^
A
A
A

Növekedtem az alopeciát

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az alopecia areata (szinonimája: krugovidnaya, vagy fókuszos, alopecia, pelada) jellemzi a kopaszodás kerek központjainak előfordulását.

Az alopecia areata (HA) betegek a dermatológiai betegek mintegy 2% -át teszik ki. A férfiak és a nők egyaránt érzékenyek az alopecia alopeciára, a csúcsa 20 és 50 év közötti.

trusted-source[1], [2], [3]

Okok és patogenezis

Az alopecia areata okai nincsenek megállapítva. Az alopecia areata egy heterogén klinikai szindróma, amelynek szerepet játszik az érzelmi stressz, az akut és krónikus fertőzések, a fizikai trauma, a genetikai tényezők. Ennek a betegségnek a genetikai heterogenitása magyarázza az orvosok jól ismert klinikai polimorfizmusát.

Az alopecia areata szervspecifikus autoimmun betegségnek tekinthető, amint azt egy genetikai hajlam, a szervspecifikus antitestek detektálásának gyakorisága és az immunválasz T-sejt szabályozásának megsértése bizonyítja.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13], [14]

Az alopecia areata tünetei

A betegség tünetei az alopecia szubjektív érzés nélküli, kerek fókuszának hirtelen megjelenésével kezdődnek, csak néhány beteg veszi észre a paresztéziákat. A fókusz határai egyértelműek; a bőr belsejében nem változik vagy enyhén hiperemikus, néha kémiai konzisztenciájú és könnyebb, mint az egészséges, összegyűlik a hajtásokba; megmentette a szőrtüszők száját. Egy progresszív stádiumban a járvány szélén lévő egészséges megjelenésű haj könnyen epilálható (a laza haj zónája); pathognomonic jel - a haj megjelenése felkiáltójelek formájában. Ez körülbelül 3 mm hosszú klub alakú haj, amelynek disztális vége meg van osztva és megvastagodott.

A betegség további lefolyása kiszámíthatatlan. Néha a hajnövekedés a kitörésben teljesen helyreáll. Új fókuszok jelenhetnek meg, amelyek közül néhány egyesülhet a haj elválasztása miatt. Lehet, hogy elvékonyodik a hajhullás elvékonyodása nélkül. A gyújtók hosszú fennállása dystrofikus változásokhoz és a tüszők halálához vezethet.

Az első fókuszok gyakrabban fordulnak elő a fejbőrön. Lehetséges hajhullás a szakállnövekedés területén, hajhullás a testen, az axilláris és a pubic területeken. Sok esetben a szemöldök és a szempilla kiesik. A betegek 10-66% -a rendelkezik különböző körömfájdalommal.

trusted-source[15]

Alopecia areata osztályozása

A betegség egyetlen besorolása nem létezik. A sérülés területétől függően, fókuszos alopecia (egy vagy több nagy, akár több centiméter átmérőjű, alopecia fókusz), amely a betegség kedvezőtlen lefolyásával átmeneti, teljes és univerzális formába kerülhet. A teljes alopeciát diagnosztizálják, miközben a fejbőrön kis szőrnövekedést tartanak fenn; A teljes mennyiséget a haj teljes hiánya jellemzi a fejbőrön. Az univerzális (rosszindulatú) alopecia jellemzője a haj hiánya a hajnövekedés minden helyén.

A betegségnek a lézió területétől eltérő formái mellett három további típusú alopecia areata-t különböztetünk meg: ophiasis (szerpentin forma) - hajhullás a nyakszívó régióban, ahol a sérülés a fülekre és a templomokra terjed; pont (pszeudo-szifilitikus) - kis (több milliméteres) egymás melletti fókusz előfordulása; körgyűrű - lekerekített fókusz a haj törésében.

A differenciáldiagnosztikát cicatricial alopecia (pseudopelade), a fejbőr mycosisával, a másodlagos szifilisz kis fókuszú kopaszságával, trichotillomaniával, artifactual diffúz alopeciával és a hajszárny veleszületett disztrófiáiban.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20]

Ki kapcsolódni?

Alopecia areata kezelése

Eddig nem találtak olyan biztonságos gyógyszert, amely mindenkinek enyhítené az aloe alopeciát, és állandó sikert aratott a teljes és az univerzális alopecia kezelésében.

A torpid terápia és a rossz prognózis a következő esetekben lehetséges: a betegség családtörténete, egyidejű atópiás állapot, autoimmun betegségek kombinációja, a betegség megjelenése a pubertás előtt, gyakori relapszusok, fájdalomcsillapítás, alopecia alopecia teljes és univerzális formái, körömlakk súlyos dystrofikus károsodása., az újonnan növekvő haj elvesztése.

A terápia átfogó és egyéni. A kezelés célját a beteg alapos vizsgálatának kell megelőznie annak érdekében, hogy azonosítsuk és korrigáljuk az egyidejű betegségeket és a háttérzavarokat.

Lásd még: Megnevezték a hajhullás leghatékonyabb eszközeit

Külső kezelés eszközei

  1. Glükokortikoszteroid hormonok (alkalmazások és bevezetés a sérülésbe).
  2. Kapcsolat allergének - dinitroklór-benzol stb.
  3. Irritáló anyagok: hidroxantron (ditranol, anthralin), a paprika, a badyag, a hagyma, a fokhagyma, a torma, stb.
  4. A haj növekedését ösztönző eszközök.
  5. A placentát tartalmazó készítmények fényérzékenységet okozó hatásokkal: Melagenin-1, pylooactive meaagenin (antialopetsium).
  6. Alternatív gyógyszerek, beleértve a már felsorolt irritáló csoportokat is. A fitopreparációk egyre népszerűbbek a biztonság és a rendelkezésre állás miatt.

trusted-source[21], [22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Alopecia areata általános kezelése

Alkalmazza az alapterápiás eszközöket, amelyek célja a betegségekben észlelt kapcsolódó betegségek és háttérzavarok korrekciója, és a patogenetikus terápia eszközei immunszuppresszív hatást fejtenek ki. A komplex terápia szükséges kiegészítése a fizioterápia.

trusted-source[29], [30], [31]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.