^

Egészség

A
A
A

Urainsav a vizeletben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vizeletben kiválasztódó urinsav tükrözi a purinok táplálék bevitelét és az endogén purin nukleotidok lebontását. A szervezetben lévő összes húgysav körülbelül 70% -a ürül a vizelettel. A húgysav-clearance a szűrt mennyiség 10% -a. A húgysav renális kiválasztása szűrt mennyiségű származék, amely szinte teljesen felszívódik a proximalis tubulusban, valamint a váladék és a reabszorpció a distalis tubulusban.

A húgysav vizeletben történő meghatározását a vérben való meghatározásával együtt kell elvégezni. Ez sok esetben lehetővé teszi a köszvény mögött meghúzódó kóros mechanizmust (a húgysav túlzott termelése a testben vagy kiválasztás megszegése esetén). Bejelentkezés túltermelés a húgysav a szervezetben tekinthető annak vizelettel történő kiválasztását több mint 800 mg / nap, a vizsgálat esetében nem korlátozódnak az étrendben, vagy 600 mg / nap malopurinovoy diétát. A vizsgálatok előtt meg kell erősítenie a normál vesefunkciójú (csökkenés esetén a kreatinin-clearance csökkenése húgysavkiválasztást nem zárja ki annak a túltermelés), és megszünteti ennek milyen hatása lehet lekrstv urát kiválasztódását. Ha a kiválasztódás megszakad, a húgysav koncentrációja a vérben nem kíséri a vizeletben lévő tartalom növekedésével.

A húgysav referencia értéke (normája) a vizeletben

A húgysav tartalma

Étrend típusa

Mg / nap

Mmol / nap

Normál étrend

250-750

1,48-4,43

Nem purulens diéta:

Férfiak

Legfeljebb 420

Akár 2,48

Nők

Legfeljebb 400

Legfeljebb 2,36

Alacsony purin tartalmú diéta:

  

Férfiak

Legfeljebb 480

Akár 2.83

Nők

Legfeljebb 400

Legfeljebb 2,36

Nagy mennyiségű purin tartalmú diéta

Legfeljebb 1000

5.90 óráig

A köszvény fejlesztési mechanizmusának meghatározása segít a klinikusnak és a beteg kezelésének megválasztásában. A húgysav fokozott termelésével a xantin-oxidáz inhibitorai olyan enzimek, amelyek kulcsszerepet játszanak a húgysav szervezetben való kialakulásában. A hatóanyag dózisát (allopurinol) úgy kell megválasztani, hogy a húgysavér-csökkenés legfeljebb 35,7-47,6 μmol / l legyen. Amikor megsértése húgysavkiválasztást vagy a beadott dózis uricosuriás szerek alkalmazása fokozza a blokkoló tubuláris reabszorpciója a húgysav a vesében, vagy használni ezeket a gyógyszereket együtt diéta. Kijelölésekor urikozuricheskih forrásokat kell arra, hogy erősíti a húgysavkiválasztást növeli a húgysav kövek, amely csökkenthető a folyadékbevitel növelésével találkozót.

Az első hónap (1-4 hónap) a köszvény kezelésére elsődleges hatékonysági kritériumot elérte a húgysav koncentrációját a vérszérumában a férfiak alább 0,36 mmol / l (ideális esetben 0,24-0,30 mmol / l), a nők - alacsonyabb 0,3 mmol / l. Ha a húgysav koncentrációja nem csökken 0.4 mmol / l alatt, akkor az urátum oldódása az extracelluláris folyadékban és a szövetekben nem fordul elő, és fennáll a köszvényes progresszió veszélye.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.