^

Facelift és facelift: típusok, eredmények, rehabilitáció, értékelés

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A Facelifting az arc és a nyak működőképes vagy nem sebészeti korrekciója a lágyrészek, az úgynevezett liftelés hatására. Facelifting lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a ráncoktól és a flabbiness a bőr, amelyek gyakran az öregedés.

Az arckifejezés arcát először 1906-ban említette a korai arcátalakítások korrekciójának sebészeti beavatkozásainak megvitatásával összefüggésben. A jövőben a lágyrészek korrekciójának különböző módszerei alakultak ki az arcon. 1976-ban a "szubkután izom-aponeurotikus rendszer" kifejezést az SMAS rövidítéssel vezettük be. 1982-ben kidolgozták az SMAS reszekció és rögzítés technikáját. Azóta, hogy ez az időszak, új technikák nyílnak meg, amelyek jelenleg széles körben használják a plasztikai sebészetben. A mi korunkban azt lehet állítani, hogy a megfelelő előkészítés és a művelet egy tapasztalt szakértői facelifting nem lesz komplikáció.

Az arcfelújítás előfordulása

Az emberi test elkerülhetetlenül számos korral kapcsolatos változáson megy keresztül, köztük a leghangsúlyosabb a lágyrészek és az arcbőr korral kapcsolatos változása. Ez a gravitációs erőnek köszönhető. A kollagénszerkezetre gyakorolt hatás miatt a bőr mélyedése, mély barázda megjelenése, különösen az orr, ajkak és szemek közelében. Az arc öregedési folyamata felgyorsul a rendelkezésre állás függvényében:

 • rossz szokások;
 • a káros tényezők káros hatásai kívülről, beleértve az ökoszisztéma kedvezőtlen állapotát;
 • szomatikus típus patológiája.

Több vagy több tényező kombinációja ráncok megjelenéséhez vezet, beleértve a mimikát, a bőrt megrongálva, megváltoztatja az arc formáját. A leginkább szerencsétlen esetekben 35-40 éves korban az ember képes az öregedés jeleire.

Tekintettel arra, hogy a megjelenés szerves része az emberi társadalmi élet, beleértve a szakmai előmenetel, megszépül az egyik legnépszerűbb plasztikai műtét után a világ mammoplasty, orrplasztika és zsírleszívás. Mind a nők, mind a férfiak sebészeti beavatkozást igényelnek.

Az eljárás indikációi

Az arc és a nyak korrekciója mind operatív, mind nem sebészeti módszerekkel történik. Az arcfelújítási eljárás elvégzéséhez elegendő kritikus az arcbőr állapotára. A műveletet gyakran 40 év után használják, bár vannak korai öregedéses esetek 35 év alatt.

A nem sebészeti módszerek befolyásolhatják a bőr öregedésének kezdeti jeleit. A műtéti beavatkozáshoz, amely szintén használatos az életkorral összefüggő arcátalakítások legnehezebb eseteinek megszabadulására, vannak olyan jelek, amelyek a következőkre irányulnak:

 • a homlok, az orr, a nyak, a templomok és az arccsontok ráncai és hajtái;
 • provisanie koži;
 • mély hornyok az arcon;
 • ptosis a szemhéj, az arca az alsó állkapocs tartományában;
 • kettős áll;
 • észrevehető nasolabális ráncok;
 • a szem külső sarkainak megremegése.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Készítmény

Az operatív beavatkozás az előkészítés néhány szakaszát magában foglalja.

 • 14 nappal az eljárás előtt tilos olyan gyógyszerek alkalmazása, amelyek közvetlenül hatnak a véralvadásra, például az aszpirinre;
 • 24 órával az eljárás előtt nem fogyaszthat nehéz zsíros ételeket;
 • az eljárást üres gyomorra kell végezni anélkül, hogy víz is lenne.

trusted-source[7]

Technika facelifting

Számos technika és technika van az arcfelújításhoz. Ezek közül meg tudjuk határozni a fő:

 1. Endoszkópos arckifejezés

Az endoszkópos arcfelismerés olyan műveleti beavatkozás, amely lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a ráncoktól, a bozótoktól és a ráncoktól. Alacsonyabb fokozatos emelésként és a felső és középső zónák emelésénél.

A művelet legfeljebb 2 óráig tart. A fej körüli régióban, ahol a haj növekedik, több metszés készül körülbelül 2 centiméter hosszú. Vágás is végezhet az időleges részen az arc középső harmadának javítása érdekében, vagy a felső ajak alatt az alsó rész javításához. Az endoszkóp segítségével, amelyet beillesztettek a befűzött kivágásokon keresztül, és más eszközökön, a lágy szöveteket a csontokból eltávolítják, és a szükséges módon rögzítik. Ebben az esetben az idegvégződések, az erek és a hajhagymák nem sérültek meg.

Ezt a műveletet helyi érzéstelenítés és általános érzéstelenítés alatt végezzük. Körülbelül 5 nappal a műtét után egy speciális súrlódási kötést kell viselni. A beteg véglegesen rehabilitálódik néhány héten belül a sebészeti beavatkozás után, általában 14 napon belül. A módszer előnye továbbá a látható hegek hiánya, ellentétben a nyílt zárójelekkel.

 1. Hardware facelift

Az egyik nem sebészeti módszer a hardveres arcfelismerés. Ilyen átvilágítással az inváziót nem végzik el, de a tudósok fejlődését nagyfrekvenciás rádióhullámokat kibocsátó készülékek formájában végzik. Ezt a technikát "Thermage" -nek nevezik, és teljesen fájdalommentes. A csípőízületi elrendezés eszköze különféle fúvókákkal van felszerelve, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csak az arcot, hanem más testrészeket is felemeljük különböző vastagságú bőrrel.

A hardveres faceliftet a rádiófrekvenciák termikus hatása jellemzi az arcszöveteken. Legfeljebb 0,5 cm-es behatolnak a bőrbe, és nem okoz kellemetlenséget a páciensnek. Ezzel a felfüggesztéssel csak érezhető a hőmérséklet hatása az arcra. A kötőszálakat tömörítik és tömörítik, ami szinte pillanatnyi hatást mutat ráncok, barázdák, hajtások és karmok hiányában.

 1. Facelifting with filaments

A szálak befecskendezésének lényege, hogy a felületen vannak metszetek és csomók, amelyeken keresztül rögzítik az arc szöveteit és kis csontvázot hoznak létre a bőr alá. Köszönetüknek köszönhetően a beteg bőrét simítani és egyenletessé válni, a csíkok és a ráncok eltűnnek.

Az aptos szálakkal való felemelkedés meglehetősen fájdalmas eljárás. Az eljárás körülbelül fél óra. A műtéthez helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Anesztézia kerül befecskendezésbe azokon a területeken, ahol a szálakat be kell fecskendezni. A szálak befecskendezésére apró metszést vagy a bőr szúrását végezzük.

Ezt a felvételt a 30-35 éves betegek jelzik. Ez az eljárás egy plasztikai sebészet hatásához hasonló eredményt mutat. A rehabilitáció többnyire 2 hét alatt történik, esetenként 4 hét telt el a helyreállításhoz. A periódus a páciens egyéni jellemzőitől, az utókezelési ellátás megfelelőségétől, az orvosi munka minőségétől és az eljárás során felhasznált szálaktól függ. A comb után a fájdalomcsillapító gyógyszerek használata lehetséges.

 1. Lézeres arcfelújítás

A lézeres felszedéshez fókuszált fényáramot használnak, amely lehetővé teszi a leginkább megközelíthetetlen területeken történő szűkület végrehajtását. Ez az emelés a nem sebészeti arcfelismerés módszereire vonatkozik, és lehetővé teszi az arc és a nyak bőrének meghúzását invazív beavatkozás nélkül. Lézeres facelift:

 • A mélység, amelyre a lézersugár behatol a feldolgozás során, folyamatosan ellenőrzött;
 • ugyanakkor a kollagénre gyakorolt hatás miatt javul a bőr állapota;
 • nincsenek metszések, amelyek hegekhez és hegekhez vezetnek, nem szükséges anesztézia;
 • az eljárás meglehetősen gyors;
 • a rehabilitáció gyorsabb, mint más módszerekkel.

Vannak komplikációk, mint például:

 • az arc duzzanata (hamarosan az eljárás megszűnése után);
 • pigmentáció az érintett területeken (a hyperpigmentáció elkerülése érdekében az arc bőrén való közvetlen napfénynek való kitettséget 6 hónapon belül el kell kerülni).

Vannak ellenjavallatok is:

 • pattanások, mitesszerek;
 • érzékeny bőr;
 • sötét bőr;
 • dermatológiai fertőző betegségek.
 1. Rövid arckifejezés

A rövid arckozmetikussal, amelyet "S-liftingnek" is neveznek, az arcszövetek mély struktúráit műtéti úton kezelik, ezáltal a bőrfiatalítás maximális mértékét eredményezi. Ehhez a bőr a fülhöz közeli területre van vágva, amelyhez a műtét utáni hegek szinte láthatatlanok. Ennek az eljárásnak a hatása elég hosszú, mivel az arcszövetek mély struktúrái rögzítésre kerülnek.

A műtét előtt érzéstelenítést alkalmaznak. További működnek vágások (férfi betegek előtt a fül, a női tragus.) Következő rögzített lágy szövetek vannak lezárva varratokat a szövet területén az arcon, majd egymásra további intradermális varratok, hogy lőnek legalább egy héttel a beavatkozás után.

Rövid arcú arcfelhajtóval:

 • a bőr legkisebb bemetszése történik;
 • az arcszövetek szigorúan vertikálisan vannak rögzítve, ami megakadályozza a feszített bőr hatását, és hosszú ideig tartják fenn ezt a hatást;
 • intermittáló beavatkozás, a helyi érzéstelenítés és az intravénás szedáció elkerülése érdekében az invazivitás minimális;
 • ez a művelet rögzíti az izom aponeurotikus rendszert, amely hosszú távú eredményt ad;
 • az arc idegének károsodása minimális, ritkán szövődmények, különösen hajhullás formájában;
 • gyors rehabilitáció.

A hiányosságok közül az alábbiak nevezhetők:

 • gyakran ritkább a kényelmetlenség a fülekben, miután rövid ujjú típusú arcvonás történt
 • a maximális hatást úgy érik el, hogy felemelik az arc felső két harmadát (felső és középső), az alsó harmad meghúzásához az eljárások kombinációját kell használni

A rövid arcfelhúzást 40-50 éves korban mutatják be, és más típusú nadrágtartókkal és műanyagokkal kombinálva.

 1. Vector facelift (bioarmifting)

A vektor faceliftet bio-erősítésnek is nevezik. Ezt az eljárást a beteg kora 30 és 55 év között végzik.

Invazív módon, az arc bőrénél injektálnak olyan géleket, amelyek a hialuronsav összetételében vannak jelen. Így létrejön egy szubkután csontváz, amely hasonlít a kollagénszálakból készült természetes vázra. A gél bevezetése elősegíti egy új keret kialakítását, amely segít a saját helyreállításában.

Ennek az eljárásnak számos előnye van:

 • a bőr szigorításával párhuzamosan megkezdődik a kollagén termelés és a biorevitalizáció folyamata a hialuron egymást követő megsemmisítése miatt, a gél a beadás után fokozatosan oldódik és megoldódik;
 • A létrejött csontváz elősegíti az arc puha szövetének támogatását, és nem teszi lehetővé számukra, hogy meggyengüljenek a továbbiakban;
 • Az arc bőrének meghúzását érik el, mivel a bőr az éltől a középpont felé irányul.
 • Az arc bőre sűrűbbé válik, rugalmasabbá és rugalmasabbá válik;
 • a bőr megjelenése is jobb, az arc világos alakúvá válik, a ráncok eltűnnek;
 • Nincs szükség további gondosságra az eljárás után, mivel nincs ilyen rehabilitáció;
 • az első eljárás után a hatás észrevehetővé válik, a vektor emelést követő 2 hónapon belül az eredmény jelentősen megnő.
 1. SMAS-emelés

Az SMAS-emelkedés az izom-aponeurotikus rendszer szigorításából áll, amely egy kötőszövetből áll. Ez a fajta emelés az egyéb típusú lift liftek mellett található. Ezzel a beavatkozással a bemetszést a szőrnövekedés feletti időbeli régióban végezzük, majd az SMAS felemelkedik, a felesleges szövetet levágjuk és mindent rögzítünk. Leggyakrabban az SMAS feloldását 45 év után nevezik ki.

 1. Köríves felszedés

A körkörös felkarolás (rhytidectomia) a legáltalánosabb eljárás, amelyet általános érzéstelenítés során végzünk, és a fülek és a mögötte lévő haj növekedési vonala mentén vágunk. A bőrt az orvos szigorítja, a szövetek és a bőr felesleges részeit eltávolítják, majd a varratokat egymásra helyezik. A művelet után 2 héttel megszűnnek.

Az arcfiatalítás utókezelő hatása 10 évig.

 1. akupunktúra facelift

Az akupunktúra arcélkezelő technikája, az akupunktúra ősi keleti technikáin alapuló arcélift. A tűk befolyásolják az arc aktív biológiai pontjait. Az akupunktúrát az aktív pontok masszázsával és más fiziológiai eljárásokkal kombinálják.

Az öregedésgátló hatás mellett a vérkeringés és a nyirok áramlása is normalizálódik, ami a bőrt elszíneződik, és ráncok és zúzódások megjelenik az arcon.

Az egyéni rendszert egy adott beteg szakembere végzi. Az akupunktúra alá eső pontok az arc, a fülek és a test más részein helyezkednek el. A tűk hozzájárulnak a szövetek reakciójához, ami elősegíti a kollagén és az elasztin termelését és az érrendszeri reakciók aktiválását.

Az akupunktúrát körülbelül egy óra múlva tartják. A páciens a kanapén helyezkedik el, miközben a szakember tűkkel átszúrja a bőrt. A tűk mindig sterilek és eldobhatóak, a használt anyagot ártalmatlanítják.

A maximális hatást gyakorló szakembereknek tanácsosnak kell lenniük több alkalomra, 5-től 10-ig terjedő eljárásokra, majd havonta egyszer támogató üléseken. A terápia rendszerét külön-külön kell kijelölni, rendszerint hetente háromszor

 1. Teljes facelift

A teljes facelift egy sor különböző fogasléc. Általánosságban a felső, a középső és az alsó harmad részének minden része felcsévélhető. Az eljárásokat endoszkópos és nyílt módszerekkel végzik, a betegek egyéni jellemzőitől függően.

Ez a módszer azt a maximális hatást mutatja, amelyet egy adott betegen különböző technikák és módszerek kombinációja okoz. Ez az emelés állandó.

 1. Töltés az archoz

Vannak olyan fejlődő gyakorlatok, amelyek magatartása műveletek nélkül történik.

Meg kell különböztetni az Arceliftet a Galina Dubinina-tól. Ez a nem működő facelift egy szerző arcképző rendszere, amely ötvözi a szerző által kifejlesztett gyakorlatokat, valamint a jóga, a bodyflex és a fitbuilding már létező elemeit.

A Galina Dubinina módszertana többirányú. Az arcfelújítás az alábbiak segítségével történik:

 • speciális technikával szempillanatot szemmel;
 • dolgozik a nyak és arc problémás területein;
 • gyors töltés;
 • különféle manipulációk, amelyek a nyakra és az arcra dolgoznak, és amelyeket reggel és este terveznek végrehajtani;
 • bodyflex gyakorlatok bőrre;
 • a bioenergetikai bőrterületek masszázs-stimulálása;
 • Előkészített eljárások férfi felszedéshez.

Ezek az eljárások több kurzusra oszthatók.

A nem sebészeti arcfelismerés technikájának pozitív tulajdonságai között megkülönböztethetőek a következők:

 • az eljárások egymást követő végrehajtásával az arcbőr műtét utáni eredményhez hasonlítható hatás, a fiatalító hatás, a ráncok és a hajtások eltűnése, a bőr összehangolása;
 • az összes manipuláció elvégzése után az arc frissebbé válik, jelentősen javul a bőr állapota;
 • mivel a szerző a Bodyflex légzőtorna elemeit használja fel, javítja a testrendszerek állapotát és a beteg általános jólétét;
 • Nincsenek indikációk, beleértve az életkort és a betegség jelenlétét a beteg anamnézisében;
 • Nem tartalmazza a műtét utáni esetleges szövődményeket.

Arcfelújítási területek

Az arc vizuálisan három részre oszlik. Facelifting történhet:

 • a felső harmad (ez a típus magában foglalja a szemhéjárnyitást, az úgynevezett időbeli felneveltetést, a homlokot és a szemöldökét);
 • középső harmadik (facelift nasolabial folds, facelift arc);
 • az alsó harmad (az ajkak, az állcsont megnyújtása, ez a kategória magában foglalja a nyak felnagyítását).

trusted-source[8], [9], [10], [11]

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Különböző módszerek az arcbénulás, vannak speciális ellenjavallatok. Azonban általános ellenjavallatok vannak az arckorrekció működésében:

 • akut formájú fertőző patológiák;
 • akut gyulladás;
 • cukorbetegség súlyos fokozatokban;
 • véralvadási problémák;
 • onkológiában
 • olyan esetek, amikor a beteg életkora meghaladja az 50 évet;
 • a terhesség (terhesség) és a laktáció ideje;
 • vastag bőr;
 • súlyos bőröregedés vagy gyulladás;
 • túlérzékenység az érzéstelenítéshez;
 • dermatológiai súlyos patológiák;
 • autoimmun betegségek;
 • problémák a szív és az erek.

Bizonyos mûtétek ellenõrzése olyan tényezõ lehet, mint a keloid hegek kialakulása, a hosszan tartó dohányzás stb.

trusted-source[12], [13]

Az eljárás utáni következmények

Az arc- és nyaki lift felvitele után megfiatalító hatás észlelhető, eltűnik

 • ráncok és barázdák;
 • ptosis;
 • redők;
 • megereszkedett;
 • ajkak;
 • és a személy általános állapota is jelentősen javult. Sebészeti beavatkozás után a végleges eredmények a műtétet követő 2 hónap után láthatók.

Pontosabb következtetések függnek attól, hogy milyen típusú eljárást alkalmaztak.

A betegek véleménye többnyire pozitív. Az egyik legfontosabb kritérium a műtéti vagy hardveres manipulációra szakosodott szakember minősítése, valamint a páciens felkészülésének minősége a felfüggesztésre.

trusted-source[14], [15], [16], [17], [18]

Komplikációk az eljárás után

A zárójelek műveletei vagy hardver típusai után vannak komplikációk. Tehát a műtét és a nyak feletti műtét után a legvalószínűbb szövődmények lehetnek:

 • A bőr túlzott pigmentációja, amely a beavatkozás után legfeljebb 6 hónapon belül eltűnik; kockázati tényező a pályázati bőr;
 • duzzanat és zúzódás; az arcápolási utáni ödéma főként gyenge formában fejeződik ki, és egy további idő után, további manipuláció nélkül. A csúcs 3 nap, egyéb szövődmények hiányában az ödéma eltűnik a posztoperatív időszak 7. Napja előtt;
 • olyan műveletek során, amelyek során a vágást egy hajszál fejjel rendelkező helyén végzik, a haj balzsamodást nem okozó vesztesége megfigyelhető (a haj növekedése egy idő után megújul).

Ritkán előforduló szövődmények fordulhatnak elő:

 • vérzés (a rehabilitációs időszak alatt végzett műveletek után);
 • a bőr széleinek elhalása (a vágásokkal járó műveletekben, az idős kor és a dohányzási élettartam hossza veszélyben van);
 • a hypertrophikus hegek kialakulása (abban az esetben, ha a beteg hajlamos erre a hatásra);
 • az arckifejezésekért felelős izmok gyengülése (hat hónapig tartó felesleges beavatkozások nélkül halad);
 • az arc- és az aurikuláris idegek károsodása;
 • a fertőző betegségek kialakulása a kórokozó mikroorganizmusok bejutása a szervezetbe sebek által (a sebek egyéni megközelítésétől függ).

trusted-source[19], [20], [21], [22], [23], [24]

Az eljárás után gondoskodni

A feléledés után a rehabilitáció és a helyreállítás az elvégzett eljárás típusától függ. Tehát a bio-erősítés és néhány nem sebészi technika (gyakorlatok, akupunktúra) után nincs rehabilitáció, és a lézeres facelifting rehabilitáció nagyon rövid idő alatt megy végbe. Azonban a lézeremelés után a napsugarakat fél évig el kell kerülni.

Az endoszkópos vagy nyílt beavatkozások legtöbb műveletében a következő gondozási szabályok léteznek:

 • legfeljebb 3 napig kórházi tartózkodás;
 • kompressziós maszk viselése 7 napig;
 • az arcfelújítás során az első hét után (a fül körüli vágásokkal), vagy a 10. Napon (ha a szőrnövekedés területén van vágás) eltávolítják a varratokat;
 • mossa meg a hajad, és alkalmazzon sminket a 7. Napon;
 • a munkába való visszatérés 2 hét alatt lehetséges;
 • Nem végezhet el egy masszázst egy hónapig, ezen időszak után javasolhatja a nyirokmasszázs masszázst;
 • festeni a hajat, maradjon a szaunában és napozzon 1 hónap után;
 • A sportolást 1.5-2 hónap múlva indíthatja.

A feljavítás, bármilyen módon végrehajtva, a legjobb hatással lesz a helyes postoperatív eljárásokkal és a megfelelő ellátással.

trusted-source[25], [26], [27], [28]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.