^

Egészség

A
A
A

A köldök omphalitisje: csalán, gonosz, vaskos, nekrotikus

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 18.10.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az omphalitis a köldökzsinór és a környező szövet gyulladásos folyamata, amely gyakoribb az újszülöttekben. A csecsemők bőrének és szubkután szövetének jellemzői olyanok, hogy a gyulladásos folyamat nagyon gyorsan terjed. Ezért az omphalitisben jelentkező szövődmények kockázata igen nagy, ami bizonyítja az első tünetek és manifesztációk ismeretének szükségességét.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Járványtan

A statisztikák azt mutatják, hogy eddig 100 újszülöttnél 2-7 esetben fordul elő omphalitis. Ez egy nagyon magas előfordulás, tekintettel a következményekre. A tünetek átlagos életkora a vemhességi időszaktól függ: a koraszülöttek 3-5 napja; 5-9 nap a teljes időtartamú újszülöttek számára. A komplikációk gyakorisága a kezelés kezdetétől függ, és minél később kezdődik a kezelés, annál nagyobb a halálos kimenetel kockázata, és a számla órákig, nem napokig.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11]

Okoz omfalita

A köldök létfontosságú szerepet tölt be, amikor a baba a méhen belül van. A köldökzsinór két artériát és vénát tartalmaz, amelyek a fő hajók, amelyek oxigént szállítanak és a szén-dioxidot eltávolítják. A születés után ezt a funkciót a tüdők végzik, így a köldökzsinórt kötik össze és törlik. A köldökzsinór két artériából és egy vénából áll, nyálkahártya-szövetben és vékony nyálkahártyán. Rendszerint a születés után a köldök proximális végének gyulladása a köldökzsinórt a bőrtől elválasztja. Ezt a természetes folyamatot fehérek nyálkahártya váladékai kísérik, amelyek normális körülmények között is megmaradhatnak.

Meg kell érteni, hogy a köldök a hasüreg közvetlen átjárója, így a szövetek bármilyen fertőzése a fertőzésnek a gyomorba való gyors terjedését eredményezheti. Szülés után egy kapocs csatlakozik a köldökhöz, és végül eltűnik, és egy száraz és tiszta köldök marad. Normál körülmények között a köldök a gyermek születése utáni ötödik és tizenötödik nap között esik. Ezen időszak végén a köldöknek tiszta, száraz és tiszta legyen, és nem szabad vérzik.

A köldökzsinórás megfelelő "táptalaj" a bakteriális növekedéshez és proliferációhoz, mivel élő szövetek könnyen fertőzhetők. Így az omphalitis okai a mikroorganizmusok, amelyek a köldök bőrére és a mélyebb szövetekre esnek, és gyulladásos folyamatot okoznak. A fertőzés terjedhet a köldökzsinórvérre, a hasfal nyirokcsomóira és a környező szövetek véredényére.

Számos baktériumfajt találtunk kórokozóként, amelyek leggyakrabban ilyen gyulladást okoznak. Külön faj vagy mind az aerob, mind az anaerob mikroorganizmusok kombinációja omphalitishez vezethet.

Az aerob szervezetei közé tartoznak a következők: Staphylococcus aureus (a leggyakoribb), A csoport streptococcus, E. Coli, Klebsiella, Proteus.

Az anaerob fajok az omphalitis esetek mintegy 30% -át okozzák: Bacteroides fragilis, Peptostreptococcus, Clostridium perfringens.

trusted-source[12], [13], [14], [15], [16], [17], [18]

Pathogenezis

Az omphalitisben bekövetkező változások patogenezise, hogy a baktériumok a polimorfonukleáris leukocitákat vonzzák a köldökzsinórt, mint a szervezet természetes védekező mechanizmusát. A köldökzsinórt kolonizáló potenciálisan patogén baktériumok forrásai az anya anyai csatornája és különböző helyi bakteriális források a születési helyen. Amikor a fehérvérsejtek elsőként reagálnak a fertőzés forrására, akkor aktiválódnak a monociták és a limfociták, amelyek kiegészítik a gyulladásos reakciót. Megkülönböztethetők a különféle citokinek és biológiailag aktív anyagok, amelyek a bőr és a lágy szövetek beszorulásához vezetnek a köldök körül. Tehát vannak helyi gyulladásos változások. A folyamat nagyon gyorsan kiterjed nemcsak a mély szövetre, hanem a szubkután szövetre is, amely tovább támogatja ezeknek a szöveteknek a megsemmisítését. A neutrofileket infiltrálják, melyet kifejezett exudatív megnyilvánulások és gerinces folyamatok képződnek. Ha a gyermeket nem kezelik, akkor a nekrózis gócai képződnek, és a mikroorganizmus bejuthat a vérbe, és szepszist okozhat.

Van olyan dolog, mint az "omphalitis egy mosogatórongy". Mi ez? A mikroorganizmusok bejutása a köldökzsinórra, amikor gyógyul, gyulladáshoz vezet. Ez a fogalom magában foglalja azt a tényt, hogy egyes gyermekek esetében az omphalitis forrása lehet a ház köldökének helytelen gondozása vagy nem megfelelő higiéniai intézkedések. Ez magában foglalja a csiszoló gyógyult köldök washcloth feldolgozási köldökzsinór maradékot fertőtlenítő oldatok, macerálás köldök pelenka, és egyéb tényezők, amelyek vezet exogén fertőzés gyógyult seb felületén köldök. Ezért az omphalitis kialakulásának legfontosabb tényezője a köldök rendellenes szülés utáni ellátás. A köldökzsinór születés utáni gondozásának módja a bakteriális kolonizációra és a köldök elválasztásának idejére is hatással van. Közös kockázati tényezőket újszülött omphalitis közé tervezett otthonszülés, az alacsony születési súly, elhúzódó burokrepedés, chorioamnionitis és köldökzsinór katéterezés. A kockázati tényezők közé tartoznak az újszülöttek immunhiányos állapotai is; a kontraktilis fehérjékhez kapcsolódó genetikai hibák a munka során; a leukociták adhéziójának hiánya és a neutrofilok mobilitásának hiánya. Ha az anya krónikus vagy akut természetű nemi szervek gyulladásos betegségei, ezek a mikroorganizmusok gyermeket kolonizálnak a gyermek bőrén, és etiológiai tényező lehet az omphalitisnek.

trusted-source[19], [20], [21]

Tünetek omfalita

Az omphalitis tünetei a csecsemőknél akutan fejlődhetnek, míg a koraszülött csecsemőknél az első jelek törölhetők a fejletlen hőmérsékleti válasz miatt.

Az omphalitis klinikai jellemzői a különböző életkorú gyermekek súlyossága szerint különböznek. Az újszülöttekben az omphalitis első jelei az etetés nehézségeinek előfordulása, majd a fertőzés már elterjedése esetén a gyermek ingerlékenyebbé, letargikusabbá vagy álmosabbá válik. Ezzel együtt helyi fertőzések jelei is vannak: a köldökzsinórtól kellemetlen szaga van; a köldök körüli bőrpír, a bőr duzzanata ezen a területen. A köldökből való kiválasztódások áttetszőek lehetnek, de ha valamikor megjelentek, miután a köldök meggyógyult, akkor figyelmeztetnie kell. Az újszülöttek hőmérsékleti reakciója nem gyakran alakul ki, de mivel az intoxikáció a fertőzés terjedésének hátterében nő a mélyen a köldök szöveteiben, a gyermek testhőmérséklete is növekedhet. A köldök körüli bőrszín megváltozása az egyik olyan veszélyes tünetnek tekinthető, amely gyulladást jelezhet.

Az akut omphalitis az idősebb gyermekeknél kevésbé gyakori, mert nincs közvetlen fertőzöttség. Mindazonáltal, a gyermekek immunhiányos betegségei a háttérben a seb fertőzés vagy bőrelváltozások ezen a területen, a gyulladásos folyamat a köldök előfordulhat. Ezután a tünetek sokkal hangsúlyosabbak: mérgezés; fájdalom a köldökben, a gyermek rámutat; hipertermia.

Az omphalitis felnőtteknél általában összefüggésbe hozható a nem megfelelő higiénia és a köldökzsinór mélyedése az elhízás által okozott szubkután szövetek mélyébe. Gyakran a köldök piercing gyulladása az omphalitis felnőttek fejlődésének következménye a jövőben. Először is, vannak jellegzetes bőrváltozások, amelyek a köldökzsinóros sérülés után vagy egy héttel később jelentkeznek. Ebben az időszakban a köldökben lévő seb csak akkor kezd gyógyulni, ha kisütés van és kellemetlen szag van. Ha a köldökzsinór körüli nekrotikus szövet megjelenik, a bőr sötétebbé válik és erős ütést vagy zúzódást eredményezhet. Ezután felléphetnek a fekélyek és a fájdalmas érzések növekednek. A felnőttekben az omphalitis ritkán szövődményekhez vezet, mivel a felnőttek korai stádiumban segítenek. Az újszülöttekben az omphalitis veszélyesebbnek tekinthető, mivel nehezebb diagnosztizálni, és a gyulladás folyamata villámgyorsan terjed.

A fertőző folyamat elterjedése tekintetében bizonyos típusú omphalitis különböztethető meg. Az egyszerű omphalitiset a kezdeti megnyilvánulások jellemzik komoly szövődmények nélkül. Ez általában a betegség első napja, amikor a folyamat csak a köldök körüli bőrfelületet érinti. A catarrhal omphalitis akkor alakul ki, amikor a bőr és a bőr alatti szövetek károsodása bekövetkezik a betegség kialakulásakor. Ebben az esetben lehetnek kezdeti megnyilvánulások az ödéma, a bõr vörössége és a nyálkahártya eltávolítása az átlátszó természetbõl. A sérült omphalitis a köldök egy szerológiai jellegű nyálkahártya-tartalmának szekréciója, amely normális körülmények között lehet. Amikor a mikroorganizmusok nagy száma a gyulladás középpontjában áll, hatalmas mennyiségű neutrofil leukociták mobilizálódnak, melyet haláluk és a gén felszabadulása kísér. Tehát a lángoló folyamat gyorsan áthatolhat gesztusos omphalitisben. Ezt a kellemetlen szag megjelenése kíséri a gyulladt szövetekből és zöld vagy sárga ürítésből.

Ha a folyamat kiterjed a bőr és a rost mélyebb rétegére, akkor kialakul a váladékos omphalitis. A flegmonalis omphalitiset olyan tényezők (egy vagy több mikroorganizmus) termelése okozza, amelyek közvetlenül a szövetsejtek halálához vezetnek, a sejtmembránok baktériumának enzimatikus hasadása. A nekrotikus szövet anaerob környezetében előállított toxinok lehetővé teszik a szervezetek terjedését szöveti síkokon keresztül. Ez azzal a ténnyel jár, hogy az izmokat és a kötőszöveteket elpusztítják, ami lehetővé teszi a szervezetek folyamatos növekedését és növeli a toxinok termelését. A szövetek fokozatos mélypusztulásának köszönhetően ezek a fertőzések végzetesek lehetnek, ha nem kezelik gyorsan. Ezen túlmenően a helyi ödéma növekedése az izomzat belsejében lévő kompresszióhoz vezet, ami az izmok ischaemiás nekrózisához és a nekrotikus omphalitis kialakulásához vezethet. Ez az akut omphalitis végső stádiuma, mely újszülöttekben nagy halálozási kockázattal jár.

Komplikációk és következmények

Az omphalitis következményei és szövődményei akkor jelentkezhetnek, amikor a baktériumokat a köldökzsinórtól kolonizálja és a véráramhoz való közvetlen hozzáférést teszi lehetővé. A leggyakoribb szövődmény a fertőzés terjedése az egészséges szövetek bevonásával. Így alakul ki a necrotizáló fasciitis, tályog, flegma, peritonitis.

A necrotizáló fasciitis gyorsan terjed és végzetes lehet. Az első tünetek közé tartozhat a fertőzés körüli bőr duzzanata és bőrpírja, valamint a bőr feszültsége és éles fájdalmai és gyulladása, amikor megérintik. A peritonitis akkor alakul ki, amikor a hajók részt vesznek az eljárásban, mert a köldökvénák a peritoneum közvetlen útja. Így a bőrből származó mikroorganizmusok belépnek a peritoneumba, és ott gyulladást okoznak.

Az omphalitis bármilyen szövődménye nagyban növeli a halálozás kockázatát.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27], [28]

Diagnostics omfalita

Az omphalitis diagnózisának korainak kell lennie, majd a kezelés hatása gyors lesz, és a szövődmények kevésbé valószínűek lesznek. Ha a gyöngyház felszabadul a köldökről vagy elszíneződik a bőrön, akkor orvoshoz kell fordulni. A szemrevételezés fontos, mivel meghatározhatja a bőrszínt, a váladékok természetét, illatát. Szükséges tisztázni, hogy miként alakult ki a köldökzsinór gyógyítása, ha újszülött. Az idősebb gyermekeknél tisztázni kell, hogy van-e trauma ezen a területen.

A gyanított omphalitishez szükséges elemzések általános vérvizsgálat. A neutrophilia vagy neutropenia formájában bekövetkező változások akut fertőzést mutatnak. Néha, az állapot progresszív romlása az omphalitis hátterében, ki kell zárni a sepsist. Ehhez tegyen szélesebb mutatókat - az éretlen neutrofilek érettségére, ami 0,2% -nál nagyobb a szisztémás bakteriális fertőzésnél, és trombocitopénia is lehet.

Egyéb nem-specifikus laboratóriumi vizsgálat, hogy lehet használni, hogy értékelje a súlyossága a gyulladásos folyamatot a omphalitis: neutrofil CD64, prokalcitonin, C-reaktív protein, vérsejtsüllyedés.

Meggyőző diagnosztikai kritériumai a szepszis és a disszeminált intravaszkuláris van hajtogatva: perifériás vér kenet, fibrinogén, D-dimer, prothrombin idő és az aktivált parciális tromboplasztin idő. Az omphalitisben lévő mikroorganizmusok izolálása és azonosítása során a köldökzsinórból származó kenetek és a vérkultúrák vizsgálatát alkalmazzák.

A műszeres diagnosztika magában foglalja a hasi ultrahang diagnosztikát a peritonitis jelenlétének kimutatására. Az ultrahangvizsgálat és a CT anatómiai rendellenességek, fasciális megvastagodás és folyadék a szövetekben.

trusted-source[29], [30], [31], [32], [33], [34]

Megkülönböztető diagnózis

Az omphalitis differenciáldiagnózisát elsősorban a hagyományos szerológiai eljárással kell elvégezni, amely a köldök normál gyógyulásával járhat. Normál körülmények között, a köldökterületen folyadék felhalmozódhat a köldökzsinór és a hasfal között. Ezt a köldök leesése után súlyos kisülések jelezhetik. De ha nincs szisztémás reakciók vörössége, akkor ez nem omphalitis.

A köldök késleltetett epitelializációja elhagyhatja a folyadékon áttörő, matt, szürkés-rózsaszín granulómat. Az ilyen granulomát tályogokkal kell megkülönböztetni.

Szintén szükséges különbséget tenni az omphalitis és a köldökfistula között. A köldökfistula akkor fordulhat elő, amikor a hasi üregből való átterjedés egy rugalmas helyről - köldökről - elkezd leesni a bőrön. Ebben a folyamatban a köldöknyílás maga nem vesz részt a gyulladásos folyamatban. Omphalitis esetén elsősorban a köldök körüli lágyrészek gyulladása jelentkezik, amely azonnal látható.

Kezelés omfalita

Az omphalitis kezelése kötelező a kórházban. Ha a baba koraszülött vagy újszülött, szükség lehet intenzív ápolásra.

Az omphalitis kezelés célja a bakteriális kórokozók megszüntetése és az egyidejű tünetek korrekciója a komplikációk megelőzésével. Az antimikrobás szerek gyors és megfelelő alkalmazása fontos. Az omphalitis elleni antibiotikumok kötelezőek, néha két gyógyszer alkalmazására is szükség van. Az érzékenységi vizsgálatok eredményei meghatározzák az antibiotikumok kiválasztását. Az ampioxot, az oxacillint, a meticillint és a gentamicint kombinálják metronidazollal anaerobokkal. A rövid távú kezelés 7 napig alkalmazható egyszerű esetekben, és bonyolultabb esetekben a szövődmények kialakulása esetén 10-14 napig parenterális adagolásra van szükség. Komplikációk esetén, mint a hypotensio, a terjesztett intravaszkuláris koaguláció és a légzési elégtelenség, ajánlott intravaszkuláris folyadékok és transzfúziós vér vagy plazma beadása.

Az empirikus antimikrobiális terápianak átfogónak kell lennie, és a klinikai helyzet összefüggésében ki kell terjednie minden lehetséges kórokozóra. Az alkalmazható gyógyszerek a következők:

  1. Az ampicillin széles spektrumú penicillin. Megakadályozza a bakteriális sejtfal szintézisét az aktív replikáció során, ami baktériumölő hatást fejt ki a fogékony organizmusokkal szemben. Baktericidek olyan organizmusokra, mint a Listeria, bizonyos staphylococcusok, egyes Haemophilus influenzae és meningokóci törzsek. A hatóanyag adagja intramuszkuláris és intravénás beadás esetén 45 mg / kg. A gyógyszert három injekcióra kell osztani. Mellékhatások - májműködés, hasmenés. Óvintézkedések - ne használjon allergiát a családban a penicillinekre.
  2. Az oxacillin olyan antistafehokokk penicillin, amely kifejezetten erre a kórokozóra hat. Baktericid antibiotikum, amely gátolja a sejtfal szintézisét. A penicillináz termelő staphylococcusok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazzák. Alkalmazható a feltételezett staphylococcus fertőzés kezelésére. Adagolás - 50 mg / kg. Mellékhatások - látászavar, allergiás kiütés, bélműködési zavarok.
  3. A metil-metilin aminoglikozid antibiotikum, amely a Gram-negatív baktériumok ellen hat. A hatóanyag dózisa intravénás adagolás esetén 10 mg testtömegkilogrammonként. Akut időszakban az antibiotikumot intravénásan adják be. A mellékhatások mérgező hatást fejthetnek ki a hallásra, a vesére és az allergiás reakciókra.
  4. A klindamicin - az anaerob baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgál. A gyógyszer hatásos aerob és anaerob streptococcusok ellen is (az enterococcusok kivételével). Megakadályozza a baktériumok növekedését a peptidil-tRNS disszociációjának blokkolásával a riboszómákból, ami az RNS-függő fehérje szintézisének megállításához vezet. A dózis kilogrammonként 8-10 mg. A mellékhatások az allergiás reakciók, a látásszervre gyakorolt hatás.
  5. A vankomicin antibiotikum, amely baktériumölő szer a legtöbb aerob és anaerob Gram-pozitív kókusz és bacillus ellen. Ez egy tartalék gyógyszer, és a feltételezett koaguláz-negatív staphylococcus szepszis terápiájában ajánlott. A dózis a kezdő adag 15 mg, majd 10 mg / testsúly kilogrammonként. Mellékhatások - légzési rendellenességek, neutropenia.

Ezért az antibiotikumok az omphalitis kezelésében kötelezőek. Ezenkívül tüneti kezelést alkalmaznak - lázcsillapítók, infúziós terápia a mérgezés eltávolítására. Az omphalitis kenőcsét ritkán használják, mert kimondott gyulladásos folyamattal a gyógyulási folyamat megzavarásához vezethetnek. A Levomekol egy kenőcs, amelyet gyakran használnak egyszerű omphalitisben. Ez egy hidrofil kenőcs, amelynek tulajdonságai gerincesek és nyálkahártya-tartalmak kialakítására szolgálnak. Akut időszakban, orvos utasításai szerint.

A vitaminok és a fizioterápia már akkor is használható, amikor a gyermek visszanyeri.

Az alternatív kezelés és a gyógynövény terápia korlátozott, mivel az omphalitis olyan gyulladásos folyamat, amely nagyon gyorsan terjed és következményekkel jár, így ezek a módszerek csak bonyolítják le a folyamatot.

Az omphalitisben a morbiditás és mortalitás függ a szövődmények kialakulásától és az időben történő kezelés kezdetétől. Ezért az orvosi beavatkozás az omphalitisben a sebészeti szövődmények komplex kezelésén kell alapulnia. A sebészeti beavatkozást gerinctelen tartalom megjelenítésével végezzük a köldök területén - primer sebészeti beavatkozás. Ha más szövődmények vannak, akkor az antibiotikum terápiát szükségszerűen kirívó beavatkozással kell kiegészíteni. Az omphalitis kezelést annak érdekében végzik el, hogy fertőtlenítsék a fertőzést és a lecsapódást.

A necrotizáló fasciitiset a fasciusz nekrózis területeinek, majd az izmok képződésének jellemzi. Az ilyen komplikáció kezelésének fő feladata az elhalt vagy degenerált szövetek eltávolítása a seb és az öblítés kezelésével. A gyógyulás után a nagy sebeket később át lehet ölteni vagy bőrradírozással helyettesíteni.

A hasi tályog nélküli hashártya-gyulladás nem igényel sebészeti beavatkozást, és a fertőzést széles spektrumú intravénás antibiotikumokkal lehet szabályozni. Az intraperitoneális tályogot, amelyet ultrahang vagy laparotómiával igazolnak, teljes mértékben műtéti úton kell további vízelvezetéssel tisztítani. Az intraperitoneális tályogot laparotómiával kell tisztítani.

Megelőzés

Az omphalitis megelőzése elsősorban az újszülött köldökzsinórjának megfelelő gondossága. A mai napig ez a koncepció magában foglalja a személyzet és a szülők kis beavatkozását, valamint a mindig száraz és tiszta köldök szükségességét. Ezért a kiengesztelés után nem kell kenni a köldöket, hanem egyszerűen fürödni a baba tiszta, forralt vízben anélkül, hogy dörzsölné a köldök gyógyító helyét. A szövődmények megelőzése fontos, ezért amikor a köldökből kilép vagy a gyermek általános állapota figyelmen kívül marad, orvoshoz kell fordulni.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40]

Előrejelzés

Az omphalitisre vonatkozó prognózis általában kedvező, de a szövődmények, ha kezeletlenül kezelik, akár 7-15% halálozási arányhoz is vezethetnek. Az omphalitis lokalizált formájával rendelkező újszülöttek 4% -ánál a szepszis klinikai kép alakul ki. A halálozás ebben az esetben a modern orvoslás előrehaladása ellenére még mindig magas, elérve a 30-40% -ot a teljes időtartamú gyermekeknél, a koraszülöttek 50% -át vagy annál többet. Egy ilyen előrejelzés ismét bizonyítja, hogy nagy szükség van az omphalitis időben történő diagnosztizálására.

Az omphalitis olyan patológia, amely látható, hogy a gyulladás gyors előfordulása az omphalitisben, az anyáknak még a köldök vizuális értékelésénél is diagnosztizálniuk kell. Az omphalitis idő előtti diagnózisa és kezelése gyermekek fogyatékosságához vagy halálához vezet. Ezért a figyelmeztető, időszerű diagnózis, a hatékony kezelés nemcsak orvosi, hanem társadalmi jelentőséggel bír.

trusted-source[41]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.