^
A
A
A

Mennyire veszélyesek a késedelmes gyógyszerek?

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

31 August 2017, 09:00

A gyógyszerhasználat végső időpontjáról szóló információ mindig azt jelenti, hogy ha a gyógyszer már lejárt, akkor azt el kell dobni. Az amerikai szakemberek azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a lejárt gyógyszerek közül sok még a lejárat után is működik.

A gyógyszerek tárolásának időtartama a gyártástól számított 2-5 év. Azonban a gyógyszerészek nem végeznek tanulmányokat a 10, 15 vagy akár negyven évvel ezelőtt eltelt gyógyszerek hatásosságáról, mivel ezt nem tartják hasznosnak.

Ez azt jelenti, hogy ha a gyógyszergyártó cég a gyógyszerek hatását és biztonságát három évig megerõsíti a kibocsátás idõpontjától, elég ezt a határidõt írni az utasításban - és a gyógyszer dokumentuma készen áll. Azonban - mi fog történni a gyógyszert követően a kijelölt három év?

A Jama Belső Orvoslásban leírt kísérlet kimutatta, hogy nyolc hatóanyag, amely tizenhat különböző hatóanyagot tartalmazott, több évtizedig hatékonynak maradt a lejáratuk után.

Egy ilyen kísérletet az amerikai kormány kampány égisze alatt végeztünk, hogy folytassuk a gyógyszeres tárolás időtartamát. Az ilyen kampány célja a katonai és polgári igényekhez szükséges gyógyszerek maximális tárolásának biztosítása harci jog esetén.

A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a gyógyszerek több mint 90% -a nem veszíti el tulajdonságait még a tárolási időszak vége után 15 évvel sem.

Ez azt jelentheti, hogy a kábítószereket nem szabad eldobni, még akkor sem, ha a lejárati dátum lejárt?

Ha minden olyan egyszerű. Számos tényező befolyásolja a gyógyszerek minőségét: ezek a körülmények a gyógyszert tárolják, a környezeti hőmérsékletet és páratartalmat, a napsugárzás behatolásának mértékét stb.

Nem valószínű, hogy a fogyasztók nagy része olyan gyógyszereket fog tartani , amelyek az amerikai hadsereg raktárain találhatók. Ezt szem előtt tartva, és nem csak, hogy a US Office of Quality Control of Food and Drug Administration utal rendes fogyasztók és ragaszkodik ahhoz, hogy semmilyen körülmények között ne használja lejárt gyógyszerek - a kockázat mértéke túl nagy és indokolatlan.

Különösen óvatosnak kell lenni olyan erős gyógyszerkészítményekkel, mint a hormonális és antibakteriális szerek, az inzulin tartalmú készítmények, a nitroglicerin.

Annak érdekében, hogy a gyógyszerek hatékonyak és biztonságosak legyenek, azokat tárolni kell a tárolásra ajánlott helyen az adott gyógyszer utasításai szerint. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a háztartási és az autóápoló készlet tartalmát, ellenőrizze az összes rendelkezésre álló gyógyszer érvényességének feltételeit. Nem javasolt a gyógyszert a konyhában és a fürdőszobában tárolni - néha túl forró és / vagy nedves.

Ha a gyógyszert hűtőszekrényben kell tárolni, akkor külön zárópolcot vagy rekeszt kell elhelyezni: a gyógyszerek nem érintkezhetnek az élelmiszerrel, és potenciálisan nem szabad gyermekek kezébe adni.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.