^

Egészség

MRI a láb

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 22.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A szerszám a diagnózis MRI a láb lehetővé teszi, hogy az ortopédia és traumatológia maximális pontossággal kimutatni a betegség és felderítésére traumás sérülések, degeneratív elváltozások, vagy veleszületett a csontok, ízületek és a lágy szövetek a láb szakaszok.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Az eljárás indikációi

A mágneses rezonancia képalkotást - a láb MRI-jét - olyan betegeknél írják fel, akiknél  a láb  vagy a boka fájdalmai, az ízületi merevség és a gyaloglással kapcsolatos problémák merülnek fel. A vizualizációt az anatómiai struktúrák patológiás változásainak pontosítására végzik el, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy meghatározzuk a fájdalom szindróma valódi okait, amelyek különböző okok miatt fordulhatnak elő, különösen:

  • csonttöréseknél;
  • nehéz feszültség esetén;
  • az Achilles-ín károsodása (törése) vagy entheopátiája miatt;
  • ha az ujjak interphalangealis ízületeinek ízületei gyulladnak (arthritis és artrózis) vagy  articuláris zacskóikban, a lábujj-bursitis gyulladásával;
  • az ízületek deformációjával és az ankilózis kialakulásával kapcsolatban;
  • amikor a talpegyüttes gyulladt, vagyis a planáris fasciitis;
  • ha ízületi daganat keletkezika láb higroma ;
  • lágy szövetek gyulladásával (tályog, flegma, diabéteszes láb,  köszvény ).

MRI a láb sarok végezzük elsősorban a kialakulását marginális osteophytes (sarok homlok), valamint a gyulladás a sarokcsont (epifizita, oszteonekrózis); a kalkán (Achilles) ín károsodása vagy deformációja.

Ez diagnosztikai eljárás elengedhetetlen az optimális taktika bármilyen beavatkozást, köztük - a korrekció a veleszületett láb (peromelii, Syndactyliát, Ectrodactylia, ló gyalog).

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9]

Készítmény

Minden MRI előkészítése az, hogy a betegnek meg kell szabadulnia minden fémtárgytól, mielőtt elkezdené az eljárást.

trusted-source[10], [11]

Technika MRI a láb

Zárt szkenner (alagút típus) vagy nyitott panorámás szkenner használata esetén a beteg vízszintes helyzetben van, a végtagok rögzítve vannak, mivel a szkennelés során a teljes mozdulatlanság fontos. Vannak modellek a tomográfiák, amelyek lehetővé teszik, hogy végezzen egy felmérést, amikor a beteg ül.

A láb MRI átlagos időtartama fél óra. Az eljárás utáni gondosságra nincs szükség.

Mit mutat a lábmutató MRI-ja?

A mágneses rezonancia képalkotás során kapott háromdimenziós képeken az orvosok jól látják a meglévő változásokat és a csontstruktúrák károsodását.

MRI az ízületek a láb - subtalaris, talo-patahenger calcaneo-, calcaneocuboid ék patahenger ízületek, tarsometatarsal, intertarsal és interphalangealis ízületek - mutatja az állam minden közös struktúrákat. Ez vonatkozik az ízületi tok és az izületi sustavoobrazuyuschih epifízises csont-, ízületi üreg és a porc.

A láb lágy szövetének MRI-ja az alj, a sarok, az ujjak zsírpárnáját ábrázolja, és duzzanatot, infiltrációt és gyulladást okozhat. Ezenkívül a lábfej hátsó és planáris részének valamennyi izma, minden inak és ínszalagok, véredények és idegek képét is megkapják.

Bár a képek tárolása a számítógép és a outputted egy filmet, vagy egy elektronikus médium, radiológus (a tomográfiás diagnosztika szakértő) egy orvosi jelentés vagy egy leírást dekódolás MRI száj - feltüntetve a kóros elváltozásokat, azok jellegét és a pontos helyét.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

Az MRT szkennelés, beleértve a leállásokat is, ellenjavallt betegek jelenlétében: pacemaker; inzulinberendezések folyamatos injektálása (inzulinpumpa); cochlear implantátumok; fém stentek, sebészeti kések, csapok, lemezek, csavarok stb.

A kontraindikációk magukban foglalják a terhesség első trimeszterét is; képtelen maradni legalább 30 percig a teljes mozdulatlanság állapotában; egy ilyen pszichopatikus szindróma jelenlétét, mint a klausztrofóbiát.

trusted-source[12], [13], [14], [15]

Komplikációk az eljárás után

Az MRI-ben az elektromágneses mezőn áthaladó rádiófrekvenciás impulzusokat használják, ezért a szervezet "besugárzásával", vagyis az ionizáló sugárzás hatásával kapcsolatos következmények hiányoznak.

Egyes betegeknél azonban - csak abban az esetben meghaladó az elektromágneses mező feszültség - mint figyelhető kisebb komplikációk kezelés után, mint enyhe szédülést, a rövid távú fasciculatiókra (spontán izomrángás egyedi izomrostok) és fémes íz a szájban.

De a betegek többségének válaszai a mágneses rezonancia leképezés utáni jólétükre vonatkozóan nem tartalmaznak panaszt.

trusted-source[16], [17], [18], [19], [20], [21]

Melyik a jobb, CT vagy MRI a láb?

Tekintettel az MRI eredmények verem a helyes diagnózis és a választás az optimális kezelési stratégiák, az előnyös módszer műszeres diagnosztika CT, mint teszi a láb szerkezete különböző síkokban és nagyobb kontrasztot (különösen sűrű kötőszöveti porcok és szalagok).

Ezenkívül, ellentétben a CT-vel (ahol ionizáló sugárzást alkalmaznak), az MRI nem alkalmazható röntgensugaras módszerekre, és használatának gyakorisága korlátlan.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.