^
A
A
A

HIV-fertőzés: a HIV-fertőzött betegek azonosítása, kezelése és áttétele az egészségügyi intézményekbe

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A HIV-fertőzés olyan betegség, amely a tünetmentes formáktól az AIDS-hez képest késői manifesztációként fejlődik ki. A betegség progressziójának mértéke eltér. A HIV-fertőzés és az AIDS fejlődése között eltelt idő néhány hónap és 17 év között változhat (átlagosan 10 év). A HIV-vel fertőzött felnőttek és serdülők nem rendelkeznek tünetekkel meglehetősen hosszú ideig, azonban a tünetmentes egyénekben a vírus replikáció érzékelhető, fokozatosan növekszik, amikor az immunrendszer gyengül. Valójában minden HIV fertőzött ember végül AIDS-t fog kifejleszteni; egy tanulmány szerint az AIDS a felnőtt HIV fertőzések 87% -ánál jelentkezett 17 éven belül a fertőzés után. További HIV-fertőzéses esetek várhatóak olyan HIV-fertőzötteknél, akik hosszabb ideig tünetmentesek.

Növekvő aggodalom a részét mind a betegek és az egészségügyi szakemberek tekintetében kockázati magatartás nőtt a gyakorisága HIV, valamint a korai diagnózis a HIV-fertőzés, gyakran mielőtt a tünetek. A HIV-fertőzés korai felismerése bizonyos okokból fontos. Jelenleg vannak pénzeszközök, amelyek lelassíthatják az immunrendszer pusztulását. Ezen túlmenően, a HIV-fertőzött személyek kapcsolatban a gyengülő immunrendszer, van egy fokozott kockázata betegségek, mint például tüdőgyulladás okozta Pneumocystis carinii, a toxoplazmózis encephalitis, disszeminált komplex által okozott fertőzés Mycobacterium avium (MAC), a tuberkulózis (TB) és a bakteriális tüdőgyulladás - olyan körülmények között, amelyek ellen a megelőzés eszközei vannak. Mivel a hatása az immunrendszerre, a HIV befolyásolja az eredményeket a diagnosztika, szűrés, kezelés és nyomon követése sok más betegségek, valamint az is befolyásolja a hatékonyságot protivomik-részlet kezelésére néhány nemi betegségek. Végül a korai diagnózis a HIV igényel időszerű lehetőséget adjon tanácsot, és segít megelőzni a HIV másoknak.

A HIV-fertőzött betegek helyes kezelését a betegség viselkedési, pszichoszociális és orvosi szempontjainak figyelembevételével kell elvégezni. Mivel az STD klinikák nem kezelik a HIV-fertőzött betegeket, ezért javasoljuk, hogy a betegeket a HIV-fertőzöttek speciális orvosi rendszereire utalják. Az STD klinikáknak tudatában kell lenniük a kezelési lehetőségek meglévő megválasztásában, amelyekben a betegeket különböző populációkból lehet elküldeni. Ha egy STD klinikát látogatnak meg, HIV-fertőzött pácienst kell ismerni a HIV-fertőzésről és a különböző kezelési lehetőségekről.

Tekintettel a HIV-fertőzésben szenvedő betegek gondozásának és kezelésének bonyolultságára, különösen az orvosi ellátással kapcsolatos részletes információk nem szerepelnek ebben a kézikönyvben; ez az információ más forrásokból is beszerezhető. Ez a rész elsősorban a HIV-1 és HIV-2 diagnosztikai tesztelésére vonatkozó tájékoztatást, a HIV-fertőzött betegek tanácsadását és képzését tartalmazza a HIV-kezelés várható időpontjában. Szintén információ áll rendelkezésre a szexuális partnerek kezeléséről, mivel ezt STD-klinikákon lehet és kell elvégezni, mielőtt a HIV-fertőzöttek klinikáira küldenek. A szakasz végén a terhes nők, a csecsemők és a gyermekek HIV-fertőzésével kapcsolatos kérdéseket veszik figyelembe.

HIV-1 és HIV-2 diagnosztikai tesztelése

HIV-tesztet kell ajánlani minden olyan betegnek, aki viselkedése következtében fertőzésveszély áll fenn, beleértve azokat is, akiket az STD diagnosztizálására és kezelésére utaltak. A tesztelés előtt és után szervezett tanácsadás szerves részét képezi a tesztelési folyamatnak, és azt a "HIV-fertőzésben szenvedő betegek tanácsadása" című szakaszban ismertetjük.

A HIV-fertőzés diagnosztizálását leggyakrabban a HIV-1 elleni antitestek tesztjei végzik. Az ellenanyag vizsgálata ilyen érzékeny szűrővizsgálattal kezdődik, mint egy enzim immunvizsgálat (ELISA). A szűrővizsgálat pozitív eredményét további vizsgálatnak kell alávetni, mint például Western Immunoblotting (WB) vagy Immunofluorescence (IF). Ha a pozitív ellenanyag teszt eredményét egy további teszt igazolja, ez azt jelzi, hogy a páciens fertőzött HIV-vel és mások fertőzésére képes. A HIV ellenes antitesteket a betegek legalább 95% -ánál észlelték a fertőzést követő 3 hónapon belül. Bár a negatív eredmények általában azt jelentik, hogy egy személy nem fertőzött, az antitest vizsgálatok nem zárják ki a fertőzést, ha a fertőzés óta kevesebb, mint 6 hónap telt el.

A HIV-fertőzés elterjedtsége-2 az USA-ban rendkívül alacsony, és a CDC nem javasolja rutin vizsgálat HIV-2 minden egészségügyi létesítmények, kivéve a vérátömlesztés központok, vagy ha van információ a demográfiai vagy viselkedési azonosítása által okozott fertőzések HIV-2. A HIV-2 fertőzés kockázati csoportja olyan emberek, akik olyan országokból származnak, ahol a HIV-2 fertőzés terjedése járványos, vagy ilyen személyek szexuális partnere. Az endemikus HIV-2 fertőzés volt megfigyelhető egyes területeken Nyugat-Afrika is növekedésről számolt be a HIV-2 prevalenciája Angola, Franciaország, Mozambik és Portugáliában. Ezenkívül a HIV-2 tesztelését olyan esetekben kell elvégezni, ahol klinikai tünet vagy HIV-fertőzés gyanúja merül fel, és a HIV-1 antitestek tesztje negatív eredményt ad [12].

Tekintettel arra, hogy a HIV-antitestek átjutnak a placentán, jelenlétük 18 évesnél fiatalabb gyermekek hónap nem diagnosztikus kritériumként a HIV-fertőzés (lásd. „Speciális szempontok: HIV-fertőzés csecsemők és gyermekek esetében”).

A diagnosztikai vizsgálatokra vonatkozó speciális ajánlások a következők:

 • A tesztelés előtt tájékozott beleegyezést kell szerezni magatartásáért. Egyes államoknak írásbeli beleegyezés szükséges. (A tanácsadási kérdések megvitatása a tesztelés előtt és után, lásd: "Tanácsok a HIV-fertőzött betegek számára". 
 • A HIV-fertőzés jelenlétének megállapítása előtt a HIV antitestek szűrővizsgálatának pozitív eredményeit egy specifikusabb megerősítő teszt (vagy WB vagy IF) megerősíti, 
 • A pozitív HIV-ellenes vizsgálattal rendelkező személyeknek orvosi és pszichoszociális szűrésen kell átesniük, és nyilvántartásba kell venniük az érintett szolgáltatásokat.

Akut retrovirális fertőzés szindróma

Az egészségügyi szolgáltatók figyelniük kell kapcsolatban a tünetek és jelek akut retrovírus-szindróma, amelyet az jellemez, láz, rossz közérzet, nyirokcsomó és bőrkiütés. Ez a szindróma gyakran előfordul a HIV-fertőzést követő első hetekben, mielőtt az ellenanyag-teszt eredménye pozitív. Az akut retrovírusfertőzés szindrómájának gyanúja a HIV-fertőzés kimutatására szolgáló DNS-diagnózis jelzésének kell lennie. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy az antiretrovirális terápia megkezdése ebben az időszakban csökkentheti a HIV-szövődmények súlyosságát és befolyásolhatja a betegség prognózisát. Ha a teszt azt mutatja akut retrovírus-szindróma, az egészségügyi szolgáltatók tájékoztatnia kell a beteget, vagy hogy el kell kezdeni az antiretrovirális terápia, vagy közvetlenül küldje el a szakember a konzultációra. Az antiretrovirális terápia optimális adagolási rendje jelenleg nem ismert. A HIV-fertőzés szövődményeinek súlyosságának csökkentése érdekében a zidovudint kimutatták, azonban a legtöbb szakember javasolja két reverz transzkriptáz inhibitor és egy proteázinhibitor használatát.

HIV-fertőzéssel foglalkozó betegek tanácsadása

Szolgáltatásokat, amelyek a pszichológiai és pszichoszociális támogatás szerves részét képezik az egészségügyi intézmények szolgáló HIV fertőzött betegeknél, és rendelkezésre kell állnia a lakóhely vagy ahol a beteg küldött mikor diagnosztizáltak HIV fertőzést. A betegek rendszerint érzelmi stresszt tapasztalnak, amikor először megtudják a HIV-teszt pozitív eredményeit, és szembenéznek az alapvető alkalmazkodási problémákkal kapcsolatos megoldással:

 • hogy felmérje a várható élettartam csökkentésének lehetőségét,
 • hogy alkalmazkodjanak más emberek hozzáállásának megváltozásához számukra a betegségük miatt,
 • dolgozzon ki egy stratégiát a fizikai és mentális egészség fenntartására és
 • megpróbálják megváltoztatni magatartásukat a HIV átvitelének megelőzésére.

Sok betegnek is segítségre van szüksége a reprodukciós problémák kezelésében, az egészségügyi ellátás és biztosítás biztosításában, valamint a munkahelyi és családi megkülönböztetés megakadályozásában.

A HIV-transzmisszió abbahagyása teljes mértékben függ azoktól a viselkedésbeli változásoktól, akik fertőzésveszélyt vagy fertőzésveszélyt hordoznak. Bár egyes vírusos kultúrákkal kapcsolatos vizsgálatok megerősítik, hogy a vírusellenes terápia csökkenti a vírusok virulenciáját, a klinikai adatok annak eldöntésére, hogy a terápia csökkentheti-e az átvitel lehetőségét, nem elegendő. A fertőzött emberek, mivel potenciális fertőzésforrást jelentenek, maximális figyelmet és támogatást kell kapniuk az átvitel láncolatát megszakító és más emberek fertőzésének megakadályozására irányuló intézkedések végrehajtásában. A HIV-fertőzöttek viselkedésének megváltoztatására irányuló célzott program, a szexuális partnerek vagy azok, akiknek ugyanazokat a tűket osztják be a kábítószer-injekciókhoz, fontos része a jelenlegi AIDS-megelőzési törekvéseknek.

A HIV-fertőzött személyek tanácsadására vonatkozó konkrét ajánlások az alábbiak:

 • A pozitív HIV-ellenes vizsgálati eredményekkel rendelkező személyeket az orvosi intézmények alkalmazottai vagy alkalmazottai végzik el, akik képesek megbeszélni a HIV fertőzés orvosi, pszichológiai és társadalmi következményeit a területen vagy az intézményekben, ahol a beteg irányul.
 • Megfelelő szociális és pszichológiai támogatást kell biztosítani a lakóhelyen vagy más intézményekben, ahol a beteg irányul, annak érdekében, hogy segítsen neki megbirkózni az érzelmi stresszel.
 • A HIV-fertőzés kockázatának veszélyeztetett személyeknek segítséget kell kapniuk ahhoz, hogy megváltoztassák vagy leállítsák a más emberek fertőzését.

Tervezési ellátás és folyamatos pszichoszociális ellátás

A HIV elsődleges ellátásának módszerei a helyi erőforrásoktól és igényektől függően változnak. Az elsősegélynyújtóknak és a járóbeteg-ellátó intézmények személyzetének biztosnak kell lenniük abban, hogy elegendő forrással rendelkeznek a betegek segítésére, és kerülniük kell ezt a segítséget, amennyire csak lehetséges. Kívánatos, hogy a HIV-fertőzöttek egy intézményben részesüljenek ellátásban, de korlátozott számú ilyen intézmény gyakran szükségessé teszi a különböző helyszíneken elhelyezkedő járóbeteg-szakellátás, klinikai és egyéb egészségügyi szolgáltatások összehangolását. Az egészségügyi dolgozónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje az ápolás széttagoltságát és a HIV-fertőzés diagnosztizálása és az orvosi és pszichoszociális szolgáltatások közötti hosszú késedelmet.

Ha nemrégiben észleltek HIV-fertőzéseket, ez nem jelenti azt, hogy a közelmúltban szerezték be. A beteg, akinek először HIV-fertőzést diagnosztizáltak, a betegség bármely szakaszában lehet. Ezért az egészségügyi szakmai kell figyelniük tekintetében tünetek vagy jelek, amelyek jelzik a kialakulását a HIV-fertőzés, mint a láz, fogyás, hasmenés, köhögés, légszomj és az orális candidiasis. A fenti tünetek bármelyikének jelenléte jelzést kell adni a páciens sürgős orvosi ellátásához, ahol segítséget kap. A paramedicinnek éberen figyelnie kell a súlyos pszichés stressz tüneteinek esetleges megnyilvánulására, és szükség esetén a betegnek a megfelelő szolgálatokhoz kell küldenie.

Az STD klinikán dolgozó személyzetnek tájékoztatnia kell a HIV fertőzött ügyfeleket a kezelésről, amelyet szükség esetén kezdeményezhet [11]. Olyan esetekben, amikor a beteg nem igényel sürgősségi ellátást, a HIV-pozitív betegek kezdeti kezelése általában a következő összetevőket tartalmazza:

 • A betegség részletes története, beleértve a szexuális élet történetét, beleértve a lehetséges nemi erőszakot, az STD-k történetét és a HIV-t mutató specifikus tüneteket vagy diagnózist.
 • Fizikai vizsgálat; a nőknél a vizsgálatnak tartalmaznia kell egy nőgyógyászati vizsgálatot.
 • Nőknél a N. Gonorrhoeae, a C. Trachomatis, az Pap-teszt (Pap-kenet) és a nedves vaginális szekréciós vizsgálat vizsgálata.
 • Klinikai vérszám, beleértve a thrombocytaszámot.
 • Toxoplazma elleni antitestek tesztelése, hepatitis B vírus markerek kimutatása, szifiliszre vonatkozó szerológiai vizsgálat.
 • A CD4 + T-limfocita-számlálás és a plazma HIV-RNS kimutatása (azaz a HIV mennyisége).
 • Tuberkulin bőrtesztek (PPD használatával) a Mantoux módszerrel. Ezt a vizsgálatot 48-72 óra elteltével kell értékelni; a HIV-fertőzött egyedekben a vizsgálatot 5 mm-es papulméretűnek tekintik. Az energia tesztjének értéke ellentmondásos.
 • A mellkas sugárzása.
 • Egy alapos pszichoszociális értékelést, beleértve, hogy kiderítsük a viselkedési tényezők, rámutatva, hogy a HIV-fertőződés kockázatát és magyarázata annak szükségességét, hogy tájékoztatást valamennyi partner szoruló értesítést expozíció HIV-fertőzést.

A későbbi látogatások, amikor már megszerezte a laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, és a bőr vizsgálatok, a beteg lehet kínált antiretrovirális terápia, valamint a speciális kezelés, amelynek célja gyakoriságának csökkentésével által okozott betegség az opportunista patogének, például kakpnev-motsistnaya tüdőgyulladás, toxoplazmózis encephalitis, disszeminált MAC fertőzés és TB. Hepatitis B elleni védőoltást kell ajánlani a betegeknek, akik nem talált markerek a hepatitis B, influenza elleni védőoltás kell kínálni évente, valamint protivopnevmokokkovaya vakcinázást kell végezni. További információt immunizálására HIV-fertőzött betegek, lásd a ACIP ajánlások „használata vakcinák és immunglobulinok betegekben károsodott immunológiai aktivitással” [20].

Az alábbiakban felsorolunk speciális ajánlásokat az orvosi ellátás tervezéséhez és a pszichoszociális segítségnyújtáshoz:

 • A HIV-fertőzött személyeket megfelelő figyelés céljából kell elküldeni a HIV-ellátást nyújtó szakosodott ügynökségeknek. 
 • Az egészségügyi dolgozóknak óvatosnak kell lenniük a sürgős figyelmet igénylő pszichoszociális körülmények között. 
 • A betegeket tájékoztatni kell a követés jellemzőiről. 

A szexuális partnerek és partnerek kezelése intravénás gyógyszerek alkalmazásában

A HIV-vel fertőzöttek partnereinek azonosítása során a "partner" kifejezés nemcsak szexuális partnereket, hanem UVN-függőket is magában foglal, akik a megosztott fecskendőket és egyéb injekciós eszközöket használják. A partnerek bejelentésének alapja, hogy a HIV-fertőzés korai felismerése és kezelése csökkentheti a morbiditást és hozzájárulhat a változó kockázati viselkedéshez. A HIV fertőzéssel kapcsolatos partnerek értesítését bizalmasan kell végrehajtani, és függ a HIV-fertőzött beteg önkéntes együttműködésétől.

A szexuális partnerek bejelentésére két egymást kiegészítő taktika alkalmazható: a beteg értesítése és az orvos által tett értesítés. Az első esetben a beteg közvetlenül tájékoztatja partnereit arról, hogy a HIV-fertőzés veszélyének van kitéve. Egészségügyi szakember értesítése esetén a szakképzett személyzet azonosítja a partnereket a páciens által megadott nevek, leírások és címek alapján. Partnerek bejelentésekor a beteg teljes névtelen marad; a nevét nem közlik a szexuális partnerekkel, vagy azokkal, akiknek ugyanazokat a tűket használja a kábítószerek befecskendezésére. Számos országban az egészségügyi hatóságok megfelelő segítséget nyújtanak, és személyzetet biztosítanak a partnerek értesítésére.

Egy véletlen besorolásos vizsgálat eredményei megerősítették, hogy az orvosi szakemberek által küldött partnerek értesítésének taktikája hatékonyabb, mint a partnerek bejelentésének taktikája. Ebben a tanulmányban az egészségügyi dolgozók bejelentő partnereinek hatékonysága a partnerek 50% -a volt, a beteg pedig csak 7%. Azonban kevés bizonyíték van arra, hogy a viselkedés változás eredményeként partner bejelentés, és sok beteg vonakodnak bejelenteni a nevét a partnerek a diszkriminációtól való félelem, szakítás és a bizalomvesztés a partnerek és az esetleges erőszakot.

A partnerek bejelentésére vonatkozó konkrét ajánlások a következők:

 • A HIV-fertőzött személyeket arra kell ösztönözni, hogy értesítsék partnereiket, és tanácsadást és vizsgálatot küldenek nekik. Az orvosi dolgozóknak segítséget kell nyújtaniuk ehhez a folyamathoz, akár közvetlenül, akár a programokat végrehajtó egészségügyi szervek tájékoztatásával a partnerek értesítésére. 
 • Ha a beteg nem hajlandó értesíteni partnereit, vagy ha nem biztos abban, hogy partnereik orvoshoz vagy egészségügyi szakemberhez fordulnak, bizalmas eljárásokat kell alkalmazni annak biztosítására, hogy a partnereket értesítsék. 

Különleges megjegyzések

Terhesség

Minden terhes nőt javasolni kell, hogy a lehető leghamarabb teszteljék a HIV-t. Ez a perinatális HIV-átvitel valószínűségének csökkentésére irányuló kezelés korai megkezdéséhez, valamint az anya orvosi ellátásához szükséges. A HIV-fertőzött nőket külön tájékoztatni kell a perinatális fertőzés kockázatáról. A jelenlegi bizonyítékok azt sugallják, hogy a HIV-fertőzött anyák gyermekei 15-25% -a fertőzött HIV-vel, és a vírus a fertőzéssel fertőzött anyától is átvihető etetés közben. Ma már tudjuk, hogy a zidovudin (ZDV), a nő egy késői szakaszában a terhesség, a vajúdás alatt és a baba az első 6 hónapban az élet csökkenti a HIV-fertőződés kockázatát, hogy a csecsemő körülbelül 25% -ról 8%. Ezért a HFA kezelést fel kell ajánlani minden HIV-fertőzött terhes nőknek. A HIV-fertőzöttek terhessége nem vezet az anyai morbiditás vagy halálozás növekedéséhez. Az Egyesült Államokban a HIV-fertőzött nőknek tanácsot kell kérni arról, hogy szoptatniuk kell a gyerekeiket.

Nincs elegendő információ a HFA vagy más antiretrovirális gyógyszerek biztonságosságáról, amikor ezeket a terhesség korai szakaszában alkalmazzák; Azonban, tanulmányok alapján, HFA megelőzésére javallt a perinatális HIV átvitelének az anyáról a magzatra, részeként kezelési rend, beleértve az orális HFA közötti 14 és 34 hét terhesség a / egy HFA során a szállítási és rendeltetési szirup HFA újszülött születés után. Glaxo Wellcome, Inc., Hoffmann-La Roche Inc., Bristol-Myers Squibb, Co., és a Merck & Co., Inc., együttműködve CAS regisztrációs végezzük, hogy értékelje a zidovudin (ZDV), didanozin (ddl), indivara ( IND), lamivudin (ZTS), saquinavir (SAQ), sztavudin (d4T) és zalcitabin (ddC) a terhesség ideje alatt. A terhesség alatt ezeket a gyógyszert szedő nőknek regisztrálni kell (1-800-722-9292, 38465). Havazás nincs elég adat ahhoz, hogy felmérje, milyen az a veleszületett rendellenességek kockázata eredményeként a találkozó ddl IDV, CCTV, SAQ, d4T, ddC vagy ZDV, vagy ezek kombinációja, a terhes nők és a fejlődő magzatra.

Azonban a regisztrált adatok nem mutatják a veleszületett rendellenességek számának növekedését a HFA monoterápiával, összehasonlítva a populáció egészének várható szintjével. Ezenkívül a magzatnak nincs olyan jellegzetes hibája, amely jelezheti a rendszeresség fennállását.

A nőknek konzultálni kell a terhességükről. A tanácsadás célja, hogy a HIV-fertőzött nőknek naprakész információkkal szolgáljon a genetikai tanácsadáshoz hasonló elvek meghozatalához. Ezenkívül a HIV-fertőzött nőket, akik meg akarják kerülni a terhességet, fel kell ajánlani a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadást. A terhesség előtti megfigyelését és a terhesség megszüntetését a lakóhelyén vagy az érintett intézményekben kell rendelkezésre bocsátani, ahol a nőt irányítani kell.

A HIV-fertőzött nők terhessége nem járul hozzá az anyai morbiditás vagy halálozás növekedéséhez.

Csecsemők és gyermekek HIV-fertőzése

A csecsemők és a kisgyermekek HIV-fertőzésének diagnosztizálása, klinikája és kezelése eltér a felnőttek és serdülők esetében. Például, mivel a átjutása az anyai antitestek a HIV, hogy a magzat, azt feltételezzük, hogy a vizsgálatokat HIV antitestek a vérplazmában pozitív mind a nem fertőzött és fertőzött csecsemőknél, szeropozitív anyák. A HIV-fertőzés megerősítése a <18 hónapos kor alatti csecsemőknél a HIV-ben a vérben vagy a szövetekben lévő tenyésztési módszer, DNS-diagnózis vagy antigén kimutatás jelenlétén alapul. A CD4 + limfociták száma szignifikánsan magasabb a csecsemők és az 5 év alatti gyermekekénél, mint az egészséges felnőtteknél, amelyeket ennek megfelelően kell értelmezni. A HIV-fertőzött anyákkal született gyermekeknek 4-6 héten belül meg kell kezdeniük a PCP megelőzését, és folytatni kell azt, mielőtt a HIV-fertőzést kizárják. A csecsemők és a gyermekek ellátására szolgáló orvosi intézmények tevékenységeiben egyéb változások ajánlottak; ha például a HIV fertőzött gyermek vagy a HIV-fertőzött személy szoros kapcsolatban áll, akkor kerülni kell az orális élő vakcina elleni poliomyelitis elleni védőoltást. Vezetése csecsemők, gyermekek és serdülők, amelyekről ismert vagy feltételezett HIV-fertőzés igényel elé szakemberek, akik ismerik a megnyilvánulásai a betegség kezelésére és a gyermekgyógyászati betegek HIV fertőzés vagy velük szoros együttműködésben.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.