^
A
A
A

Parafília

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Beszélhet a paraphilia létezéséről, ha:

  • a szexuális fantázia vagy szexuális viselkedés olyan személyre irányul, aki nem ért egyet ilyen szándékkal vagy élettelen tárgyzal;
  • ezek a fantáziák vagy viselkedés állandó jellegűek vagy domináns szexuális érdekeltséget jelentenek egy adott személy számára.

A parafilákat korábban perverzióként (Perverziók) definiálták. A paraphilia diagnózisa azt sugallja, hogy ez a fajta fantáziát legalább hat hónapig tartja, és újra megvalósul vagy szenvedést okoz.

A paraféliak a következők:

Exhibicionizmus. Az ebédlő szexuális szerveket ismeretlen idegenekre bontja. Néhány kiállítók ebben a bemutatóban maszturbálják vagy próbálják megérinteni az áldozatot.

Frotteurizm. Tehát a vágy, hogy megérintse az embert, és dörzsölje le rá, jelzi, ha ez a személy nem ért egyet ezzel a viselkedéssel. Ezeket a tevékenységeket általában zsúfolt helyeken - vasúton, buszon vagy liften végzik.

Fetisizmus. Ebben a rendellenességben a szexuális ingerlés élettelen tárgyakkal, leggyakrabban női ruházattal (melltartók, harisnya, harisnya, cipő) vagy egy testrészével (pl. Láb) történik. Leggyakrabban maszti a kedvenc tárgy használatával. A transzvesztációs fetishizmusban az ellenkező nemű ruhákat fetisként használják.

Mazochizmus. Az ilyen típusú paraphiliában élő egyének szexuális izgalomban szenvednek, amikor megverik, össze vannak kötve vagy megkötötték, megalázták vagy más módon szenvedtek. Néha megkövetelik ezeket a tevékenységeket a szexuális partnerétől, vagy megsérülnek, maszturbálva ezzel. A mazochizmus rendkívül veszélyes lehet. Az egyik formában (gipoksifilija) az önállóan vagy a partner segítségével önmagában fulladás okozza a szexuális bizonyítványt vagy cselekményt.

Szadizmus. Ez egy erős szexuális vágy, amely akkor következik be, amikor egy másik személy mentális vagy fizikai szenvedést szenved. A szexuális magatartás, amely magában foglalja a kötözést, a verést vagy a csonkítást, néha rendkívül veszélyes az áldozatok számára, függetlenül attól, hogy önként vagy kényszeresen vesznek-e részt ilyen kapcsolatokban. A viselkedés kegyetlensége általában az idő múlásával nő.

Pedofília. A pedofilek erős szexuális vonzerőt tapasztalnak a gyermekek számára, és gyakran szexuális tárgyakként használják őket. Néhány pedofil szexuális vonzereje van azoknak a gyermekeknek, akiknek megkülönböztető jellemzői vannak, például szőke haj vagy bizonyos kor. Mások ragaszkodnak mind a fiúkhoz, mind a lányokhoz, függetlenül azok szomatikus tüneteitől. Sajnos társadalmunkban a pedofília széles körben elterjedt, bár nem minden esetben a gyermekek szexuális visszaélése ismeretes. Ilyen cselekmények gyakran találkoznak az aszocionalista személyiségzavarokban.

Kukkolás. Ennek a rendellenességnek a fő jele erős szexuális impulzus, amely akkor fordul elő, amikor embereket néz ki, akik vagy ki vannak téve, vagy szexuális kapcsolatban vannak. A voyeur nem keresi a kapcsolatot az áldozattal. A szexuális izgatottságot a mámorító cselekedet okozza, amely rendszerint kíséri vagy zárja le a maszturbációt.

Ritka változatai parafília tárgya necrophilia (a vágy a szexuális aktivitás hullák), kiskorúságra (állatok), coprophilia (ürülék), urofiliya (vizelet), klizmafiliya (beöntés), és telefon szex (obszcén telefonhívások).

Nemi aktus között felnőttek és gyermekek (pedofília) vagy annál idősebb, és nem fogadja el ezt a fajta kapcsolatot „partnerek” (exhibicionizmus, voyeurizmus, frotteurizm) elfogadhatatlan a társadalom, a tiltott és potenciálisan káros áldozataikat.

A paraphilia valódi mértéke és dinamikája társadalmunkban ismeretlen. Úgy tűnik, hogy növekedése zajlik, azonban ez nem annyira növelheti az esetek számát, mint az ilyen incidensekről szóló jelentések száma.

Okok

A paraphiliákkal foglalkozó személyek többsége (kb. 90% -a) férfi, akik közül sokan két vagy több ilyen rendellenesség. A legtöbb ilyen férfiban ezek a rendellenességek serdülőkorban jelentkeznek, legfeljebb 18 évig. Sajnálatos módon a paraphíliákat az első letartóztatás után feltétlenül diagnosztizálják.

Nem világos, hogy előfordul a paraphilia. Néhány kutató úgy véli, hogy a biológiai tényező, esetleg agyi hiba vesz részt a paraphiliák fejlődésében. Mások a testoszteron feleslegének következtében anyagcserezavarot okoznak. Véleményünk szerint az ilyen rendellenességek eredete a kasztrálás, a nőkkel szembeni ellenségesség korai gyermekkori félelme, vagy a szülők brutalitása és szeszélyessége okozta. Van egy olyan elmélet, amely elmagyarázza, hogy a paraphiliát a korai szexuális izgalom kapta. Amikor a kisfiú, például tapasztalható szexuális izgalmi idején volt öltözve női ruházat, akkor talán öltözködni ruhák, amelyek egy másik emeleten kötődnek vele szexuális érzések, és amikor nagykorúvá válik.

Diagnózis és kezelés

Először is, elhatároljuk a paraphiliát a normál szexuális viselkedés változataiból. Valószínű, hogy a pár a szexuális élet megváltozására néha kötést, ruházati csere stb. Kölcsönös megegyezés alapján. A paraphilia diagnózisa csak akkor érvényes, ha ez a viselkedés hosszadalmas jellegű, vagy az egyetlen és kizárólagos eszköz a szexuális ingerléshez, amely orgazmushoz vezet, és ha az ilyen szexuális aktivitás kölcsönös beleegyezés nélkül valósul meg.

Ha paraphília gyanúja van, alapos kérdőívet kell tenni a szexuális történelemre vonatkozóan, beleértve a szokatlan viselkedési módot és a szexuális fantáziák erejét. A pszichoterapeuta (szexológus) ki kell zárnia a szokatlan viselkedés olyan okait, mint pszichózis vagy demencia.

A diagnosztikai folyamat abból áll, hogy megvizsgálja az összes hamis attitűdöt és meggyőződést, amelyek a beteg magatartásával járhatnak. Sok szörnyeteg, például, hisz abban, amit egy nő szeret, amikor erőszakoskodással szexuális izgatásra ösztönöz. A pedofilek gyakran azt mondják, hogy a gyermekekkel való szex megengedett, ha fizikai sérülésekkel nem jár. Az ebédlõk azt állítják, hogy meztelen péniszüket a nõknek mutatják, mert tetszenek. A terapeuta arra törekszik, hogy kijavítsa a pácienseinek ilyen önmegtartóztatását, és helyes viselkedési mintákat és szociális készségeket fejlesszen ki.

A paraphiliák kezelésénél számos intézkedést alkalmaznak viszonylag enyhétől a gyökökig. Néhány országban a törvény ismételt megsértése a kasztrációhoz folyamodik. Úgy gondolják, hogy a kasztráció után a herékben a vérben felszabaduló hormonok koncentrációja csökken, és megakadályozza az elfogadhatatlan szexuális viselkedést. Az ilyen sebészeti beavatkozások eredménye azonban ellentmondásos.

A kezelés másik módja a hormonok koncentrációjának megváltoztatása gyógyszerekkel, ami elnyomja a szexuális vonzerőt (úgynevezett kémiai kasztráció). Az ilyen farmakológiai kezelést a pszichoterápiával együtt kell elvégezni.

A paraphiliát sikeresen alkalmazott és a viselkedési terápia kezelésére használják, amely az abnormális gerjesztés típusát elfogadható viselkedési mintákkal kívánja helyettesíteni. A terápia ezen formájával a gerjesztés szintjét az erekció mérésével figyelemmel kísérjük. A páciens összehasonlítja a parafil és nem paraffin stimulusok (diák, videofilmek, magnófelvételek) stimuláló hatását. Ebben az esetben rögzítik az erekció mértékét.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy egyes betegek a paraphiliát törik a törvénybe, és a tehetetlen áldozatokat vesznek részt a kommunikációban, fontos, hogy szexuális eltérések miatt kezeljék őket. Tudniuk kell, hogy a paraphilia általában önmagában nem tűnik el, és szakmai segítségre van szüksége.

  • A legtöbb paraphíliai ember nem rendelkezik a kezelés motivációjával. Motiválni kell őket körül.
  • A legtöbb esetben hatékony kezelést lehet végezni. Segítségért forduljon egy közeli kórház pszichoterápiás részlegéhez, és lépjen kapcsolatba az paraphiliák kezelésére szakosodott orvosokkal és pszichoterapeutákkal. Amikor egy szakértővel találkozik, kérdezze meg, van-e tapasztalata ilyen problémákkal, és megtudja, milyen keretek között kell ilyen terápiát végrehajtani.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.