^

Egészség

A
A
A

NK-limfociták (CD16) a vérben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Általában a vérben a CD16-limfociták száma 6-26%.

A CD16-limfociták olyan effektor sejtek, amelyek felelősek a tumorellenes, vírusellenes és transzplantációs immunitásért. NK-sejtek - egy külön limfociták populációjában, ezek eltérnek a T és B limfociták, mint a származás, és a funkcionális tulajdonságok és felületi receptorokkal (emberben két szubpopulációk - CD16 és CD56). Ezek rendelkeznek a spontán citotoxikus aktivitást mutatnak különböző tumorsejtek, fertőzött sejtek vírusokkal, és néhány normális sejtek, egy első szintű védelmet tumorok elleni és intracelluláris fertőzések aktiválásához specifikus immun mechanizmusok. Ellentétben más citotoxikus sejtek közvetítik NK-sejtek citotoxikus válasz nélkül presensibilizatsii és korlátozás nélkül a kifejeződésük az I osztályú vagy II antigének a fő hisztokompatibilitási komplex a célsejteken. A CD16-limfociták fő tulajdonságai a magas citotoxicitás és számos citokin termelő képesség. Számának csökkentése CD16-limfociták kialakulásához vezet a rák és vírusfertőzések súlyozása természetesen, autoimmun betegségek, növekedés - a válságok átültetett szervek kilökődésének a címzettnek.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12], [13]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.