^
A
A
A

A haj anatómiája

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A haj a bőr feszültsége. A kapcsolódó struktúrákban sok közös vonás van, az építési tervtől a növekedés és fejlődés jellemzőihez. A szőrtüszők lefektetése az embrionális fejlődés 4. Hónapjában kezdődik, és a magzati bőr dermális és epidermális összetevőinek kölcsönhatása határozza meg.

 • Hajhagyma és szőrtüsző

A haj gyökere egy összetett struktúra, amely még nem teljesen ismert. A közelmúltban érdeklődése új erővel felkavarta az őssejtekkel kapcsolatos felfedezéseknek köszönhetően, amelyek, mint kiderült, benne vannak.

A haj gyökere elsősorban a dermális rétegben helyezkedik el (néha eléri a hypodermist), és epitheliális gyökérhólyagok vesznek körül (ezek együtt a szőrtüszőnek nevezik). A szőrtüszőt a kötőszöveti membrán - a gyökér (vagy hüvelyi) zsák - elválasztja a dermistől. Egy kicsit magasabb az úgynevezett duzzasztási terület (az angol nyelvből - egy zsák, párkány, dudor), és a gyökér alsó részét hagymának nevezik.

A tüsző sejtes összetétele változatos, és egyaránt specializált (érett) és nem specializált sejtek keveréke:

  • specializálódott sejtek: a melanociták (pigment termék melanin), fibro-blasztokat (szintetizált extracelluláris mátrix fehérjék - a kollagén, a fibronektin), keratinociták (szintetizált keratin), mirigyekben, szebociták (titkos faggyú);
  • nem szakosodott: őssejtek és progenitor sejtek (az érés korai stádiumában vannak, a duzzanatban helyezkednek el, az izzóban és az epidermisz bazális rétegében). A szőrtüszőhöz tapad a verejték és a faggyúmirigyek, valamint az izmok, amelyek felemelik a hajat (arrector pili). Az egész komplex táplálása és beidegzése a kapillárisok és az idegvégződés kapcsolatának köszönhető a dermális papillával.

A hajszínt két pigment - az eumelanin aránya határozza meg, amely gesztenyét vagy fekete színt ad a hajnak, és a pheomelanin - szürkés és sárga árnyalatok. Mindkét pigmentet melanociták termelik az anagén fázisban.

A tüsző a szubkután zsírrétegbe merül. A korral ez a réteg a fejbőr bőrén vékonyabb lesz. A kutatók megjegyezték, hogy a zsírsejtek (adipociták) felhalmozódnak az ébren élő normális tüszők körül, amelyek egészséges hajat termelnek, és relatív hiányukat az alvó tüszők körül. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az adipociták "támogatják" a szőrtüsző funkcióját. A szőrnövekedést gátló tényezők, például a kemoterápia vagy az éhség szintén csökkentik a bőr alatti zsír réteget.

Érdekes statisztikák:

  • A fejbőrön átlagosan 100 ezer szőrtüsző van (maximum - 150 ezer).
  • Az átlagos sűrűség a fejbőrön: a gyermeknek 600 tüszőre van cm2-enként, a felnőttnek 250-300 tüszőre van cm2-enként.
  • A tüsző életében akár 30 szőr is nőhet.
  • Normális esetben a fejben lévő haj kb. 90% -a növekedési fázisban van, 1% - a köztes szakaszban, 9% - a pihenő szakaszban.

Hajvágó

Folyamatos hajnövekedés következik be a hialintartalmú membránon elhelyezkedő sejtek szétválásának (proliferációjának) köszönhetően, amely a tüszőke belső részét a dermális papillától határolja. Az alapmembránból való elválasztás az érés (differenciálódás) kezdetének jeleként szolgál, ami végső soron a sejthalált érésű sejtekhez fokozatosan elveszti a magokat, és töltődik fel keratinnal. A tüszőn belüli sejtek folyamatos osztódása következtében nyomás keletkezik, amely a keratinizált sejteket napi körülbelül 0,3-0,4 mm-rel felfelé mozdítja, ezáltal biztosítva a szőr, pontosabban annak szárának növekedését.

 • Cuticle - a rúd védőhéja.

A hajszál (mint az epidermisz) réteges szerkezetű. A külső réteg - a kutikula - 6-10 réteg átfedő keratinos mérlegből áll, mint a csempe (I-1-3. Ábra). A mérlegek hosszúkás alakúak (vastagság: 0,2-0,4 μm, szélesség: kb. 0,3 μm, hosszúság: legfeljebb 100 μm), és egy lipid réteggel vannak rögzítve. A kutikula struktúrája hasonlít a szérum corneumra, amely szintén keratin-skálákból áll (bár eltérő alakjuk van - hatszögletű), lipidekkel (a bőr lipid-gátjával) ragasztva.

 • Cuticle - a haj legtartósabb része, védi a belső térét.

Ahogy a haj nő, a kutikula megsérül és fokozatosan megsemmisül, felfedve a kéreg. A kutikula megsemmisítésének helyén a víz elpárolgása következik be: a hajszál kezd elveszteni a nedvességet, törékennyé válik, elektrosztatikus töltés halmozódik fel rajta. Mindez arra a tényre vezet, hogy a haj esztétikai tulajdonságai romlanak - válnak kuszavá, megtörtek, elhalványulnak, rosszul fekszenek. A
Kutikulák megsemmisítésében fontos szerepet játszanak az agresszív külső tényezők - hőmérséklet, UV-sugárzás, fésülés, kémiai vegyületek (beleértve azokat is, amelyek a hajat a hajápolási termékek részévé teszik).

 • A Cortex a réteg mechanikai tulajdonságaiért felelős réteg.

A kutikula alatt egy kortikális réteg található - a cortex, amely hosszanti sorokból keratinizált sejtekből áll. Ez a réteg rugalmasságot és erőt biztosít a rúd számára. A kéreg mátrixszálának fehérje természete és cisz-theinben gazdag, kéntartalmú aminosav. A keratinizációs folyamat során keletkező diszulfidkötések karakterisztikus formát adnak a rúdnak. E kötések számát és helyét genetikailag határozzák meg, ezért a haj alakjának megváltoztatása érdekében először meg kell szakítani a diszulfidkötéseket, majd egy új sorrendben vissza kell állítani őket (lásd a Permet és a hajszálitást).

 • Medula - a haj hőszigetelő tulajdonságai.

A kéreg alatt néhány hajban megtalálható a medulla réteg - egy medula, amely sok üreg. Az állatokban az agyréteg jól fejlett - a hajszálon belüli levegő jelenléte csökkenti a hővezetőképességét: az ilyen haj jó hőszigetelést nyújt és védi a szervezetet a környezeti hőmérséklet változásaitól. Emberben a medulla réteg kemény hajban (különösen szürke hajban) van jelen.

Hajszűrő rendszer

Az emberi haj, mint az epidermisz, saját korlátja van, amely védi a káros külső hatásoktól. Az epidermisz és a haj hajlító szerkezete hasonló. A fő hasonlóság az, hogy a fő funkcionális terhelést lipidek végzik.

Eltekintve faggyú lipidek, amelyek védő filmréteget a felületen a haj és a mosással eltávolítjuk, vannak ún integrál (vagy strukturális) lipidek a haj. Kovalens kötéssel, hogy a protein mátrixot, akkor komplexet alkotnak sejtmembrán (CCM), amely nem csak adhéziós kortikális és kutikuláris sejtek, hanem arra is szolgál, mint egy diffúziós gát a különböző anyagok a hajra.

A cutikuláris és a cortikális rétegek sejtjei között egy sejtmembrán komplex található. Az elektron keresztmetszete a haj látható, hogy a sejteket elválasztjuk a távolság 25-30 nm, és a közepén egyértelműen megkülönböztethető sűrűbb réteg vastagsága körülbelül 15 nm-es, mindkét oldalán, amely két kevésbé sűrű réteg közvetlenül érintkezik a határait sejtek. Az intercelluláris anyag összességét és a sejtek külső héját sejtmembrán komplexnek neveztük el. A CMC kiterjedt hálózatot képez a szál mentén, lehetővé téve a sejtek egymás mellett létezését.

Kiderült, hogy a cutikuláris CMC lipidjei mozgékonyak és érzékenyek a külső tényezők hatására. Perm, a napsugárzás és a sugárzás erős hajlamú változásokat eredményezhet a haj lipid összetételében, egészen a CMC teljes eltávolításáig a kutikulából.

Érdekes tény: a látható fény sokkal jobban elpusztítja a CMC-t, mint az UFA és az UVB. A pigment eumelanin védi a hajlipideket a fotokémiai pusztulástól: a könnyű hajú lypidek gyorsabban elpusztulnak, mint a fekete haj.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.