^

Egészség

A
A
A

Perfúziós vizsgálatok

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A perfúziós technikák segítségével vizsgálják és számszerűsítik a vér mozgását.

Ahhoz, hogy a modern kvantitatív vizsgálati módszerek az agyi hemodinamika közé MRI, a spirál-CT kontrasztanyagos CT xenon, egyetlen foton emissziós CT és a pozitronemissziós tomográfia (PET). Az előnyök a minimálisan invazív CT és MRI technikák - minimálisan invazív, magas érzékenység az értékelés a szöveti mikrokeringés, nagy felbontású, rövid időn belül a kutatás standard protokollok, és végül a az eredmények reprodukálhatósága idővel - nyilvánvaló.

A neuroendológiában a legelterjedtebbek a kontrasztanyag (CT és MRI) intravénás bolus injekcióján alapuló perfúziós vizsgálatok. A mennyiségi értékelés a fő hemodinamikai szövetek jellemzőit használja fel: agyi véráram (CBF), agyi véráramlási térfogat (CBV), a vér átlagátmérője (MTT).

Perfúziós CT. A perfúziós CT-vel a CT-sűrűség növekedését figyeljük meg, ha egy kontrasztanyag áthalad az agyi érrendszeri ágyon. Intravénásan adják be a radiopátiás anyag bólusát (350-370 mg / ml koncentrációjú jódkészítmény, 4 ml / s adagolási sebesség). A pásztázás spirális módjai lehetővé teszik, hogy az intravénás injekció beadása után 50-60 másodpercen belül sorozatot készítsenek 1 s időközönként.

Ez a módszer nagy felbontású, kvantitatív becsléseket ad a szövet perfúziójával kapcsolatban és az egyik legígéretesebbnek számít a jelen pillanatban.

Perfúziós MRI. Az MRI-ben léteznek módszerek hemodinamikai perfúziós folyamatok tanulmányozására exogén és endogén markerek segítségével (kontrasztanyagok alkalmazásával, a vér oxigénszintjének függvényében történő képalkotás stb.).

A perfúziós MRI-t jelenleg a perfúzió értékelésére szolgáló módszereknek nevezik a kontrasztanyag bólusának áthaladása során. Az agyi perfúzió tanulmányozásának módszereit a leggyakrabban MR diagnosztikában használják, különösen diffúziós vizsgálatokkal, MP-angiográfiával és MP-spektroszkópiával kombinálva. Mivel a kontrasztanyag bólus áthalad az érrendszeren, ugyanazon vágás képét többször feljegyzik (általában 10 különböző szint vagy szakasz). A vizsgálat maga 1-2 percet vesz igénybe. Az MP jel intenzitásának csökkenése grafikonja a kontrasztanyag bóluszának áthaladása során a "jelerősség-idő" dependenciáját adja a vágás minden pixelében. Ezen görbe alakja az artériában és a vénában meghatározza az artériás és vénás funkciókat, amelyekkel kiszámítjuk a hemodinamikai szövet paramétereit.

A perfúziós CT és MRI klinikai alkalmazása. Jelenleg perfúziós vizsgálatok során értékelték hemodinamikai agydaganat differenciál diagnosztikájában agysérülések, hogy figyelemmel kíséri a tumor állapot után a sugárkezelés és a kemoterápia, diagnosztizálni tumorrecidíva és / vagy besugárzás elhalás, traumás agyi sérülés, betegség, és a központi idegrendszeri károsodás (iszkémia / hipoxia, elzáródásos fejfájás betegségei, vérbetegségek, vasculitis, mya-moia betegség stb.).

Ígéretes területek közé tartozik az epilepszia, migrén, érgörcs, különböző mentális betegségek perfúziós módszereinek alkalmazása.

A CT és MP perfúziós kártyák lehetővé teszik a hiper és hipoperfúziós zónák mennyiségi jellemzését, ami különösen fontos a tumor és a cerebrovascularis betegségek diagnózisához.

A perfúziós módszerek alkalmazásának gyakorisága az ischaemiás agykárosodás. Jelenleg a perfúziós súlyozású képek a betegségben szenvedő beteg diagnosztikai protokolljának szerves részét képezik. Első ízben klinikailag az embert alkalmazták a stroke diagnózisára. Jelenleg a perfúziós CT / MRI talán az egyetlen módja az agyi iszkémia korai ellenőrzésének, amely az idegrendszeri tünetek megjelenését követő első percekben kimutathatja a véráramlás csökkenését az érintett területen.

Az idegsebészetben a perfúziós súlyozású képek elsősorban az agy intracerebrális neoplazmái malignitásának, elsősorban a gliómáknak az elsődleges differenciáldiagnózisának elvégzésére szolgálnak. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a perfúziós MRI és CT nem teszi lehetővé a tumorok differenciálódását szövettani kiegészítésével, és még inkább a tumor előfordulását az agyi anyagban. A hiperperfúzió gerincének jelenléte az asztrocitóma szerkezetében a sérülés rosszindulatúságának fokozását sugallja. Ez azon alapul, hogy az új formációkban a szöveti perfúzió jellemzi a kóros érrendszer kialakulását (angioneogenesis) a tumorban és életképességében. A kóros érrendszeri betegség jelenléte a tumorban az utóbbi agresszivitását jelezheti. Ezzel szemben a tumorszövetben a rádió vagy kemoterápia hatására bekövetkező perfúzió csökkenése azt jelezheti, hogy terápiás hatást értek el. A perfúziós súlyozású képek szelektív szúrásra történő célszelekciójának alkalmazása nagy segítséget jelentett, különösen a gliómák csoportjában, amelyet a standard CT és MRI kontrasztjavítás teljes hiánya jellemez.

Értékelésekor a szövettani típusú daganat és gyakoriságát térfogati kívüli koponya sérülések lehetőségét perfúzió-súlyozott képeken magasabb koponyán belüli daganatok. A perfúzió-súlyozott képek segítségével az első típusban a cerebelláris szög meningiomait és neuronáit különböztetik meg a jellegzetes magas hemodinamikai paraméterekkel. A helyi véráramlás és a közvetlen agyi angiográfia között egyértelműen összefüggés van a meningioiás betegek csoportjában (3-16. Ábra, lásd a színes betétet). Daganatok jelenléte jellemez sűrű radiopak árnyékok a korai fázisban kapilláris angiográfia, rendkívül magas a perfúzió és a nagy a kockázata a intraoperatív vérzés idején eltávolítását. Kapott nagyon speciális CT perfúziós súlyozott képek bizonyítani vérellátás hemangioblastomas hátsó scala - korai és elhomályosodásához kifejezett kombinálva magas perfúzió.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.