^

Egészség

Mellrák markerek

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 20.11.2021
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Elemzése emlőtumor markerek - immunkémiai vizsgálat a vér - alatt végezzük a diagnózis és a kezelés az emlő neopláziás képződmények együtt diagnosztikai eljárások, mint például a mammográfia, ultrahang, komputertomográfia (CT), mágneses rezonancia képalkotás (MRI).

A helyes diagnózis megteremtése és a megfelelő kezelés előírása csak a hardvervizsgálat adatainak összesítésével és az onkomarkerek vérvizsgálatának értelmezésével lehetséges.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Ki kapcsolódni?

Emlőrák jelölők: CA 15-3

A mutált ráksejtek egy fehérjét (nagy molekuláris glikoprotein és O-kapcsolt oligoszacharid láncok) szintetizálnak, amelyet a szervezet antigénként érzékel - egy idegen elem. Ez a rák antigén (rák antigén, CA) behatol a vérbe és a nyirokerekbe, és vérrel és nyirok áramlással kering. Vagyis, ha rosszindulatú tumor van, akkor a CA vérvizsgálattal kimutatható.

A mellrák rákjelzőit azonosítják - a rákos antigén 15-3 (CA 15-3) és a rákantigén 27-29 (CA 27-29). Háztartási onkológusok közé CA 15-3 specifikus rák antigének elsődleges rosszindulatú daganatok a mell, bár ismert, hogy a CA 15-3 is nőtt a szérumban a rák tüdő-, vastagbél-, hasnyálmirigy-, máj-, petefészek-, méhnyak- és endometrium.

Orvosok teszteltük emlőtumor markerek nemcsak a differenciálás mellrák és jóindulatú daganatok, hanem nyomon követheti a már diagnosztizált betegség, értékeli a terápia hatékonyságát, valamint a felismerés a rák metasztázis.

A daganatellenes antigén meghatározásához vegyen vért a vénából (üres gyomorban, legkorábban 8 órával az utolsó étkezés után), és immunokémiai vizsgálatnak vetett alá. A CA 15-3 mellrák markereinek normája legfeljebb 26,9 U / ml lehet, külföldi klinikák esetében a normál tartomány felső határa 30 U / ml.

trusted-source[8], [9]

Emlődaganatok: CA 27.29

Az American Society of Clinical Oncology (ASCO) az egyedüli emlõrákra specifikus vérvizsgálat a CA 27-29 mellrák-markerek analízise.

A CA 27-29 tesztje megméri a MUC1 glikoprotein oldható formájának szérumszintjét, amely a legtöbb mellrákos sejt borítékán expresszálódik. A CA 27-29 mellrák jelölők normája kevesebb, mint 38-40 U / ml.

Érzékenysége a tumormarker, a szakértők szerint, szintén nem elég magas: Az eredmény nagyobb, mint a normál, amikor endometriózis, petefészek ciszta, az terhesség első harmadában, jóindulatú betegségek a mell, vese és a máj.

trusted-source[10], [11], [12], [13], [14]

Mellkasjelölő markerek: REA

Külföldön, az emlőrákos betegek még egy elemzést végeznek - a carcinoembryonic antigén (carcinoembryonic antigen, CEA) tesztet. A hazai klinikai gyakorlatban az úgynevezett rákos marker REA - rák-embrionális antigén.

Az onkológusok azt állítják, hogy a helyes diagnózis megalapozása érdekében össze kell vonni a CA 15-3 rákos rákos marker definícióját a rák-embrionális antigén kimutatásával a CEA vérében. Ez az antigén szülés után majdnem eltűnik, és nehéz felismerni a felnőtt egészséges emberek szérumában. Az REA-ra épített szivárgás normája - legfeljebb 5 ng / ml.

De itt rák (különösen végbélrák, tüdőrák, mellrák, petefészek, hasnyálmirigy, prosztata és a máj áttétek, és csont) karcinoembrionális antigén növekszik 20 ng / ml vagy nagyobb. Ebben az esetben a mellrákkal diagnosztizált betegek több mint egyharmada növekszik a CEA szintje a vérben.

Azonban a CEA (10 ng / ml-nél kisebb tartományba eső) növekedése megfigyelhető az emésztőrendszerben, a májban vagy az onkológiában nem járó tüdők bizonyos betegségeiben.

trusted-source[15], [16], [17], [18], [19]

Mellkasjelölő markerek: HER2

Egy másik elemzés - receptor humán epidermális növekedési faktor (HER2, humán epidermális növekedési faktor receptor 2) - tájékoztatást nyújt a rendelkezésre álló tirozin-protein - protein transzmembrán celluláris receptorok, amelyek felgyorsítják a növekedését és osztódását hámsejtek.

Az elemzéshez tumor biopsziát végzünk, vagy szövetmintát veszünk a műtét után a daganat eltávolítására. A statisztikák szerint ez a fehérje az emlőrákos esetek 25-30% -ában nagy számban jelen van. A HER2 szintje emelkedett a méh, a petefészkek és a gyomor rosszindulatú betegségeiben is.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24], [25], [26], [27]

Az emlőrák markerének dekódolása

Meg kell jegyeznünk, hogy a kutatás szerint az emlőrák-markereket, különösen a CA 15-3-at a betegség első vagy második szakaszában diagnosztizált onkológiai emlőrákban szenvedő betegek körülbelül 20% -ában emelték. Bár a későbbi szakaszokban minden tízből nyolc betegen emlődaganatok jelennek meg.

Cancer antigén 15-3 (CA 15-3), rák antigén 27-29 (CA 27-29), és a karcinoembrionális antigén (CEA) kivonására mellrák markerek találhatók 50-90% nők áttétes mellrák.

Bár röntgentünetek tartós betegség dekódoló emlőtumor markerek CA 15-3 tudja mutatni teljesen normális szint (azaz, a tartományban 30 U / ml), és ez azt jelenti, hogy a kezelés sikeres volt, és a maradék daganat, rögzített a mammogram már életképes.

Ha a mellrák markereket növelik - CA 15-3 30 U / ml feletti, CA 27-29 felett 40 U / ml felett - vagyis jó oka van az onkológia diagnosztizálására. Ha a mutatók nem csökkennek a kezelés után, két lehetőség van: vagy a kezelés rossz volt, vagy a betegség előrehaladt.

Ha a mellrák markerek a terápia után emelkednek, akkor ez egyértelmű jelzi, hogy nem hatékony. Ebben az esetben figyelembe kell venni a klinikai fejlesztések hiányát vagy jelenlétét.

Tehát az emlőrák-markerek antitest antigénjének értelmezése segít a mellrák tumor rekurenciájának kimutatásában a kezelés után, valamint a korábbi időszakokban a metasztázisokban.

A tumor emlő- HER2 jelzi, hogy lehetőség van arra, hogy használja a kezelést az ilyen gyógyszer, mint a Trastuzumab (Herceptin Kadtsila), amely blokkolja a fehérjeszintézist A transzmembrán celluláris receptorok és gátolja a rákos sejtek szaporodását. Egyes esetekben a biológiai vizsgálatok eredményei segítséget onkológusok értékeli a hajlandóság a tumor progresszióját, hogy meghatározza a test hogyan reagál a kezelésre, és megállapítani, hogy szükség van egy adott kemoterápia.

Mellesleg, vannak enyhén emelkedett tumormarkerek az emlő az utolsó trimeszterében beremennoti, májcirrózis, krónikus hepatitisz, a szisztémás lupus erythematosus, sarcoidosis, tuberkulózis. Ezért a mai napig az emlőrák-markerek nem abszolút indikátora az onkológiának, a mammográfia segítségével a tumorok vizualizációja nélkül.

trusted-source[28], [29]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.