^

A lézerekkel való munkavégzésre vonatkozó biztonsági intézkedések

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A lézerek használatakor a biztonsági intézkedések fontossága nem túlzottan hangsúlyos. A biztonságot a jelenlegi szabványok határozzák meg, de nem korlátozódnak rájuk.

trusted-source[1], [2],

Biztonsági szemüveg

A lézer használatának első eleme a szemkárosodás megelőzése. Mind a látható, mind a láthatatlan hullámhosszon károsodás fordulhat elő. A modern lézereknek, amelyek láthatatlan hullámhosszúak az őrléshez, egy különálló szinkron alacsony energiájú lézerrel rendelkeznek, általában egy hélium-neon lézer, amely "vezető gerenda". Ez a sugár látható, amikor a lézer működik.

A páciens, a kezelő személyzet és a sebész szemét védeni kell a véletlen lézeres károktól. A műtőben mindenkinek szemvédőnek kell lennie. A védőszemüvegnek meg kell egyeznie egy adott lézer hullámhosszával. Az optikai sűrűség és a hullámhossz mutatói, amelyekből a szemüvegek védettek, nyomtatni kell az ő kereteikre. A védőszemüvegnek legalább 5 optikai sűrűségűnek kell lennie. Az optikai denzitás skála exponenciális. Így az 5 optikai sűrűsége azt jelenti, hogy a szemüveg keretén feltüntetett hullámhosszon csak egy tízezer ezer lézerenergia jut át a lencséken. Erbium vagy szén-dioxid lézerrel való munkavégzés során a betegeknek vagy védőszemüveget kell használniuk, vagy zárva kell tartaniuk a szemüket, a szemhéjakon nedves törlőkendővel. Amikor a szemhéjak vékonyabb bõrét a szemgödrök csontszélein belül kezeli, a szemeket nem fényvisszaverõ fémrácsokkal kell védeni.

Nem gyúlékony bevonat

A nedves bevonat vagy a fényvisszaverő fólia csökkenti a szikrák égési sérülésének kockázatát.

Bőrápolás

Az alkohollal kapcsolatos drogok nem alkalmazhatók bőrkezelésre. Biztonságosabb az alkoholmentes oldatok, mint például a Phisohex. Minden bőrtisztítót megfelelő óvintézkedésekkel kell alkalmazni.

A füstelszívó

A lézersugárzás során keletkező füstoszlop tartalmának rögzítése érdekében speciális szűrővel ellátott füstelszívókat kell használni.

trusted-source[3], [4], [5]

Védő maszkok

A műtőben mindenkinek különleges védőmaszkot kell viselnie, amely hatékonyan kiszűri a fertőző részecskéket a füstcsonkban. Ezek a maszkok pórusmérete 0,1 μm.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.