^

Teafaolaj alkalmazása

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A teafaolaj alkalmazása számos területet magába foglal: orvosi és kozmetológiai célokra. Az illóolaj egy erős fertőtlenítőszer, amely segít megölni a baktériumokat, gombákat és vírusokat. Ezenkívül hatással van a szervezet immunrendszerére is.

Az olaj tökéletesen "csillapítja" a hörgőket, ezáltal csökkenti a görcsöket, és ennek megfelelően köhög. Ezenkívül aktiválja a köpet evakuálásának folyamatát, így kevésbé viszkózus. Ennek eredményeképpen a felhalmozódott köpet nem stagnál, és nem vezet másodlagos fertőzéshez.

Az olaj tökéletesen kezeli a hólyagos betegségeket, melyeket laryngitis, tonsillitis, valamint a hüvelyi nyálkahártya gyulladásos vagy gombás fertőzése kísér. Érzéstelenítő hatás jelentkezett a fogfájás és gyulladáscsökkentő szerek esetében fogínygyulladás és periodontitis esetén.

A pszichoemotikus stressz jelenlétében az illóolaj nyugtató hatást fejt ki, kiküszöböli a szorongást, a félelmet, aminek következtében az egyén teljesítménye javul és a koncentrációs képesség javul.

A kozmetikai gyakorlatban az olajat krémek, maszkok, krémek vagy samponok alkotják. Megszünteti a korpát és ellenáll a pattanásoknak, a gyulladásos pattanásoknak, a szemölcsök és a gombák károsodásának.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Teafaolaj a terhességben

A teafaolaj a terhesség alatt kizárólag külsőleg, lenyelés nélkül használható. A terhesség alatt a nők tünetei, mint például a viszketés, a bőrkiütés és a bőrpír, zavart okozhatnak. Ezenkívül az olaj hatékony a szájüregi fekélyes elváltozások jelenlétében.

Az orális bevitel káros hatással lehet a magzatra. Annak ellenére, hogy viszonylag biztonságos a külső használat, még mindig szükség van az orvoshoz fordulni használat előtt, hogy elkerüljék a szövődményeket az anya és a magzat.

A teafaolaj terhesség alatt való alkalmazása a szájüregi fekélyes nyálkahártya-rendellenességek esetén ajánlott a szájüreget speciális megoldással leöblíteni. Elegendő néhány csepp olajat hozzáadni egy pohár vízben. Antiszeptikus hatása miatt az anyag csökkenti a gyulladásos reakciót és stimulálja a regeneratív folyamatokat.

A lábfürdő olajjal segít megszabadulni nemcsak a körömlemez és a bőr gombás sérüléseitől, hanem megnyugtatja és lazítja a terhes nőt.

Teafa olaj gyerekeknek

A teafaolaj használata gyermekeknél csak 10 éves korig engedélyezett. Annak ellenére, hogy az olajjal szembeni allergiás reakciók kismértékben fordulnak elő, a használat előtt ellenőrizni kell a reakciót az olajnak a test egy kis részén. Az allergiavizsgálatot az alkaron végezzük, ahol a bőr vékony és érzékeny.

A gyermekek teafaolaját széles körben használják a légzőszervi megbetegedésekben, mert gyermekkorban a frekvencia szerint az ARVI az egyik vezető pozíciót foglalja el. Továbbá, tekintettel arra, hogy a vírusfertőzések leggyakoribb klinikai megnyilvánulása az orr és a torokgyulladás a hasmenés következtében, ezért az olaj különösen hatékony ebben az esetben.

Továbbá a gyermekek gyakran hörghuruttal rendelkeznek, így az illóolaj felhasználható belélegzésre. Csökkentik a hörgők görcsösségét, csökkenti a köpet viszkozitását és kiválasztását.

Az olaj a gyermekeknél hatékonyan anesztiziálja és enyhíti a gyulladást, ha a bőr integritását veszélyezteti a trauma vagy a láng hatása.

Teafa olaj a testsúlycsökkenésért

A tea tömege a súlycsökkenés érdekében leggyakrabban más olajokkal kombinálva történik, ami maximális hatást biztosít. Az olajok elősegítik a zsírlerakódások égetését, megerősítik a bőr kollagén szerkezetét, gátolják a zsírlerakódás folyamatát, aktiválják a vérkeringést és antioxidánsokat alkotnak.

A teafaolaj fogyása a keverék összetevőjeként a masszázs, csiszolás vagy aroma használatára alkalmas. A recepthez a következő olajok szükségesek: mandula - 5 ml, grapefruit - 10 csepp és teafa - 5. Ezen összetevők kombinálásával hatékony eszközt kaphat a fogyásért.

Ezenkívül a mandula helyett, ami ennek a tömegnek a alapja, adj hozzá rendszeres tejszínt vagy tejet. A fő szempont az, hogy ne engedjük az ásványi olajok használatát, mivel azok befolyásolják a más olajokból származó tápanyagok behatolását, és egyfajta fóliát képeznek a bőr felületén.

A cél eléréséhez rendszeresen használni kell ezt az eszközt, és ne felejtsd el a megfelelő táplálkozást és a sportot, és az eredmény nem fogja várni.

Teafaolaj a penészből

A mold a nedves, meleg sarkokból származó gomba. Nagyon ártalmas a környező tárgyakra és az emberi egészségre. Ezenkívül a gomba kiválasztása egy fárasztó folyamat.

A penészből készült teafaolaj a leghatékonyabbnak számít a modern természetes készítmények között. A gomba eltávolításához kis mennyiségű olaj szükséges, ezért egy üveg elegendő több tisztításhoz.

Az olaj előnye ártalmatlanság a gyermekek és az állatok számára, ezért egyes dózisok figyelembevételével gyerekszobákban is használható, de gyermekek nélkül. Jobb először szellőztetni a szobát, majd engedni a gyerekeknek, hogy visszatérjenek. Az erős gombaellenes tulajdonságú penész hamarosan eltűnik.

A teafaolaj 5 ml-es formából való alkalmazása elegendő ahhoz, hogy egy pohár vizet adjon hozzá, és a permetet a szerszámra helyezze. Ezenkívül ilyen koncentrációt is alkalmazhatunk a rongy átitatására és a penész eltávolítására. A tisztítást azonban kesztyűben kell elvégezni, hogy elkerülhető legyen az allergiás bőrreakciók kialakulása.

Teafa olaj hideg

A hidegfazékból készült teafa viszonylag egyszerűen alkalmazható - kis mennyiségű olajat kell alkalmazni a szárnyakra és az orr alatti területre (nem több, mint az első csepp). Egy fáradságosabb folyamat az olajjal való belégzés. Az 1-2 csepp vizet az 50 fok feletti hőmérsékleten kell lecsöpögtetni, és lélegezni kell a tálat, ami felett egy zárt teret biztosít.

Prevenciós célú fürdőket használnak. Ehhez csak 5 csepp olajat kell hígítani egy üveg vízben, és a kapott oldatot fürdőbe kell önteni. A víz hőmérséklete nem haladhatja meg az 50 fokot.

A relaxációs idő 5-10 perc, a minimális időtartam kezdetétől számítva. A hidegben lévő teafaolaj aromaterápiával használható. Csökken egy csepp olajat a vízbe, és gyertyát gyújtson az aroma lámpánál. Az olajgőzök segítenek megszabadulni a cefalalgia, az orrdugulás és az immunfolyamatok aktiválásától.

Ezenkívül az illóolaj aromaterápiás munkája segít megnyugtatni, enyhíteni a fáradtságot, a stresszt és a szorongást.

Teafaolaj megfázáshoz

Mindenki tudja, hogy a megfázás fő klinikai megnyilvánulása az orrdugulás, a cefalalgia, a torokfájás és a gyengeség. Mindazonáltal nem mindenki tudja, hogy az illóolajok gyorsan megszabadulhatnak ezeken a tüneteken.

A hidegcserzéshez használt teafaolajat aromaterápiára használják. Segítségével küzdhet a vírusok és a baktériumok ellen. Emellett az illóolajok tökéletesen hangolják fel a szervezet immunvédelmét.

Leállítása választás teafaolaj, akkor biztos lehet benne, hogy a folyamat aromaterápiás lesz a halál fertőző ágensek, csökken az intenzitása a gyulladásos válasz, valamint csökkenti a hőmérsékletet.

A hidegcserzéshez használt teafaolaj monoterápiában vagy más olajokkal kombinálva használható. Az eljárás végrehajtásához forraljon 1,5 liter vizet, fedje le a tál fölé törülközőt, és adj hozzá pár csepp olajat. Ezután 5-7 percig be kell lélegezni a gőzöket. Az eljárás befejeztével a lábat olajjal kell dörzsölni, és takaróba csomagolni.

Az aromaterápiához a teafa eukaliptuszokkal egyenlő mennyiségben, 2 csepp levendula és eukaliptusz, vagy zsálya és menta kombinálható. Általában, receptek - minden ízlés szerint attól függően, hogy szükséges-e a koka hatása. Azonban az aromaterápia előtt konzultáljon kezelőorvosával az alkalmazásáról.

Teafaolaj köhögésre

A köhögés sok légzőszervi megbetegedést, például akut légúti vírusfertőzést, influenzát, mandulagyulladást és egyéb kóros állapotokat kíséri, amit a légcsőgyulladás vagy a bronchitis okoz.

A köhögés kialakulásának kezdetén mind száraz, mind azonnal nedves lehet a köpet eltávolításával. A hörgők viszkózus szekréciója esetén azonban orvosi segítség nélkül nem léphet ki, ennek következtében megfigyelhető a mellkasi fájdalom. E célból olyan eszközöket kell alkalmazni, amelyek megkönnyítik a hörgők vízelvezetési funkcióját.

A köhögéshez használt teafaolaj inhaláció formájában ajánlott, különösen ha a gyulladásos bronchitis. Érdemes emlékeztetni arra, hogy az illóolaj kezelésére korhatár van - ez 10 év.

A teafaolaj köhögésre történő alkalmazása 10 csepp mennyiségben, vagy egy csepp - a baba párnáján megengedett. A felnőttek 5 cseppet alkalmazhatnak egy zsebkendőre és a nap folyamán az úgynevezett aromaterápiára. Ezenkívül néhány csepp illóolajat 5 percen keresztül levegőztetik a forró víz gőzéből. Az olaj biztosítja a hörgők relaxációját és a köpet viszkozitásának csökkenését, ami kedvezően befolyásolja a szekréció folyamatát.

Teafa olaj anginával

Az olaj gyógyító tulajdonságai erős antiszeptikus hatást fejtenek ki, így a teafa alapú megoldás képes küzdeni az anginával. Az anginák okozó ágensek baktériumok, amelyek toxinjaik révén befolyásolják a mandulák és oropharynx nyálkahártyáit, ami a szervezetnek a károsító tényezőhöz való reakcióját eredményezi.

Így van duzzanat, vörösség, sőt gúnyos támadások megjelenése. Ez lehet az úgynevezett "fehér szemek", vagy gőzsölő masszák a mandulák foltjaiban vagy barázdáiban.

Az anginában lévő teafaolajat Maurice Humphrey Ausztráliában kezdte használni a 20. Század 30. évében. A felfedezést a folyóiratban tették közzé, azóta az olaj széles körben használatos a szájüreg gyulladásos gócai, a garat, különösen az angina gyulladásos gócai kezelésére.

Továbbá az olaj népszerűsége Amerikát és Angliát is elfogta. Ennek eredményeképpen a teafa lehetőségeit nemcsak a torok kezelésére használták, hanem más patológiát is.

A teafaolaj használata az anginában hatással van, ha bizonyos arányokat figyeltek meg. Ezért napi többször egy öblítőoldatot kell használni, amelynek koncentrációja nem haladja meg a 2 cseppet üvegenként kényelmes vízhőmérsékleten.

Teafa olaj genyantema

Az orrmelléküreg-gyulladás az eredménye a krónikus nátha, mely kezelés volt hatástalan, és a jelenléte a kísérő betegségek a melléküregek a hajlam a stagnálás a váladékok. Ha nincs hozzáférése a kijárathoz, vagy a folyamat nagyon lassú, a másodlagos fertőzés a gonosz tömegek kialakulásával következik be.

A sinusitis klinikai tünetei a fejfájás, a láz, a nehézség és a fájdalom a paranasalis sinusok és a homlok területén. A teafaolaj a sinusitisben csökkentheti a tünetek súlyosságát és aktiválhatja a viszkózus szekréció kiáramlásának elvezetését.

A krónikus gyulladásos állapotban a genyantriszták formájában gőzfürdővel ellátott teafaolajat használnak. A kiszereléshez egy kis tálat, 2 csészével és 5 csepp olajjal kell elvégezni. A víz 50 fok felett legyen, csak ebben az esetben az eljárás hatékony. Naponta háromszor olyan gőzfürdőt kell tartani.

Ezenkívül ezt az eljárást prolongálják az elhúzódó orrdugó sinusitise. Szintén hatásos az orrjáratok mosására 100 ml vízzel és 5 csepp olajjal. Kívánatos, hogy egy speciális mosogatóeszközt használjon.

Teafaolaj adenoidokhoz

Annak érdekében, hogy az adenoidokat sikeresen legyőzze, nemcsak az illóolaj használatát, hanem más megoldásokkal való együttmûködést is szükséges. Az adenoidok teafaolajat ajánlott hígított formában használni a nyálkahártya traumájának elkerülése érdekében.

Az illóolaj használata előtt tisztítsa meg az orrüreget a leválasztható és a kéregből. Ennek érdekében kívánatos a sóoldat kész formában való felhasználása, vagy a saját kezével elkészítve. Ehhez egy elégtelen teáskanálnyi só szükséges egy kellemes hőmérsékletű pohár vízzel.

A mosáshoz kívánatos egy speciális készülék használata. Négy órával a mosás után le kell csapnia az illóolajat. Ha ez alatt az idő alatt az orrüregek ismét kalapálnak, akkor ajánlott minden vazokonstriktorral csöpögni.

Most, miután 10 percet várakoztál, használhatod az olajat. Az adenoidokat tartalmazó teafaolajat egy bizonyos koncentrációban kell előállítani: az olaj egy részének 10 rész olívaolajat kell elfogyasztania. Naponta háromszor pihentesse az oldatot néhány hétig.

Teafa olaj az otitisben

Az ödéma leggyakrabban fájdalom-szindróma, izzadás, tinnitus és hallásvesztés jelentkezik. Mielőtt bármilyen eszközt helyi hatásokra használna, ellenőrizze a gyűrűs membrán integritását.

A teafaolajnak az otitisben történő alkalmazása tökéletesen enyhíti a fájdalmat és csökkenti az izzadás mértékét. Ez az ágens fertőtlenítő hatásának köszönhető, amely biztosítja a kórokozók halálát. Ennek eredményeképpen a helyreállítási folyamat gyorsabb, mivel nincs másodlagos fertőzés.

Ennek ellenére a kezelés fő feladata a kórokozó tényező megszüntetése, amely az otitis media fejlődésének kiindulópontjává vált. A teafaolajat használat előtt fel kell hígítani, mivel a koncentrált oldat károsíthatja a bőr integritását.

Annak érdekében, hogy elegendő megoldást találni 1: 5 arányban, az olajat hígított vízzel hígítsa. Ezután egy vattapálcát kell áztatni, és helyezni a külső hallójáratba, de ne menjen túl messzire. Annak érdekében, hogy a tampont lefedje a kábítószerrel, egy darab pamut gyapotot kell használnia.

Teafa olaj tonsillitis

A gyulladásgátló és fertőzésgátló tulajdonságokat az ENT orvosának gyakorlatában alkalmazzák, mivel hatásosan befolyásolja a szájban jelentkező gyulladásos folyamatokat, és elősegíti a sebek korai gyógyulását.

Teafaolaj esetében a tonsillitis esetén, 4 csepp per pohár vízzel kell használni, hogy öblítse le a torok naponta háromszor. Az első napon a hatás még nem észrevehető, de a második naptól kezdve a fájdalom szindróma csökken, és a vörösödés fokozatosan rózsaszínű lesz.

A teafaolaj tonsillitisben történő felhasználása 5 napig lehetővé teszi a mandulák mennyiségének csökkentését a krónikus mandulagyulladásban és a klinikai tünetek enyhítésében.

Továbbá megelőző módszerként használhatod az olajat, akárcsak a legcsekélyebb fájdalom a torokban, elegendő 2-3 alkalommal lemosni, és a gyulladás nem fog tovább fejlődni. A teafa eukaliptusz kombinációban alkalmazható, melynek következtében a hatás gyorsabban fejlődik, mint a monoterápiában.

Tea, olaj, aranyérrel

A hasmenés a vénás rendszer közös patológiája, amikor a hemorrhoidis vénák nem szembesülnek a munkájukkal, aminek következtében a csomópontok gyulladása a térfogatuk növekedésével jár. Leggyakrabban az aranyér kialakulását előidéző tényező a gyakori székrekedéssel járó bélműködés.

Ezenkívül lehetséges az ülő életmód, a terhesség és a fokozott gázkibocsátás hatása a belekben. A betegség klinikai megnyilvánulásai közé tartozik az anus közelében lévő égetés, fájdalomcsillapítás a inguinális régióban és a vér ürülékkiválasztása.

Az aranyérrel ellátott teafaolaj mind hígítatlan formában, mind a fürdő adalékaként használható. Gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságai miatt az olaj jó hatással van a kezelésre.

Hígítatlanul, az olaj alkalmazható gyapotszövet vagy különleges rektális kúpok alkalmazásával. Az oldatban megnedvesített tampont a végbélbe 5-10 percig fecskendezik be.

Az aranyérrel ellátott teafaolajat 5 csepp vizes fürdőre is fel lehet használni. Az eljárás időtartama nem haladhatja meg a 10 percet. Ezt a fürdőt naponta 7-10 nap alatt kell bevenni, hogy csökkentse a fájdalmat az anális területen és csökkenti a kellemetlen érzést.

A teafaolaj felhasználása kiterjed a bõrbetegségekre és sebekre is, amelyek egy harapás után vagy egy láng vagy más károsító tényezõ hatására keletkeznek. A fertőtlenítő tulajdonság miatt a sebfelületet fertőtlenítik, ami elősegíti a gyors gyógyulást.

Különösen a sebészecskék és a fájdalom szindróma jelenlétével járó sebekről szól. Még egy kullancsos harapás esetén az illóolaj segít megszabadulni tőle.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Teafaolaj alkalmazása" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.