^

Egészség

A
A
A

A kreatin-kináz MB-frakciója szérumban

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A kreatin-kináz MB-frakciójának szérum aktivitásának referenciaértékei (normák): a CC teljes aktivitásának 6% -a vagy 0-24 IU / l.

A kreatin-kináz szívizom áll két izoenzim: CK-MM (60% a teljes aktivitás) és a CK-MB (40% a teljes aktivitás). CK-MB - dimer két alegységből áll: M (izom) és B (agy). Az MB-frakció nem tekinthető szigorúan specifikusnak a myocardiumra. Ez a frakció a vázizmok 3% -os kreatin-kinázát képviseli. Ugyanakkor fokozott aktivitása CK-MB tartják a leginkább specifikus szívinfarktus - ez pedig több mint 6% -át CK (25%). Fokozott CK-MB aktivitás volt megfigyelhető után már 4-8 óra után alakul ki, a maximális eléri 12-24 óra elteltével, a 3. Napon a izoenzim aktivitásának visszatért a normális szintre szövődménymentes szívinfarktus. Annak expanziója során miokardiális infarktus zóna-MB CK aktivitás növekedett tovább, amely lehetővé teszi, hogy diagnosztizálni miokardiális elhúzódó és visszatérő természetesen. A KK-MB maximális aktivitását gyakran a teljes kreatin-kináz maximális aktivitása előtt érik el. A mértéke aktivitásának növelésével növekszik a kreatin-kináz-MB és a CK megfelel a nagysága az érintett szívizom zónákat. Ha az első órában a szívizominfarktus beteg tölteni trombolitikus terápiával kezdődött, az aktivitási csúcsot a kreatin-kináz és a CK-MB lehet a szokásosnál korábban megjelenhet miatt gyorsabb kioldódását az enzim az érintett terület (reperfúzió - átjárhatóságának helyreállítása thrombosed koszorúerek).

A vérben, karboxipeptidáz hasítja véghelyzetű lizinek peptid dimer CK-MB, hogy két fő izoforma: CK-MB 1 és a CK-MB 2. Az egészséges személy szérumában a KK-MB 2 / KK-MB 1 együtthatója kisebb vagy egyenlő 1,5-nél. Miokardiális infarktus után a CK-MB aktivitás 2 gyorsan növekszik és a CK-MB arány 2 / CK-MB 1 nagyobb lesz, mint 1,5. A klinikai gyakorlatban ezt a koefficienset használják a szívizom infarktus korai felismerésére és a reperfúzió kialakulására a trombolitikus terápiával.

Az elvégzett kutatások kimutatták, hogy az elektroforetikus elválasztás kreatokinazy-jában élő embereknél kétféle makroKK kimutatható. Az 1. Típusú makro-KK az IgG-hez társuló CC-MB-t képviseli, ritkábban az IgA-val. Elektroforézis esetén az 1. Típusú makro-KK a KK-MM és a KK-MB között helyezkedik el. A kórházi időskorú betegek 3-4% -a, a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Ez a fajta kreatin-kináz évek óta jelen lehet a betegek vérében, és nem jár semmilyen betegséggel. Makro-KK típusú 2 - mitokondriális kreatin-kináz (oligomer mitokondriális kreatin-kináz). Az elektroforézis során a katódhoz KK-MB-ként migrál. Macro-CC 2-es típusú jelzi komoly károkat sejtek megfigyelt súlyos betegségek (szívinfarktus, sokk, rák, hepatitis, cirrhosis, súlyos szívelégtelenség), és rossz prognosztikai jel.

Különböző tumorok képesek a CC-MB vagy a KK-MM termelődésére, amelyek a teljes kreatin-kináz aktivitás 60% -át vagy annál nagyobb mennyiséget képviselnek. Ebben a tekintetben, ha a CK-MB a teljes kreatin-kináz több mint 25% -át teszi ki, akkor az enzim aktivitásának növelésére okot adó rosszindulatú daganatot kell gyanítani.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.