^
A
A
A

Mit kell tudni az "elérhető gyógyszerek" programról?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

08 May 2017, 09:00

Az idén április óta az ukránok ingyen kaphatnak gyógyszert, vagy szimbolikus pótdíjjal: az országban elindították az "elérhető gyógyszerek" szociális programot.

Az Egészségügyi Minisztérium alkalmazottai rámutatnak arra, hogy a javasolt program szerint az emberek vásárolhatnak olyan gyógyszereket, amelyek általában a szívbetegségben szenvedő, 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, asztmás bronchiális megbetegedésekkel. A statisztikák szerint ezek a betegségek leggyakrabban az emberek életminőségének halálát vagy romlását okozzák Ukrajnában.

A program által biztosított preferenciális gyógyszerek beszerzéséhez orvoshoz kell fordulni. Az orvos a receptet külön formában írja fel, amely jelzi a kívánt gyógyszer aktív összetevőjét. Ezután el kell jönnie a receptet a gyógyszertárban, amely az "Elérhető gyógyszerek" program alatt a betegeket szolgálja, és felveszi a gyógyszereket.

Az "elérhető gyógyszerek" egy olyan rendszer, amely fokozatosan növekszik a gyógyszerek forgalmával, mivel a gyógyszertárak láncolatai kibővítik a gyógyszertárak listáját, hogy a program szerint kiszolgálják az embereket. A gyógyszerészek önként megállapodnak az egészségügyi intézményekkel, hogy részt vegyenek a rendszerben.

A gyógyszertárak listája, amelyek már a betegek számára is segítséget nyújtanak, megtalálhatók a város egészségügyi intézményében.

Milyen kérdéseket tesz fel gyakran azok a betegek, akik "megfizethető gyógyszert" akarnak kapni?

Mit kell tennem, hogy ingyenes gyógyszert kapjak?

  • El kell jönnöd egy orvoshoz, aki külön receptet fog írni. Ezzel a recepttel meg kell keresned a gyógyszertárat, amely az "Elérhető gyógyszerek" programot támogatja. A gyógyszertárakban a gyógyszerészek megmagyarázzák, hogy milyen gyógyszereket kaphatnak ingyen, és amelyekért extra költségeket kell fizetnie. Ha gyógyszere van, azonnal elhozhatja őket.

Mi van, ha nincsenek szükséges gyógyszerek a gyógyszertárban, vagy csak teljes költséggel kerülnek értékesítésre?

  • Megadhatja, hogy mikor jelenik meg a szükséges szabad gyógyszer, és várjon. De nem szabad elfelejteni, hogy a recept egy hónapig érvényes.

Hogyan lehet megtudni, milyen gyógyszereket kell ingyen kapni, és mit kell fizetnie?

  • Ingyenes, olcsóbb előkészületeket adnak ki az értékesítési ár nyilvántartásában javasolt listából.
  • Ha a gyógyszer eredetileg drágább, mint a társaik, akkor különbséget kell fizetnie a gyógyszer minimális költsége és kiskereskedelmi ára tekintetében.

Lehetőség van ingyenes gyógyszerek megvásárlására, ha nincs recept?

  • Minden gyógyszertár szabadon dönt, hogy el kell-e szabadítani egy gyógyszert a betegnek recept nélkül.

A hatóanyagok listája, amelyek költségét kell kompenzálni az állam veszi, megjelent az oldalakon az Egészségügyi Minisztérium honlapján. Ezenkívül hasonló listát kell kapnia a kezelőorvosnak és a gyógyszerészeknek, akik a gyógyszertárban lévő betegeket szolgálják ki.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.