^

Egészség

A
A
A

Tuberkulózis: mycobacterium tuberculosis kimutatása

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az anyagban a Mycobacterium tuberculosis rendszerint nincs jelen.

Ellentétben szerológiai diagnosztikai módszerek tuberculosis fertőzés elleni antitestek kimutatására Mycobacterium tuberculosis, PCR képes észlelni a Mycobacterium tuberculosis DNS közvetlenül és mennyiségileg kifejezzék koncentrációja az anyagban. Vizsgálati anyag lehet köpet, lavage folyadék, vizelet, punctata a különböző szervek és a ciszták és mtsai. A vizsgálatot az fajspecifitásuk és nagy érzékenységű (95%). A tuberkulózis mikrobiológiai diagnózisa jelenleg a legfontosabb módszer a betegek azonosítására és a kezelés hatékonyságának monitorozására. Azonban mikrobiológiai gümőkór- rendkívül tartós és alacsony érzékenységű (detektálás pozitív minták nem haladja meg a 50%). A tuberkulózis diagnosztizálása PCR-vel nagy diagnosztikai jelentőséggel bír (a vizsgálat ideje 4-5 óra). A DNS kimutatásához elegendő, ha a tesztanyagban körülbelül 10 mycobacterium található. A mycobacterium tuberculosis DNS-nek a PCR-ben való kimutatása az anyagban a következő esetekben szükséges:

  • a fertőzés forrásának gyors felismerése;
  • tüdő tuberkulózis diagnózisa;
  • az extrapulmonális lokalizáció tuberkulózisának diagnosztikája;
  • a tuberkulózis elleni kezelés hatékonyságának ellenőrzése;
  • a relapszusok korai felismerése.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a PCR alkalmazása a tuberkulózis diagnózisára nem helyettesíti a bakteriológiai módszert.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.