területének nagyított (legfeljebb 90) képét elemzésre továbbítják a monitorhoz, az elemek pontos méretét, határait, színét, felületi struktúráját, valamint néhány intraepidermális (intradermális) struktúrát értékelve. A dermatoszkópiát a bőr jóindulatú és rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek korai felismerésére használják, beleértve a melanoma-veszélyes nevi, melanoma és melanoma.

A bőr savasságának meghatározásához korábban már használták a lakmuszpapírt. Ezt a technikát jelenleg gyakorlatilag nem alkalmazzák a dermatitisz kialakulásának magas kockázata és a kapott eredmények kétsége miatt. Használja az elektrokémiai eljárást pH-mérővel vagy pH-mérővel. A működési elv a pufferoldat és a vizsgált bőrterület hidrolipid köpenye közötti lehetséges különbség mérésén alapul. A pH értékekben a feszültségértékek számítógépes feldolgozása és újraszámolása a pontosság egytizedén belül lehetővé teszi a bőr hidrolipid köpenyének savas bázis állapotára vonatkozó adatokat.

A bőr nedvességének mérésekor a szaruréteg nedvességtartalmát corneométer eszköz segítségével mérik. Az eszköz elve az elektromos vezetőképesség vizsgálatán alapul. Minél magasabb a bőr elektromos vezetőképessége, annál magasabb a nedvességtartalma. A mérőszonda két elektródával rendelkezik - pozitív és negatív töltés. Közöttük egy dielektrikum. Amikor a bőr érintkezik a bőrrel az elektródák között, elektromos áram keletkezik, az elektromos vezetőképességet és ennek megfelelően a bőr nedvességét az ereje határozza meg. A módszer előnye az egyszerűség. A hátrányok közé tartozik a dermatitisz kockázata az elektrolitokkal való érintkezés helyén

A készülék evaporimetra kaphatnak fontos információkat higroszkópos tulajdonságai és szigetelő tulajdonsága a bőr, hogy mérjük a víz mennyisége felszívódik a bőrön, és a sebesség, amellyel ő ad neki (traneepidermalnaya vízveszteség - TEWL). A folyamat intenzitását speciális szenzorokkal felszerelt szondával vizsgáljuk. A módszer súlyos hátránya, hogy a mérési eredmények függenek a levegő és a hőmérséklet legkisebb ingadozásától.

A bőr rugalmasságának tanulmányozásához a vágometrát használják. Különleges optikai mérési rendszer feldolgozza tájékoztatás a bőrfelületre található furat a szonda, az eredményeket rögzíteni a monitoron a görbe formájában rugalmassági (a század milliméter). A citométer a kollagén és az elasztikus rostok károsodásának mértékét is meghatározza. Az eszköz hátránya, hogy a rugalmasságot csak a bőr felületrétegének adott szakaszában tudja felmérni.

Gyakran a kozmetikumban szükség van a faggyúmirigyek aktivitásának értékelésére. A bőr felületén a faggyú pontos mennyiségének meghatározását Sebometriának nevezik. A mérőkamra fején speciális, műanyagból készült opálos fólia van, amelyet 30 másodpercig a bőrt alkalmaznak. Ezután a kazettát egy sebométer-fotométerbe helyezzük, és megvizsgáljuk a kövér ujjlenyomatot. A spektrofotometria elvét alkalmazzuk: az eredmény a fénysugár zsíros benyomásától való felszívódás intenzitásától függ.

A lipometria módszere közel van a sebometriához. Lehetővé teszi számodra, hogy meghatározzuk a faggyú mennyiségét a kezeletlen bőr felszínén (alapszint). A fékpad jelenléte lehetővé teszi az üveg standardizált nyomását a bőr felületére. Standard kalibrációs (mg lipid / SM 2 ) a vizsgálat lehetővé összehasonlító elemzést a kutatási eredmények. Normál bőr zsírosság 100-200 mg lipid / sm 2, olajos - több mint 500 mg lipid / sm 2, száraz - 50 mg lipid / sm 2.

A "Sebutape" technika abból áll, hogy speciális filmeket használnak egy hidrofób mikroporózus polimerből ragasztós felületen. Tiszta bõrön húzzon be 20-30 percig tartó filmet. A felszabadult lipidek a ragasztórétegen keresztül a mikropórusokba való behatolása következtében kialakuló zsírpótlás területe közvetlenül arányos a faggyúmirigyek szekréciós aktivitásával. Általában a saliváció újrakezdése ennek a technikának megfelelően 0,6-2 mg / (sm 2 min.).

Jelenleg széles körben használják az ultrahangos bőrdiagnosztikát, amely lehetővé teszi a nedvesség, a kollagén állapotának (Schmid és a dermis rugalmas rostjai) állapotának a felmérését.

A hőmérőt a bőr mikrocirkulációjának felmérésére használják. Ez a technika azon alapul, hogy a szövetek hőmérsékletét csökkentik, amikor a perfúzió zavarja. A módszer előnyei számos ismételt vizsgálat elvégzésére alkalmasak. A módszer hátránya, hogy a hőmérsékletváltozás meglehetősen inert, még véráramlás hiányában is. A folyadékkristályos termográfia jó módszer a keringési rendellenességek diagnosztizálására a narancsbőrben. Lehetővé teszi a hőmérséklet és a hőáramlási területek megjelenítését és mérését az adott testrész mikrocirkulációjának megfelelő intenzitásának megfelelően. Ebben a hipo- és hipertermális régiókban kapszulázott folyadékkristályok rögzítik rugalmas termográfiai lemezeken, bizonyos színű, méretű és alakú gömböcskék formájában.

A bőr mikrocirkulációját ultrahang dopplerográfia segítségével is fel lehet mérni. Megvizsgálják a véráramlás dinamikáját a mikrocirkulációs ágyban, meghatározva annak lineáris és térfogatátviteli sebességét. Az eljárás a vörösvérsejtek előrehaladásának rögzítésén alapul. A vett jelet hang vagy grafika alakítja át. A lézer Doppler áramlásmérésének alapja a monokromatikus fénysugár spektrális szóródásának rögzítése mozgó vérsejtek segítségével. Az ultrahangos dopplerográfia és a lézeres áramlásmérés hosszú távú dinamikus megfigyelésre használható. Szokásosan alkalmazott plasztikai sebészet, hogy értékelje a mikrokeringést előtti állapotba oltása szabad lebeny, és az értékelés a mikrocirkuláció távolabbi végtagok a onychodystrophy. Bizonyos esetekben, a klinikusok kiegészítik dopplerographic farmakológiai vizsgálat mintákat acetilkolin (az endothelium-függő vazodilatáció) és a nitroglicerint (endothelium független értágulat), hogy meghatározzuk a reaktivitást hajók, ami nagyban kibővíti leírt technikákat.

A körömléc széles körben használt kapillaroszkópiája lehetővé teszi a mikrocirkuláció számos fontos statikus és dinamikus paraméterének értékelését. Ezt a technikát alkalmazták a vérkeringésnek a korral összefüggő bőrváltozások jellemzésére.

A radioizotópos kutatás objektív információkat szolgáltat a szövetek vérellátásáról. Plasztikai sebészetben használják az autograftek életképességének meghatározására. E módszer lehetőségeit alapvetően korlátozzák a radioaktív biztonság mérései.

Impedancia A reopletizmográfia a lágyszövetek elektromos ellenállásának változását rögzíti, amikor vér töltése ingadozik. A módszer a váltakozó áram impedanciájának különböző frekvenciákon történő mérésén alapul, a polarizációs együttható későbbi meghatározásával

A bőrt megfigyelésre használják a peeling után. A mikro-pletizmográfia meghatározza a kapillárisok vér töltését. Annak megállapítására, funkcionális állapotát a kapillárisok az utóbbi években vált használt meksametriyu vagy kapillyarometriyu, meghatározzuk a keresztmetszeti átmérője a hajszálerek a mikrokeringés dinamikája tanulmányozásával foka vér töltési kapillárisok.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.