^
A
A
A

Mit kell tennem, ha a tinédzsám hajat esik?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A pubertás időszakában az emberi testben előfordulhatnak különböző jelenségek, még a hajhullás is, amely elvben ritkán fordul elő. De ha hirtelen észrevehető, hogy a serdülő hajja elesik - ez nem jelenti azt, hogy a gyermek beteg.

Mi okozza a hajhullást serdülőkorban?

Először is a gyermek felnőtt lesz. Tudja, hogy ebben az időben egy személy irritálódik, ami befolyásolhatja a haj állapotát. Ezenkívül a fej felső rétegeiben a dihidrotesztoszteron nevű hormon felhalmozódik. Ő az a tény, hogy a tinédzser hajja kiesik. A férfiaknál ez a hormon több, mint a nőknél, ezért a fiatal férfiak hajlamosabbak a hajhullásra, mint a lányok. E hormon jelenléte örökletes. Magától értetődik, hogy a gyógyszert nem találták fel a genetika ellen, de a hajhullás megelőzésére gyógyszerek segítségével is meg lehet előzni.

Ha ebben a korban a lányokról beszélünk, akkor ez a leginkább szeszélyes és szeszélyes teremtmények, rosszabb, mint a terhes nők (nincs bűn!). Testük hormonális változásoknak van kitéve, és a pszichológiai oldal reakciója erre a folyamatra nehezebb, mint a srácoké. Ezért a jövőbeli nőknek is problémái vannak a hajjal. Ezenkívül a szexuális aktivitás kialakulása hajhullást is okozhat.

Ha a szülők észrevették, hogy a hajuk hajszálvá lett, akkor függetlenül attól, hogy fiú vagy lány vagy, akkor a tinédzsernek tesztelnie kell. Lehetséges, hogy hiányzik a szervezetben a kalcium. Ebben az esetben az orvosok olyan kezelést írnak elő, amely magában foglalja az ampullákban a kalcium-glükonátot.

Másodszor, ne felejtsd el a környezetet; klórozott víz, amit itatunk és amelyhez a fejem; a város poráról; a rossz minőségű élelmiszerekről: gyorsételek és félkész termékek; a kezelés során alkalmazott antibiotikumokról és így tovább. Néhány modern gyermek a tizenévesek alkalmával megpróbálja az alkoholt és a cigarettákat, ami természetesen nem jár pozitív hatással a testre. De ez nem jelenti azt, hogy egy tinédzser szükségszerűen mesterséges stimulánsokat használ.

Mindenesetre a komplex hajápolás nem fog fájni, amely magában foglalja a vitamin bevitelét: A, B, C, D3, E, PP; mikroelemek: kalcium, magnézium vas; fejmasszázs; a haj erősítésére szolgáló eszközök.

Mikor esik ki a gyermek hajszála?

Ha egy gyermek hajja esik ki, akkor nincs ok nélkül. Tehát lépjünk tovább a legfontosabb dologhoz, amely hatással lehet a gyermekek hajának állapotára:

 • trauma a haj tengelyéhez. Ezt a kémiai vagy mechanikai hatás okozhatja. Tegyük fel, hogy amikor a lányról van szó, nem szokatlan, hogy a szülők szorosan feszítik a fonákokat, használják a hajlító szerszámokat (hajszárítók, hajszárítók), hajszárítót.

Ha a szülők észrevették, hogy gyermeke gyakran fordítja a haját, "az ujjait fújja", folyamatosan húz, akkor nem tagadhatja meg a diagnózist, mint a trichotillomania. Ez a betegség közvetlenül kapcsolódik olyan rendellenességekhez, amelyek kapcsolódnak a zavaró pszichéhez, például a neurózishoz. Itt a kezelés teljesen eltérő természetű. Ha a gyermek nagyon kicsi és a szülők azonnal segítségért fordultak egy szakemberhez, akkor a kezelés után a haj állapotát a normális állapotba térik vissza. Ha egy gyermek 10 évnél idősebb, akkor a helyzetet kissé súlyosbítja az a tény, hogy a helyreállítási folyamat késik. A betegség elhanyagolt formájával kialakulhatnak hegek, és a hajvisszanyerés lehetetlen. 

 • A ringworm nem ritka eset. Az orvostudomány szerint, gombás fertőzésként, ezért fertőző. Ebben a helyzetben nagyon óvatosnak kell lenni, hogy a gyermek ne fertőzi meg a körülötte levő embereket. Ez a betegség a fejbőrre hat, beleértve a szempillákat és a szemöldököt. A nyálkahártya befolyásolja a szőrtüszőket és rudakat. Kívülről, ez a betegség így nyilvánul meg: a haj elszakad, a fej kopasz ovális vagy kerek formájú. Itt csak egy bőrgyógyász segíthet.

Ki kapcsolódni?

Mit tegyek és mit kezeljenek?

A gyógyszerek ebben a diagnózisban többnyire Nizoral és gombaölő szerek. A kezelés időtartama általában 8 hétig tart. Tekintsük tehát részletesebben a folyamat módját: 

 • A "griseofulvin" olyan gombaellenes szer, amely fungisztatikus hatást fejt ki számos dermatomycetes fajra - trichophytons, micropores, epidermophytones. A candidiasis hatástalan! 

Hogyan kell ezt venni?

Vegye "Griseofulvin" követi étkezés közben, miközben azonnal eszik növényi olaj - 1 teáskanál. A dózis a gyermek súlyától függ, nevezetesen 1 kg testsúly / 22 mg "Griseofulvin". Ez azt jelenti, hogy ha egy 30 grammos súlyú gyermek, akkor a napi adagja 660 mg. Egy tabletta - 125 mg. Vegyen gyógyszert naponta. A felvételi folyamat addig tart, amíg a mikológiai vizsgálat első eredményei nem lesznek negatívak.

"Griseofulvin" mellékhatások: diszpeptikus jelenség - emésztési zavar, hányinger, fejfájás és szédülés, urticaria, orientációvesztés. Ritkán, de lehetséges az eozinofilok szintjének emelkedése, a leukociták számának növekedése és csökkenése a vérben. Ilyen helyzetekben jobb megszakítani a gyógyszert 3-4 napig. Urticaria jelenlétében ajánlott antihisztaminokat szedni, 10% kalcium-klorid oldatot. Ha a mellékhatás émelygés, akkor 1 evőkanál 0,5-es novokain-oldat bevitele segít ebben.

A "Griseofulvin" kezelés során tanácsos vitaminokat bevenni, mint például: aszkorbinsav, tiamin, riboflavin, nikotinsav.

1 alkalommal két héten belül, hogy átadja a véreket az elemzéseken!

A kontraindikációk közé tartozik a súlyos leukopenia és a vérbetegségek; porfirin betegség; szerves vese- és májbetegségek; rosszindulatú daganatok; terhesség és szoptatás.

Ez a gyógyszer szigorú orvosi felügyelet alatt van, azaz otthoni körülmények és öngondoskodás nélkül.

 • Helyi antimikotikus kezelés: 2% jódoldat; kenőcs 3% szalicilsavval és 10% kénnel; Mint lotionok, használhatja a "naftifine", "econazole", "bifonazol" és így tovább; tejszín: "ketokonazol", "klotrimazol" és így tovább.

A kezelés folyamán naponta borotválkozni kell. Ezenkívül a hajápolási termékeknek egyedinek kell lenniük, például egy hajkefe - annak érdekében, hogy ne fertőzzenek másokat.

Ha elutasítja a kezelést, akkor mi fog történni? Ami a lányokat illeti, akkor a betegség krónikus trichofitózissá fejlődik. A fiúk a pubertás betegség vagy betegség elérésében járnak vagy önmagukban járnak el. 

 • alopecia areata. Az ilyen diagnózis szörnyű, mert a haj hihetetlen mértékben esik ki. Talán még olyan is, hogy a gyerek egy fésülködéssel lefeküdt, és hajnal nélkül felébredt. Ez a betegség nem érinti a fej minden területét, de csak néhány, ami a fészek alakját hozza létre. Az alopecia areata okai különbözőek lehetnek: az emberi immunrendszer hatása a szőrtüszőkre, a pajzsmirigy működésére, az idegre és a mentális traumára.

Emellett az alopecia areata teljes alopecia alakulhat ki. A "teljes" szó már megmagyarázza a betegség lényegét, vagyis abszolút alopecia. Ebben az esetben a gyermeknek egész teste van, a szempillák és a szemöldök nem kivétel. Ne zárja ki a körömkárosítás lehetőségét, de ne dobja le.

Az alopecia areata a végleges gyógyulást megelőzően a bőrgyógyász szigorú felügyelete alatt áll. Ha a kezelés időtartama időszerű és helyes, akkor a gyermek egy éven belül helyreáll.

Mielőtt egy konkrét kezelésről beszélne, minden bizonnyal vizsgálatot kell végeznie, hogy megtalálja a betegség lehetséges forrásait. A terápia általában helyreállító és intenzív vitamin jellegű:

 • A-vitamin napi kétszer 5-30 csepp,
 • E-vitamin - 1 teáskanál naponta kétszer,
 • injekciók: B1 (5%), B6 (5%), B12-től 200 mcg-ig minden második napon,
 • készítmények vasból,
 • riboflavin-monofoszfát (1%) 1 ml,
 • aszkorbinsav 10 mg naponta kétszer,
 • pantoténsav 30-50 mg,
 • show fitin: 25 - 50 mg naponta kétszer,
 • Metionin: 25 - 50 mg napi 2 - 3 alkalommal.

Telogén alopecia - az aktív szőrtüszők száma csökken. A betegség néhány hét múlva nyilvánul meg - hajhullás, mind részleges, mind teljes. Miért történhet ez a folyamat egy gyermeknél?

Provokál telogén alopecia hőmérséklet túl magas, a műtét, egy bővelkedés A-vitamin, bizonyos gyógyszerek ( "Panvarfin", "Coumadin", "Lopid" "Anafranil", gombaellenes szerek, béta-blokkolók, "Ziloprim", "Tenomin" anti-arthritis és nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek stb.), súlyos stressz. 

A helyreállítás abban az esetben lehetséges, ha a betegség kórokozója megszűnik. Általában 6-12 hónapig tart. 

 • A helyi fertőzés az alopecia okozhat. A helyi fertőzések közé tartozik a beteg fogak, a csecsemõgyulladás és így tovább. 
 • Örökletes tényező. Emiatt nagyon nehéz lesz kezelni, de a legtöbb esetben lehetetlen.

Lehetséges, hogy a gyermeknek nincs elegendő tápanyaga a testében, és egyszerűen csak kiegyensúlyozott étrendre van szüksége. De egyébként is kötelező az orvoshoz menni. 

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.