^

Egészség

A
A
A

Steatogepatit

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A steatogepatitisz a steatosis és a cirrózis közötti átmeneti szakasz. Ez a patológia befolyásolja a májszövet sejtjeit, és kifejezi a gyulladásos folyamatot, amely zsíros disztrófia alapján fejlődik ki. Az egyetlen jó hír az, hogy ez a folyamat még mindig reverzibilis (ellentétben a májcirrhosisával).

ICD-10 kód

Mivel az ICD-10 kódja (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) nem rendelkezik egyetlen megjelöléssel, ma a leggyakoribb kódolás a K76.0 - zsírmáj degeneráció, amelyet máshol nem sorolunk be.

A steatohepatitis okai

Ahhoz, hogy hatékonyan megbirkózzunk a problémával, elképzelni kell mind a betegséget, mind a forrásokat, amelyek generálják azt.

Ez a patológia a máj szöveteinek gyulladása, amely a májzsírsejtek degenerációjának hátterében jelentkezik. Az orvosok több típusba oszthatók, amelyek különböző kórképeket okoznak. A steatohepatitis okai.

 1. Alkoholos genezis. Szinte minden harmadik személy, aki alkoholtartalmú italokat sért, megfigyelheti ennek az eltérésnek a fejlődését.
 2. A metabolikus genezis - az anyagcsere folyamatok zavarainak alapja.
  1. Túl nagy testtömeg.
  2. A fehérjehiány.
  3. Az inzulin hiánya a szervezetben, ami cukorbetegséget okoz.
  4. Gyors fogyás.
  5. Az éhségsztrájk.
  6. Hiány a lipid (zsír) anyagcserében - diszlipidémia.
  7. A beteg természetes táplálékának pótlása parenterális táplálékbevitel révén (az emésztőszervek elkerülése). Elsősorban ez egy intravénás út.
  8. A glükóz folyamatos és ismételt alkalmazása a vénába.
 3. A betegség gyógyulási nyomvonala. Számos gyógyszer kémiai vegyületekkel (mérgezéssel) mérgezést okozhat, valamint zsíros infiltrációt, amely a májsejtekben lévő lipidek összetevőinek fokozott felhalmozódása következménye. Néhány gyógyszer szedése után ilyen következmények figyelhetők meg:
  1. Citosztatikumok, amelyek blokkolják a sejtek megosztottságát.
  2. Glükokortikoidok, amelyek közvetlenül befolyásolják a humán hormonális hátteret.
  3. Számos antibiotikum.
  4. Nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID-ok), amelyeket fájdalomcsillapítóként, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító szerekként használnak.
 4. Bizonyítani, hogy ez az eltérés képes a sebészi beavatkozásra, amelyet a gyomor-bélrendszeri szervekben végzünk, különösen a vékonybél részleges eltávolítása esetén.
 5. A degeneráció oka divertikulózis, amely eltérés a vékonybél falának szájformáló megjelenésének következménye. Ugyanakkor a kórokozó mikroorganizmusok kolóniájának növekedése fokozódik.
 6. Wilson-Konovalov patológiája, amely a réz normális cseréjéhez kapcsolódik.
 7. És még sok más tényező is. A modern orvostudomány minden forrása még nem ismert bizonyos.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10]

A steatohepatitis tünetei

Az alkoholos vagy alkoholmentes steatohepatitis szimptomatológiája szinte azonos. Az alkohol elhúzódó használatának hátterében, amely az anyagcsere folyamatokban (beleértve a lipidet is), működésképtelenné válik, a változások elsősorban a májra hatnak. Végül is a test "szokásai", és itt az etil-alkohol bevitelét semlegesítik. Rendszeres alkoholos támadás esetén a test megáll a test megtisztításával, és károsodást és sejtjeit kezdi meg. Megállnak, és a zsír fokozatosan felhalmozódik a felszínen. Kis mértékben, a kumulációs folyamat gyulladásos folyamathoz vezet, és ha nem kezelik, a további előrehaladás súlyosabb betegséghez - cirrhosishoz vezethet. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat, amelyben rostos kötőszerkezetekkel vagy sztrómával a parenchymalis máj szövete degenerálódik.

Hasonlóképpen alakul ki alkoholmentes forma kifejlesztése is, de csak a probléma katalizátora változik.

A steatohepatitis fő tünetei:

 • A máj helyének területén (a megfelelő hipoondrium alatt) fájdalmasnak érezheti magát.
 • Általános gyengeség van.
 • Podtašnivanie.
 • A testtömeg csökken.
 • Lehetnek a hasmenés jelei.
 • A bőr sárgás lesz.
 • De a patológia egyik fő mutatója a betegség alkoholos és alkoholmentes nyomainak egyike a máj méretének növekedése, amely még a tapintással könnyen meghatározható. Amikor megnyomja a beteg szervet, a beteg fájdalmas tünetek növekedését érezheti.

alkoholos steatohepatitis

A patológiatípus neve önmagáért beszél - a nem alkoholos steatohepatitis, vagyis az alkoholtartalmú italok forrása a normától való eltérés katalizátorává vált. Van egy másik kifejezés - anyagcsere.

Ez a fajta betegség leggyakrabban a tisztességes szexben megtalálható, buja formákkal. Pontosan túlzott kilogramm (elhízás) és provokálják eredetét és fejlődését. És a betegség kiváltása örökletes hajlam.

Ennek oka lehet, és a szerves jellegét: a jelenléte a beteg történetét hypothyreosis, rendellenességek fehérje-anyagcsere (ez lehet az eredménye téves „ül” a különféle étrend vagy Frank éhezés) és a cukorbetegség. A forrás lehet a páciensnek a zsíros ételek iránti szeretete.

A kóros mechanizmus lényege az endogén vagy exogén inzulin (inzulinrezisztencia) anyagcsere-válaszának megsértése. A betegség veszélyezteti nem csak a magas kialakulásának kockázata cirrhosis, hanem növeli a valószínűségét rendellenességek szív - érrendszer, mivel a tény, hogy a lipid-metabolizmus provokál felgyorsult ateroszklerózis kifejlődését.

Leginkább egy olyan személy, akinek zsíros májbetegsége nem alkoholos eredetű, krónikus betegséggel, nem is tudja a problémáját. Ebben az esetben a klinikai kép kevéssé hangsúlyos, és nem jelent különösebb kényelmetlenséget a személy számára. Ebben a helyzetben csak megelőző vizsgálattal lehet felismerni.

A helyzet sokkal bonyolultabb a máj struktúrák gyulladás diagnózisaként kis hólyagos lipid inkluzívokkal. Ez a kórtan alacsony vérnyomást, előszinkruszt és szinkopont okozhat, a belső vérzés megjelenése vagy a kolelitiás betegség kialakulása.

Alkoholos steatohepatitis

Az ilyen típusú patológiát általában minden harmadik személynél diagnosztizálják, aki különös elhivatottsággal rendelkezik a "zöld kígyó" számára. Ebben az esetben alapvetően nem forró italokat vagy alacsony alkoholtartalmú sört inni.

Az etil-alkohol teljesen szét van osztva a májban. De ha többlet alkohol van, a májsejtek nem képesek minőségi feldolgozásra. Hiba lép fel, celluláris szerkezete romlik, fájdalom tünetei jelennek meg. Egy személy fogyatékosságot érez, a bőr sárgasága megjelenik, kevésbé gyakori fájdalom, a széklet lazítása, gyomorégés.

Laboratóriumi vizsgálatokban az alkoholos steatohepatitiset a májfunkciók mennyiségének növekedése, a hemoglobin szint csökkentése és a leukocitózis kialakulása igazolja.

Elsősorban az ilyen típusú betegség terápiája magában foglalja az alkohol elutasítását, majd a beteg számára mind a gyógyszert, mind az étrendi táplálékot kínálják.

trusted-source[11], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [18], [19], [20], [21], [22], [23]

Zsírlakatos hepatitis

Ez a patológia a fentiek mellett számos más nevet is tartalmaz: zsírmáj vagy zsírmáj, amelyet a celluláris struktúrák degenerációja vagy disztrófiája okoz. A biopszia múlt századának hatvanas évekbeli megjelenése után ez a patológia egy külön betegségbe került.

A vizsgált patológia fő jellemzője a lipidek lerakódása a sejtben vagy intercelluláris zónában. A morfológiai jelleg paramétere a trigliceridek jelenléte a vizsgált szervben, a szárazanyag több mint egytizede. Az orvosok ezt a patológiát a progresszió egyes szakaszaira osztják: 1.

A májsejtek fokozott lipidtartalma. Ugyanakkor a májsejtek szerkezete és munkája érintetlen maradt, a sejtek mesenchimális (stromalis-vascularis) reakcióját nem figyelték meg. 2.

A májsejtek megnövekedett lipidtartalma, a sejtes nekrózis első jelei jelennek meg, a sejtek mesenchimális (stromális-vaszkuláris) reakciói vannak. 3.

Pre-cirrhotikus fejlődési szakasz. A szerv lobularis szerkezetének visszafordíthatatlan rekonstrukciója van.

trusted-source[24], [25], [26], [27], [28], [29], [30], [31], [32], [33]

Krónikus steatohepatitis

A steatohepatitis krónikus jellege a test állandó alkoholfogyasztása alapján alakul ki, és az alkoholfüggőségben szenvedők 20-30% -át érinti.

Szinte teljesen, speciális enzimekkel végzett oxidációval az etil-alkohol metabolizálódik a májszövetekben. A test túlzott alkoholfogyasztása a szervezetben meghibásodást okoz, ami lassú gyulladásos folyamatot eredményez, ami eltérést eredményez a májfunkciók normál működésétől.

Az ilyen páciens panaszkodik a megfelelő hipokondrium fájdalmára, a bőr sárgulására és dyspepsiás rendellenességeire.

Ha nem időben kezelheti a betegség krónikus állapotát előbb-utóbb, a progresszió cirrózis alakulhat ki, ami többé nem teszi lehetővé a máj eredeti integritásának és funkcionalitásának helyreállítását.

trusted-source[34], [35], [36], [37]

Minimális aktivitású Steatohepatitis

Az egyetemes automatizálás hátterében a modern emberek egyre inkább kezdik az inaktivitást szenvedni, amely egy ülő életmód hátterében áll: a padlóról a padlóra egy liften, egy utazás a közlekedésben. Sok honfitársunk képzeli el nyaralását csak a TV előtt álló kanapén fekve. Az életnek ez a megközelítése nem csak az egész szervezet állapotát és különösen a belső szervek munkáját érinti.

A zsír és a magas kalóriatartalmú ételek, valamint az inaktív életmód mindez hozzájárul további kilogramm megjelenéséhez. De a zsírsejtek nemcsak a szubkután területeken, hanem maguk a szervekben is "ülepednek". A vese szövetek sejtes és intercelluláris zónájában található lipidlerakódások lendületet adnak a szóban forgó kórkép progressziójának.

Mérsékelt steatohepatitis

Könnyű és közepes a betegség kialakulásában megfigyelt 10,6% -ában, különösen abban nyilvánul meg tekinthető patológia a háttérben a progresszív steatosis érintő hepatociták perivenulyarnoy zóna és mennek apoptotikus változásokat.

A folyamatban lévő kutatások és monitoringok számos esetben megerősítik a steatohepatitis közelmúltbeli orvosi feltételezéseket, mint a steatosis és a cirrhosis hídját.

A betegség adott szintjén gyakorlatilag nincs patológiai tünet, amely megakadályozza a korai diagnózist. Ebben a szakaszban a betegség csak véletlenül észlelhető megelőző vizsgálat során, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Steatohepatitis terhesség alatt

Ez a kórtan egy olyan nőben, akinek van a baba, genetikai jellegű lehet (vagyis örökletes hajlam a betegségre), vagy olyan más májbetegség hátterében alakul ki, amelyet a lány a fogantatás pillanatáig meg tudott volna adni.

Számos gyógyszer (vitamin- és ásványi komplexum) okozhatja a problémát. Számos multivitamin a terhes nőknek összetételében olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyeknél a stresszes terhesség alatt álló női szervezet nem képes feldolgozni.

Vannak esetek, amikor inkompetenciájuk miatt az orvos maga írja elő a megnövekedett adagokat a terhes nőnek.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sok téves hit miatt egyes nők és rokonai még azt hiszik, hogy egy várandós nőnek akkor kell enniük kettőt, ami nem befolyásolja a várandós anya súlyát. Ezért a májt szöveti kóros lerakódások, és ennek eredményeként a betegség kialakulása ebben a cikkben a terhes nőknél.

Diatogepatitisz diagnosztizálása

A vizsgált betegség diagnosztizálásának bonyolultsága abban rejlik, hogy a legtöbb esetben meglehetősen alacsony a fejlődés, és egyelőre nincs világos klinikai kép, anélkül, hogy egyáltalán megmutatkozna.

Főleg az egyetlen jel a tapintás fájdalma, és egy szakember számára ez a máj méretének növekedése, szerkezete tömörülése is. Ezért a betegség korai felismerése csak a következő megelőző vizsgálat során az orvoshoz való látogatáskor lehetséges, vagy egy másik probléma kezelésére.

Ha a páciensnek már vannak okai aggódni, akkor nem szükséges elhalasztani a szakember látogatását.

A diagnózis a probléma átfogó megközelítését foglalja magában, hiszen ezek a tünetek nemcsak egy, hanem számos betegségben rejlenek:

 1. A beteg panaszainak tisztázása a szakember által:
  • Milyen tünetegyüttes a kényelmetlenség?
  • Mióta kezdődött a támadások.
  • Milyen események előzte meg a következő támadást.
 2. Anamnézis tanulmányozása.
 3. Milyen fertőző betegségek voltak betegek.
 4. Milyen gyógyszereket használtunk?
 5. Van-e örökletes hajlam.
 6. És mások.
 7. Külső (fizikai) vizsgálat.
  • A szem és a bőr sárguló szaruhártya jelenléte. A színárnyalat intenzitása.
  • Az epidermisz állapotát karcolásnak vetik alá.
  • A páciens súlyának indexe, amely lehetővé teszi az elhízás jelenlétének felmérését.
 8. A kóros zóna tapintása a májnövekedéshez és a fájdalom tüneteinek megnyilvánulásához.
  • A has és a has megérinti a lép és a máj méretét.
  • Az érintés fáradtsága.
 9. Mivel az alkohol májkárosodást okozhat, az orvos kijelölhet egy speciális vizsgálatot, amelynek eredménye a válasz arra a kérdésre, hogy egy személy szenved-e alkoholtartalmú italoktól.
 10. A máj ultrahangvizsgálata. Itt becsüljük meg a szerv dimenziós paramétereit, morfológiai és szerves változásait, amelyek a szövetére hatnak.
 11. Vezetett laboratóriumi vizsgálatok, hogy értékelje a mennyiségi komponensek immunglobulin A, koleszterin, triglicerid, alkalikus foszfatáz, bilirubin, és más mutatók. A normától való eltérés mértékétől kezdve beszélhetünk a gyulladás jelenlétéről.
  • Általános vérvizsgálat.
  • Biokémiai vérvizsgálat.
  • A vizelet vizsgálata.
 12. Szükség esetén szövettani biopsziát végeznek, amely lehetővé teszi a kóros elváltozások szintjének, és következésképpen a gyulladásos folyamat felírását.
 13. Bizonyos körülmények között CT beadható.
 14. Előfordulhat, hogy több szakmailag szakemberrel kell konzultálnia. Például hepatológus, terapeuta, sebész stb.

trusted-source[38], [39], [40], [41], [42], [43], [44], [45]

Mit kell vizsgálni?

Ki kapcsolódni?

Steatogepatitisz kezelése

Elsősorban meg kell határoznia a változások forrását. Ha a probléma az alkohol, az első dolog, hogy feladja a "rossz" italokat.

Ezzel párhuzamosan meg kell szüntetni a mérgező hatása van a szervezetben, emelje az inzulinérzékenységet, erősíti az immunrendszert erők stabilizálják, és vezet a normál lipid anyagcserét és más típusú, májvédő visszaállítási lehetőségeket a szervezet.

A résztvevő orvos folyamatosan mérsékelt fizikai terhelést ajánl a betegének: séta, úszás, tánc, edzés és így tovább. Szükség esetén vissza kell hoznia a súlyát.

Ezzel a patológiával a páciensnek szükségszerűen felül kell vizsgálnia az étrendjét. Általában az orvos kijelöli az ilyen betegeket "táblázatszám 5". A táplálékkiáramlásnak mostanra életévé kell válnia. Ha visszatér a "régi élethez" (például alkoholfogyasztás vagy tiltott élelmiszer), akkor a betegségnek az a tulajdonsága, hogy visszatérjen és megnyilvánuljon.

Farmakológiai terápia is van. Az inzulinérzékenység javítására biguanidokat neveznek: metfogamma, bagomet, syfor, metformin - akry, glükófág, avandamet és mások.

A hipoglikémiás gyógyszerek metformin - akryját kizárólag az egyes betegek számára írják fel, de napi 3 grammnál nem több, több receptre osztva.

Ellenjavallatok gyógyszer tartalmazhat kórtörténetében diabéteszes ketoacidózis vagy humán diabetikus predkomy, kóma, kardiális diszfunkció, a máj, a vese és a légutakat, cerebrovascularis, valamint abban az esetben, fokozott érzékenység az összetevők a készítmény.

Ahhoz, hogy aktivitása csökken aminotranszferáz és védelme a pusztulástól a hepatocita, egy orvos által felírt gyógyszer alapú ursoholevoy sav: ursofalk, ursohol, urdoksa, urzodezoxikólsav, ursosan. A ursodeoxycholic acid kapszulát napi dózisban kell bevinni, amelyet a beteg súlyának 10-15 mg / kg-ra számolnak. A gyógyszert lenyelve lefekvés előtt, rágás nélkül, elég vízzel. Ellenjavallatok rendeltetési tekinthető gyógyszer rentgenpolozhitelnye közé epekő, növelte az intolerancia az emberi test egy vagy több összetevője a gyógyszert funkció atrófia és epehólyag-gyulladás, áramló ott és biliaris pancreatitis, valamint súlyos máj- és / vagy veseelégtelenségben.

Hepatotropikus gyógyszerek, normalizálja foszfoíipidtartalmát: Holenzim, allohol, Tivortin, Enerliv, Atoxil, polisorb, phosphogliv, livolin forte Essentiale forte, Sirin, ribavirin, gepatomaks és mások.

Az Essentiale forte a 12 évesnél idősebb felnőtt betegek és serdülőkorúak két dózisban kezdődik, napi három alkalommal. Ebben az esetben a fenntartó terápia napi háromszor egy kapszula bevezetését jelenti. A gyógyszert közvetlenül étkezés közben használják, nem rágják össze, kis mennyiségű vízzel együtt. A terápia időtartama legalább három hónap. A gyógyszert nem írják fel, ha a szervezet felismerődött a szervezet túlérzékenységére.

Ateroszklerózisban szenvedő koleszterin mennyiségét szabályozó gyógyszerek. Ez lehet: pravasztatin, cerivasztatin, fluvasztatin, atorvasztatin, szimvasztatin, rosuvastatin, lovasztatin és mások.

A fluvasztatin napi egyszeri 20 mg kezdő adagot ad (este). Ha szükséges, vagy ha nem sikerül a terápiás hatást elérni, az orvos duplázhatja az adagot.

Ellenjavallt beadott gyógyszerek aktív fázisa alatt a májbetegségek, a gyógyszerre túlérzékenységet vagy növekedési rezisztens kummulyatsii szérum transzaminázok ismeretlen etiológiájú, valamint a terhesség és szoptatás.

A terápia alapja a táplálkozás, de ha nem jelent jelentős eredményt, az orvos beléphet a lipotróp gyógyszerek jegyzőkönyvébe, amely lehetővé teszi az anyagcsere folyamatok normalizálását és a máj károsodásának megóvását. Silibinin, karsil, legalon, orgitox, legalon, selgon.

Hepatoprotector karsil-et elegendő mennyiségű vízzel etetni kell. A terápia időtartama körülbelül három hónap.

Abban az esetben, az enyhe és mérsékelten súlyos májbetegség a drogot beadtuk, egy adagban - két tablettát háromszor a nap folyamán, egy súlyos vereséget - négy csepp, amely megfelel 420 mg hatóanyag naponta háromszor.

Profilaktikus adag - naponta két-három pirula.

A kontraindikációk magukban foglalják a gyógyszer összetevőinek fokozott intoleranciáját és a különböző etiológiák mérgezésének akut állapotát.

Szükség esetén antibiotikumokat is előírnak, amelyek megakadályozzák a bél patogén mikroflórájának reprodukcióját és továbbfejlesztését.

Gyakran használják és citoprotektort, farmakológiai vegyületeket, "védekezést" nyújtanak a test sejtjeinek. Ezek a szukralfát, misoprostol, venter, sucrrafil, saitotec, alsuukral, sukrama.

A misoprostolt orálisan orálisan naponta négyszer 0,2 grammban adják be, az utolsó közvetlenül az ágyhoz. Szükség esetén a dózis megváltoztatható, de ez a döntés a kezelőorvosnál marad.

A kontraindikációk magukban foglalják az egyének vagy egynél több komponensének emberi testhez való egyedi intoleranciáját, beleértve más prosztaglandinokat és analógjaikat.

A steatohepatitis orvosi ellátásának színvonala

Mit mondhatunk az e cikkben vizsgált betegség diagnosztizálásában végzett tevékenységekről? Először is, rokonoknak és barátainknak egyaránt támogatniuk kell az embert erkölcsileg és fizikailag.

Az első dolog, hogy szükséges az orvos által előírt étrend fenntartása - "5. Táblázat". Egyáltalán nem felesleges és még üdvözlendő az a tény, hogy az egész család a táplálkozás szempontjából támogatja a szenvedőt.

Leggyakrabban ez a máj munkájának megsértése jóindulatú, és lassan halad. De előfordulhatnak olyan esetek, amikor a májzsugorodás és a májelégtelenség degenerálódik. Ez mindenképpen tilos. És ennek az útnak az első szakasza a gyulladásos folyamat megállítása, amely a testben halad.

Ebben az esetben nemcsak a patológia forrását kell meghatározni, hanem a betegséggel járó betegségeket is, amelyek hatással lehetnek a terápia folytatására, amely három fő területről áll:

 • Diétaterápia.
 • Gyógyszeres kezelés.
 • Mérsékelt fizikai aktivitás - testmozgás.

Ha lehetséges, a patológiával párhuzamosan meg kell állítani és olyan betegséget kell alkalmazni, amely lelassíthatja a kezelés folyamatát, vagy katalizátorként szolgálhat a visszaeséshez.

 • Ez az orvosi ellátás színvonala:
 • A beteg ellenőrzése.
 • Az ő anamnézisének tanulmányozása.
 • A diagnózis pontos leírása és annak okai.
 • Komplex terápia, amely lehetővé teszi a fő probléma megállítását, és ha lehetséges, az egyidejű patológiát.
 • Világosan kövesse az étrendi táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat.

Diat in steatogepaths

A modern orvoslás nehéz elképzelni anélkül, hogy számos, a szakemberek által fejlesztett diétát használna a betegség enyhítésére. A modern diétoterápia meglehetősen kézzelfogható befolyásoló tényező a fájdalom zónákban. A különböző ételek megfelelő alkalmazásával és összekapcsolásával jelentősen javítható a beteg állapota, valamint jelentősen lecsökkentheti a kezelés és a rehabilitáció terápiáját.

Probléma esetén az orvoshoz tartozik a "Diet No. 5", amelynek fő jellemzője a különféle füstölt termékek, sült, éles és zsíros ételek étrendjének kizárása. Éppen ellenkezőleg, a vitaminokban, hasznos ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag élelmiszerek számának növekednie kell.

Ha a beteg túl nagy súlyt szenved, akkor a napi menüjét úgy kell kiszámítani, hogy a szervezet elegendő számú szükséges anyagot kapjon, miközben fokozatosan megszabaduljon a kilogramm felett. Biztosítani kell azt is, hogy a súlyt ne vesszük túl gyorsan - ez szintén nem megengedett.

A diétát külön-külön választják ki, figyelembe véve a klinikai kép súlyosságát, az ember súlyos történelmét és egyéni jellemzőit. Ezért ez a kinevezés szakképzett szakember közvetlen előjoga.

A napi tápláléknak hipokalorikusnak kell lennie, és 25 mg-ra kell kiszámítani a beteg súlyának kilogrammonként.

Az étrendbe belépő termékek:

 • Nem sült péksütemények: sütemények, kenyér rozsban vagy búzalisztben.
 • Nem túl hideg kávé (lehetőleg tejjel) vagy tea.
 • Zöld tea.
 • Cukor.
 • Kis vaj (legfeljebb 50 gramm / nap) elfogadása.
 • Különféle zöldség- és gyümölcslevek, frissek, kompótok, kurshónia, gyümölcsitalok.
 • Tejföl, kemény sajtok és túró (alacsony zsírtartalmú).
 • Növényi húslevesek és alapjukon levesek zöldségfélékkel, tésztaféléket, különböző gabonákat készíthetnek.
 • Jam és dzsem.
 • Növényi eredetű olaj (legfeljebb 50 g naponta).
 • Különböző porok.
 • Tej és tejtermékek csökkentett zsírtartalommal.
 • Az édes gyümölcsöket és bogyókat, a gyümölcsöket el kell kerülni a recepción.
 • Húskészítmények sovány darabokból: nyúl, csirke, pulyka, marhahús stb. A baromfihúst bőr nélkül kell főzni és megenni.
 • Gyógynövényes teák és tinktúrák.
 • Friss és főtt zöldségek.
 • Természetes méz.
 • Különböző zöldségek.
 • Tojás (jobb egy fehérje) - naponta legfeljebb egy.
 • Folyami hal.

Az ételeket főzött termékek alapján kell főzni, párolt vagy sült.

Tiltott ételek az étrendbe való felvétel céljából:

 • Szükséges az összes termék korlátozása vagy eltávolítása a tésztából. Ezek palacsinta, sütemények, palacsinta, sült torták és így tovább.
 • Meredek húsleves: hús, gomba, hal.
 • Csokoládé, kakaó és kávé.
 • Nehéz gyökérrendszerek az emésztőrendszer számára: retek és retek.
 • Hal zsíros fajták.
 • Pácolt zöldségek.
 • Állati és kulináris zsírok.
 • A zöldekből: spenót, szalonna, hagyma zöld.
 • Saló és zsíros hús.
 • Fűszeres mártások és ízesítők.
 • Mustár és torma.
 • Savas fajták gyümölcsök és bogyók.
 • Füstölt hús.
 • Hús és konzerv hal.
 • Krémek.
 • Erős teák.
 • Tojás (különösen a sárgadinnye), főtt kemény vagy főtt tojás (sült).
 • Fagylalt, különösen pálmaolaj alapján.
 • Alkohol és szénsavas italok.
 • Nagyon hideg és túl forró étel.

trusted-source[46], [47], [48], [49], [50], [51], [52], [53], [54]

A steatopathia megelőzése

Senki sem vitatja, hogy a betegség jobb megelőzés, mint a következmények leküzdése. Ezért az élet megszervezésében számos egyszerű szabályt kell elvégezni, és a vizsgált betegség előfordulásának és fejlődésének valószínűsége jelentősen csökken, nullára tolva.

 • Szükség van a súly ellenőrzésére, közel kell járnia a normálishoz. Az elhízás súlyosan érinti az emberi test minden rendszerét és szervét.
 • Ne bánjon üldögélés nélkül és különféle diétákon: az éhezés vagy éles súlyvesztés szintén nem működik.
 • Ne vegyen részt alkoholos italok fogyasztásában.
 • Különleges gondossággal vegye be a gyógyszereket, gondosan tanulmányozva a hozzájuk csatolt utasításokat.
 • Nagyon óvatosnak kell lenned a felhasznált termékekkel kapcsolatban. Ha az emberi táplálkozás közel van, és amikor a patológia teljes mértékben megfelel az "5. Táblázat" tápláléknak, akkor nem várható a "provokáció" az étrend oldaláról. Különösen ez a korlátozás a zsíros és nem megfelelően feldolgozott élelmiszerekre vonatkozik.
 • Szükséges a betegségek, mint például diabetes mellitus, vírusfertőzések, dyslipidaemiás rendellenességek korrekciójának időben történő kezelése.
 • Rendszeres megelőző vizsgálat szükséges.

A steatohepatitis előrejelzése

A betegség következményeinek megjóslásához csak klinikáját ismerheti meg, a kurzus súlyosságát és az áldozat szervezetének sajátosságait. Ha a vizsgált probléma alkoholos formájáról beszélünk, akkor a sejtes szövetekben lévő nagy hólyagos lerakódások jelenlétében beszámolhatunk a cirrhosis degenerációjának valószínűségéről. Míg egy alkoholmentes folyamat, melyet alacsony fejlettség jellemez, hasonló eseteket eredményez az esetek 15-18% -ában. Ugyanakkor ez az újjászületés időben megnyúlik, és akár tíz évig is elérheti.

Az előrejelzés ugyanazon eredményétől függ a szervezetben dolgozó személy tevékenysége és a megelőző ajánlások fenntartása.

trusted-source[55], [56], [57]

Steatogepatitisz és hadsereg

A vizsgált betegség nem alapja a szolgálat alóli mentességnek a fegyveres erők sorában. De a modern orvosok tudják, hogy az oka a hepatitis válhat nemcsak a fertőzést, hanem sérti az anyagcsere folyamatok az emberi szervezetben, mint abban az esetben a hiba a metabolizmus fejlődését steatosis, és ennek következtében - szteatohepatitisz.

Ezért ez a két betegség gyakran együtt jár „kéz a kézben”, és ha bebizonyosodik, hogy létezik egy története a krónikus hepatitis sorozott - hogy csak egy tény, hogy ad okot, hogy nem vonzza ezeket a fiatalokat, hogy szolgálja a hadsereg.

Erről a listáról többet olvashat a "Katonai Orvosi Vizsgálat Ukrajnai Fegyveres Erők" című rendeletében. Ukrajna védelmi minisztériuma; Order, Regulation, List [...] 2008. Augusztus 14-én, 402. Számon », a következő linket követve: rada.gov.ua

Az élet gyönyörű, és az emberi társadalom néhány képviselője megpróbálja maximálisan elvonni tőle: bőséges zsíros ételeket, alkoholt, akár egy szomszédos házban lévő üzletben - autóval. Ha a többi - akkor az étterem és feküdt a kanapén vagy a kanapén a tengerparton. És akkor kezdd el csábítani - steatohepatitis - mi ez és honnan származik. Van egy jól ismert közmondás: "Vigyázz a tiszteletedre a fiataloktól." Az ebben a cikkben tárgyalt probléma fényében szükséges újraértelmezni: "Vigyázzon az ifjúság egészségére". A helyes aktív életmód, az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a pihenés kiegyensúlyozott kombinációja megóvja önt számos egészségügyi problémától. Ne hagyja figyelmen kívül a rendszeres ellenőrzéseket. Ez lehetővé teszi, hogy ha a patológia már létezik, korán felismerni. Ebben az esetben a probléma sokkal könnyebb javításra és súlyos következmények nélkül.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.