^
A
A
A

Az arc idiopátiás bőrgyulladása

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Száj körüli bőrgyulladás (periorificial dermatitis, syn.: Idiopátiás arc dermatitis, bőrgyulladás az arc szteroid, utaskísérők betegség, rosacea szájkörüli, rozatseapodobny dermatitis, sugárzó seboreid) - egy betegség, amely csak a bőrt érinti, és nyilvánul tartós bőrpír, gyakran fejlődik a száj körüli terület, és a feltörekvő a háttérben kis papulusokkal és papulopustulákkal.

A betegség egyik jellemzője a hagyományos külső gyulladásgátló szerekkel szembeni rezisztencia. A betegség nagyobb valószínűséggel jelentkezik 20-40 év közötti nőknél, gyakrabban a Fitspatrick I-II bőrfototípusával.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Az idiopátiás arcdermatitis okai

A betegség etiológiája és patogenezise továbbra sem tisztázott. Hagyományosan a kiütések közös helyzete és a klinikai kép hasonlósága miatt a betegséget az úgynevezett rosace-szerű dermatitis csoportra utalják. A perioralis dermatitist azonban a vaszkuláris reaktivitás, mint a rosacea ilyen jelentős változása nem kíséri, és kissé eltérő kórszövettani és klinikai kép.

A perioralis dermatitisz legfontosabb iniciáló tényezője a topikális fluorozott (halogénezett) kortikoszteroidok szabályozatlan használata. Mivel az erős gyulladáscsökkentő hatása, a sebesség a hatás kezdetének provokál betegek számára a glükokortikoszteroidok bármilyen gyulladás a bőrben. Ez nagyrészt a perioralis dermatitisz egyik neve - "járat beteg betegsége" eredője. Elhúzódó és válogatás nélküli alkalmazását lokális kortikoszteroidok okoz degeneratív változások az epidermisben és a dermisben miatt a „genomi” hatást ezek a hatóanyagok, sőt, vezet a disszociációs rezidens mikroflórájának. A perioralis dermatitisz és a mikrobiális faktor előfordulását összekötő elméletek nem kaptak elegendő bizonyítékot. Amellett, hogy a külső glükokortikoszteroidok provokáló tényezők közé vízálló kozmetikumok, fluoridos fogkrémmel, gumi kívánt, napozás, orális fogamzásgátlók. Azonban a betegség előfordulása e tényezők miatt más, és a perioralis dermatitisz társulása gyakran nem meggyőző.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Idiopátiás arcdermatitis tünetei

A klinikai kép nagyon jellemző, és a differenciál diagnózis rozatsea általában nem nehéz. A betegség sokkal gyakoribb a fiatalabb korosztályt, mint a rosacea. A bőrsérülés általában fejlődik gyorsan, vagyis lokalizált és szimmetrikus karakter, képviseli nem hajlamos a fúziók nefollikulyarnymi, félgömb alakú rózsaszín-piros színű lencsés papulák (1-2 mm átmérőjű), és a tipikus viaszos áttetsző amikrobnymi gennyes pattanások és papulopustulami feltűnő a háttérben erythema. Gyakran a bőrfolyamat égő érzést kelt. Ellentétben rosacea, száj körüli bőrgyulladás erythema nem hajlamos erősített árapály monoton belül gyakorlatilag nem jár előfordulása hajszálértágulat. Papulák a száj körüli bőrgyulladás kisebb, gyakran csoportosítják, alkotó elváltozások borított fehéres mérleg. A legtöbb érintett perioralis régióban, ebben az esetben körül piros kerettel az ajkak vékony pereme látszólag nem érintett bőrt. Ritkán figyelhető izolált szimmetrikus blepharitis vagy kombinált lézió periorális és periorbitális területeket.

A patomorfológiai változások nem specifikusak és a betegség folyamán változtak. A betegség kialakulásakor a mérsékelten expresszált follikuláris és perifolikuláris infiltrációk fejlődése sokkal változatosabb, mint a sejtösszetétel. Jellemző a polimorfonukleáris leukociták hiánya bennük. A epidermisz jeleit szivacsos, amely összefüggésbe hozható képződése üreg elemek a steril tartalommal, elhúzódó időtartama képződése jellemzi limfocitás perivaszkuláris beszűrődés a dermiszben.

A nem megfelelő külső terápia nem nagy granulomák kialakulásához vezethet az idegen testekre adott reakció típusával.

Az arc idiopátiás dermatitisének kezelése

A perioralis dermatitisz sikeres kezelése nem lehetséges a betegség gyanúja által okozott tényezők kiküszöbölése nélkül. Szükséges a lokális szteroidok teljes eltörlése. Javasoljuk, hogy a fluorozott fogkrémek, a vízálló kozmetikumok, különösen a tonizáló készítmények, a rágógumik használatának megakadályozása érdekében kerüljük el az intenzív insolációt és a kedvezőtlen meteorológiai körülményeknek való kitettséget. Az emésztőrendszer és az endokrin rendszer egyidejű krónikus patológiájának vizsgálata és kezelése.

A perifériás dermatitis általában jól reagál a rosacea kezelésére. Szükséges a megfelelő szelíd bőrápolás megszervezése. Lehetőség van arra, hogy a betegek által az úgynevezett "couperose" -ra ajánlott gyógyszereket és a rendkívül érzékeny bőrre felkészített készítményeket alkalmazzák. Az azelainsav, a klindamycin és a metronidazol külső készítmények jelentős hatékonyságot mutattak ki perioralis dermatitisz és rosacea kezelésében. Fényes erythema és a bőr ödéma kifejezett használata esetén ajánlatos a bórsav és a tannin hűvös oldatai. Kén- és kénkészítmények megőrzése, különösen hatásos a tartósan fennálló papularis kiütés ellen, kifejezett erythema hiányában. A pimekrolimust tartalmazó külső alkalmazások egyre gyakoribbak a perioralis dermatitisz hatékonyságával kapcsolatban, és az ellenjavallt glükokortikoszteroid szerek alternatívájaként tekinthetők. A rosacea terápiájához hasonlóan a perioralis dermatitisz szisztémás hatásai is kiegészítő szerepet játszanak. Mindenekelőtt erőfeszítéseket kell tenni a beteg és az orvos közötti bizalmi kapcsolat kialakítására. A beteget figyelmeztetni kell a bőrprobléma esetleges exacerbációjára a kortikoszteroid kivonás után. Figyelembe véve a bőrprobléma magas kozmetikai jelentőségét, szorongásoldó gyógyszereket, egyéni pszichoterápiát mutatnak be. A modern fizioterápiás kezelési módok alkalmazása csökkenti a betegség lefolyását, csökkenti a másodlagos dyschromia súlyosságát. A mikroáram-terápia egy ilyen technika. Ez egyedülálló, magas fogyasztói minőségében együttes hatással van az arcra. A kis erő és az alacsony frekvenciájú elektromos áramok elősegítik a mikrocirkuláció helyreállítását, normalizálják a folyadék eloszlását és megerősítik a nyirokelvezetést az érintett bőrön. Az eljárás után megfigyelt lokális anémiának emellett fontos pszichoterápiás értéke van. A mikroáramú terápia tanfolyamai a normál trofizmus fokozatos fellendüléséhez, az ödéma gyors feloldásához és a korai szöveti javításhoz járulnak hozzá.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.