^
A
A
A

Alopecia androgenetikus

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Alopecia androgenetikus (szin: közönséges, koraszülött alopecia) a genetikailag hajlamos egyénekben az öregedés fiziológiai jelensége.

Az alopecia egészséges férfiaknál 17 évesen és egészséges nőknél 25-30 évig észrevehető.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Patogenézisében

Az androgének szerepe a normál alopecia kialakulásában általánosan elismert. A patogenezis második tényezője genetikai hajlam (androgénérzékeny tüszők). A harmadik az androgének metabolizmusában részt vevő enzimek egyensúlyának változása. Az 5-alfa-reduktáz enzim katalizálja a tesztoszteron dihidrotesztoszteronká való átalakulását. A dihidrotesztoszteron és a tüszőreceptorok kapcsolatának eredményeképpen a haj fokozatos miniatürizálásának folyamata is szerepel. Az enzim aromatáz az androgének átalakítását ösztrogénekké alakítja, amelyek antiandrogén hatással bírnak. Nem zárhatja ki az életkörülmények, a táplálkozás természetét és más tényezőket is, amelyek felgyorsítják az egész szervezet öregedési folyamatát.

Pathologia

Az alopecia területén a legtöbb tüdő rövid, kisebb méretű.

Az androgenetikus alopecia tünetei

A fő klinikai tünet a végső haj vékonyabb, rövid és kevésbé pigmentált változása. A folyamatot az anagén fázisának rövidítésével, és ennek megfelelően a telogen fázisban a haj mennyiségének növekedésével kíséri. Néhány tüsző elhalasztja az anagén fázisba lépést, szájuk üresnek tűnik.

A férfiaknál a kopaszság a hajszálterület területének megváltozásával kezdődik, a homlok magasabb lesz. A bitempoláris kopasz foltok fokozatos elmélyítésével hajhullás következik be, majd a kopasz tincs a parietális régióban. A fejrész laterális és hátsó részén a haj megmarad (ésrogen-rezisztens tüszők)

A nőknél a hajnövekedés frontális vonala általában nem változik, a fronto-parietális régióban diffúz hajhátlás van, a központi rész tágulásának jellege. Ezeknek a változásoknak a sebessége fokozódik a progeszteron-domináns fogamzásgátlók és a menopauza kezdete után. Nők gyors előrehaladása hajhullás, valamint a fokozatos kialakulását alopecia, együtt menstruációs zavarok, fokozott szőrnövekedés és acne, nem vizsgálják, hogy meghatározzák az oka hiperandrogénizmus.

Régóta észlelték a közönséges kopaszodás és seborrhea kapcsolatát, ami tükröződik a "seborrheic alopecia" kifejezés használatakor, mint a normál alopecia szinonimája. Ismert, hogy a kiválasztott zsír mennyiségét a dihidrotesztoszteron is szabályozza.

Diagnosztika

A normál alopecia diagnosztizálásának objektív módszere a távoli hajhullám trichogramos - mikroszkópos vizsgálata. A fronto-parietális régióban a telogén fázisban megnövekedett hajszálakat észlelnek, és ennek megfelelően az anagén / telogén index csökken (általában 9: 1-nél); vannak dystrophi haj is.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10]

Ki kapcsolódni?

Androgenetikus alopecia kezelése

Folytatni kell az androgén alopécia kezelését, a terápia abbahagyása a hajhullás újrakezdéséhez vezet. A kezelés használt anyagok gátló hatását az androgének vagy aktivitásának gátlása útján 5-alfareduktazy vagy androgénreceptor blokádot a célszövetekben, akár azáltal, hogy növeli a termelés kötő globulin nemi rormony.

A külső kezelés hatékony eszközei közé tartozik az antiandrogén hatású gyógynövények kivonatait tartalmazó krémek (krónikusság, trichostim, 101G). A betegek 30% -ában a jelentős klinikai javulás egy hatalmas értágító - minoxidil (Regaine et al.) 2% -os (5%) oldatát eredményezi.

A férfiak közös kopaszságának általános kezelésére finaszteridet írnak elő, az 5-alfa-reduktáz inhibitora 1 mg / nap dózisban (Propecia). Az alopecia általános kezelésében nőknél a ciproteron-acetát hatásos. Mivel a hatóanyag anti-ösztrogén hatású, ösztrogén egyidejű alkalmazása szükséges. E tekintetben figyelmet érdemelnek az orális fogamzásgátlók - a Diane-35 és a Silest gyógyszerek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szisztémás antiandrogéneknek komoly mellékhatásai vannak, ezért gondosan mérlegelni kell a kozmetikai hibák megelőzésére irányuló céljukat.

Nyilvánvaló kopaszság esetén a választás sebészeti beavatkozás, amely az androgén-rezisztens tüszők transzplantációját jelenti a hajhúzódás vagy alopecia területeként; míg a páciensnek továbbra is olyan gyógyszereket kell használni, amelyek megakadályozzák a megőrzött androgénérzékeny haj elvesztését. A kezeléssel kapcsolatos fizioterápiás módszereket segédszerként használják.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.