^
A
A
A

Korral összefüggő hajhullás a nőknél

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Fiatal korban a női alopecia esetei ritkák, mivel az ösztrogének fokozott termelése biztosítja a fürtök normális növekedését. Az életkorral összefüggő hajhullás összefüggésben van a nő klimatikus periódusába való bejutásával, vagyis a menopauza kialakulásával. A hajfej felhajtása mellett a körömproblémák is elkezdődnek, törékennyé válnak, a bőr rugalmassága romlik.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Okoz életkor-rendellenesség a nők körében

Az életkorral összefüggő alopécia okai leggyakrabban az ilyen tényezők hatásával társulnak:

 • Hormonális változások a testben.
 • Érzelmi tapasztalatok és hangsúlyok.
 • A kiegyensúlyozatlan táplálkozás - a szöveti trofizmus és a tüszők vérellátásának megzavarásához vezet.
 • Drogterápia.
 • Örökletes tényezők - alopecia az anyai vonalon.
 • A hegesedő kopaszodás - sérülések és fejfájdalmak, tuberkulózis, szifilisz és trichotillománia után következik be, vagyis a megszállott vágy a fürtök felhúzására.

A női hajhullás egyéb okai ebben  a cikkben.

Nőknél a 30., 40., 50. és 60. életév után történt hajhullás

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a nőknél a hajhullás kora specifikus tulajdonságokkal rendelkezik. Így a fiatal lányoknál ez a probléma meglehetősen ritka jelenség. Az alopecia tünetei a fürtök nem megfelelő gondozásából adódnak, mivel gyakoriak a megfestés és a curling kísérletei, a táplálkozás során kiegyensúlyozatlan táplálkozással. A kiváltó tényező kiküszöbölése után helyreállítja a haj állapotát.

Komolyabb okai vannak a hajhullásnak, amelyek minden korosztályból származó nők számára elengedhetetlenek:

 • Krónikus fáradtság, stressz, érzelmi stressz.
 • Antibiotikum, antidepresszáns kezelés.
 • A szervezet fertőző károsodása.
 • A hormonális fogamzásgátlók hosszú távú használata.
 • Bőrgyógyászati megbetegedések

Egy másik fontos tényező a hormonális háttér instabilitása, a serdülőkortól kezdve a menopauza idejéig. A hormonális ingadozások befolyásolják a vegetáció sűrűségét, a bőr állapotát, a körmöket és az általános egészséget.

 1. Hajhullás 30 év után

Jelezheti az örökletes hajlamot vagy a fenti tényezők hatását. A hallófej károsodása fokozatosan, egyenletesen történik az egész fej fölött, ami alig észrevehető az oldalról. A 30 év feletti gyermekeknél fennáll a pajzsmirigy betegség és vérszegénység (vashiány) veszélye.

A tompa és vékony fürtök a hypothyreosis jelei lehetnek. Figyelembe kell venni a terhességet és a szülést is , mivel ez a kor az anyaság szempontjából leginkább előnyös.

 1. Alopecia a nők 40 év után

Ebben a korban számos nőnek számos krónikus betegsége van, amelyek befolyásolják a szálak és a dermis állapotát. Ebben az időszakban az alopecia genetikai hajlamát jelzi. Az orvosi statisztikák szerint az örökletes tényezõ a nõk 40% -ában fordul elõ.

Ilyen fő oka van annak, hogy a 40 év után a nőknél a vegetáció elveszti a fejét:

 • A pajzsmirigy betegségei.
 • Krónikus betegségek súlyosbodása.
 • Drogterápia.
 • Cardiovascularis betegségek, atherosclerosis, osteochondrosis és egyéb patológiák, amelyek megzavarják a hajhagymák vérellátását.

A nőknél a fogamzóképesség elkezd elhalványulni, az ösztrogén termelés csökken, a test felkészül a menopauza bejutására. Ebben az esetben a szexuális mirigyek továbbra is termelődnek az androgéneket, amelyek felesége kopaszodáshoz vezet.

 1. Laza hajhullás 50-60 év után

A kora alopecia okai a negyvenéves nők problémáinak folytatása. Csak új patológiákat kapcsolnak új korral összefüggő betegségek, amelyek súlyosbítják a test általános állapotát és a nő megjelenését.

Az életkorral összefüggő betegségek kezelésére használt legtöbb gyógyszer trichotoxikus hatással bír, azaz károsítja a szőrtüszőket. A menopauza miatt az ösztrogén akut hiánya hátrányosan befolyásolja a haj, a bőr és a körmök állapotát is.

A női kopaszodás problémája átfogó orvosi figyelmet igényel, függetlenül a beteg korától. A kóros tüneteket okozó tényezők meghatározása után az orvos kezelési tervet készít. A terápia célja a haj fejének megőrzése és megerősítése, az általános állapot javítása és az immunrendszer védő erejének növelése.

trusted-source[5], [6], [7], [8]

Hajhullás menopauzás nőknél

A Climax egy stressz a női test számára. A stressz-hormon-adrenalin fokozott szintje a szívizom véráramhoz vezet. Emiatt a tüszők megszűnnek, és általában meghalnak. Az ösztrogéntermelés elnyomása a bőr szárazságának fokozódását vonja maga után, ami a fej szöveteire hat. A klimatikus időszakban a vitaminokat és egyéb hasznos anyagokat is aktív módon mossa ki a szervezetből, ami jelentősen aláássa az immunrendszer állapotát, és hozzájárul a krónikus betegségek súlyosbodásához.

A menopauza időtartama jelentős változásokat idéz elő a hormonális háttérben a női testben. A jogsértések befolyásolják a szív- és érrendszeri, az endokrin, az idegrendszeri és a húgyúti rendszert. Mindezek a folyamatok fiziológiásak, de nagyfokú kényelmetlenséget és szorongást okoznak a nők körében.

A menopauza hajának elvesztése elsősorban a nemi hormonok egyensúlyának megsértésével jár. A petefészek működésének megszűnése miatt az ösztrogének mennyisége csökken. Ezzel összefüggésben fokozatosan növeli a férfi nemi hormonok szintjét - a tesztoszteront. Vannak más okok, amelyek hozzájárulnak a női hajhulláshoz a menopauza idején, fontold meg őket:

 • Érzelmi tapasztalatok és hangsúlyok.
 • Patológiai változások a pajzsmirigyben.
 • Vashiányos vérszegénység.
 • Gyógyszerek fogadása.
 • Krónikus betegségek súlyosbodása.
 • Rossz szokások.
 • Helytelen hajápolás.

Pathogenezis

A menopauza  az ösztrogének mennyiségének csökkenésével és a dihidrotesztoszteronszint növekedésével jön létre. A férfi hormonok negatívan hatnak a szőrtüszőkre, gyengítik őket, hozzájárulnak a szálak elvékonyodásához, fokozott törékenységükhöz. A hormonális egyensúlytalanság az alopecia kialakulását idézi elő.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20]

Tünetek életkor-rendellenesség a nők körében

A korral összefüggő hajhullásnak számos tünete van:

 • A fej mosása után a fürtök összege a szokásosnál sokkal nagyobb.
 • A szőrszálak az alvás után maradnak a párnán.
 • Mindegyik fésülést a fésűből származó szálak eltávolítása kísérte.
 • A frizurában a bőr áttetsző, kopasz foltok vannak.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26]

Ki kapcsolódni?

Kezelés életkor-rendellenesség a nők körében

A kor alopecia a női alopecia különféle típusa, ezért különös figyelmet igényel. Az alopecia kezelése  nőgyógyász, endokrinológus és trichológus foglalkozik. A terápia sikere és a hajfej helyreállításának sebessége függ a megfelelően kiválasztott hormonpótló terápiától és az egészséges életmódtól.

Megelőzés

A kor alopecia megelőzhető. Ehhez ajánlott időszerű hormonpótlást indítani, növelni a szervezetbe belépő vitaminok, ásványi anyagok és egyéb hasznos anyagok mennyiségét. A climacterikus időszak egészségi állapotának javítása érdekében a hormonpótló terápia bemutatásra kerül , és az életmód megváltoztatása ajánlott.

Különös figyelmet kell fordítani a haj megfelelő ápolására. Először is ne  használjon samponokat  és más kozmetikumokat ismeretlen gyártókból, és gazdag kémiai összetétellel. Ajánlott előnyben részesíteni a professzionális kozmetikumokat a keratin és vitamin kiegészítők hajápolásához .

Mosásnál jobb, ha minimális mennyiségű klórt tartalmaz, és nem túl forró. A nedves zsilipeket nem lehet fésülni, mert ilyen állapotban a szerkezetük a szarkasztikusabb mechanikai trauma. A fejbőr vérkeringésének javítása érdekében rendszeresen masszírozzuk a bőrt.

trusted-source[27], [28], [29], [30], [31], [32], [33], [34], [35], [36], [37]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.