^
A
A
A

Seborrheikus dermatitis és korpásodás

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Seborrhoeás dermatitis - egy krónikus visszaeső betegsége, a bőr, hogy alakul seborrhoeás területek és nagy redők, nyilvánul eritemato-pikkelyes és pikkelysejtes-follikuláris papularis kitörések, és a kapott aktiválását szaprofita mikroflóra.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Mi okozza a seborrhees dermatitist?

A seborrheás dermatitisz oka a lipofil élesztőszerű Pityrosporum ovale (Malassezic furfur) szőrtüszők torkolatainak reprodukciója. Ez a gomba szaprofíta a bőrterületeken, bőséges mennyiségben faggyúmirigyekkel. Egészséges emberekben történő felszabadulásának gyakorisága 78-97% között mozog. A bőr védő biológiai felszíni rendszerének bizonyos változásai ellenére a P. Ovalale kedvező feltételeket teremt a reprodukcióra, és kórokozó gomba tulajdonságait mutatja. Az endogén tényezők hajlamosító fejlődését seborrhoeás dermatitis, seborrhea közé tartoznak, endokrin rendellenességek (cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, hypercortisolismussal et al.). Az etiológia immunszuppressziója fontos szerepet játszik a seborrhees dermatitisz patogenezisében, valamint az opportunista élesztőszerű gombák által okozott egyéb betegségekben. Tehát a seborrhees dermatitis a HIV-fertőzés korai markere. Tüneteit gyakran súlyos szomatikus megbetegedések, hormonális rendellenességek, atópiás dermatitisben szenvedő betegek esetén figyelik.

Seborrhees dermatitis tünetei

A gyulladásos folyamat lokalizációjától és súlyosságától függően a szeborrhees dermatitisz számos klinikai és topográfiai típusát különböztetik meg:

 1.   Seborrheic dermatitis a fejbőrön:
  • "Száraz" típusú (egyszerű korpásodás);
  • "Zsíros" típusú (sztearinsav vagy viaszos korpásodás):
  • "Gyulladásos" (exudatív) típusú.
 2. Seborrhees dermatitis az arc,
 3. Seborrhees dermatitis a törzs és a nagy hajtások
 4. Általánosított seborrheás dermatitisz.
 5. Seborrheic dermatitis a fejbőrön
 6. Száraz "típusú (üresjárat korpásodás), vagy pityriasis sicca

A korpásodás a fejbőr bőrének krónikus elváltozása, melyet gyulladásos jelek nélkül parakeratotikus lélegzet kialakítása jellemez. Ezekben az esetekben, mint ichthyosis esetében, a mérlegek primer vysypnye elemek. A korpásodás megjelenése a fejfájás szeborrikus bőrgyulladásának kialakulásának legkorábbi jele.

A korpásodás kis fókák formájában jelentkezik, elsősorban az occipitol parietális régióban, de gyorsan terjedhet az egész fejbőrön. A sérülés határai nem egyértelműek. Jellemző a seborrhea hyperplasia és a faggyúmirigyek hiperszretrációja hiányában. A hámozás fonnyadt, a mérleg száraz, széteső, szürkésfehér, könnyen leválik a bőr felületéről, és szennyezi a hajat, valamint a külső ruházatot. A haj is száraz. Tipikusan gyulladásos jelenségek és szubjektív rendellenességek hiánya.

"Bold" típusú, vagy pityriasis steatoides

Zsíros (sztearinsav, vagy viaszos) korpásodás fordul elő a háttérben a megnövekedett faggyú, azonban pelyhek van egy zsíros megjelenésű, sárgás árnyalatot, vannak ragasztva egymással még szilárdabban megtartotta a bőrön, mint ha száraz korpásodás, és alkothatnak rétegeket. A felszínen a bőrpikkelyek általában elválasztott nagy pelyhekben. A haj zsíros. Ott is lehet a viszketés, bőrpír, excoriations.

Gyulladásos vagy exudatív típusú

A fejbőrön csillogó erythema jelenik meg, amely kissé beszivárgott, és a sima-rózsaszínű, foltos plakk-kiütések világos kontúrokkal jönnek létre. Ezek összefonódhatnak kiterjedt psoriasis alakú gócákba, amelyek szinte az egész fejbőrt ragadják meg. A területen a homlok és a templomok világos, néhány felfutó éle léziók alatt található hajszálrepedés, mint „seborrheás Crown» (corona seborrheica Vnnae). Az elemek felületét száraz, fonnyadt vagy zsíros mérleggel borítják. A betegeket viszketés okozza.

Néhány beteg a felszínen gócok jelennek savós vagy fejés pelyhes héja sárga-szürke színű, kellemetlen szagú, amely ki van téve eltávolítása után sírva felületre.

A fejbőrből származó folyamat gyakran a homlokra, a nyakra, a fülre és a parotis zónákra terjed. A szárnyak mögötti hajtásokban mélyen fájdalmas repedések figyelhetők meg, és néha a regionális nyirokcsomók fokozódnak.

Seborrhees dermatitis az arc

A szemöldök, az orrhíd és a nosocután ráncok középső részét érintik. Különböző méretű és formájú rózsaszínes-sárgás színű, viszkető, foltos, plakkszerű elemek vannak. A hajtásokban fájdalmas repedések, réteges, pikkelyes kéregek keletkezhetnek. Az arcra törések általában szabályozzák a fejbőr és a szemhéjak elváltozásait (marginális blepharitis). A bajusz és az álla területén a férfiaknál megfigyelhető a felületes follikuláris pustules is.

Seborrhees dermatitis a törzsben

A sérülést a szegycsontban, a gerinc mentén elhelyezkedő interspeciális zónában lokalizálják. A kiütéseket sárgás vagy rózsaszínes-barnás follikuláris papillák képviselik, amelyek zsíros pikkelyes korpakkal vannak borítva. Perifériás növekedésük és fúziójuk eredményeképpen a gyengén infiltrált gócok különálló, nagyméretű vagy ovális körvonalakkal vannak kialakítva, keskenyebbek, és finom hézagmérlegekkel vannak bevonva. A fókusz perifériáján friss sötétvörös follikuláris papulák találhatók. A központi felbontásnak köszönhetően egyes plakkok gyűrű alakú, fürtös vonalakat kaphatnak.

A nagy redők (hónalji, lágyéki, anogenitalis, az emlők alatti, a köldök) seborrhoeás dermatitis erythema megnyilvánult világosan körülhatárolt vagy plakkok rózsaszín vagy sárgás fehér, a sötét vörös szín, a felület, amelynek kifejtve, és néha fájdalmas repedések és fedett cheshuyko- hegek.

Általánosított seborrheás dermatitisz

A seborrhees dermatitis fokozódása, a terület növekedése és az összevonás bizonyos másodlagos eritroderm betegek megjelenéséhez vezethet. A világos rózsaszínű bőr, néha sárgás vagy barnás színű, az edematous, a nagy hajtások eltúlozottak, repedések figyelhetők meg, hámlasztó peeling. Lehetséges, hogy mikrovektorosodás, nedvesítés (különösen a bőr hajtásaiban), pikkelyes kéregek méretezése. A piokokális és a candida mikroflórát gyakran csatolják. A betegek súlyos viszketés, láz miatt aggódnak. A Seborrheic dermatitishez társulhat a polyadenitis megjelenése, a betegek általános állapotának romlása, amely a kórházi kezelésre utal.

Mert seborrhoeás dermatitis, krónikus visszaeső, a betegség súlyosbítja télen, és nyáron van majdnem teljes remisszió. Seborrhoeás dermatitis nem jár a HIV fertőzés általában enyhe, érintő egyes területeken a bőr. Seborrhoeás dermatitis a HIV fertőzéssel összefüggő jellemzi a tendencia, hogy súlyosabb áramlás és az általánosítás közös elváltozás a test bőr, nagy redők, a megjelenése follikuláris pustules atipikus megnyilvánulásai (hasonlóan foltos ekcéma), nagyfrekvenciás generalizált seborrhoeás dermatitis, ellenáll a kezelés, a gyakori visszaesések.

Seborrhees dermatitis szövődményei

Seborrheás dermatitis bonyolíthatják ilyen államok: eczematization, csatlakozás másodlagos fertőzések (élesztő gombák a Candida nemzetség, streptococcusok), fokozott érzékenység a fizikai és kémiai ingerek (magas hőmérséklet, néhány szintetikus szövet külső és szisztémás gyógyszer).

Seborrhoeás dermatitis diagnózisa alapján jellegzetes klinikai képet. Differenciál diagnózis kell tenni a seborrheás psorizom, allergiás bőrgyulladás, száj körüli bőrgyulladás, seborrhoeás papuláris syphilides, tinea corporis, lupus erythematosus, klinikai keratózis, ichthyosis, hegesedés arc bőrpír, megnyilvánulása cutan lymphomák az arcon és a fejbőrön, streptoderma fejbőr és a közeli egyéb dermatózisok. Abban az esetben, egy elszigetelt lokalizáció a fejbőrön is szükség van, hogy emlékezzen a fejtetű.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12],

Hogyan kezeljük a seborrhees dermatitist?

A seborrhees dermatitisben szenvedő betegek kezelésében a fő figyelmet kell fordítani a szeborrheikus dermatitisz patogenezisére, és lehetőség szerint azok korrekciójára.

Okozati kezelése seborrhoeás dermatitis, hogy szisztematikusan alkalmazó gombaellenes külső eszközökkel ható P. Ovale. Ezek közé tartozik a ketokonazol (Nizoral) és más azol-származékok - klotrimazol (klotrimazol, Kanesten, Candid et al.), Mikonazol (Daktarin), a bifonazol (Mikospor), ekonazol (Pevara et al.), Izokonazol (travogen) et al. Terbinafin (Lamisil et al.), olamin (Batrafen), amorolfin származékok, cink-készítmények (Kuriozin, Regetsin et al.), a kén és származékai (szelén-diszulfid, a szelén-diszulfát és mtsai.), kátrány, Ichthyol. Kezelésére a seborrhoeás dermatitis sima bőr és a bőr redők, ezek a fungicid készítményeket úgy alkalmazzuk formájában krém, kenőcs, gél és aeroszol. Amikor csatlakozik gennyes fertőzés előírt antimikrobiális szerek - krémek antibiotikumokkal (Baneotsin, Fucidinum, Bactroban et al.), 1-2% -os vizes oldatokat anilin festékek (brillantzöld, eozin, és mások.).

Ha a fejbőrt érintik, ezek az alapok gyakrabban használatosak terápiás samponok formájában, amelyeket hetente többször kell alkalmazni. Az orvosi samponok időtartama általában 8-9 hét. Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a samponokat 3-5 percig kötelezően fel kell használni a habra, majd - mosni kell.

A „száraz” típusú elváltozások a fejbőr nem megfelelő használata alkalikus szappanok és samponok, valamint az alkohol-tartalmú szerek, mivel ezeket zsírtalanított és kiszáradnak a bőrt, erősíti peeling. A legelőnyösebb samponok tartalmazó azolok ( „Nizoral” „Sebozol”), vagy cink-készítmények ( „Friderm cink”, „Kerium tejszín”), a kén és származékai ( „Selezhel”, „Derkos korpásodás száraz fejbőr” ).

Amikor a faggyú hiperszekréció hatékony anti-seborrheás szerek, mivel a eltávolítása a bőr lipid film eltávolítása azt jelenti, kedvező környezet az élet P. Ovale. Ennek magyarázata az, hogy használja tartalmazó mosószerek anionos és nemionos detergens sav (pl, citromsav), és a pH-ja normalizálja a bőr felületén. A félkövér típusú legelőnyösebb samponok tartalmazó azolok { „Nizoral” „Sebozol”, „csomozott. C "," Csomópont. C. Plus "), tar (" Friderm-tar ") {Ichthyol" Kertiol "" Kertiol C "), a kén és származékai (sampon" Derkos korpásodás zsíros fejbőr „) és más hatóanyagok, gombaellenes hatású ( "Saliker", "Kelyual D.S.", "Kerium-intenzív", "Kerium gél" stb.).

A gyulladásos típusú seborrhoeás dermatitis gyors terápiás hatás biztosítása oldatok, emulziók, krémek, kenőcsök, aeroszolok, coderzhaschie glükokortikoszteroid hormonok (Elokim Advantan, Lokoid et al., Vagy kombinált eszközökkel (pimafukort, Triderm, Travokort) a kellő időben történő hozzárendelése külső gombaellenes szerek. Sdeduet stressz hogy ezeket a gyógyszereket írnak rövid ideig 7-10 napon belül, és nem előnyösek fluorozott kortikoszteroidok.

Hagyományosan alkalmazott keratolitikus szerek kis koncentrációban kezelésére seborrhoeás dermatitis: szalicilsav (a fejbőr - samponok „Fitosilik”, „Fitoretard”, „Saliker”, „Kerium intenzitású”, „Kerium-krém”, „Kerium-gél” , "Squafan") és resorcinol. A magyarázata az, hogy használja a kombinált külső tartalmazó készítmények antimikotikumok, glükokortikoidok, és hámlasztó szer.

A remisszió megjelenése után a bőr és a fejbőr gondos ápolása látható. A mosáshoz ajánlott "puha" samponokat, amelyek nem változtatják meg a bőr felületének pH-ját ("Ecoderm", "Elijon", "pH-egyensúly" stb.). Javasoljuk továbbá a megelőző fejmosást detergensekkel, beleértve a gombaellenes szereket is, 1-2 hetente egyszer.

A szeborrhees dermatitisz súlyos formáinak kezelésében kritikusnak bizonyult az egyedi patogenetikai terápia. Azonban nem mindig lehet azonosítani, és megszüntetni tényezők játszanak szerepet kóroki beállta seborrhoeás dermatitis. Hozzon létre belső vagy intramuszkuláris kalciumkészítményeket B6-vitaminnal kombinálva. Súlyos, a generalizált és ellenáll a helyi kezelésére a seborrhoeás dermatitis, szisztémás gyógyszerek adagolását mutatja azol-sorozat (ketokonazol - Nizoral 240 mg / nap 3 hétig vagy itrakonazol - Orungal 200 mg / nap, 7-14 nap). Az akut során generalizált seborrhoeás dermatitis szélsőséges esetben, előírják, szisztémás szteroidok (gyors klinikai hatás általában elérhető, ha figyelembe prednizolon 30 mg naponta) egyidejűleg aktív külső vagy az általános terápiás antimikotikumok. Abban az esetben csatlakoznak a másodlagos fertőzés és a szövődmények kifejlődését (lymphangitis, nyirokcsomó-gyulladás, láz, stb) Mutatja széles antibakteriális spektrumú készítmények. Néha a seborrhees dermatitisben szenvedő betegek isotretinoin és szelektív fototerápia (UV-B) írják elő.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.