^
A
A
A

A bőr sugárzása ultraibolya sugárzással

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az ultraibolya besugárzás UV sugárzás terápiás alkalmazása.

Mint sok fizioterápiás módszerek kozmetikumokban, UV-sugárzás eredetileg gyógyászati célokra használt (beleértve az akne kezelésére, hajhullás, vitiligo, stb), és csak egy idő után kezdték használni esztétikai okokból (alternatív természetes barnulás) .

Az ultraibolya (UV) sugárzást 1801-ben I. Ritter, W. Herschel és W. Wallallon fedezték fel. A XX. Század első felében. Az optikai tartomány spektrumában, amely a föld felszínéhez ér, enyhén több mint 1% -ot foglal el. Mindazonáltal az elmúlt 50 évben a sztratoszférikus ózonréteg kedvezőtlen környezeti feltételeinek és ritkaságának köszönhetően ez a szám 3-5% -ra emelkedett.

Az UV sugarakat a bőr különböző rétegei abszorbeálják, és a szövetekbe jutnak el a jelentéktelen mélységekig - 0,1-1,0 mm. Az UV-sugárzás felszívódási és permeabilitási folyamata olyan bőr tulajdonságoktól függ, mint az epidermisz vastagsága, pigmentációja, a hidratáció és a vérellátás mértéke, a karotinoidok és a húgysav tartalma. Egy bizonyos értéknek hullámhossza van. A túlnyomóan "C" (CUF) régió 280 nm-nél kisebb hullámhosszúságú UV sugarait az epidermisz szarurétegének abszorbeálja.

A "B" (280-320 nm) "UV" sugárzás az epidermisz minden rétegében 85-90% -ot ér el, és ezeknek a sugaraknak 10-15% -a ér el a dermis papilláris rétegét. Ugyanakkor a 320 nm-nél nagyobb hullámhosszú UV-sugárzások, pl. "A" régió felszívódik és behatol a dermis mélyebb rétegeibe, eléri a retikuláris réteget. A fehér fajban az UV sugarak mélyebben haladnak, feketékben a bőr felszíni rétegei abszorbeálódnak, nagy mennyiségű melanin pigment jelenléte miatt.

Az UV sugárzás nélkülözhetetlen tényező az emberi test normál működéséhez. Kétségtelenül a legkifejezettebb közvetlen hatás a bőrön. Azonban, mivel a bonyolult idegi reflex és neurohormonális válaszok UV sugárzás jelentősen befolyásolja az állam a sok belső szervek, az anyagcsere folyamatok, vérképzés adaptív válasz alapjául szolgáló terápiás és megelőzési célokra.

Az utóbbi években számos szakértő beszélt az UV-sugárzás - köztük a mesterséges források - káros hatásairól, különösen az emberi testről, különösen a bőrön.

Hosszú hullámú sugárzás

Ultraibolya sugárzás a hosszú hullámhosszú (DUF sugarak) stimulálják a közlekedési melanin szemcsék szóma között található a bazális réteg sejtjeinek epidermisz melanocita-tüskék számos egymástól eltérő, különböző irányokba, ami pigmentáció (barnulás gyors) bőrt. A melanin jön 2 óra, de nem védi a bőrt a leégéstől. Melanin egy erőteljes antioxidáns, és gátolja az aktiválását lipidperoxidáció toxikus oxigén metabolitok. Maximális melanin-szállító műveletnek hullámhosszú sugárzást a 340-360 nm.

Fotodegradációs termékek kovalensen kötődnek a bőr fehérjék és képeznek antigén peptidek, hogy érintkeznek a Langerhans sejtek a felhám réteg nadbazalnogo. Ezek a sejtek, amelyek rendelkeznek antigén-megjelenítő tulajdonságokkal, átjutnak a dermiszre, és kiváltják a sejtes immunválasz kialakulását. A fent leírt folyamatok elindítása 15-16 óra múlva következik be, és az antigénpeptid megindulását követő 24-48 órával a maximális értéket érjük el. A szervezet állapotától és a besugárzás időtartamától függően az immunválasz sejtpopulációjának összetétele jelentősen változhat. A fotodetektív antigén peptidek ismételt expozíciója növeli a T-dimfociták klónjainak felismerését. Ezért, a rendszeres DUF besugárzás mellett, a bővülő antigén-felismerő „repertoár” a T-limfociták, fokozza immunoresistance organizmus a kedvezőtlen környezeti tényezők. Azonban a hosszú DUF besugárzás vezet szinte teljes eltűnése a Langerhans-sejtek a felhám és gyengülő bemutatása járőrözést degradációs termékeinek a T-limfociták a bőr. Behatolt a bőrbe, DUF indukált antigén peptidek aktiválják az antigén-specifikus T-szupresszorok, amelyek blokkolják a megindítása T-helper sejtek, amelyek okozhatnak blasztos transzformáció bőrsejtek elemek.

Terápiás hatások: melanin transzport, immunstimuláló.

Középhullámú sugárzás

Az ultraibolya sugárzás különböző dózisa meghatározza a terápiás hatások kialakulásának és megnyilvánulásának egyenlőtlen valószínűségét. Ennek alapján a közepes-hullámhosszú ultraibolya sugárzás hatását erythemás és erythemás dózisokban külön-külön figyelembe veszik.

Az első esetben az SUF sugárzás a 305-320 nm tartományban serkenti a tirozin dekarboxilezését, majd a melanin kialakulását melanocitákban. Erősítése melanogenezis vezet kompenzációs aktiválását szintézis és melaninstimuliruyuschego adrenokortikotrop hipofízis hormonok szabályozzák szekréciós aktivitása a mellékvesék.

A besugárzás középhullámú ultraibolya sugárzás (280-310 nm) rétegek a bőrfelületi lipideket kezdődött a D-vitamin szintézise, amely szabályozza a kiválasztás a kalcium és foszfát ionok a vizeletben és a kalcium felhalmozódását a csontban.

A növekedést a intenzitásának EUV sugárzás (erythemás dózis) termékek a fotodegradáció - antigén peptidek - szállítják Langerhans sejtek az epidermisz a bőrben egymást követő felvétel és szaporodását a T-limfociták képződését indukálják immunglobulin A, M és E, valamint granulálási hízósejtek bazofil és eozinofil fehérvérsejtek, hogy a hisztamin felszabadulását , heparin, vérlemezke aktiváló faktor, PAF) és más vegyületek, amelyek szabályozzák a tónusának és permeabilitásának a bőr hajók. Ennek eredményeként, a szomszédos rétegek a bőr és az erek szabadul biológiailag aktív anyagok (plazmakininy, prosztaglandinok, az arachidonsav származékai, heparin) és vazoaktív mediátorok (hisztamin, és acetilkolin). Molekuláris receptorok aktiválják ioncsatornák ligandupravlyaemye neutrofilek, limfociták és endoteliális aktiválás hormonok (endotelinek, nitrogén-oxid, nitrogén-szuperoxid, hidrogén-peroxid), jelentősen növeli a helyi vascularis tónus és a véráramlás. Ez kialakulásához vezet a korlátozott bőrpír - erythema. Ez akkor fordul elő, miután 3-12 óra után a besugárzást addig tartjuk, amíg 3. Ez világos határok és sima piros-lila színű. További haladás a reakciót megszakíthatjuk növekedése miatt a dermisben cisz-urokanovoy sav miután ejtik immunszuppresszív hatásokat. Ennek koncentrációja eléri a maximális 1-3 órán át, és visszatér a normál 3 héten belül a besugárzás után. Erythema eredményezi kiszáradás és csökkentése az ödéma, csökkentése módosítására, megsemmisítésére infiltratív exszudatív fázisú gyulladás a szegmensenként kapcsolatos besugárzási régió mögöttes szövetek és a belső szervek.

Az SUF besugárzás során felmerülő reflex reakciók stimulálják a test szinte valamennyi rendszerének működését. A szimpatikus idegrendszer adaptív trofikus funkciójának aktiválása és a fehérje, a szénhidrát és a lipid anyagcsere zavara által okozott folyamatok helyreállítása történik. Az egészséges személy bőrének érzékenysége SUF-sugárzásra az előző besugárzás idejétől és kisebb mértékben az örökletes pigmentációtól függ. Tavasszal fokozódik az érzékenység, és ősszel csökken. Az emberi test különbözõ területeinek bõrje egyenlõtlen érzékenységet mutat az ultraibolya sugárzással szemben. A maximális érzékenység a hát és az alsó végtag felső részén, valamint a legkisebb - a kéz és a láb bőrén van rögzítve.

Terápiás hatások: melaninsinteziruyuschy, vitamin-, trofostimuliruyuschy, immunmoduláló (suberythermal dózis), gyulladáscsökkentő, érzékenységet csökkentő (erythemás dózis).

Rövid hullámú sugárzás

A rövid hullámú besugárzás a rövid hullámú ultraibolya sugárzás terápiás alkalmazása. Ez nukleinsavak és fehérjék denaturálódását és fotolízisét okozza. Az ebből fakadó halálos mutációk az atomok és molekulák ionizációjával a mikroorganizmusok és gombák szerkezetének inaktiválódásához és megsemmisítéséhez vezetnek.

Terápiás hatások: baktericid és mycicidal.

Amikor a sematikus ábrázolása szövettani és biokémiai reakciókat, amelyek az epidermisz és a megfelelő bőr hatása alatt UV-sugárzás, akkor lehet beszélni, az alábbi eltérésekkel. A bőr, sok úgynevezett chromophores - molekulák elnyelik jelentős mennyiségű UV sugárzás bizonyos hullámhosszon. Ezek közé tartozik különösen, fehérjeszerű vegyületek és nukleinsavak, transz-izomer urokánsav (abszorpcióját UV-sugárzás tartományban 240-300 nm), dezaminált hisztidin, melanin (350-1200 nm), aromás aminosavak a fehérje molekulák formájában triptofán és tirozin (285-280 nm), a nitrogén vegyületek nukleinsavak (250-270 nm) porfirin vegyületek (400-320 nm), és mások. UV-abszorpciós hatás a kromofor anyagok az epidermisben és a dermisben telepített legkifejezettebb fotokémiai reakciók amelynek energiája így a kép vaniyu aktív oxigén törzsek, gyökök, hidrogén-peroxid és más szabad gyökös vegyületek. Másfelől, ezek az anyagok reagálnak a DNS-molekulák és más fehérje szerkezetek, ami oda vezethet, hogy a nemkívánatos következményekkel és változások a genetikai berendezésben a sejt.

Így az UV sugárzás maximális felszívódásával a fehérjék és a nukleinsavak elsősorban érintettek. Azonban a szabad gyökös reakciók következtében az epidermisz és a sejtmembrán lipidszerkezetei károsodtak. Az UV sugárzás növeli a fém-proteázok aktivitását, ami degeneratív változásokat okozhat a dermis intercelluláris anyagában.

Jellemzően, káros hatások gyakran merülnek fel a hatását UV régiók „C” (280-180 nm), és „B” (320-280 nm), ami a legsúlyosabb reakciók az epidermiszben. DUF sugárzás (régió „A” - 400-320 nm) van enyhébb hatása főleg a bőrben. Szövettani vizsgálatok A kedvezőtlen változások a bőrsejtek befolyása alatt UV-besugárzás formájában dyskeratosis, a hízósejtek degranulációját, Langerhans-sejtek csökkentik, gátolja a DNS-és RNS-szintézist, ismertetjük részletesen Bőrgyógyászati és kozmetológiai, vizsgálja fotoöregedés bőrt.

Ezek a bőr morfológiai állapotában bekövetkező változások általában a napsütésben, a szoláriumokban és a mesterséges források felhasználásával járó túlzott sértetlen besugárzással fordulnak elő. Az epidermisz degeneratív eltolódásai és a bõrön belül egyaránt fellépõ degeneratív eltolódások az epidermisz csírarétegének mitotikus aktivitásának növekedésével, a keratinizációs folyamatok felgyorsulásával jönnek létre. Ezt fejezi ki az epidermis megvastagodása, számos teljesen keratinizált sejt megjelenése. A bőr sűrűvé, szárazvá válik, könnyen ráncosodik és korai életkor. Ugyanakkor a bőr állapota átmeneti.

Természetesen pozitív hatása van az UV sugaraknak a testre. A hatásuk alatt a D-vitamin szintézise szükséges ahhoz, hogy a szervezet a kalciumot és a foszfort asszimilálhassa, a csontszövet kialakulását és helyreállítását. Néhány bőrbetegség esetén az UV besugárzás terápiás hatású, és helioterápiának nevezik. De ebben az esetben szükséges az orvos ajánlásait követni. Bőrreakció UV sugárzással szemben:

 • a stratum corneum megvastagodása és a fény visszaverődése vagy felszívódása keratin által;
 • melanin előállítása, amelynek pigmentgranulátumai felszívják a felszívódott napenergiát;
 • az uro-kánsav képződése és felhalmozódása, amely a cisz-formától a transz-formává haladva elősegíti az energia semlegesítését;
 • szelektív felhalmozódását a karotinoidok a dermiszben és hypodermis, amelyben a béta-karotin stabilizátorként hat sejt membránok és scavenger oxigén gyökök során termelt porfirinek által károsított UV-sugarak;
 • szuperoxid-diszmutáz enzimek előállítása, glutation-peroxidáz és mások, semlegesítő oxigéngyökök;
 • a sérült DNS helyreállítása. és a replikációs folyamat normalizálódása.

Abban az esetben, zavar a védelmi mechanizmusok, attól függően, hogy az intenzitás, hullámhossz és átható ereje napfény károsíthatja szövetek különböző mértékben - enyhe erythemát a leégés, mielőtt a kialakulását bőrdaganatok.

UV sugárzásnak való kitettség negatív tényezői:

 • égések;
 • szemkárosodás;
 • fotó öregedés;
 • onkológiai betegségek veszélye.

UV sugárzás fogadására vonatkozó ajánlások:

 • A leégés előtt fel kell készíteni az arcot és a testet; vegye ki a sminket, zuhanyozzon, használjon súrolást vagy gommage-t.
 • Kerülje a parfüm, kozmetikai termékek (kivéve a melanogenezis, a védelem és a nedvesedés ösztönzésére szolgáló szakmai eszközöket)
 • Vegye figyelembe a kábítószerek (antibiotikumok, szulfonamidok és más bőrszenzibilizáló anyagok UVD-be történő bevitelét) bevitelét.
 • Használjon védőszemüveget, krémet, hogy megvédje a piros szegélyt.
 • Javasoljuk, hogy védje a hajat a közvetlen UV-sugárzás hatásától.
 • Javasolt elkerülni a közvetlen expozíciót az UV sugárzásnak az emlőmirigy és a nemi szervek mellbimbóján.
 • UV besugárzás után ajánlott zuhanyozni és speciális hidratálószert alkalmazni. A bozótnak az insoláció után történő használata nem indokolt.
 • Dermatológiai megbetegedések jelenlétében szükség van a bőrgyógyászra vonatkozó betegekkel való konzultációra.

A páciens testétől a beépített UV sugárforrásig terjedő távolság 75-100 cm; DUV + SUF sugárzás - 50-75 cm; DUV sugárzás - legalább 15-20 cm.

Adagolás eljárások által elvégzett különböző módszerekkel: biodozy, az intenzitás (sűrűség) a energia J / m 2 vagy besugárzás időtartama meghatározott megvilágító és a kiválasztott utasítást az érzékenységet a bőr UV-sugárzás.

A besugárzás idején, különösen a téli-tavaszi szezonban, a multivitaminok, különösen a C-vitamin ajánlott. Nem látható, hogy az UV besugárzást folyamatosan, egész évben végezzük.

A szoláriumokban vagy fotariumokban végzett besugárzási folyamatok között intervallumokat kell elvégezni a bőr optikai tulajdonságainak helyreállítására és a szervezet aktivitásának normalizálására. A napágyak, padlóburkolatok, védőszemüvegek fertőtlenítésének ellenőrzése.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.