^

Egészség

Tabletták szemölcsök ellen

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.08.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szemölcsök formájában gyakori bőrgyógyászati elváltozást a humán papillomavírus (HPV) okozza, amely megfertőzi a bőr hámsejtjeit. A papillomatosis komplex kezelésében az immunrendszert serkentő szereket alkalmaznak. A betegek gyakran e farmakológiai csoportba tartozó gyógyszereket szemölcsök elleni vírusellenes tablettákként határozzák meg.

Jelzések Szemölcsök elleni tabletták

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a  humán papillomavírus  és a szemölcsök ellen nem léteznek speciális tabletták, mint ahogy egyetlen, minden esetben hatékony terápiás módszer sem létezik. És ez egy meglehetősen komoly probléma annak a ténynek köszönhető, hogy a HPV genom hámsejtekbe történő bejuttatása után a vírus képes elkerülni a veleszületett immunreakciókat, elnyomni a sejtes immunitást, és hosszú ideig nem mutatja meg jelenlétét. És még mindig nem ismert, hogy ez hogyan történik, vagyis mi a papillomavírus specifikus immunszuppresszív mechanizmusa. Nyilvánvaló, hogy a HPV egyedülálló módon befolyásolhatja maguknak az immunsejteknek (makrofágok, neutrofilek, T-helperek, ölősejtek stb.) differenciálódását, felismerve az idegen patogén struktúrákat. [1]

A szemölcsök és papillómák elleni tabletták használatára vonatkozó javallatok - gyakori bőrszemölcsök (Verruca vulgaris), talpi szemölcsök (Verruca plantaris),  genitális szemölcsök  vagy condyloma acuminata -  genitális szemölcsök , gyakran visszatérő és más kezelésre nem alkalmazhatók kiegészítő kezelése.

Ilyen esetekben az immunmoduláció célja az adaptív immunválasz fokozása. Bár a szemölcsök és papillómák spontán eltűnését a szakértők nem humorális, hanem sejt-mediált immunitással magyarázzák. [2]

Kiadási űrlap

A szemölcsökre felírható immunstimuláló gyógyszerek nevei:  Isoprinosine  (más kereskedelmi nevek: Inosine pranobex, Inosiplex, Groprinosine, Metizoprinol, Dimepranol, Imunovir, Novirin); Alpizarin; Likopid (glikopin); cikloferon; Levamizol (Levazol, Levotetramizol, Decaris, Ergamizol, Levoripercol).

Valójában ezek mind analógok, amelyek hatásmechanizmusa nem specifikus, azaz számos fertőző ágensre fokozott immunválaszhoz vezet. De az Acyclovir vírusellenes gyógyszert csak a herpes simplex vírus, valamint a Herpes zoster vírus által okozott herpes zoster legyőzésére használják.

Gyógyszerhatástani

Amint azt az Isoprinosine gyógyszer leírása jelzi, farmakológiai hatása a nitrogéntartalmú glikozil-amin-inozin, 4-acetamido-benzoesav és N,N-dimetilamino-izopropanol alkilamino-alkohol komplexének köszönhető. Bár az inozin pranobex pontos hatásmechanizmusa nem ismert, T-sejtek differenciálódását idézheti elő, fokozhatja a limfoproliferatív választ a vírussal transzformált vagy fertőzött sejtekkel szemben, valamint citokin (IL-1 és IL-2) termelést, kemotaxist és fagocitózist indukálhat. Neutrofilek, monociták és makrofágok.

Az Alpizarin gyógyszer hatóanyaga a 2-C-β-D - (glükopiranozil) -1,3,6,7-tetraoxixanton - polifenol mangiferin a hüvelyesek családjába tartozó Hedisarum flavescens (sárguló hedysarum vagy édesgyökér) és Hedysarum alpinum (Altai hedysarum). Ez a polifenol gátolja a baktériumok növekedését és szaporodását, valamint a vírusok DNS-replikációját, fokozza a humorális és celluláris immunfunkciót, növeli a limfociták és makrofágok proliferációjának sebességét, valamint a γ-interferon T-sejtek általi szintézisét.

A Likopid immunkompetens sejtekre gyakorolt hatását a bakteriális sejtmembránok glükózaminil-muramil-dipeptidje fejti ki, amely a fagocita vérmonocitákban expresszálódó NOD2 citoplazmatikus receptorhoz kötődik. Ez aktiválja a makrofágokat és a neutrofil granulocitákat, serkenti a T- és B-limfociták osztódását, a γ-interferon, IL-1, IL-6 és IL-12 termelődését.

A Cycloferon farmakodinámiája a hatóanyag - meglumin-akridon-acetát vagy N-metil-glukamin-2-(9-oxoakridin-10 (9H)-il)-acetát -, amely a monokarbonsav-acridone-ecetsav származéka, hatásán alapul. Ennek az immunstimuláló szernek a hivatalos utasítások szerint történő alkalmazása a T-limfociták stimulálásához, az α- és β-interferon növekedéséhez vezet. De hogy ez hogyan történik, azt nem magyarázzák meg.

Immunmodulátorként a Levamizol féreghajtó gyógyszer a levamizol-hidrokloridnak, az imidazol nitrogéntartalmú heterociklusos vegyület származékának köszönhető, amely helyreállítja a fagociták, makrofágok és T-limfociták aktivitását, amelyek az immunsejtek védelmét biztosítják. [3]

Farmakokinetikája

Majdnem 100%-os biohasznosulás mellett az izoprinozin maximális plazmaszintjét körülbelül 60 perc elteltével észlelik. Standard adag bevétele után, de két óra elteltével a koncentráció csökken - a májenzimek által történő nagy átalakulási sebesség miatt. A szervezetből a vizelettel részben változatlan formában, valamint húgysav és egyéb metabolitok formájában ürül ki.

A gyomor-bél traktusban felszívódva a Likopid a szisztémás keringésbe is bekerül, de biohasznosulása nem haladja meg a 13%-ot, a legmagasabb plazmakoncentráció mellett 90 perccel a tabletta bevétele után. A vesék általi eliminációs felezési idő valamivel több, mint négy óra.

A Cycloferon gyógyszer aktív komponense az orális beadás után három órán belül eléri a legmagasabb koncentrációt a plazmában, felezési ideje átlagosan 4,5 óra; vese kiválasztás.

A levamizol átlagosan két óra elteltével éri el legmagasabb plazmaszintjét; metabolizmus a májban történik; a metabolitok a vesén és kisebb mértékben a beleken keresztül választódnak ki - felezési ideje körülbelül hat óra.

Adagolás és beadás

A kiújuló szemölcsök kezelésére felnőtteknek két tabletta (egyenként 0,5 g) Isoprinosine szájon át történő bevétele javasolt naponta háromszor; A gyermekek napi adagját a testtömeg alapján számítom ki - 0,5 g gyógyszer 10 kg-onként, és három adagra oszlik. A kezelés időtartama két héttől egy hónapig tarthat.

Az Alpizarin adagját az orvos határozza meg, de a megengedett maximális napi adag nem haladhatja meg a nyolc tablettát, azaz 800 mg-ot (gyermekeknek - 300 mg). Az alkalmazás időtartama - öt naptól két hétig.

A Likopid tabletta bevehető szájon át (étkezés előtt fél órával) vagy a nyelv alá helyezve (fokozatos felszívódás érdekében). A gyógyszer pontos adagját és alkalmazásának időtartamát a kezelőorvos egyedileg határozza meg.

A Cycloferont naponta egyszer, fél órával étkezés előtt egy tablettát (0,15 g) kell bevenni

A Levamizolt (50 és 150 mg-os tabletták) 150 mg-ban írják fel (napi adag gyermekeknek - 1 mg / testtömeg-kg) - három napig, egy hét szünettel; a kúra két vagy három ciklusból áll.

  • Szemölcs elleni tabletták gyermekeknek

Ellenjavallt 3 év alatti gyermekeknél - Isoprinosine, Alpizarin és Likopid; 5 év alatti gyermekek - Cycloferon; 7 évig (más források szerint - 14 évig) - Levamizol.

Terhesség Szemölcsök elleni tabletták alatt történő alkalmazás

Az immunrendszert közvetlenül vagy közvetve befolyásoló farmakológiai hatóanyagok nem alkalmazhatók terhesség alatt.

Ellenjavallatok

Az Isoprinosine alkalmazásának ellenjavallatai közé tartozik a köszvény, a hólyagkövek jelenléte, a krónikus veseelégtelenség és a szívritmuszavarok.

Használata ellenjavallt:

  • Likopid - lázzal és autoimmun pajzsmirigygyulladással;
  • Cycloferon - dekompenzált májcirrózissal;
  • Levamizol - alacsony leukocitaszinttel a vérben.

Mellékhatások Szemölcsök elleni tabletták

Az Isoprinosine szedése mellékhatásokat okozhat: általános rossz közérzet, fejfájás és szédülés, hasi fájdalom, bélrendszeri rendellenességek, alvási problémák, bőrviszketés, megnövekedett vizeletmennyiség, ízületi fájdalom.

Az Alpizarin mellékhatásai közé tartozik a fejfájás és szédülés, hányinger és gyengeség, emésztési zavar és azonnali allergiás reakciók.

A Likopid rövid távú testhőmérséklet-emelkedést, a Cycloferon pedig allergiás reakciót okozhat.

A Levamizol alkalmazását bőrkiütések, hányinger, hányás, hasmenés, a szag- és ízérzékelés megváltozása, gyengeség és láz, valamint izom- és ízületi fájdalmak kísérhetik.

Overdose

Nincs információ az Isoprinose, Alpizarin, Likopid és Cycloferon túladagolására vonatkozóan.

A Levamizol túladagolása esetén görcsök és szívritmuszavarok léphetnek fel; gyomormosást kell végezni és enteroszorbenst (aktív szenet) kell bevenni. A kezelés tüneti.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Az izoprinozint nem szedik köszvény kezelésére használt gyógyszerekkel és vízhajtókkal.

Az Alpizarint nem alkalmazzák egyidejűleg enteroszorbensekkel, a Likopidot pedig tetraciklin-csoport antibiotikumokkal és szulfanilamid-készítményekkel.

Figyelembe kell venni a Likopid azon képességét, hogy fokozza az antibakteriális gyógyszerek és a polién gombaellenes szerek hatását.

A levamizol-hidroklorid nem kompatibilis etanollal és olajalapú készítményekkel; fokozza a görcsoldók és az indirekt antikoagulánsok csoportjába tartozó gyógyszerek hatását.

Tárolási feltételek

Az összes felsorolt gyógyszert tabletta formájában szobahőmérsékleten (legfeljebb + 22-25 ° C-on) kell tárolni.

Szavatossági idő

Az Isoprinosine, Alpizarin és Likopid eltarthatósága 5 év; Levamizol - 3 év; Cycloferon - 2 év.

Az immunterápia a szemölcsök kezelésének egyik legfontosabb terápiás lehetőségévé vált, de hatékonyságuk klinikailag bizonyított bizonyítéka gyakran hiányzik. A szakértői visszajelzések ismeretében nem szabad megfeledkezni arról, hogy nincs egyetlen, abszolút hatékony kezelés, a különböző kezelési módok - sebészi kimetszés, krio- és lézeres műtét, helyi szerek és immunterápia - kombinálhatók. Figyelembe kell venni a papillómák spontán visszafejlődésének lehetőségét is, különösen gyermekeknél, ezért kerülni kell kezelésük túlzottan agresszív megközelítését.

Figyelem!

Az információk észlelésének egyszerűsítése érdekében a gyógyszer "Tabletták szemölcsök ellen" gyógyszerre vonatkozó utasítását a gyógyszer orvosi használatára vonatkozó hivatalos utasítások alapján külön formában lefordítják és bemutatják. Használat előtt olvassa el a gyógyszerhez közvetlenül hozzárendelt megjegyzést.

A tájékoztatás tájékoztató jellegű, és nem vezet az öngyógyításhoz. Ennek a gyógyszernek a szükségességét, a kezelés rendjét, módszereit és a gyógyszer adagját kizárólag a kezelőorvos határozza meg. Az öngyógyítás veszélyes az egészségére.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.