^
A
A
A

Korpásodás és hajhullás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 30.10.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az egészséges megjelenés mindig nemcsak az öngondoskodás eredménye, hanem a belső egészség, a szervezet összes szervének és rendszerének állapotának és munkaminőségének mutatója is. Gyakran előfordul, hogy gondosan ápoljuk a hajat és a bőrt, de állapotuk mégsem boldog. Miért történik ez? Milyen belső problémák okozhatnak korpásodást és hajhullást? Hogyan lehet javítani a helyzeten és javítani az egészséget és a megjelenést? Ezekre a kérdésekre igyekszünk részletesen válaszolni.

Járványtan

A statisztikák szerint hazánk lakosságának csaknem 75%-ának vannak bizonyos fejbőr- és hajproblémái, különösen korpásodásról és hajhullásról beszélünk. Naponta hullik a hajunk, de kóros hajhullásról akkor beszélnek, ha számuk meghaladja a napi 100-120 darabot. Mind az egyes szőrszálak, mind az egész szálak kihullhatnak, ami meglehetősen súlyos patológiát jelez. Ideje riadót fújni, ha nagy mennyiségű szőr marad a fésűn, a zuhany- vagy fürdőlefolyóban, illetve ha a vállakat és a ruhákat látható korpásodás (fehér pikkely) és egyes szőrszálak borítják.

A férfiak nagyobb valószínűséggel tapasztalják ezt a problémát, mint a nők. Például a férfiak 60% -ánál a haj 30 éves korára észrevehetően kevesebb lesz, és korpásodás az erősebb nem minden második képviselőjénél található.

Okoz korpásodás és hajhullás

A hajhullás és a korpásodás problémája nem minden esetben a bőr vagy a szőrtüszők közvetlen rendellenességeiből adódik. Ez gyakran a szervezet általános meghibásodását jelzi. Ezért fontos először meghatározni az okot, és csak ezt követően gondolni arra, hogyan lehet visszaállítani egy gyönyörű frizurát. Ha ezt nem teszik meg, hanem egyszerűen megpróbálnak különféle külső eszközöket befolyásolni, akkor vagy átmeneti javulást kaphat, vagy egyáltalán nem lesz hatás. [1], [2]

Tehát a hajhullás és a korpásodás okai a következők lehetnek:

 • az endokrin rendszer működési zavarai, pajzsmirigy betegség;
 • anyagcserezavarok, emésztőszervek betegségei;
 • hormonális egyensúlyhiány;
 • fertőző és gyulladásos folyamatok;
 • daganatos folyamatok;
 • autoimmun patológiák.

Ezenkívül a hajszál egészségét ronthatja:

 • rendszeres alváshiány;
 • gyakori vagy mély stressz;
 • túlzott fizikai vagy szellemi stressz;
 • pszicho-érzelmi rendellenességek;
 • írástudatlan bőr- és hajápolás.

Kockázati tényezők

Az azonnali okok mellett nem kis jelentőséggel bírnak azok a kockázati tényezők sem, amelyek bizonyos mértékig befolyásolják az alopecia és a korpásodás problémájának megjelenését:

 • hajfürtös eljárások, gyakori festés, kiemelés vagy szőkítés, rendszeres hajszárítás hajszárítóval, hajsütővas használata vagy vasalás;
 • nem megfelelő gondozás, nem megfelelően kiválasztott mosó- és kozmetikumok;
 • gyakori kitettség esőnek, hidegnek, szélnek, napfénynek, fejfedő hiánya fagyos időben;
 • a vitaminok és ásványi anyagok tartós hiánya, monoton étrend, gyakori szigorú diéták vagy éhezési időszakok;
 • erős hormonális változások a szervezetben (pubertás, terhesség, menopauza);
 • a hajvonal fizikai károsodása, sugárzás, nagy műtét, kemoterápia, hosszú antibiotikumok vagy hormonális gyógyszerek.

Pathogenezis

A faggyúmirigyek fokozott szekréciójával az epidermisz pikkelyei a bőrön maradnak, felhalmozódnak, elzárva a csatornákat. A tápanyagok blokkolva vannak. A fej bőrén egyfajta hámló réteg képződik, amely megakadályozza a szövetek teljes oxigénellátását. Ennek eredményeként az izzók kezdenek kimerülni, és a hajszálak elhalnak.

Száraz korpásodás jelenik meg a faggyúmirigyek elégtelen működésével. A bőr nem kellően hidratált, a szőr hullani kezd, a korpásodás pedig egyre több lesz. Egyes területeken "kopasz foltok" - részleges kopaszodási területek alakulhatnak ki, amelyet kellemetlen érzés és viszketés kísér.

A trichológusok a probléma megjelenését gombás betegségekkel, kiegyensúlyozatlan táplálkozással, gyakori stresszterheléssel és hormonális változásokkal magyarázzák. A leggyakoribb okok azonban a helytelen gondozás, a rossz szokások, az ápolási és hajformázó termékekkel való visszaélés. Az örökletes hajlam nem kizárt. [3]

Tünetek korpásodás és hajhullás

A hajhullás bizonyos mértékig természetes folyamatokra utal, ami a korpásodásról nem mondható el. Egy ember naponta akár száz hajszálat is elveszít, és az elvesztett és új hajszálak mennyisége stabil egyensúlyban van. Patológiáról beszélnek, amikor a veszteség meghaladja a normát és nyilvánvalóvá válik, és a korpásodás szabad szemmel láthatóvá válik: a vállakon, a ruhákon.

Egy hajszál átlagos élettartama hét év. Eleinte "ágyús" szerkezetű, egy idő után aktívan növekedni kezd - átlagosan 2-7 éven belül. Ezt követően kezdődik a ketagén fázis, melynek során a haj felkészül a hajvonal elhagyására: három-négy hónapon belül kihullik. Általános szabály, hogy ha ez idő előtt történik, akkor az okot a probléma megjelenése előtt 3-4 héttel kell megkeresni.

A probléma első jelei általában apró, omladozó pikkelyek formájában jelentkeznek. A fejbőr ingerlékeny lesz, gyakori mosást igényel, viszket, és szenvedhet a túlzott szárazságtól és fokozott zsírosodástól. A haj törékennyé válik, egészségtelen megjelenésű. A korpásodás fokozatosan átalakulhat kicsiből nagyra. A tünetek azonban nem mindig ilyen nyilvánvalóak: egyeseknél a probléma szinte tünetmentes, csak a többszörös pikkelyek és a kihullott haj a ruhákon és a fésűn észlelhető. [4]

Hajhullás és korpásodás nőknél

A nőknél a korpásodás és a hajhullás problémája más, mint a férfiaké. A hajszál lassan és egyenletesen elvékonyodik a fej teljes felületén, és a folyamat a koronával és a fronto-parietális régióval kezdődik. De az elülső zónában kopasz foltok nem képződnek.

A nőknél az alopecia két mechanizmuson keresztül fordul elő:

 • a telogén típust a hagymák idő előtti "alvó" állapotba való átmenete jellemzi, ami krónikus patológiák, fertőző vagy endokrin betegségek hátterében történik;
 • az anagén típus agresszív külső tényezők hatásának következménye, és a hagymák ilyen helyzetben elpusztulnak - például gyógyszerek, sugárzás, kemoterápia stb. Hatására.

Az első típust tartják a leginkább érzékenynek a kezelésre: akár otthon is korrigálható a hajnövekedés. A második típust csak a tüszők nem teljes halálával kezelik.

A nőknél különösen gyakori probléma a haj minőségének romlása terhesség és szoptatás alatt, valamint a hormonális szerekkel vagy orális fogamzásgátlókkal való hosszan tartó kezelés hátterében. Sőt, ha a szervezetben hiperandrogenizmus van, akkor férfi típusú kopaszság figyelhető meg.

A szülés után egy hónapon belül a hajszálak állapotának kifejezett romlása figyelhető meg, sok fiatal anyában néhány hónapon belül. A menopauza idején is negatív változásokat észlelnek, a csökkent ösztrogénszekréció és a megnövekedett tesztoszteronszint hátterében.

Korpásodás és hajhullás férfiaknál

Ha a férfiaknál a korpásodást súlyos hajhullás kíséri, akkor a legtöbb esetben ilyen típusú kopaszságról beszélünk:

 • Örökletes tulajdonság, vagy androgén alopecia, amelyet a szervezetben a dihidrotesztoszteron mennyiségének növekedése okoz, ami a tüsző minőségének romlásához és korai elhalásához vezet. Először is, a hajszál elveszik a fronto-parietális régióban, de mindenekelőtt - az első növekedési vonalon és a korona zónájában. A halánték és a fej hátsó része általában nem érintett.
 • A diffúz alopecia egyenletesen fordul elő a fej teljes felületén. Okozhatja az endokrin rendszer működési zavarai, hormonális zavarok, bőrgyógyászati és fertőző-gyulladásos folyamatok.
 • A gócos kopaszodást az egyes "kopasz foltok" megjelenése jellemzi: a probléma általában a szervezetben előforduló sérülésekhez, fertőző vagy autoimmun folyamatokhoz kapcsolódik. Egyébként a probléma megjelenésének egyértelmű tényezőjét még nem állapították meg. Ezért az ok meghatározásához valószínűleg alapos diagnózist kell végeznie.

A legtöbb esetben a férfiak hajának romlása bizonyos életmóddal, rossz szokásokkal, alultápláltsággal, a megfelelő személyes gondoskodás hiányával jár. Természetesen ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy kitaláljuk a legjobb módszert a probléma megszabadulására.

Zsíros korpásodás és hajhullás

A zsíros korpásodás gyakran "látogatja" a férfiakat - különösen a hormonális változások hátterében vagy az endokrin rendellenességek miatt. Serdülőkorban is megjelenik, amikor a test aktívan fejlődik és változik, pubertás következik be.

Zsíros korpásodás esetén kevés pikkely van a fejen. A száraz típustól eltérően sárgásak és viszonylag nagyok. A korpásodás közvetlen különbségei mellett odafigyelhet a haj állapotára is, amely nemcsak a kihullásra, hanem a gyors szennyeződésre is hajlamos. Még ha reggel hajat is mosol, estére a frizura „nehéz”, fényes, nedves megjelenésű lesz. A gyökerek összetapadnak és olajossá válnak.

Általában a zsíros korpás emberek gyakran szenvednek fokozott izzadástól, pattanásoktól és egyéb bőrbetegségektől.

Száraz korpásodás és hajhullás

A száraz korpásodás gyakrabban fordul elő férfiaknál, de ez nem jelenti azt, hogy a nőknél nem fordul elő. Kinézetre az ilyen korpásodás kicsi, könnyű, nehéz nem észrevenni a ruhákon. A pikkelyeket egy közönséges fésűvel tökéletesen kifésüljük: ha például lehajtjuk a fejünket és kicsit megfésüljük, vagy akár csak a tenyerünkkel „szöszöljük” a haját, rengeteg könnyű hulló „hópelyhet” találhatunk.

Száraz korpásodás esetén a bőr gyakran lehámlik. A fejet szinte minden nap meg kell mosni: ha ez nem történik meg, viszketés jelentkezik, ami napról napra erősödik.

Mosás után az ember megkönnyebbült, de a haj még mindig nem tűnik túl egészségesnek: kihullik, gyenge és törékeny. Ha emellett kémiai hatásokkal is terheli őket - dauerrel, festéssel stb. -, akkor állapotuk gyorsan romlik: a szőrszálak fénytelenné és élettelenné válnak.

Korpásodás, viszketés és hajhullás

A korpásodást, a hajhullást és egyéb kellemetlenségeket nem mindig a faggyúmirigyek hibája okozza. Ha a problémák mélyen a testben vannak, akkor a probléma sokkal súlyosabb tünetekkel járhat, mint például:

 • alvászavarok, étvágy, testsúlyváltozások, ingerlékenység, apátia, depresszió (ha az ok hormonális vagy endokrin rendellenességek);
 • karikák megjelenése a szem alatt, általános gyengeség, szédülés, csökkent teljesítmény, a bőr és a körmök állapotának romlása, görcsrohamok megjelenése (ha az ok a vitaminok és nyomelemek hiányában rejlik);
 • ízületi, izomfájdalom, fokozott fáradtság, álmosság (az ásványi anyagcsere megsértésével);
 • elhúzódó székrekedés, hasmenés, fokozott gázképződés, gyomorégés, hasi fájdalom (ha az ok a gyomor-bél traktus betegségei).

Ha nem lehet önállóan meghatározni az ilyen kellemetlenségek okát, mint a korpásodás és a hajhullás, akkor orvoshoz kell fordulni, és konzultálnia kell vele: szakember trichológus, terapeuta és bőrgyógyász segíthet. A legfontosabb dolog az, hogy ne kezdje el a problémát, és időben kezdje el a kezelést.

Komplikációk és következmények

A korpásodás és a hajhullás fő és legkedvezőtlenebb következménye valójában a hajhullás. Igaz, hogy ez megtörténjen, erősen el kell kezdeni a folyamatot. Vannak, akik, és különösen a férfiak, nem fordítanak kellő figyelmet megjelenésük esztétikájára – legalábbis addig, amíg kellemetlen érzést nem okoznak, vagy fel nem hívják magukra a figyelmet.

Ezen túlmenően a pszichológiai tényező is szerepet játszik: az embert gyengítő viszketés kezdi zavarni, megjelenik az álmatlanság, az idegrendszer szenved, a munkaképesség romlik.

A szövődmények elkerülése érdekében figyelnie kell egészségére és megjelenésére, észre kell vennie a negatív változásokat. A főbb jelek, mint az ok nélküli viszketés, a bőr kivörösödése, a túlzott szárazság vagy éppen ellenkezőleg, a zsíros haj, indokolják a szakemberrel való kapcsolatfelvételt.

Diagnostics korpásodás és hajhullás

A korpásodás és hajhullás okának feltárása érdekében először külső vizsgálattal, majd felméréssel vizsgálják meg a pácienst, melynek része a táplálkozással, életmóddal, meglévő betegségekkel stb. Kapcsolatos információgyűjtés. Ha nem sikerült kideríteni a nyilvánvaló okok miatt további vizsgálatokat írnak elő:

 • laboratóriumi vizsgálatok (vérvizsgálat, hormonvizsgálat);
 • a haj spektrális elemzése nyomelemtartalomra (segít az alapvető és kiegészítő nyomelemek hiányának azonosításában, valamint a mérgező anyagok jelenlétének kimutatásában).

Ha a belső szervek betegségére gyanakszik, ultrahangot írnak elő.

A differenciáldiagnózist alopecia areata, seborrheás dermatitisz, ásványi anyagcsere-zavarok, angolkór, pajzsmirigybetegségek stb.

Kezelés korpásodás és hajhullás

A bőr és a hajszál egészségének helyreállításához meg kell találnia a probléma okát, és helyesen kell cselekednie. Ezt többféleképpen is megteheti:

 • használjon gyógyszert (például szedjen gombaellenes szereket);
 • cserélje le a mosószereket és egyéb ápolókozmetikumokat professzionálisra, amelyet kifejezetten a probléma megoldására terveztek;
 • alkalmazzon alternatív gyógymódokat, amelyek igazán hatékonyak lehetnek a korpásodás és hajhullás korai szakaszában.

A választott kezelési taktikától függetlenül figyelnie kell a táplálkozásra:

 • vegyen be az étrendbe a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket;
 • javítja az emésztési folyamatokat;
 • stabilizálja az anyagcserét.

Bármilyen gyógyszert orvos ír fel. Az alternatív gyógyászat receptjeit is célszerű egyeztetni a kezelőorvossal, tekintettel a probléma kiváltó okára.

Gyógyszerek korpásodás és hajhullás ellen

Az erős és ápolt haj minden takaros és önbecsülő ember tulajdonsága. Ezért a kozmetikai gyártók gondoskodnak arról, hogy a korpásodás és hajhullás elleni termékek teljes választékát bemutassák a gyógyszertárakban és a kozmetikai üzletekben. Az ilyen termékek különféle hasznos összetevőket tartalmaznak, amelyeknek a következő gyógyászati tulajdonságokkal kell rendelkezniük:

 • erősíti magát a hajat és a szőrtüszőt;
 • kedvező feltételeket teremt a növekedéshez;
 • a tápanyagellátás biztosítása;
 • semlegesíti a bőrt és a hajszálakat érintő negatív tényezőket;
 • helyreállítja a haj és a bőr szerkezetét;
 • stabilizálja a faggyúmirigyek munkáját.

Számos gyógyszertári és professzionális, valamint házi készítésű gyógymód létezik, amelyek gyógyítják és megelőzik a további korpásodást és hajhullást. Néhányukról a továbbiakban mesélünk.

Gyógyszerek

Leggyakrabban a korpásodás és a hajhullás első jeleinél az orvosok javasolják a multivitamin készítmény megkezdését. Sok ilyen alap van - hazai és külföldi gyártók egyaránt. A multivitaminok kiválasztásakor nem annyira a költségekre kell figyelni, hanem a mennyiségi és minőségi összetételre. A gyógymód kiválasztásával kapcsolatban a kezelőorvos vagy gyógyszerész adhat jó tanácsot.

 • A komplex vitaminkészítmény ábécé segít megszabadulni a korpásodástól, viszketéstől, megállítani a hajhullást és elvékonyodást. Az ábécé tartalmazza a legfontosabb esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek jól kombinálódnak egymással és tökéletesen felszívódnak a szervezetben.
 • A Revalid vitaminokban és aminosavakban gazdag gyógyszer, amelyek erősítik és felgyorsítják a haj növekedését. A Revalidnak gyakorlatilag nincs mellékhatása, megfizethető árkategóriába tartozik. Hosszú ideig szedik - átlagosan körülbelül három hónapig.
 • A Perfectil egy vitaminkészítmény a bőr normál állapotának fenntartásához - különösen a fej területén. Már egy hónapos szedés alatt érezhetően javul a bőr színe, eltűnik a korpásodás, megszűnik a hajhullás. A gyógyszer túlzottan száraz bőrűeknek, valamint pikkelysömör, alopecia, dermatitisz esetén ajánlott.
 • A Nutricap egy átfogó eszköz a hajhullás megelőzésére, a haj táplálására és a hajnövekedés felgyorsítására. Optimális hat hónapig szedni: ez lehetővé teszi, hogy jó hatást érjen el, és hosszú ideig rögzítse.

A vitaminkészítmények kezelésének mellékhatásai gyakran allergiás reakciók. Ha allergiás bármely vitaminanyagra, akkor alaposan tanulmányoznia kell az összetételt, és konzultáljon orvosával a gyógyszer kiválasztásával kapcsolatban. Amikor az allergia első jelei megjelennek, a gyógyszert le kell állítani, és orvoshoz kell fordulni.

A korpásodást és hajhullást egyidejűleg enyhítő külföldi gyógyszerek közül a legnépszerűbb a Merz Beauty komplex, amelynek összetételét cisztein, metionin és cink képviseli. A Merz Beauty magas helyreállító és védő tulajdonságokkal, valamint a haj szerkezetének javításával rendelkezik. A gyógyszert egy tablettát reggel és este, egy hónapig kell bevenni. Lehetséges mellékhatások: fejfájás, túlérzékenységi reakciók, vérnyomásváltozások.

A Pantovigar egy helyreállító gyógyszer, amely gazdag aminosav-összetételt, ciszteint és keratint kombinál. A Pantovigar egy hónapos szedése jelentősen javítja a bőr állapotát, megállítja a súlyos hajhullást is. A gyógyszert naponta háromszor, egy kapszulát kell bevenni. Lehetséges mellékhatások: hasi fájdalom, hányinger, allergiás reakciók.

A biotin olyan gyógyszer, amely helyreállítja a bőrt és a hajszálakat a hormonális és antibakteriális szerekkel végzett hosszú távú kezelés után. A biotint dermatitisz, korpásodás, alopecia, korai szürke haj kezelésére írják fel. Egy hónapig elegendő napi egy tablettát bevenni. A gyógyszer lehetséges mellékhatásai: mellkasi fájdalom, bőrkiütés. A Biotin túladagolása kizárt.

A Fitoval szisztémás hatású kombinált gyógyszer, amelyet különböző típusú alopecia kezelésére írnak fel. A Fitoval megakadályozza a hajhullást, javítja azok minőségét, enyhíti a viszketést és a korpásodást. Napi 1-2 kapszulát kell bevenni, rágás nélkül, vízzel. Súlyos hajhullás és korpásodás esetén napi 3 kapszula fogyasztása megengedett. A mellékhatások ritkák és rövid életűek, ezek gyomorégés, emésztési zavarok, hasmenés.

A sörélesztőt univerzális gyógymódnak tekintik a bőr- és hajproblémák kiküszöbölésére. A gyógyszertárakban árusított élesztőt leggyakrabban különféle nyomelemekkel kombinálják, mint például kalcium, magnézium, kén stb. További univerzális készítmények az Evisent, Aurita, Vita-Sharm stb.

Vitaminok

 • Az A-vitamin javítja a növekedést, rugalmasságot és fényes megjelenést biztosít a hajnak, megakadályozza a hajhullást, felgyorsítja a bőr tisztítását a keratinizált pikkelyektől - korpásodástól. A gyógyszertárak mindig széles választékban kínálnak A-vitamint tartalmazó gyógyszereket. Ezek az Aevit, Revit, Undevit és még sokan mások. Ahhoz, hogy táplálékból nyerjük, elegendő olyan ételeket beiktatni az étrendbe, mint a tojássárgája, a tejtermékek (különösen a zsírosak) és a máj.
 • A B2 - vitamin  megszünteti a törékenységet, szabályozza a faggyúszint alap egyensúlyát és a száraz bőrt. Ebből a vitaminból nagy mennyiségben van jelen a tejtermékekben, a durumbúzában, a húsban és a májban.
 • A B3 - vitamin  megakadályozza a korai öregedést és a különféle hajbetegségeket, beleértve a korpásodást is. Ezt a fontos összetevőt hal, máj, sörélesztő és teljes kiőrlésű kenyér rendszeres fogyasztásával lehet megszerezni.
 • A B6 -vitamin  meghatározza a fejbőr állapotát, megszünteti a korpásodást. És megtalálható a húsételekben és a tojásban, a száraz élesztőben, a szójában, a diófélékben és a káposztában.
 • A zöldségekben, kemény sajtokban, túróban található folsav közvetlenül és pozitívan befolyásolja a hajnövekedést, megakadályozza a hajhullást.
 • Az E-vitamin a szőrtüszőre hat, telítve és erősítve azt. És A-vitaminnal kombinálva - tisztítja a bőrt, rugalmasságot ad, megakadályozza a korpásodás megjelenését. Az E-vitamin megfelelő mennyiségben van jelen a növényi olajokban, paradicsomban, gyógynövényekben, zöldborsóban.

Fizioterápiás kezelés

Számos fizioterápiás módszer létezik a hajszálak helyreállítására és a bőr állapotának javítására. Melyiket válassza, és szükség van-e erre - az orvos megmondja.

 • Az iontoforézis egy egyenáramú galvánáram hatásán alapuló eljárás, amikor a szükséges gyógyszereket mélyen a bőrrétegekbe fecskendezik. A hatás hatására javul a bőr alatti vérkeringés, felgyorsul a sejtmegújulás és az anyagcsere, a bőr több tápanyaghoz jut, a gyökerek megerősödnek.
 • Elektromos stimuláció - impulzusáramok használata a szövetek helyreállítására és megújítására. Az eljárás pozitív hatással van az érfalakra, serkenti a kapilláris keringést, normalizálja a hormonháztartást. Az elektromos stimuláció terápiás és profilaktikus célokra egyaránt alkalmazható.
 • Mikroáramú kezelés - modulált impulzusos ultra-kis elektromos áramot használ, amely elektródákon keresztül jut a bőrre. Az eljárásnak köszönhetően javul az anyagcsere, aktiválódnak az anyagcsere folyamatok, helyreállnak a bőr és a szőrtüszők.
 • A krioterápia a folyékony nitrogén bőrre gyakorolt hatása egy speciális applikátor rendszer segítségével, amely aktiválja a vérkeringést, és speciális masszírozóként és stimulátorként működik. A korpásodás és a hajhullás megszüntetéséhez 2-3 kúra szükséges.
 • A vákuumos expozíció kannák segítségével végzett masszázs, amely javítja a véráramlást és a légcserét, eltávolítja a mérgező anyagokat, megszünteti a nyirokfolyadék pangását.
 • Darsonvalizáció - kis nagyfeszültségű áramok alkalmazása, a nyirok kiáramlásának felgyorsítása, az erek tágítása, a faggyúmirigyek működésének normalizálása. A kisülési hatások hozzájárulnak a bőr oxigéntelítettségéhez.
 • A lézeres kezelések olyan kezelések, amelyek alacsony intenzitású lézersugarakkal erősítik a hajhagymákat. A terápia egy rendszeres, egyenként körülbelül 25 perces üléssorozatból áll.

Alternatív kezelés

Több száz éve alternatív recepteket használnak a hajproblémák kezelésére, amelyek családon belül nemzedékről nemzedékre öröklődnek. A szokásos termékekből nagyanyáink hatékony és biztonságos készítményeket készítettek:

 • Ecetes szer: hígítsa fel az almaecetet vízben (1 literenként 2 evőkanál), minden mosás után mossa meg a haját.
 • Hagymahéjas gyógymód: a héját felöntöttük vízzel, és lassú tűzön egy órán át forraltuk, majd lehűtöttük és a fejbőrbe dörzsöltük.
 • Mézes szer: vegyes 2 cl. L. Méz 4 evőkanál. L. Citromlé (ha zsíros korpásodás van jelen) vagy ricinusolaj (ha a korpásodás száraz). Megkeverjük, hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt, a masszát a fejre kenjük, sálba csavarva 2 órát állni hagyjuk, majd meleg vízzel és szappannal lemossuk. Az eljárást hetente egyszer megismételték.

Receptek korpásodás és hajhullás ellen

A korpásodás és a hajhullás kezelését úgy kell kezdeni, hogy kizárjuk azokat a tényezőket, amelyek negatívan befolyásolják a bőrt és a hajszálakat: egyszerűbben fogalmazva, el kell távolítani azt, ami rossz hatással van a hajra és a bőrre.

 • A túl gyakori szárítási, festési, formázási, hullámzási eljárások negatívan befolyásolják a hajszál szerkezetét, amely nem vonzó és gyengül.
 • A gyakori festés közvetlenül bőrirritációhoz és korpásodáshoz vezet.
 • A terhességre, szoptatásra vagy menopauzára jellemző hormonális egyensúlyzavarok vagy drasztikus változások, súlyos stressz sok problémát okoz a fejbőrben.
 • A vitaminok és ásványi anyagok hiánya az immunitás gyengüléséhez, a bőr, a hajszálak és a körmök megjelenésének romlásához vezet. Ez a probléma főleg télen kezd zavarni.

Nem szabad elfelejteni, hogy a korpásodás és a hajhullás mindig megelőzhető, ha ezeket a tényezőket igyekszünk kiküszöbölni - például ne végezzen túl gyakran szépségápolási eljárásokat, kerülje a stresszt, figyelje az egész test egészségét, rendszeresen járjon orvoshoz, étkezzen. Teljes és kiegyensúlyozott étrendet, és szükség esetén multivitamin készítményeket is szedjen.

Házi gyógymódok korpásodás és hajhullás ellen

 • Ha a haj száraz, akkor a korpásodás megjelenésekor és a fürtök megerősítése érdekében meg kell nedvesíteni. Hidratálóként használnak olajokat, gyógynövényfőzeteket stb.. Jó hatásúak például a következő szerek:
  • fél citrom levét felverjük a tojássárgájával és 1 evőkanál. L. Növényi olaj, a keveréket elosztjuk a gyökereken, sállal tekerjük, meleg vízzel és mosószerrel lemossuk egy óra múlva;
  • a fej bőrét meleg bojtorjánolajjal kezeljük, sálba csomagoljuk, egy óra múlva meleg vízzel és samponnal mossuk;
  • keverjünk össze 1 evőkanál. L. Mézet, olívaolajat és aloe juice-t, nyers tojássárgáját adjuk hozzá, a masszát felvisszük a hajra, és 20 percig fedő alatt tartjuk, majd meleg vízzel és samponnal lemossuk.

Az ilyen gyógyszerek alkalmazásakor az eredmény azonnal észrevehető. A teljes haj helyreállítása legalább egy hónapig tart.

 • Ha a haj zsíros, akkor a termékek összetételének antiszeptikus és fertőtlenítő összetevőket kell tartalmaznia. A friss bogyókat, gyümölcsöket, valamint az irritáló és fertőtlenítő összetevőket (fokhagyma, torma, hagyma stb.) tartalmazó receptek jó hatásúak. A vodkával egyenértékű hígítású hagymalé jó tulajdonságokkal rendelkezik. Az oldatot felvisszük a fejbőrre, majd fél óra múlva vízzel és mosószerrel mossuk. Minden mosás után használjon gyógynövényekből készült természetes öblítőt.

Maszkok korpásodás és hajhullás ellen

Azok a maszkok, amelyeket röviddel a hajmosás előtt készítenek, kiváló eredményeket adnak. Sok beteg például jól beszél a tölgyfa kéreg és hagymahéj alapú termékekről. Egy ilyen maszk elkészítéséhez vegyen be 200 g-ot minden összetevőből, és keverje össze, öntsön 1 liter forrásban lévő vizet, és tartsa alacsony lángon egy órán át. A gyógyszert lehűtjük és szűrjük, és a bőrbe dörzsöljük. Dörzsölés után a fejet celofánba csomagolják, a tetejére gyapjúsálat vagy törölközőt rögzítenek. A maszkot körülbelül két óra múlva mossuk le, a hajat meleg vízzel és samponnal mossuk.

A korpásodás ellen kiváló a növényi olaj és citromlé keveréke. Olaj 2 evőkanál mennyiségben. L. összekeverjük ¼ citrom levével, felkenjük a fejbőrre, sálba tekerjük és legalább egy órán át tartjuk. Ezután a maszkot meleg vízzel és kiváló minőségű mosószerrel mossuk le.

Samponok korpásodás és hajhullás ellen

Rendszeres ápolószer, amelyre korpásodás és hajhullás esetén különösen oda kell figyelni, a sampon. Leggyakrabban ezt a sampont használjuk, ezért különösen fontos a fejbőrre gyakorolt hatása.

A termék, amellyel rendszeresen mosunk hajat, legyen hipoallergén. És a készítménynek olyan összetevőket kell tartalmaznia, amelyek javítják az állapotot, és táplálják a szöveteket és a hajhagymákat.

Mindezen követelményeknek eleget tesz a Teana Gold Tiara erősítő és revitalizáló sampon. Ha rendszeresen használja, rövid időn belül „újraéleszti” és meggyógyítja fürtjeit és bőrét.

A Biobeauty kozmetikai cég olyan termékek egész sorát mutatja be, amelyek segítenek megszabadulni a korpásodástól és megállítani a hajhullást. Például a népszerű Phytonika készítményekről, vagy a Famshampunról beszélünk.

Száraz korpásodás ellen az Attirance Lavender sampon, zsíros korpásodás ellen pedig az azonos márkájú Attirance Lemon and Olives terméke lehet kiváló gyógyír.

Egy másik hatékony és jól ismert termék a haj egészségének helyreállítására a Sulsena - ez egy sampon és egy gyógyszer, amely képes gyógyítani a bakteriális, gombás betegségeket és a faggyúmirigyek működési zavarait. A Sulsena sampon vagy paszta formájában normalizálja az epidermális sejtmegújulás folyamatát, kedvezőtlen feltételeket teremt a kórokozó mikroorganizmusok szaporodásához, gátolja a túlzott hámlást, javítja a faggyúkiválasztó rendszer működését.

A korpásodás és hajhullás elleni gyógyszertári samponok közül a Nizoral a leghíresebb. Akkor alkalmazzák, ha a problémát gombás fertőzés okozza: a Nizoral elpusztítja a fertőzést, gátolja a sejtnövekedést, javítja a haj szerkezetét (a termék kollagén-hidrolizátum erősítő komponenst tartalmaz). A Nizoral-kezelés általában hosszú - legfeljebb hat hónapig tart, heti 2-3 alkalommal.

Illóolajok korpásodás és hajhullás ellen

Az illóolajokat gyakran használják a fejbőr és a haj kezelésére, és ez többféleképpen is megtehető:

 • olajok hozzáadása kozmetikumokhoz (maszkok, samponok, balzsamok stb.);
 • speciális olajtermékek készítése;
 • haj fésülése olajok hozzáadásával.

Az első módszerhez elegendő 3-5 csepp megfelelő olajat a kozmetikumokhoz és mosószerekhez adni. Nem is kell több: az illóolaj általában tömény és telített.

A második módszer egy maszk elkészítését foglalja magában: vegyünk egy teáskanálnyi alapanyagot (bármilyen alkalmas növényi olajat - olíva, őszibarack, kókuszdió, mandula stb.), és adjunk hozzá 3-5 csepp alapvető összetevőt. A maszkot hetente, de legfeljebb heti 2-3 alkalommal használják hajmosás előtt (kb. 1-2 óra).

A harmadik módszer: néhány csepp kedvenc olajodból csepegtess a fésűre, és jól fésüld meg. Az eljárás naponta megismételhető.

Íme néhány illóolaj-összetevő, amelyek a legalkalmasabbak:

 • erős veszteséggel tea és rózsafa, rozmaring, ylang-ylang és petitgrain, verbéna, cédrus és fenyő, ciprus, tömjén, koriander, menta vagy calamus olajat használnak;
 • száraz korpásodás, citromfű, levendula, bazsalikom, kamilla, citrusfélék, rozmaring vagy muskátli segítséggel;
 • zsíros korpásodás ellen grapefruit-, teafa-, eukaliptusz- és rozmaringolajat használnak.

Az univerzális olajok a következők:

 • tea fa;
 • rozmaring;
 • ilang-ilang.

Só korpásodás és hajhullás ellen

Mivel rengeteg otthoni hajápoló termék létezik, mindenki szabadon választhatja ki a számára legmegfelelőbbet. A korpásodás és hajhullás elleni nem csak hatékony, de megfizethető gyógymódok közül kiemelném a sókészítményeket. Kevesen tudják, milyen hasznos lehet külső használatra a közönséges só, amely bármelyik élelmiszerboltban kapható. A só természetes súrolószer és nedvszívó. És a fürtök gondozására a típusai megfelelőek:

 • kősó, durva és közepes;
 • sűrít;
 • tengeri só;
 • önültetés (sós tavak fenékfelszínéből nyerik ki).

A sómaszkok és masszázsok aktiválják a vérkeringést, felébresztik az "alvó" szőrtüszőket, megtisztítják a bőrt az elhalt pikkelyektől, megkönnyítik a szöveti légzést. Ezenkívül a só normalizálja a faggyúmirigyek munkáját, megszünteti a patogén flórát.

A só felhasználásának legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha felviszed és masszírozó mozdulatokkal masszírozod a tiszta, nedves hajba és a gyökérzónába. A masszázst 10-15 percig folytatjuk, majd meleg vízzel mosószer nélkül mossuk le. Az eljárást hetente egyszer megismételjük, nem gyakrabban.

Sómaszkot is készíthet úgy, hogy a só mellett néhány csepp illóolajat, nyers tojássárgáját, mézet vagy citromlevet ad hozzá. A maszkot a haj teljes hosszában felvisszük, a fejet polietilénnel és törülközővel borítjuk, és negyed óráig tartjuk. Ezután mossa le samponnal és meleg vízzel. Ismételje meg az eljárást 7-10 naponként.

Gyógynövényes kezelés

A faggyúmirigyek működése normalizálódik a zúzott csalánlevél 6%-os ecet és víz keverékének köszönhetően (100 g: 500 ml: 500 ml arányok). A masszát fél órán át lassú tűzön forraljuk. Tíz egymást követő napon a kapott főzetet sampon helyett használjuk.

A korpásodás ellen kiválóan bevált gyógyszer a kamilla. Infúziós virágok mosott tiszta haj minden mosás után. Ez a főzet különösen ajánlott a szőke haj tulajdonosainak, mivel kellemes arany árnyalatot ad. Az infúzió elkészítéséhez gőzöljön 2 evőkanál. L. Kamilla színe 1 liter vízben, lehűtjük és leszűrjük. A kezelést legalább 2-3 hétig folytatják.

A nyírfalevelet vagy a hársfavirágot gyakran használják hajmaszkként:

 • finomra vágott nyírfalevél 1 evőkanál mennyiségben. L. öntsünk 300 ml forrásban lévő vizet, tartsuk a fedél alatt két órán át, szűrjük le és használjuk hajmosás előtt és után (mosás előtt - maszkként és mosás után - öblítésként);
 • hársfavirág 2,5 evőkanál mennyiségben. L. öntsünk fel 500 ml forrásban lévő vizet, tartsuk fél órán át termoszban, szűrjük le és hűtsük le, használjuk maszkként vagy öblítésként.

Homeopátia

Ha bízik a homeopátiás kezelésben, akkor célszerű egy szakképzett homeopátiás szakorvoshoz fordulni, aki ki tudja választani az adott esetben a legoptimálisabb gyógymódot. A homeopaták leggyakrabban ilyen gyógyszereket választanak:

 • A Lycopodium a klubmoha növény gyógymódja, amely könnyen megbirkózik a hajhullással és a korpásodással, ha ezek hormonális változásokkal járnak együtt a szervezetben. Ezenkívül a Lycopodium sikeresen küzd az ősz haj korai megjelenése ellen.
 • A hidrogén-fluorsav alacsony koncentrációban megszünteti a törékenységet, a hajhullást, javítja a haj szerkezetét.
 • A foszforsav szabályozza az idegi stressz által érintett haj növekedését és minőségét.
 • A foszfor kénnel kombinálva megtisztítja a bőrt a korpásodástól és erősíti a fürtöket.
 • Hamuzsír – szabályozza a faggyúmirigyek működését, stabilizálja a bőr és a haj zsírtartalmát.
 • A szelént nem csak a fejen, hanem a test más részein is súlyos hajhullás és bőrkárosodás esetén használják.
 • Sodium muriaticum - gyógyítja a korpásodást, a seborrhoeát, javítja a faggyú- és verejtékmirigyek működését.

Ezek a gyógyszerek alkalmazhatók elszigetelten, vagy komplex homeopátiás szerek részeként, mint például az Alopeton, Rehabiliton, Selenzin, Keranorm, Thallium Plus.

Ha a homeopátiás gyógyszert megfelelően választják ki, akkor nem okoz mellékhatásokat. Az adagokat egyénileg írják fel, figyelembe véve az adott beteg jellemzőit.

Sebészet

A sebész segíthet helyreállítani a genetikai mintázatú kopaszodás miatt elvesztett hajat. Az ilyen radikális műveletet haj mikrotranszplantációnak nevezik, és csak súlyos alopecia esetén írják elő, amikor más módszerekkel nem lehet visszaadni a fürtöket. A szőrtüszőket egy másik területről ültetik át - például az occipitalis régióból a fej tetejére. Körülbelül néhány hónap (legfeljebb hat hónap) elteltével a páciens új, egészséges hajat növeszt. A "donor" oldalon lévő varratok szinte láthatatlanok.

A műtét meglehetősen drága, de néhány beteg mégis úgy dönt, hogy megteszi ezt a lépést, ami lehetővé teszi számukra, hogy visszaállítsák hajuk szépségét. Korábban, még a beavatkozás előtt, kötelező vizsgálatot végeznek, mivel az eljárásnak számos ellenjavallata van:

 • súlyos szisztémás patológiák;
 • rheumatoid arthritis;
 • cukorbetegség;
 • pikkelysömör;
 • gombás fertőzések;
 • pyoderma.

A műtéti hajbeültetés extrém intézkedés, amelyhez csak speciális esetekben folyamodnak, amikor már nincs más lehetőség a korábbi szépség helyreállítására.

Megelőzés

A korpásodás és a hajhullás megelőzhető, ha betartunk néhány egyszerű tippet, hogy hajunk egészséges és szép legyen.

 • Kerülje el a fejbőr sérülését: válasszon kényelmes fésűt éles fogak nélkül, ne végezzen túl sok eljárást, például festést, dauerezést stb. Ha lehetséges, ne használjon hajszárítót a szárításhoz.
 • Kövesse nyomon a vitaminok rendszeres bevitelét a szervezetben. Télen vagy tavasszal, valamint terhesség alatt vagy elhúzódó betegségek esetén vegyen be multivitamin komplex készítményeket.
 • Hajmosáshoz használjunk meleg vizet, de ne meleget vagy hideget, mert ez befolyásolja a faggyúmirigyek működését.
 • Válasszon mosószert, figyelembe véve a haj és a bőr típusát. Ne válasszon túl költségvetési lehetőségeket: összetételük általában nem természetes, és károsíthatja a hajat és a megjelenést.
 • A fej területét nem szabad extrém hidegnek és közvetlen ultraibolya sugárzásnak kitenni. A hirtelen hőmérséklet-változások negatívan befolyásolják a szőrtüszők életképességét.
 • Ne használjon mások sapkáját, fésűjét.
 • Egyél helyesen, ne támaszkodj túl zsíros és fűszeres ételekre, ellenőrizd az édességek használatát.
 • Hagyja fel a rossz szokásokat, sétáljon többet, pihenjen és vigyázzon az idegrendszerre.

Előrejelzés

Nem valószínű, hogy képes lesz megszabadulni a problémától, ha nem tartja be az egészséges életmódot, a megfelelő táplálkozást. A napi étrendnek olyan termékekből kell állnia, amelyek telítik a testet az összes szükséges hasznos összetevővel: vitaminokkal, nyomelemekkel. Korlátoznia kell magát a zsíros és fűszeres ételekre, kevesebb édességet, muffint kell fogyasztania. Az orvosok azt tanácsolják, hogy vegyen be vitamin- és ásványianyag-komplexeket.

Ha minden helyesen történik, rendszeresen konzultálva orvossal - trichológussal, terapeutával -, akkor rövid időn belül megfelelő állapotba hozhatja a haját, és vonzó megjelenést kölcsönözhet neki. A korpásodás és a hajhullás többé nem jelent problémát, ha nem halogatja a szakember látogatását. A hozzáértő integrált megközelítés lehetővé teszi, hogy néhány hét alatt megszabaduljon a kellemetlen tünetektől.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.