^

Egészség

A
A
A

A transzferrin a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A transzferrin a béta-globulinokra vonatkozik. A transzferrin fő funkciója az abszorbeált vas szállítása a depóba (máj, lép) retikulocitákba és prekurzoraiba a vörös csontvelőben. A transferrin más fémek (cink, kobalt, stb.) Ionjait képes megkötni. A transzferrin teljes mennyiségének az emberi szervezetben csak 25-40% -a tartalmaz vasat. Az emberi plazmában a transzferrin négy formában van jelen: apotranszferrin, amely nem tartalmaz vasat; két monoferriform, amely vasat tartalmaz a két kötőhely egyikében és a differritransferrinnel. A transzferrin szintézisének fő helye a máj. Az emlőmirigy transzferrinszerű tulajdonságokkal rendelkező fehérjét termel - a laktoferrin. A vértartalomhoz képest a vérszérumban a transzferrinszint és a vasérzékenység stabilabb értékeket mutat, kevésbé hangsúlyos nemi és korszakbeli különbségekkel. A vas-transzferrin telítési arány a százalékos százalékban kifejezett transzferrin szérumvas százalékos aránya. Normális esetben 20-55%.

Számítási képlet: telítési tényező = (szérumvas / transzferrin) x100. A transzferrin 20% -nál kisebb telítettsége azt jelzi, hogy a vörösvértest vörösvértestének vörösvérsejtkvójának csökkent vényáért felelős.

A transzferrin szérumban történő meghatározása a legmegbízhatóbb a vashiányos vérszegénység vizsgálatára.

A vérszérum transzferrin-koncentrációjának referenciaértékei (normák)

Kor

A transzferrin szérumkoncentrációja

Mg / dL

D / l

újszülött

130-275

1,3-2,75

Felnőttek

200-320

2-3,2

Terhes

305

3.05

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.