^
A
A
A

Irritáció borotválkozás után

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A borotválkozás utáni irritáció - ez a probléma a legtöbb férfi és a nők számára is ismert.

Különösen, persze, a férfiak szenvednek, mert szinte minden nap borotválkoznak. A növekvő új szőrszálak éles végűvé teszik a bőrt, ezáltal gyulladást okoznak, és ennek eredményeként irritációt okoznak.

trusted-source[1]

Okoz borotválkozás után

A borotválkozás utáni irritáció okai között szerepelnek az alábbi tényezők:

 • Elektromos borotvák alkalmazása;
 • Az eldobható gépek hosszú távú használata;
 • A borotvapengék hirtelen cseréje;
 • Napi borotválkozás, amely megakadályozza a bőr adaptálódását;
 • A bőr rossz hidratálása.

Az elektromos borotva borotválkozás utáni irritáció

Az elektromos borotvák számos előnnyel rendelkeznek, de hátrányuk is van. Ezeknek az eszközöknek a mínuszai közé tartozik, hogy gyakran bőrirritációt okoznak. Mivel az elektromos borotva nem teljesen tisztítja a pórusokat, a bőr piszkos, pattanás jelenik meg rajta. Az irritációt forgó elektromos borotvák okozzák, mivel a penge közvetlenül érintkezik a bőrrel.

Tünetek borotválkozás után

Külsőleg, a borotválkozás után fellépő irritáció kicsi piros pontok és pattanások formájában jelenik meg a bőrön, amely borotválkozott.

Izzadás és viszketés borotválkozás után

A fölösleges hajszálak eltávolítása után gyakran nem túl kellemes következmé nyek figyelhetők meg (például viszketés és súlyos bőrirritáció). Vér áramlik a kezelt területre, az edények kibontakoznak - ennek következtében viszketés következik be. Mert ezek az érzések merülnek fel?

Az egyik ok lehet a borotválkozás helytelen módja. Is, irritáció és nagy vörös foltok jelennek meg a bőrön, mert a luffa készült luffa vagy kemény mosogatórongy. A gyulladásos folyamatokat az alkoholos alapú lotionok okozzák a borotválkozás utáni használat során.

trusted-source[2], [3]

Mennyi irritációt okoz a borotválkozás után?

Általában a borotválkozás után néhány nap elteltével irritálódik, melynek során nem ajánlott többszörös borotválkozás.

Komplikációk és következmények

Ha a borotválkozás után bőrének vagy az úgynevezett "égési sérüléseknek" vannak kitéve, és nem járnak több napig, vagy ha a bőr fertőzöttnek tűnik, orvoshoz kell fordulnia. Vannak olyan lehetséges szövődmények, mint például a duzzanat növekedése, göbös sebek megjelenése, hullámzás és hő a bőr gyulladt részén. Mindezen megnyilvánulások jelezhetik a fertőzés megjelenését.

Ha ismétlődő gyulladások fordulnak elő, amelyek egyenetlen bőrt okoznak, orvosi felügyelet mellett kell kezelni. A borotvát jelenleg nem lehet használni, mert még tovább ronthatja a bőr állapotát.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

Kezelés borotválkozás után

Annak érdekében, hogy megszabaduljon az irritációtól a borotválkozás után, mindennap megállíthatja a haját. A pustuláris irritációkat közvetlenül a borotválkozás után kell kezelni, a kezelt területre vigye a gyümölcslevet az aloe leveléből.

Továbbá a gyógyító és az Üdvözítõ jól segíti az irritációt. Egy jó eszköz is tekinthető kenőcs „hidrokortizon”, amelynek gyulladáscsökkentő hatása - gyakran használják a gyógyászatban gennyes sebek és gyulladások Fontos megjegyezni, hogy ez az eszköz a gyógyszer „elsősegély” állandó használatra nem alkalmas, mert okozhat bőratrófiát .

A száraz borotválkozás okozta irritáció eltávolítható a bőr hideg vízzel vagy szárazjéggel történő hűtése révén. Borotválkozás után a kezelt területet hidratáló vagy ápolószerrel el tudja terjeszteni.

A legjobb, ha egy darabig megáll a borotválkozás, bár ez a módszer nem mindenki számára alkalmas. Ezért más lehetőségeket is használjon.

 • Csak borotválja a minőségi borotvákat, amelyek éles és tiszta lapáttal rendelkeznek.
 • Az egyszer használatos gépek legfeljebb 3 alkalommal használhatók. Ha lehetséges, cserélje ki a gépet és az elektromos borotvát.
 • Elektromos borotva használata esetén ne feledje - csak száraz bőrre használható.
 • A borotválkozás előtt meg kell lazítani a kezelni kívánt bőrfelületet.
 • Használjon krémet vagy gélt túlságosan érzékeny bőrre, hogy a csúszás lágyabb legyen.
 • A borotvát a haj növekedésének irányába vagy oldalról kell mozgatni, de nem ellene. Az eljárást követően a bőrt nedvesíteni kell krémmel.
 • Tartsa a borotvát száraz helyen. A borotválkozás befejezése után alaposan mossa le és szárítsa meg a gépet. Ezek a lépések megakadályozzák a baktériumok reprodukcióját, amelyek viszketést és bőrirritációt okoznak.
 • Próbáld meg ne borotválkozni nagyon gyakran - legalábbis minden második napon.

Ha állandó borotválkozás következett be a borotválkozás után, konzultálnia kell egy bőrgyógyászral. Bizonyos esetekben egyszerű irritációval járó súlyos bőrproblémák rejtve vannak.

Megelőzés

A borotválkozás utáni irritáció megelőzhető. Ehhez a következő intézkedéseket kell megtenni:

 • A borotválkozás előtt alaposan hidratálja a bőrt. Jó választás a zuhanyozás során a gőzölni.
 • Borotválkozás közben jobb, ha nem használja a forró, meleg víz, a meleg víz megnyitja a pórusokat, a bőr, ahol a hajhullás és piszok, ami miatt a bőr és gyulladt.
 • Ne használjon szappant a bőrkezelés során, mivel szárító hatása van, és nem teszi lehetővé, hogy a borotva egyenletesen csúsztassa a felületet. Jobb, ha speciális géleket vagy nedvesítőszereket használsz.
 • Idővel cserélje le a borotvapengéket a borotva miatt, mivel a tompa kés miatt irritáció jelentkezhet.
 • Használat után mossa le a borotvát egy fertőtlenítő oldatban.
 • Borotválkozás után használjon nedvesítőszereket - krémeket, zseléket vagy krémeket, amelyeket egyenletesen nedves bőrre kell alkalmazni. Jó orvosság az alkoholtartalmú folyadékok, de nem alkalmasak az érzékeny bőrre.
 • Ne törölje át a kezelt területeket egy törülközővel, mert rejtett szennyeződéseket okozhat, amelyek gyulladást és aknuszt okozhatnak. Azt is figyelembe kell venni, hogy a borotválkozás után a bőr nagyon érzékeny lesz, ezért ne gyakoroljon további mechanikai hatást rá.
Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.