^

Egészség

A
A
A

A pleuropneumonia típusai

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 10.09.2022
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A tüdőgyulladást a tüdőkárosodás mértéke szerint osztják fel. Ha a gyulladásos folyamat csak a lebenyeket fedi le, anélkül, hogy átterjedne az erekre és az alveolusokra, akkor pleuropneumoniáról vagy croupos tüdőgyulladásról beszélnek - egy fertőző betegségről, amelyet vírusok, mikrobák vagy gombák válthatnak ki. A pleuropneumonia különböző típusai viszont ismertek, amelyeket csak szakorvos tud azonosítani.

A mai napig számos pleuropneumonia létezik, amelyek bizonyos jellemzőikben különböznek egymástól. Ez a besorolás mindenekelőtt a betegség kezelésének optimális megválasztásához szükséges.

Forms

A különböző típusú pleuropneumonia felosztása klinikai, etiológiai és egyéb jelek alapján történik. Megkülönböztetik például aspirációs, poszttraumás, posztoperatív pleuropneumoniát, valamint vírusos, bakteriális, gombás stb. Betegséget. Vegye figyelembe a pleuropneumonia alapvető típusait, jellemzőit és főbb jellemzőit.

Fertőző pleuropneumonia

A pleuropneumonia számos típusa különbözik a fertőző folyamat kórokozójától függően. A fertőzés azonosítása kötelező, mivel ettől függ a kezelési rend és az alkalmazott módszerek és gyógyszerek. A fertőző pleuropneumonia a következőképpen osztályozható:

 • Vírusos pleuropneumonia - vírusok által okozott szövődmény lehet a nem megfelelő kezelés vagy a kezeletlen influenza, a SARS. Ritkán elsődleges fertőzés. Diagnosztikailag nehéz azonosítani a vírust pleuropneumoniában, ezért a kezelésre leggyakrabban széles hatásspektrumú vírusellenes szereket, valamint különféle tüneti szereket írnak fel.
 • A mycoplasma tüdőgyulladás egy speciális típusú, mycoplasma nevű mikroorganizmus tüdőszövetébe való behatolása után következik be. Ezt a betegséget gyakrabban rögzítik gyermek- és serdülőkorban. Lehet rejtett, bizonyos tünetek nélkül, de jól reagál az antibakteriális gyógyszeres kezelésre.
 • A gombás tüdőgyulladást és a pleuropneumoniát különféle fertőzések válthatják ki, beleértve a gombás kórokozókat is. A gombás pleuropneumonia diagnózisát csak a teljes diagnózis után állítják fel, mivel az ilyen típusú betegségek klinikai tünetei általában gyengeek, a tünetek homályosak és nem egyértelműek, és gyakran nem felelnek meg a mikrobiális károsodás klasszikus megnyilvánulásainak. A betegséget gombák, Candida, endemikus dimorf gombák, pneumocystis okozhatják. Leggyakrabban a „bűnös” a Candida albicans, valamint az aspergillus vagy a pneumocysták - vagyis a tüdőszövetre összpontosító fertőzés. A kórokozók bejuthatnak a légzőrendszerbe, mind külső gócokból, mind egyéb, az emberi szervezetben előforduló gombás gócokból. Például a Candida a bőr és a nyálkahártya mikrobiocenózisának állandó összetevője, de bizonyos körülmények között aktiválódhat és kórokozóvá válhat: ennek eredményeként pneumomikózis alakul ki. A tüdő gombás fertőzésének kezelése hosszú távú, erős gombaellenes kezelést alkalmazva.
 • Az Actinobacillus pleuropneumoniát az Actinobacillus, egy gram-negatív kapszulaképző pleomorf pálcika okozza. Csak a kérődzőket érinti ez a betegség: szarvasmarhát, sertést, ritkábban juhot. Más állatok és emberek immunisak a fertőzésekre, és nem betegszenek meg. Korábban, 1983-ig a betegséget "hemofil pleuropneumoniának" nevezték: jelenleg ez a kifejezés elavultnak számít, mivel a korábban a Haemophilus nemzetségbe tartozó kórokozó most az Actinobacillus nemzetségbe került.

Egy másik túlnyomórészt állatorvosi kifejezés a "fertőző pleuropneumonia". Ez a tüdőgyulladás egy különösen fertőző változata, amely könnyen átterjed egyik állatról a másikra, és a betegség általános vereségét okozza. A kórokozó általában a Mycoplasma mucoides. A fertőző pleuropneumoniából felépülő állatok immunissá válnak erre a fertőzésre.

Tályogos pleuropneumonia

Ha a tályogos pleuropneumoniáról beszélünk, akkor a tüdő fertőző gennyes-nekrotikus pusztulásának gócainak jelenlétét jelentik. Ezek több gennyes-nekrotikus szöveti bomlási terület, és nincs egyértelmű határ az egészséges tüdőszövettel. A jellegzetes destruktív folyamatok jelenléte miatt sok szakértő ezt a betegséget "destruktív pleuropneumonia" kifejezésnek nevezi.

A tüdőben a drén típusú szövetek fúziós zónái képződnek. A Staphylococcus aureust tekintik a patológia fő kórokozójának, de előfordulnak Klebsiella és más enterobaktériumok, valamint hemolitikus streptococcusok, pneumococcusok és anaerob mikrobák.

A tályogos pleuropneumonia kialakulásának leggyakoribb okának az oropharyngealis váladék felszívását és a gennyes fertőzés gócainak a testen belüli jelenlétét tartják a nyirokrendszer és a vérerek mellett.

A betegség tünetei hasonlóak a teljes tüdőgyulladáshoz.

Közösségben szerzett pleuropneumonia

A közösségben szerzett pleuropneumonia a gyulladásos tüdőfolyamatok egyik fajtája, amelyben a fertőző ágens kórházon vagy más egészségügyi intézményen kívül kerül a légzőrendszerbe. A pleuropneumonia ezen formája bakteriális vagy vírusos, és a terjedési útvonal a levegőben történik.

A legtöbb betegnél a gyulladásos reakció egy kezeletlen ARVI vagy influenza fertőzés, tracheitis vagy bronchitis után kezdődik.

A kórokozó ereszkedő úton - a felső légúti szervekből - jut be a tüdőbe. Ha az immunvédelem gyengül, akkor a szervezet nehezen tudja leküzdeni az új gyulladásos gócokat. Ennek eredményeként a fertőzés a tüdőszöveten megtelepszik, és akut pleuropneumonia alakul ki.

Gyakran előfordul, hogy a közösségben szerzett pleuropneumoniában szenvedő betegek különböző krónikus légúti betegségekben szenvednek, például krónikus bronchitisben. A betegség akkor lép aktív szakaszba, amikor bizonyos feltételek kialakulnak, amikor az immunrendszer legyengül. Ha késik a kezeléssel, vagy teljesen figyelmen kívül hagyja, pleuropneumonia alakulhat ki.

Hiposztatikus tüdőgyulladás

A betegség speciális formája a hypostaticus pleuropneumonia, amely túlnyomórészt másodlagos. Leggyakrabban a betegség a vérkeringés elhúzódó stagnálása következtében alakul ki a kis keringési rendszerben, aminek trofizmust kell biztosítania a tüdőszövet számára. A károsodott véráramlás a mérgezési termékek felhalmozódásához vezet a tüdőben. Viszkózus köpet képződik, amelyhez a mikroorganizmusok aktívan szaporodnak - általában streptococcusok és staphylococcusok, ami új gyulladásos folyamatot okoz.

A hypostaticus vagy pangásos pleuropneumonia általában olyan hosszú távú betegeknél fordul elő, akik sérülések vagy szomatikus patológiák következtében nem tudnak mozogni és normális életet élni. Tehát az elsődleges betegségek lehetnek szívinfarktus, stroke, diabetes mellitus, onkopatológia stb. A hosszú vízszintes helyzet rontja a véráramlást, és pangást okoz a szövetekben.

A pleuropneumonia típusai az elváltozás mértékétől függően

A jobb tüdőben három lebeny található, a balban pedig két lebeny. Viszont minden lebeny szegmensekre van osztva - parenchimális zónákra, amelyeket egy szegmentális hörgő és a tüdőartéria egy bizonyos ága szellőztet.

Amikor a gyulladásos reakció az egyik tüdőlebenyben található, lebenyes pleuropneumoniáról beszélnek, és mindkét lebenyben - a bidoleic pleuropneumoniáról. Vannak egy- és kétoldali lebenyes pleuropneumonia is. A klinikai kép és a terápiás intézkedések hasonlóak a betegség más fajtáihoz.

Ezenkívül a szakemberek a következő típusú lobar-patológiát azonosították:

 • szegmentális pleuropneumonia - a tüdőlebeny egyik szegmensének károsodása jellemzi;
 • poliszegmentális pleuropneumonia - egyszerre több lebeny szegmens vereségét jelzi;
 • felső lebeny pleuropneumonia lehet jobb vagy bal oldali, és a tüdő felső lebenyének károsodását jelzi;
 • az alsó lebeny pleuropneumonia szintén jobb vagy bal oldali, a kóros folyamat helyétől függően;
 • a középső lebenyű pleuropneumonia gyulladásos folyamat a jobb tüdő középső lebenyében (a bal tüdőben a középső lebeny hiányzik);
 • összesen - a tüdő teljes területének (mind a jobb, mind a bal tüdő összes lebenye) vereségével folytatódik;
 • subtotal pleuropneumonia - ennél a formánál az egyik tüdő mindkét lebenyének károsodása jellemző;
 • fokális pleuropneumonia a gyulladásos fókusz egyértelmű lokalizációját jelzi, anélkül, hogy a közeli szövetekre terjedne;
 • a szubpleurális pleuropneumonia egy gyulladásos folyamat, amely a szubpleurális tüdőben lokalizálódik;
 • bazális pleuropneumonia - gyulladásos reakció jellemzi a tüdő alsó részén.

Ez a besorolás a gyulladásos reakció terjedésének mértékén alapul. Ebben az esetben a tünetek súlyossága az elváltozás mértékétől függ: minél kiterjedtebb a gyulladás, annál mélyebb és világosabb a klinikai kép. [1]

Összefolyó pleuropneumonia

A pleuropneumonia összefolyó formájával a fájdalmas rendellenességek egyszerre több tüdőszakaszra, vagy akár a tüdőlebenyre is kiterjednek. Az érintett oldalról történő légzési folyamatban kifejezett késés tapasztalható, a légzési elégtelenség tünetei (légszomj, cianózis) felerősödnek.

A konfluens pleuropneumoniát infiltratív elváltozások jellemzik, amelyekkel szemben tömör infiltrációs zónák és (vagy) destruktív üregek vannak. Az "összefolyó" kifejezés ebben az esetben több vagy egyetlen kis patológiás góc összeolvadását jelenti nagyobb képződményekké. Tekintettel a pleuropneumonia kialakulásának ezen sajátosságára, a szakértők a tüdőgyulladásos folyamat viszonylag sajátos formájának tekintik.

Komplikációk és következmények

Ha a terápiás intézkedéseket időben írták elő, és maga a kezelés megfelelő volt, akkor a pleuropneumonia lefolyása általában elveszíti tipikus ciklikusságát, és a fejlődés kezdeti szakaszában megszakad.

Ha a váladék felszívódásának folyamata megzavarodik, akkor pleuropneumonia szövődményei alakulnak ki. Egyes esetekben a kötőszövet növekszik a patológiás fókuszban: carnifikáció következik be további tüdőcirrózissal. Egyes betegeknél gennyes folyamatok figyelhetők meg a szövetek pusztulásával (olvadásával), és a pleuropneumonia a tüdő tályogjává vagy gangrénává alakul.

A pleuropneumonia esetén a mellhártyagyulladás száraz formájának megnyilvánulásai vannak fibrines rétegződéssel és összenövések kialakulásával. A fertőzés limfogén terjedése gennyes mediastinitis és pericarditis kialakulásához vezet. Ha a mikrobák terjedése a keringési rendszeren keresztül történik, akkor

Metasztatikus gennyes gócok az agyban és más szervekben és szövetekben: gennyes agyhártyagyulladás, hashártyagyulladás, akut polyposis-fekélyes vagy fekélyes endocarditis, gennyes ízületi gyulladás kialakulása kezdődik.

A betegeket gyakran aggasztja a kérdés, hogy miért nem csökken a hőmérséklet a pleuropneumonia antibiotikumának szedése közben: jelezheti-e ez szövődmények kialakulását? Pleuropneumonia esetén a hőmérsékleti mutatók általában 37-38 ° C között vannak. Az antibiotikum-terápia hátterében a magas hőmérséklet 2-3 napig tartható, és kétoldalú kóros folyamat esetén - akár 10-14 napig (ugyanakkor a 38 ° C-os jelölést nem lépik túl). Ha a mutatók túllépik a 39-40 ° C-os határt, akkor ez a gyulladásos reakció növekedését és a szervezet kórokozó elleni küzdelem képességének elvesztését jelzi. Ilyen helyzetben az orvosnak azonnal felül kell vizsgálnia a kezelést, és esetleg módosítania kell az antibiotikumot. [2]

Diagnostics pleuropneumonia

A pleuropneumonia gyanújában szenvedő beteg vizsgálata az orvos által összeállított egyéni terv szerint történik. Ez a terv általában a következőket tartalmazza:

általános vérvizsgálatok, vizelet, köpet, vér biokémia (összes fehérje meghatározása, fehérje elektroforézis, bilirubin, fibrinogén tartalom meghatározása);

Köpet bakposev a bakteriális flóra antibiotikum-terápiára való érzékenységének meghatározásával;

EKG.

A mellkasröntgen szinte mindig az alapvonal a pleuropneumonia minden típusának diagnosztizálásához. A vizsgálat két vetületben történik:

 • az árapály szakaszában a tüdőmintázat növekszik és gazdagodik, ami a szöveti hiperémiával magyarázható;
 • az átlátszóság mértéke normális vagy kissé csökkent;
 • egyenletes árnyék van, és a tüdőgyökér kissé kibővül az érintett oldalon;
 • ha a patológiás reakció az alsó lebeny szektorban lokalizálódik, akkor a megfelelő rekeszizom kupola kimozdulása csökken;
 • a hepatizációs szakaszban a tüdőszövet átlátszóságának kifejezett csökkenése észlelhető (az érintett területnek megfelelően);
 • a tüdő érintett területe normál vagy enyhén megnagyobbodott;
 • az árnyék intenzitása kissé növekszik a periféria felé;
 • a sötétedés középső zónáiban megvilágosodási területek találhatók;
 • az érintett oldalon lévő tüdőgyökér kitágult, az árnyék egyenletessége különbözteti meg;
 • a szomszédos mellhártya tömörödése figyelhető meg;
 • a megengedő szakaszban a kórosan megváltozott zóna árnyékának intenzitása csökken;
 • a töredezett árnyék csökken, a tüdőgyökér kitágul.

Ha a pleuropneumonia gyanúja merül fel, akkor célszerű teljes körű röntgenvizsgálatot végezni, nem pedig szokásos fluorográfiát, amelyet inkább megelőző, semmint terápiás és diagnosztikai módszernek tekintenek. A fluorográfiás tüdőgyulladást nem mindig lehet megfelelően nyomon követni, mivel ez mind a kóros folyamat súlyosságától, mind azon szövetek állapotától és sűrűségétől függ, amelyeken keresztül a röntgensugárzás behatol. A fluorográfia segítségével előre meg lehet előzni a krónikus tüdőgyulladás kialakulását, védekezni a gyulladásos folyamat atipikus lefolyása ellen, azonban ez az eljárás nem teszi lehetővé a gyulladás lokalizációjának megállapítását és a komplexitás mértékének felmérését. A folyamatról.

Bármilyen típusú pleuropneumoniában szenvedő betegeknek javasolt a külső légzés funkciójának vizsgálata, és ha szükséges, mellhártyapunkciót kell végezni.

A többszeletű CT ilyen esetekben javasolt:

 • ha a pleuropneumonia nyilvánvaló klinikai tünetei vannak, de a röntgenfelvételen nincsenek tipikus eltérések;
 • ha a pleuropneumonia diagnosztizálása során atípusos rendellenességeket észlelnek, mint például obstruktív atelektázia, tályog vagy tüdőinfarktus;
 • a pleuropneumonia visszatérő lefolyása esetén, ha kóros infiltrátumokat találnak a tüdő ugyanabban a zónájában;
 • elhúzódó pleuropneumoniával, ha a kóros beszűrődések egy hónapon belül nem szűnnek meg.

További műszeres diagnosztikát száloptikus bronchoszkópia, transthoracalis biopszia, transztracheális aspiráció jelenthet. A pleurális folyadékgyülem jelenléte a biztonságos pleuropunkció lehetőségének hátterében jelzi a pleurális folyadék tanulmányozását. [3]

A pleuropneumonia minden szakaszában kötelező auszkultációt végeznek:

 • az árapály szakaszában a hólyagos légzés gyengesége, crepitus figyelhető meg;
 • a hepatizáció szakaszában meg lehet hallgatni a tiszta finom bugyborékoló hangokat, fokozott bronchophonia mellett;
 • crepitus is jelen van a permisszív szakaszban.

Megkülönböztető diagnózis

A pleuropneumonia különböző típusait általában megkülönböztetik a tuberkulózisos bronchopneumoniától (caseous pneumonia). Az ilyen diagnózis különös összetettsége azokban az esetekben figyelhető meg, amikor a pleuropneumonia a felső lebenyeket, a tuberkulózis pedig az alsó lebenyeket érinti: tény az, hogy kezdeti szakaszban a tuberkulózis nem észleli magát mikobaktériumként a köpetben, és a klinikai és radiológiai tünetek ezek a patológiák nagyon hasonlóak. Néha lehetséges a tuberkulózis helyes diagnózisa, ha a betegség tipikus korai megjelenése van: korai gyengeség, fokozott izzadás, állandó motiválatlan fáradtság. A pleuropneumoniát a tünetek akut kifejlődése jellemzi, beleértve a hirtelen hőmérséklet-emelkedést, mellkasi fájdalmat, köhögést és köpetet. Ami a tuberkulózis infiltrátumot illeti, abban különbözik a pleuropneumoniás infiltrátumtól, hogy világos körvonala van.

A tuberkulózisban szenvedő betegek vérvizsgálata leukopéniát mutat a limfocitózis hátterében, és a pleuropneumoniát jelentős leukocitózis és felgyorsult ESR jellemzi.

A tuberkulin tesztek (+) a tuberkulózisos elváltozások újabb megerősítésének számítanak.

A pleuropneumonia különböző típusait is megkülönböztetik a bronchogén ráktól és a kis ágú tüdőembóliától.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.