^
A
A
A

A kabinet új rendszert vezet be a szabad drogok kiadására

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 16.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

17 November 2016, 09:00

Most Ukrajnában a krónikus betegségben szenvedők (asztma, magas vérnyomás, stb.) Kapnak receptet a szükséges gyógyszerek beszerzésére a gyógyszertárban (ingyen vagy kedvezményes áron). A Minisztertanács ezt a rendszert a jövő évtől kívánja megváltoztatni, és egy visszatérítési programot indít. Természetesen vannak kockázatok az új gyógyszerek megszerzésére, elsősorban a korrupcióra, amikor egy gyógyszert kétszer fizetnek. Az is befolyásolhatja a minőséget - az orvosok írhatnak ukrán analógokat a külföldi kábítószerek helyett, hogy pénzt takarítsanak meg.

A visszatérítés és a jelenleg létező rendszer közötti fő különbség az orvosok gyógyszerekkel kapcsolatos korlátozott listája, amelyet a betegeknek adnak ki - a jövő évtől csak a Minisztertanács által javasolt gyógyszereket fogják kiadni.

A gyógyszerek listáját az év elején fogják összeállítani, feltételezzük, hogy benne lesz 22 gyógyszer, és ezt a listát az év folyamán nem fogják módosítani.

Néhány évvel ezelőtt hasonló programot vezettek be a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára, akik receptet írtak fel, és gyógyszert adtak neki a gyógyszertárban. Minden kiadott gyógyszertárnál kapott gyógyszert.

A helyi gyógyszertárakra a következő évben kerül sor a helyi egészségügyi szolgálatok. Az Oleg Musia Egészségügyi Minisztérium volt vezetője szerint, és jelenleg a Verhovna Rada Egészségügyi Bizottságának tagja, a krónikus betegek gyógyszereinek elengedése új elvével hazánk közelebb kerül a biztosítási gyógyszerhez.

Most reimburnatsii program még nem véglegesek, amint azt Alexander Yabchanka szakértő BP intenzív reformcsomagot, ma már ismert, hogy pontosan mely gyógyszereket kapnak a betegek, és amelyek a gyógyszertárakban vesznek részt a programban, és annak érdekében, hogy elkerüljék a különböző manipulációk jobban ajánlja a hatóanyag, mint az egyes gyógyszer.

A külföldi drogok olcsó analógjaira való áttérés kérdése nyitott kérdés. Idén áprilisban hasonló programot indítottak cukorbetegek számára, akiket ukrán inzulinra váltottak át, de sokan kevésbé minőséginek tartják.

Yabchanka is aggodalmát fejezte ki a gyógyszerek értékesítésével kapcsolatban, amikor a gyógyszertárak kitalált receptek után adják őket, és kártérítést kapnak, majd rendszeresen eladják. Ebben az esetben egyetlen betegregiszter segíthetne, de most már nem is közelítenek ehhez a dokumentumhoz.

Oleg Musiya szerint a visszatérítés elkerülni fogja a korrupciót, mivel a gyógyszergyártók és a betegek között nincs közvetítő.

A gyógyszereket azonban nem kapják meg minden betegnek díjmentesen, a Minisztertanács megjegyezte, hogy a gyógyszerek költségeinek teljes vagy részleges megtérítése a beteg társadalmi státusától függ. Például a veteránok, a csernobili áldozatok és a rokkantak számára ingyenes gyógyszert terveznek, a 17 éves kor alatti gyermekek kedvezményt kapnak.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyakorlatban a betegek különböző kellemetlen problémákat tapasztalnak, amikor gyógyszereket kapnak. A páciensek szerint a magas vérnyomás kezelésének következetesnek kell lennie, szükség van bizonyos gyógyszerek szedésére, és azokat egyedileg kell kiválasztani. Gyakran nincsenek drága analógok a hazai gyártóktól teljesen hatástalanok.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.