^

Egészség

Köhögés inhaláció száraz és nedves köhögés esetén

, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 07.11.2022
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A köhögés egyike azon kellemetlen tüneteknek, amelyek egy percre sem engedik megfeledkezni önmagunkról. Különösen nehéz, ha az enyhe köhögés és egyszeri késztetés a légutak tartalmának felköhögésére fájdalmas rohamszerű vagy állandó száraz/termékeny köhögéssé válik. Ez nem lehet véletlen, mert az ilyen köhögés a szervezet egészségtelen állapotának és a légutak irritációjának jelzője vagy következménye, egy reflexreakció, amelynek célja a kórokozók, allergének és egyéb idegen anyagok eltávolítása a tüdőből és a hörgőkből. A köhögéstől való belélegzés pedig az egyik módja annak, hogy segítse a szervezetét ebben a nehéz feladatban.

Szüksége van belégzésre köhögés esetén?

Az inhaláció egy egyszerű és viszonylag biztonságos módszer a gyógyszerek vagy alternatívák beadására gőzök vagy gázkeverékek belélegzésével. Emlékezzünk vissza, hogy az oxigén is gáz, és az általunk belélegzett légköri levegőben több gáz is van egyszerre különböző arányban, de inhalációs gázkeverék alatt gyógymasszú részecskék levegőben lévő szuszpenzióját értjük.

Az üdülőhelyeken vagy a tűlevelű erdőkben a gyógyító levegő belélegzésén alapuló természetes inhalációt az orvosok általános egészségügyi és megelőző jellegűnek tekintik. De a betegségek kezelésére ezek általában nem elegendőek, ezért gyógyászati vegyületeket kell mesterségesen bejuttatni a légúti rendszerbe.

Az inhalációs kezelést vagy a szervezet gátló hatásának kifejtésére (inhalációs érzéstelenítés), vagy gyulladásos jellegű légúti betegségek (megfázás, allergia) esetén alkalmazzák. De az a kérdés, hogy szükség van-e belégzésre köhögés esetén, még ebből a helyzetből is releváns marad. Végül is ez a tünet eltérő jellegű lehet. Így különböztetjük meg a nedves és száraz köhögést, amely lehet terméketlen, vagy egyáltalán nem képződik köpet (kínzó, ugatás).

Nedves köhögés esetén, amikor a köpet nehézség nélkül távozik, az inhalációs kezelés irreleváns, és néha veszélyes. Végül is a további stimuláció provokálhatja a hörgők elzáródását váladékkal, hörgőgörcsöt, fulladást. De száraz és terméketlen köhögés esetén az ilyen kezelés megfelelő lesz.

A köhögés belélegzése a kiválasztott gyógyszerektől és készítményektől függően eltérő hatást fejthet ki:

 • bővíti a hörgőket, ami megkönnyíti a köpet kiválasztását és
 • csökkenti a gyulladásos nyálka viszkozitását és csökkenti a hörgők hámjához való tapadásának erejét,
 • enyhíti a gyulladást, és ezáltal a hörgők nyálkahártyájának irritációját. Mindez hozzá kell járuljon a felesleges nyálka és kórokozók eltávolításához a légutakból,
 • csökkenti a betegségeket okozó mikrobák életképességét.

Az inhalátorok segítenek a köhögésben?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, mert minden az inhalációs összetétel helyes kiválasztásától és a szervezet reakciójától függ. Az orvosok maguk egyértelműen javasolják a belélegzést száraz és terméketlen köhögés esetén, mert ez az egyik leggyorsabb módja a beteg állapotának enyhítésére. Ez egy viszonylag biztonságos kezelési módszer, mivel a gyógyszer gyakorlatilag nem lép be a véráramba, és nincs kifejezett szisztémás hatása. De az inhalációs módszer segít a terápiás készítmény közvetlenül a lézióba való eljuttatásában, ami gyors és gyakran meglehetősen tisztességes eredményt ad.

Az eljárás indikációi

Mint már megjegyeztük, a köhögés lehet száraz (nem produktív) és köpet is. A kezelés taktikája mindkét esetben eltérő, de az inhalációs kezelés felírásakor az orvosok nem csak a köhögés természetére, hanem annak okára is figyelnek.

Köpetes köhögéskor nem mindig szükséges a belégzés. Ha a nyálka könnyen távozik nem intenzív köhögéssel, akkor a szervezetnek nincs szüksége segítségre. Itt fontos megfigyelni, hogy a tünet jellege nem változik. A bőséges meleg ital és a masszázs elősegíti a köptetést.

Ha a hörgőkben felgyülemlik a köpet, de nagyon nehéz kiköhögni, a köhögés fájdalmat okoz a torokban és a légutak mentén, nyálkaoldókkal, köptetőkkel való köhögés-inhaláció éppen az, ami a beteg állapotának enyhítéséhez szükséges. Az ilyen eljárások mind megfázás, mind allergiás köhögés esetén relevánsak, mivel az allergia egyfajta gyulladásos reakció, amelyet egy adott irritáló anyag okoz.

A száraz ugató köhögésből származó belégzést csak a tünet okának és előfordulásának időpontjának tanulmányozása után írják elő. Ez a hörgők irritációjára adott reakció, amely általában vírustámadásra reagál. A betegség kezdetén a torokfájással párhuzamosan vagy anélkül is megjelenhet egy tünet. A gyulladás átterjedése a hangszálakra köhögéskor durva ugatást vált ki.

Elég gyorsan a köhögés produktívvá válik, és ebben a szakaszban óvatosnak kell lennie. Ha a köpet nehezen vagy kis mennyiségben válik le (nem produktív köhögés), meg kell könnyíteni annak kiválasztását és növelni kell a köhögés termelékenységét. Nem produktív tünet esetén előnyben részesítik azokat a gyógyszereket, amelyek serkentik a nyálkaképződést és optimalizálják annak reológiai tulajdonságait.

Gyakran előfordul, hogy egy személy beteg volt, de a köhögés nem múlt el. De köhögéskor már semmi sem ürül ki a hörgőkből. A fennmaradó kellemetlen tünet és a nem teljesen elmúlt torokirritáció kimeríti a betegségtől már legyengült embert. Ebben az esetben nem tanácsos nyálkaoldó vagy szekréciós szerek alkalmazása inhalációban. De a gyulladáscsökkentők és a köhögési reflexet elnyomók (például lidokain) megfelelőek lesznek.

A köhögéscsillapítókkal végzett inhalációt gyakran írják fel gyermekeknek, ha egy fájdalmas tünet megakadályozza a gyermek alvását és étkezését, kimeríti a babát, megakadályozva a gyors gyógyulást.

Megfázás esetén az orvosok gyakran inhalációt írnak elő orrfolyás és köhögés ellen. Orrfolyás esetén a gyulladáscsökkentő és nyálkaoldó szerek relevánsak, de ezeket használják orrdugulás esetén a légzés megkönnyítésére. A folyékony váladékot nem szabad inhalálással kezelni.

A köhögés belélegzése többféleképpen is elvégezhető, ezért megkülönböztetik a száraz és a nedves eljárásokat, az utóbbiakat nedves, meleg-nedves és gőzre osztják. Ha a páciensnek nincs hőmérséklete, bármelyik opció közül választhat. Ha a hőmérő 37,5 fokra emelkedik, jobb, ha elfelejti a termikus eljárásokat.

A köhögés belélegzése 37,5 fok feletti hőmérsékleten csak orvos engedélyével végezhető porlasztóval. Ebben az esetben a száraz és nedves (legfeljebb 30 fokos) inhaláció releváns, ha a betegnek nincs ellenjavallata.

A hőmérséklet emelkedése általában vírusfertőzéssel jár, de néha előfordulhat, hogy a szervezet ilyen reakciója a baktériumok légutakba való bejutása esetén is előfordulhat. Ha a tesztek bakteriális fertőzés jelenlétét mutatják, mások mellett antibiotikumokkal történő inhalációt írnak elő. Súlyos gyulladás és ödéma esetén hormonális szereket (inhalációs kortikoszteroidokat) írnak fel.

Készítmény

A köhögés belélegzésére való felkészülés során mindenki azonnal a terápiás összetételre gondol, hiányzik egy fontos részlet. Mindenekelőtt nem arra kell gondolnia, hogyan és hogyan kell kezelni a köhögést, hanem a megbízható diagnózis és a betegség okának ismeretében. Az inhaláció előkészítésének első lépéseként konzultáljon szakemberrel és végezze el a szükséges diagnosztikai vizsgálatokat (ha szükséges).

Fontos tudni nemcsak a betegség nevét, hanem a kórokozóját is. Például az antibiotikumokkal történő belélegzést csak bakteriális betegségek vagy vírusos betegségek bonyolult lefolyása esetén hajtják végre. A legtöbb esetben a légúti megbetegedések vírusos jellegűek, és megfelelő időben történő kezeléssel komplikációk nélkül haladnak át.

Ha az orvos inhalációs kezelést írt elő, akkor gyógyszereket is javasol, és néha alternatív eszközöket is, amelyek segítenek ezen a betegségen, és alkalmasak inhalációra. Csak az eljárás végrehajtásának módját kell eldönteni (inhalátorral vagy anélkül), és megfelelően elkészíteni az inhalációs készítményt.

Tehát gőz eljárásokhoz, gyógynövény- és burgonyafőzetekhez, gyógyító illóolajokhoz, szódához. A főzeteket 45 fokos hőmérsékletre melegítjük, és az olajokat forró vízbe csepegtetjük.

Ha nem használ inhalátort, nagyon fontos gondoskodni azokról az edényekről, amelyek tartalmazzák a gyógyító készítményt és a szükséges kiegészítőket (törülközőt a fejre gőz inhaláláshoz, bár az orvosok ezt a kezelési lehetőséget meglehetősen veszélyesnek tartják a hipoxia és az arc égési sérüléseinek kockázata).

Ha speciális eszközt használ az inhalációhoz, meg kell győződnie arról, hogy az tiszta, ha szükséges, szerelje össze az alkatrészeket és ellenőrizze a készülék teljesítményét. Ha első alkalommal használja az inhalátort, fontos, hogy először alaposan tanulmányozza át az utasításokat, és kezelje a tartály belsejét és a szájrészt antiszeptikus vegyületekkel.

Technika Köhögés inhaláció száraz és nedves köhögés esetén

Ha valaki kórházban van, nem kell felvérteznie magát a köhögés belégzésének technikájával kapcsolatos ismeretekkel. Az egészségügyi személyzet gondoskodik erről, és a beteg csak egyértelműen teljesítheti az igényeit. De a legtöbb esetben az inhalációt otthon végzik, mivel ez az eljárás hatékony a légzőrendszer számos olyan betegségében, amelyek nem igényelnek kórházi kezelést. Ha pedig nincs otthon egészségügyi rokon, akarva-akaratlanul is tájékozódni kell a beavatkozás helyes végrehajtásáról.

Fontolja meg a különböző típusú inhaláció technikáját és jellemzőit.

Gőz inhaláció köhögés ellen

A gőzinhalációt az alternatív gyógyászat egyik módszerének tartják, a leghatékonyabbnak a felső légúti betegségekben. A szájon keresztül a légutakba jutó nedves meleg levegő hidratálja és puhítja a nyálkahártyát, kevésbé viszkózussá teszi a köpetet, enyhíti a betegség tüneteit, és gyógyhatású vegyületeket adva a vízhez szintén terápiás hatás érhető el.

A gőzinhalációhoz szükséges összetételek lehetnek: burgonyafőzet, gyógynövények és gyógyhatású készítmények infúziói és főzetei, ásványvíz, gyenge szódaoldat, illóolajok, propolisz, sőt a szovjet idők óta ismert illatos Zvezdochka balzsam is. Fontos megérteni, hogy a szóda kiváló fertőtlenítő és bőrpuhító, a legtöbb gyógynövény gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, a propolisz erős antimikrobiális komponens, az ásványvíz puhítja és hidratálja a nyálkahártyát, a burgonyagőz pedig egy általánosan elismert gyógymód, amely jótékony hatással van a légzőrendszerre, kiküszöböli a pangásos jelenségeket a hörgőkben.

A köhögéstől származó burgonyával történő inhaláció biztonságos gyermekek és terhes nők számára, akik nem alkalmasak az allergiás reakciókat kiváltó gyógyszerekre és gyógynövényekre. Nem nehéz, sőt kellemes kivitelezésük, ha nem viszi túlzásba a kompozíció hőmérsékletét. Nagyon hasznos száraz köhögés esetén.

A kompozíció elkészítéséhez veszünk 3 közepes burgonyát, megmossuk és vízben puhára főzzük, majd enyhén összegyúrjuk vagy csak főzetet használunk. Gőzt lélegezhet egy serpenyő vagy bármely más edény fölött, ahová a húslevest öntötték, miután kissé lehűtötték, hogy a gőz ne égesse meg a bőrt, amikor a serpenyő fölé kell hajolni. A gőz eloszlásának megakadályozása érdekében letakarhatja a fejét egy törülközővel, az alsó szélét szabadon hagyva, hogy a levegő behatolhasson alá.

Úgy gondolják, hogy egy felnőtt számára elegendő 10-15 percig burgonyagőzt lélegezni. Egy gyermek számára elegendő egy 3-5 perces eljárás.

Hasonló módon a gőzinhalációt gyógynövények főzeteivel és infúziójával végezzük. Az elkészített húslevest először kissé lehűtjük. Az infúzió elkészítéséhez a füvet forrásban lévő vízzel leöntjük, melegen hagyjuk állni, majd hagyjuk kissé lehűlni. Általában a köhögés elleni inhalációs gyógynövényeket a következő arányban veszik: 1 pohár vízhez 1 evőkanál. Apróra vágott fűszernövények vagy fűszernövények.

Az inhalációs eljárásokhoz a következő gyógynövények ajánlhatók:

 • Kamilla. Ezzel az enyhe fertőtlenítő és kifejezett gyulladáscsökkentő hatású növénnyel végzett köhögés elleni inhalációk hatékonyak száraz és nedves köhögés, orrfolyás és torokfájás esetén. A húslevest a fenti séma szerint vízfürdőben 20-30 percig készítjük, majd forró forralt vízzel 1 liter térfogatra állítjuk be.
 • Eukaliptusz köhögés ellen. Az inhaláció történhet saját készítésű gyógynövény infúzióval, gyógyszertári alkoholtinktúrával, növényi illóolajjal. Az infúzió elkészítéséhez az összetevők aránya szabványos. 15 perces infúzió után öntsön 3 csésze forralt forró vizet az edényekhez, és végezzen inhalációt. Az alkoholos tinktúra inhalátorban használható, de ebben az esetben nem forró vízhez, hanem szobahőmérsékleten sóoldathoz adják (15 csepp per pohár nátrium-klorid).
 • Inhaláció zsályával köhögés ellen. A növény nagyon népszerű a köhögés kezelésében, mivel illóolajokban gazdag, ennek köszönhetően gyulladáscsökkentő, tonizáló, fertőtlenítő és köptető tulajdonságokkal rendelkezik. Az inhalációs készítményekben lévő füvet önállóan és másokkal kombinálva is használják, például kamillával és mentával. Az inhalációs főzet a következőképpen készül: 2 evőkanál. A gyógynövényeket (vagy 1 evőkanál zsályát és kamillát) felöntjük egy pohár forrásban lévő vízzel, és 2-3 percig alacsony lángon tartjuk, majd eltávolítjuk. A leszűrt és kellően lehűtött húsleves használható inhalátorokban, vagy lélegezheti be a gyógyító gőzöket egy tál felett.

A fenti gyógynövények univerzálisak, bármilyen köhögésre használható inhalációs készítmény. Száraz köhögés esetén érdemes odafigyelni azokra a növényekre, amelyek növelik a váladék mennyiségét, hozzájárulnak annak könnyebb eltávolításához, enyhítik a nyálkahártya irritációját és kevésbé fájdalmasak a köhögésben: csikósláb, hárs, lóhere, rénszarvasmoha, ökörfarkkóró. Nedves köhögésnél, nehéz köpet ürítéssel kínálhat: kakukkfű, tüdőfű, menta, édeskömény, boróka, rózsafű, tűlevelű, fenyőbimbó, levendula.

Az alternatív gyógyászatban a gyógynövénykészítményeket köhögés esetén inhalációra is használják. A növények megfelelő kiválasztásával kölcsönösen erősítik egymás hatását, és a hatás erősebb lesz. Emellett a kollekciókban különböző terápiás hatású növények kombinálhatók, szinte minden tünetre egyszerre kapnak gyógymódot.

Nem produktív köhögés inhalációs kezelésére a következő gyűjtemény ajánlható: eukaliptuszlevél, csikósláb, menta és zsálya, nyírbimbó, oregánófű, kamillavirág egyenlő mennyiségben. 1 evőkanál összegyűjtése egy pohár forrásban lévő vízben. Az infúziós készítményt szűrjük és legfeljebb 70 fokos hőmérsékletre hűtjük.

Ideális esetben köhögés esetén a gőz belélegzése esetén 40-50 fokos hőmérsékletű készítményeket kell használni. Magasabb hőmérsékleten ne hajoljunk a gőzölgő edények fölé, és szorosan takarjuk le egy törülközővel, mert ez az arc és a szem nyálkahártyájának égési sérüléseit okozhatja.

A kollekció segítségével egyszerre érheti el a következő hatásokat: a nyálkahártya hidratálása és az irritáció enyhítése, a torokfájás és a légúti duzzanat megszüntetése, a köpet elvékonyodása, valamint a kórokozók aktivitásának érezhető csökkenése.

Száraz köhögés esetén a következő díjak is tanácsolhatók:

 • Coltsfoot gyógynövény, mentalevél, hárs és körömvirág.
 • Málna, zsálya és mentalevél.
 • Kamilla és körömvirág, orbáncfű és csikósfű.
 • Hárs, málna, csikósvirág (hörghurut ellen).

A nyálkahártya lágyítása és a köpet eltávolítása érdekében a kész gyógynövénykészítményhez közvetlenül a beavatkozás előtt szódabikarbóna adható inhalálás céljából, ami különösen hatásos hörghurut esetén.

Terhesség alatt nagyon fontos a gyógynövények gondos kiválasztása, mert egyesek méhösszehúzódást és vetélést válthatnak ki. Az orvosok a következő növényeket tartják optimálisnak a várandós anyák inhalációs kezelésében:

 • Száraz köhögés kezelésére: kamilla, orbáncfű, kakukkfű, mályvacukor, útifű.
 • Nehéz, nedves köhögés kezelésére: eukaliptusz, cickafarkfű, szál, vadrozmaring.

A gőz belélegzésének jellemzői

A gőz belélegzése során nagyon fontos egy speciális étrend betartása. Az eljárást étkezés után 1,5 óránál korábban nem lehet elvégezni. Az eljárás után 40-60 percig tartózkodnia kell az étel és a víz evésétől, hagyva, hogy az inhalációs oldat részecskéi még egy ideig a nyálkahártya felületén hatnak.

Az eljárás során elég mélyen, de egyenletesen kell lélegeznie, kerülve a túl mély lélegzetet. Belégzés közben tartsa vissza a lélegzetét néhány percig. Köhögés kezelésénél a felületes légzés elfogadhatatlan. Nem tudsz beszélni, és más dolgok elterelhetik a figyelmedet. Fontos, hogy összpontosítson az eljárásra és a megfelelő légzésre.

A köhögés kezelésére speciális légzési mintát alkalmaznak a belélegzés során. A belégzés a szájon keresztül történik, a kilégzés pedig a legjobb az orron keresztül.

Gyógynövénykészítmények belélegzése esetén nem szabad azt gondolnia, hogy minél nagyobb az oldat koncentrációja, annál jobb. Minden főzetet és infúziót vízzel hígítanak, leggyakrabban 1: 3 arányban.

A felnőtteknek szánt inhalációs készítmény hőmérsékletét 40-50 fokon belül javasolt tartani, esetenként, ha a gyógynövénygyűjtemény jellege úgy kívánja, akár 70 fokra is emelhető, de maximális körültekintés szükséges. Gyermekek számára az optimális hőmérséklet 30-40 fok. Ezenkívül minél kisebb a gyermek, annál alacsonyabbnak kell lennie a hőmérsékletnek. Kisgyermekek számára az inhaláció általában nehéz, ezért jobb, ha egy speciális eszközt - inhalátort - vásárolnak.

Az égési sérülések elkerülése érdekében az edények fölé hajolni forró oldattal nem szabad sok. Az optimális távolság körülbelül fél méter.

A természetes anyagokból készült könnyű, bő ruházat alkalmas az inhalációra. Nagyon fontos, hogy ne szorítsa össze a torkot, és ne zavarja a mély légzést.

Ami a gőz belélegzésének időtartamát illeti, az orvosok felnőtteknek 5 percet, gyermekeknek 2-3 percet javasolnak.

A gőz belégzésének hatékonysága érdekében fontos, hogy ne szakítsa meg az eljárást a légzéshez. A törölköző alatt speciálisan a szauna hatása jön létre, amelyet nem ajánlott „elhagyni” az eljárás vége előtt. Ha légzési nehézségek lépnek fel, a belégzést idő előtt be kell fejezni.

Nem minden ember tolerálja jól a törülköző alatt keltett hatást. Lehetőségként a gőz belélegzésének egyéb módjait is megfontolhatja:

 • tölcsér használata, amely a gyógyító gőzök szűk mozgási irányát biztosítja,
 • szorosan záródó fedővel ellátott vízforraló és a kifolyócsőre helyezett gumicső használata,
 • belélegzés termosz felett.

Ugyanakkor ugyanabban a tartályban inhalációs készítményt is készíthetünk, amelynek elkészítéséhez tisztított, desztillált vagy forralt vizet használunk.

Illóolajok köhögés belégzésére

A köhögés gyógynövényekkel történő kezelése magában foglalja mind a növények, mind a virágok, valamint az illóolajok használatát az inhalációs készítményekben. Nem hiába választják az olajban gazdag növényeket az inhalációhoz: eukaliptusz, menta, zsálya, kakukkfű, tűlevelű növények stb.

A köhögés belélegzésére szolgáló illóolajokat gyógyszertárakban és üzletekben lehet megvásárolni. Hasznosak abban, hogy hozzájárulnak a köpet lebontásához és serkentik annak kiválasztását, enyhítik a gyulladást, hatékonyan küzdenek a torokban megbetegedést és irritációt okozó kórokozó mikroorganizmusok ellen, valamint begyógyítják a sebeket. Az illóolajok nyugtatják a gyulladt nyálkahártyát is, csökkentve a fájdalmas köhögési rohamok számát, megnyugtatják az idegrendszert, normalizálják az alvást, ami annyira szükséges a beteg szervezet felépüléséhez.

Köhögés kezelésére kardamom-, menta-, ciprus-, ánizs-, rozmaring-, kamilla- és zsályaolajat használnak. A köhögéssel járó fertőző betegségekben a fenyő, cédrus, fenyő, eukaliptusz, teafa észterei is jótékony hatásúak. Jó toleranciájuk miatt mind korai gyermekkorban és terhesség alatt használható.

Illóolajokkal 2 féle inhaláció végezhető: hideg és meleg, vagy inkább meleg-nedves, mert magas hőmérsékleten (40 fok felett) az éterek elveszíthetik gyógyító tulajdonságaikat. A hideg száraz inhalációt olyan eszközökkel végezzük, mint például aromalámpa, aromaventilátor, aromamedál stb. Alternatív megoldásként néhány csepp olajat kenhet egy zsebkendőre vagy párnára. De ugyanakkor nem lesz túl kényelmes a szájon keresztül lélegezni, ami a köhögés kezelésének hatékonyságának feltétele. Fontos megjegyezni, hogy a köhögésből származó belégzési időt a szájon keresztül kell belélegezni.

A meleg-nedves inhaláció vízhasználaton alapul (1 liter elegendő), amelyhez 3 cseppet adunk az ajánlott olajok bármelyikéből. Törülközővel letakarva lélegezzen be gyógyító gőzöket 10 percig.

A gyermekek kezelésére az aromalámpa vagy más népi módszer jobban megfelel. Adjunk 4 csepp eukaliptusz-, teafa- vagy más antibakteriális hatású olajat egy pohár forró vízhez, és hagyjuk abban a szobában, ahol a beteg tartózkodik. Így lehetséges a köhögés kezelése és a helyiség fertőtlenítése.

Az illóolajokkal történő köhögés-inhalációra ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint a gőzökre: az étrendi rend betartása és az inhalációs készítmény adagolása, a megfelelő légzés a szájon keresztül történő belélegzéssel. Az eljárás időtartama 10 perc legyen. Általában az olajos inhalációt naponta egyszer végezzük. Jobb, ha nem használunk egyszerre több olajat, hacsak a kiválasztott recept nem igényli.

Az inhalációt nem teli gyomorral végezzük, nehogy öklendezõ reflexet váltson ki, és ne vonja el a gyomor-bél traktus figyelmét az élelmiszer-feldolgozási munkától. De még éhgyomorra sem hajthatók végre ilyen eljárások, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a következő órán belül fel kell adnia az ételt.

Ásványvíz inhaláció

Van olyan kezelési módszer, amelyet az orvosok hagynak jóvá. A köhögéskor belélegzett ásványvíz nem csak a légúti nyálkahártya és a vékony köpet nedvesítéséhez szükséges tiszta víz forrása. Hasznos ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a szervezet normál működéséhez szükségesek. Egyedülálló anyagok tárháza ez, amelyek növelik a szervezet belső erőit a betegség elleni küzdelemben, és jótékony hatással vannak a légúti nyálkahártyára, csökkentik a gyulladást és a duzzanatot, hozzájárulva a sérült szövetek gyors regenerálódásához.

A szanatóriumokban hidrogén-szulfidos, szénsavas vagy radonos vizet vesznek az eljárásokhoz. Az otthoni köhögés belégzését leggyakrabban Essentuki, Borjomi, Narzan ásványvízzel végzik, de ezek hiányában más ásványvizet is használhat. Igaz, a hatás ebben az esetben gyengébb lesz. Bár a nyálkahártya hidratálása önmagában enyhítheti a fájdalmas köhögési szindrómát, és termelékenyebbé teheti a köhögést.

Igyál ásványvizet gáz nélkül, vagy hagyd nyitva a palackot pár órára vagy még tovább, hogy kijöjjön a gáz, különben a köhögés csak súlyosbodhat. Az eljárás kétféleképpen hajtható végre:

 • inhalátorral (veszünk 4-5 ml oldatot, öntsük a készülék tartályába, és lélegezzünk be gyógyító levegőt 10 percig),
 • rögtönzött eszközökkel (gőz belélegzés: egy tálban vagy teáskannában melegítse fel az ásványvizet 40 fokra, és 5-10 percig lélegezze be a gőzöket).

Ásványvízzel történő belélegzés akár napi 5-7 alkalommal is elvégezhető. Biztonságosak gyermekek, idősek, terhes nők és szoptató anyák számára.

Köhögés ásványvízzel történő belélegzésének követelményei: diéta betartása, megfelelő légzés, ellenjavallatok (különösen gőzinhaláció esetén), megfelelő ellátás a beavatkozás után.

Köhögés esetén csillaggal jelölt belégzés

Sokan emlékszünk egy ilyen nevű balzsamra a szovjet időkből. Segítségével édesanyáink és nagymamáink megfázást, fej- és fogfájást, mozgásszervi betegségeket, érrendszeri betegségeket kezeltek, bőrápolást, méreganyagokat távolítottak el. De a vietnami orvoslás különösen népszerűvé vált a megfázás és a vírusos betegségek kezelésében, amelyeket fejfájás és szédülés, hányinger, ízületi fájdalom, láz, köhögés, orrfolyás kísér.

A köhögés kezelésében a természetgyógyászat olyan hasznos összetevői kerülnek előtérbe, mint az illóolajok (menta, eukaliptusz, szegfűszeg, fahéj), valamint a mentol és a kámfor. A légúti megbetegedések adjuvánsaként a balzsam elfogadásra talált mind az alternatív gyógyítók, mind a szakképzett orvosok körében.

Igaz, az Asteriskkel végzett köhögés elleni inhaláció nem szerzett nagy népszerűséget. Ezenkívül tilos 3 év alatti gyermekek, bronchiális asztmában és hörgőgörcsre hajlamos betegek kezelésére. A balzsamot nem használják inhalátorokban.

De a gőzeljárásokhoz ellenjavallatok hiányában ez nagyon hasznos és hatékony gyógymód. Forró vízben (40-60 fok) 3-4 mg balzsamot kell hozzáadni, és párban lélegezni 5-10 percig (gyermekek legfeljebb 3 percig). Az inhaláció naponta legfeljebb 4 alkalommal végezhető, figyelembe véve a gőzeljárásokra vonatkozó követelményeket.

Köhögés belélegzése szódával 

Ha a megfázás inhalációs kezeléséről van szó, az alternatív gyógymódok hatékonyságuk és népszerűségük szempontjából nem sokkal maradnak el a gyógyszertári gyógyszerektől, de még biztonságosabbnak bizonyulnak, amivel az orvosok is egyetértenek. Nem ok nélkül javasolják az első szakaszban a köhögés elleni inhalációt szódával és gyógynövényes készítményekkel, és ha ezek nem segítenek, vagy nem használhatók, akkor gyógyszerekhez folyamodnak.

A szódabikarbóna kétségtelenül az egyik legnépszerűbb módszer a nem produktív köhögés kezelésére. Az eljárás népszerűségét az magyarázza, hogy szinte minden konyhában otthon van a szódabikarbóna, és a köhögés kezelésének módja a legtöbb esetben hibátlanul működik. Ahogy mondják, olcsó és vidám.

A száraz köhögéssel járó szódával történő belélegzés gőznek minősül. A páciens belélegzi a vízgőzt apró kristályos részecskékkel, amelyek beborítják a nyálkahártyát, puhítják és fertőtlenítik azt. A gőz formájában lévő nedvesség elvékonyítja a nyálkát, és megkönnyíti annak eltávolítását. 

Az eljárást a gőz belélegzésére vonatkozó szabályok betartásával hajtják végre. Az inhalációs oldatot úgy állítják elő, hogy a port forró vízhez adják. Körülbelül 1 evőkanál szódát kell bevenni liter vízre a szódával történő köhögés inhalációs eljárása után, a tünet felerősödik, de kevésbé fájdalmas. A köpet könnyebben és akut torokfájdalom nélkül köhögi fel. Antiszeptikumként a szóda a nyálkahártyán megtelepedett mikrobákkal küzd, ami azt jelenti, hogy a gyógyulási folyamat gyorsabb.

Gyógyszerészeti termékek inhalációs eljárásokhoz

Annak ellenére, hogy az orvosok nem cáfolják a gőz- és hő-nedves inhalációval végzett alternatív köhögéskezelés hatékonyságát, sőt olykor ajánlják is, a szóda és a gyógynövények nem mindig tudják meghozni a várt eredményt. Ezen túlmenően, ha rosszul érzi magát és gyengének érzi magát, jobb, ha nem ilyen módon inhalálja, hogy ne rontsa tovább az állapotát.

Azon kisgyermekek számára, akik nem tudnak megfelelően lélegezni és betartani a szabályokat, az eljárást hihetetlenül nehéz végrehajtani. És tekintettel a gőz belélegzésének ellenjavallataira, világossá válik, hogy ez semmiképpen sem univerzális gyógymód. Figyelni kell tehát, hogy ne olyan gyógyszerészeti készítményekre, eszközökre, amelyek egy hasznos eljárás maximális haszonnal és biztonsággal történő végrehajtását segítik elő.

A gyógyszertárak kínálatában olyan oldatok, cseppek, gyógyszerek, köhögés elleni inhalációs készítmények találhatók, amelyek a modern, folyadékmelegítést nem igénylő inhalátorokban használhatók. A gőz belélegzése ebben az esetben nem lehetséges, mert sok gyógyszer tönkremegy a magas hőmérséklet hatására, ami semmiképpen sem segít a köhögés gyógyításában.

A porlasztóval történő köhögés-inhaláció a legmodernebb köhögéskezelési módszer, amely minden korosztály számára alkalmas, beleértve az újszülötteket is. Az eszközök széles választéka (kompresszor, ultrahang, hálós inhalátor vagy membrán), valamint az otthoni használatra szánt helyhez kötött vagy hordozható porlasztó kiválasztásának lehetősége igen népszerűvé teszi ezt a fajta kezelést.

Az eltérő hatásmechanizmus ellenére, amikor porlasztókat használunk a kilépésnél, egy aeroszolfelhőt kapunk a gyógyászati anyag legkisebb részecskéivel, amelyek belélegezve mélyen bejutnak a légutakba, közvetlenül az elváltozásba. A részecskék behatolási mélysége méretüktől függ. A különböző porlasztók különböző méretű részecskéket adnak, de egyes modellek lehetővé teszik ennek a folyamatnak a szabályozását. A köhögés kezelésére olyan eszközök alkalmasak, amelyekben a gyógyszerből származó részecskék mérete nem haladja meg az 5 mikront, különben csak a szájüregben és a nasopharynxben telepednek le.

A modern porlasztók különféle fúvókákkal rendelkeznek. Felnőtteknél a köhögés kezelésére célszerű szájrészt vagy szájrészt használni. Ebben az esetben a belégzés a szájon keresztül történik, az ajkak kinyitása nélkül, szorosan összezárva a fúvókát, és 1-2 másodperc múlva a kilégzés az orron keresztül történik.

A gyermekek számára kényelmesebb a köhögés elleni inhalálás maszkkal. Ebben az esetben a gyermek szabadon lélegezhet, és a kezelés a szokásos módon folytatódik. Ha a gyermek kicsi, az eljárás alvás közben is elvégezhető. A maszk nem akadályozza meg a baba alvását, csak az a fontos, hogy az inhalátor függőleges helyzetben legyen. A legjobb megoldás egy álló porlasztó. Hordozható eszköz használata esetén a gyermeknek ülő vagy fekvő helyzetben kell lennie.

A felnőttek köhögés elleni inhalációját ülő helyzetben kell végezni. Ha egy személy súlyos állapotban van, akkor kezelését kórházban inhalátorok segítségével végzik. A maszkot tömlő segítségével rögzítik rájuk, ami lehetővé teszi a kezelést fekve is.

Az eljáráshoz tiszta, előre fertőtlenített eszközt használnak. Az inhalációs oldatot úgy készítjük el, hogy a gyógyszert sóoldattal hígítjuk az orvos által felírt vagy a gyógyszerre és a készülékre vonatkozó utasítások szerint. Nebulizátorban gyógynövényfőzetet és illóolajat nem használunk, csak gyógyszerkészítményeket.

A kezelést legkorábban étkezés vagy megerőltető edzés után 1-1,5 órával lehet elkezdeni. Az inhalációt naponta legfeljebb háromszor végezzük, megpróbálva ezt étkezések között megtenni.

Az eljárás során egyenesen kell ülnie, szabadon kiegyenesítve a vállát. Nem kell túl mélyen lélegezni, de nem felületesen. Belélegzés után rövid szünetet (1-2 s) tart, hogy a gyógyszernek legyen ideje leülepedni a nyálkahártyán. Bő ruházatot viselünk, lehetőleg természetes anyagokból. Belélegzés közben semmi sem tarthatja lenyomva a mellkas és a nyak területét.

A köhögés belélegzése olyan orvosi eljárás, amely bizonyos összpontosítást igényel a folyamatra. Az orvosok nem javasolják, hogy ebben az időben beszéljenek, olvassanak, vagy olyan dolgok vonják el a figyelmüket, amelyek befolyásolják a légzés jellemzőit: mélységét, gyakoriságát stb. Ennek a szabálynak a betartása nem olyan nehéz, tekintve, hogy felnőttek belégzését kell elvégezni. Legfeljebb 15 perc (ideális esetben, amíg a gyógyszert a porlasztótartályban fogyasztják), és 5 év alatti gyermekek esetében - 3-10 perc. Az eljárást korábban is be lehet fejezni, ha az észrevehető kellemetlenséget és a beteg közérzetének romlását kezdi.

De térjünk vissza az orvosok által inhalálásra javasolt gyógyszerekhez és az ezeket alkalmazó eljárások jellemzőihez.

Inhaláció köhögés esetén sóoldattal (nátrium-klorid)

A sóoldat a vérplazmához hasonló ozmotikus nyomású folyadék, ezért szervezetünk nem érzékeli valami idegenként. A sóoldattal végzett köhögés során porlasztóval történő belégzés az egyik legbiztonságosabb eljárás, hasonlóan az ásványvízzel történő belélegzéshez. Az ilyen kezelés biztonságosan elvégezhető gyermekek és terhes nők számára, mivel a sóoldat nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, nincs szaga és íze.

Igaz, a sóoldat hatékonysága a köhögés inhalációs kezelésében viszonylag kicsi. Az ilyen kezelés alkalmasabb a légúti nyálkahártya hidratálására, amely száraz köhögés esetén enyhíti az alaptalan késztetést, terméketlenség esetén pedig megkönnyíti a köpet eltávolítását.

4 ml sóoldatot öntünk a porlasztóba (2-3 ml gyermek számára használható), és lélegezzük 5-10 percig. Az eljárást naponta legfeljebb 3 alkalommal hajtják végre.

Mint ilyen, a 9%-os nátrium-klorid-oldatnak nincs terápiás hatása, de vannak más gyógyszerek, amelyeknek szekretolitikus, köptető, hörgőtágító hatása van. Inhalációs oldatokban nátrium-kloriddal együtt használják.

Köhögés inhaláció "Lazolvanom"

"Lazolvan" - Ambroxol készítmény, anyag. Kifejezett szekretomotoros, szekretolitikus és köptető hatással. Ezenkívül megkönnyíti az antimikrobiális szerek bejutását a hörgőszekrécióba. A gyógyszer tabletta, szirup és oldat formájában kapható. Ez utóbbi a legkényelmesebben köhögéskor inhalálásra használható.

Az inhalációs eljárásokhoz a gyógyszer nagyon korai életkortól használható, amikor a babák még nem tudják, hogyan kell köpetet köhögni, ezért serkentett kiválasztás szükséges.

Az eljárás bármely modern inhalátorral elvégezhető, kivéve a gőzt. Az oldat használható tiszta formában 2-3 ml mennyiségben, vagy 1:1 arányban sóoldattal keverve a nyálkahártya hidratáltságának javítására. 6 év alatti gyermekek számára 2 ml Lazolvan elegendő.

Naponta 1-2 eljárást javasolt elvégezni. A kész oldatot előmelegítjük testhőmérsékletre, és normál módon lélegezzük be.

Hörgő asztma és hörgőgörcsre való hajlam esetén köptető gyógyszerekkel történő belélegzés előtt érdemes hörgőtágítókat szedni, vagy inhalációs eljárást végezni ezekkel a gyógyszerekkel.

A "Lazolvan" belélegzése gyermekek és terhes nők számára is elvégezhető. Igaz, óvatosnak kell lennie a terhesség 1. Trimeszterében, miután konzultált orvosával az ilyen kezelés biztonságosságáról. A szoptató anyák számára is jobb, ha tartózkodnak a szoptatástól az Ambroxol-készítmények használatának időszakában, bár nincs bizonyított eset a gyógyszernek a gyermekek testére gyakorolt negatív hatásaira.

Köhögés elleni inhaláció "Berodual"

Az ambroxol-készítményekkel történő inhaláció sajátosságairól szólva megemlítettük, hogy bizonyos esetekben szükség van hörgőtágítók alkalmazására. A Berodual az ilyen gyógyszerek kategóriájába tartozik. Ez egy nem hormonális, kétkomponensű, összetett hatású gyógyszer: hörgőtágító (az egyik hatóanyag egy irányított görcsoldó), gyulladáscsökkentő, normalizáló (csökken a köpet túltermelése, ami a hörgők elzáródásához vezet), vízelvezetés.

A gyógyszer alkalmazása segít csökkenteni a fájdalmas rohamok számát, megkönnyíti a légzést, megszabadulni a zihálástól. Ezenkívül ezek a hatások az első 20 percben megfigyelhetők.

A Berodual inhalációt a központi és alsó légúti allergiás és fertőző betegségekre írják fel, amelyeket hörgőgörcs kísér, hörgőelzáródással, amelyet gyakran a gyermekek légzőrendszerének gyulladásával diagnosztizálnak.

Inhalációhoz használhat oldatot injekciós üvegekben vagy "Beroduan N" aeroszolt (200 adagra tervezték, ezért kényelmes elsősegélynyújtásként bronchiális asztmában). Az oldat bármilyen inhalátorban használható, kivéve a gőzt. Kerülje a szembe jutást.

Az aeroszolt a séma szerint használják: akut rohamok esetén 2 injekció (belégzés), majd ha nincs hatás, az eljárást megismételjük. Naponta legfeljebb 8 adag használható fel.

A Beodual oldatot bármilyen típusú porlasztóban használják, előzetesen egyenlő arányban keverték össze sóoldattal. A teljes térfogat 3-4 ml. Az inhalációs oldatnak szobahőmérsékletűnek kell lennie.

A köhögés belélegzését a teljes oldat felhasználásáig végezzük, de az orvosok ezt az időtartamot javasolják: felnőtteknek - legfeljebb 7 perc, gyermekeknek - 3-5 perc. Ugyanakkor a gyermekek doha sokkal kevesebb lesz: 6 éves korig - 0,5 ml Berodual, 6-12 éves korig - legfeljebb 1 ml gyógyszert naponta 3-4 alkalommal.

A "Berodual", mint görcsoldó és erős gyógyszer, számos ellenjavallattal rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venni. Görcsoldóként a várandósság 1. és 3. Trimeszterében a kismamákra veszélyes lehet. Szoptatáshoz sem ajánlott.

A gyógyszer hatóanyagai hatással vannak az erekre, összehúzódást okozva, ezért nem használható kardiomiopátiára és tachyarrhythmiára. Óvatosan kell eljárni szív- és endokrin betegségekben, cisztás fibrózisban, prosztata adenomában, zárt szögű glaukómában, hólyagnyak elzáródásában szenvedőknél.

Inhalációs kezelésre a gyógyszer csecsemőkortól késő öregkorig megengedett. Még magasabb hőmérsékleten is használható.

Az eljárás után leggyakrabban szájszárazság érzése van. Egyéni érzékenység esetén köhögés és bőrkiütés lehetséges.

Inhaláció köhögésre "Miramistin" 

A "Miramistin" egy jól ismert antiszeptikum, amely széles hatásspektrummal és nagy hatékonysággal rendelkezik a légúti betegségekben. Ez az egyik legbiztonságosabb gyógyszer, amely kisgyermekek, terhes nők és szoptató anyák, idősek és idősek kezelésére használható.

A "Miramistin" öblítheti az orrát, gargalizálhat, inhalációs oldatot használhat. Ez segít gyorsan megbirkózni egy bakteriális fertőzés által okozott betegséggel vagy egy vírusfertőzés bakteriális szövődménye esetén.

A fertőtlenítőnek nincs köptető, nyálkaoldó hatása, ezért önmagában nem tudja produktívabbá és könnyebbé tenni a köhögést. De a mikrobák és méreganyagaik a nyálkahártya irritációját, gyulladását és szenzibilizációját okozzák, amit a köhögés egyik okának tekintenek. A "Miramistin" segít csökkenteni a fájdalmas támadások számát és elősegíti a gyorsabb gyógyulást. És hogy a köhögés alatti belélegzések köptető hatásúak is legyenek, ajánlatos az antiszeptikumot sóoldattal keverni, ami hidratálja a nyálkahártyát és hígítja a köpetet.

Általában 0,01% -os Miramistin oldatot kell belélegezni. A porlasztókban 4 ml antiszeptikumot vagy 2 ml Miramistint és 2 ml sóoldatot használnak egy eljárásban. A gyermekek adagja általában ennek a fele. Az inhalációt naponta háromszor végezzük, a teljes inhalációs oldat felhasználásával, amelynek szobahőmérsékletűnek kell lennie (erős köhögés esetén felmelegítheti testhőmérsékletre, de nem magasabb).

Inhaláció köhögésre "Ambrobene"

Ez egy népszerű, a médiában széles körben reklámozott gyógyszer, amely a valóságban az ambroxol-hidroklorid származéka, mint a fent leírt Lazolvan. Az "Ambrobene" népszerűségét a hatóanyag nagy hatékonysága és a gyógyszer felszabadulási formáinak széles választéka magyarázza, amelyek közül az egyik inhalációs megoldás. Az azonos formában lévő "Lazolvan"-tól a gyógyszer csak a segédanyagokban különbözik, amelyek mindazonáltal fontosak lehetnek, ha a "Lazolvan" egyik további összetevője intolerancia.

Az Ambrobene inhalációs oldatot köhögés esetén már nagyon korai életkorban használják. Az eljárást nem gőz inhalátorokkal végezzük, 2-3 ml gyógyszer felhasználásával, amelyet sóoldattal 1:1 arányban hígíthatunk a hatás fokozása érdekében. 2 év alatti gyermekeknek 1 ml, 2-5 éves gyermekeknek 2 ml gyógyszer elegendő.

Az inhalációs kezelést naponta 1-2 alkalommal végezzük eljárásonként legfeljebb 15 percig (felnőtteknél) és 5-10 percig gyermekeknél.

A gyógyszer ellenjavallata a bronchiális asztma (bár ebben az esetben a berodual inhaláció megtakarítható), görcsös szindróma és epilepszia. Óvatosság szükséges a gyomorfekély súlyosbodásával, súlyos vese- és májbetegségekkel, a terhesség első trimeszterében, szoptatással.

Hormonális eszközök a köhögésből származó belélegzéshez

A kortikoszteroidok erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek, amelyek inhalációs terápiája nagyon nehéz. Egyrészt gyorsan eltávolíthatnák a légúti nyálkahártya súlyos gyulladását, megkönnyítve a légzést, nedves köhögéssel csökkentve a gyulladásos váladék mennyiségét, megelőzve a hörgőgörcs kialakulását. Másrészt viszont nem kívánatos a népszerű kortikoidok, mint a hidrokortizon, prednizolon, dexazon alkalmazása porlasztókban, mivel a gyakorlatban nem helyi, hanem szisztémás hatást érünk el.

A Pulmicort köhögés elleni inhaláció az egyetlen gyógyszer, amelyet jelenleg porlasztóterápiára ajánlanak. Ez egy helyi gyulladáscsökkentő gyógyszer, sokkal kevesebb ellenjavallattal és mellékhatással.

A gyógyszert permetezésre alkalmas szuszpenzió formájában állítják elő. Alkalmazható száraz és nedves inhalációra bronchiális asztmában, hörgőelzáródásban, kisgyermekeknél fokozott köpettermeléssel járó nedves köhögésben. Gyermekek kezelésére helyi kortikoszteroidot alkalmaznak hörghurut, gégegyulladás, bronchiális asztma, vazomotoros és allergiás nátha, valamint bármilyen köhögés esetén.

A "Pulmicort" csak kompresszor típusú porlasztókban használható. Adagolás felnőtteknek - 1-2 mg (1 ml szuszpenzió 0,25 vagy 0,5 mg hatóanyagot tartalmaz), 1-12 éves gyermekeknek - 0,5-1 mg, 6-12 hónapos csecsemőknek - 0,25 mg naponta kétszer.

Használat előtt a szuszpenziót sóoldattal (terbutalin, szalbutamol, fenoterol, acetilcisztein, nátrium-kromoglikát, ipratropium-bromid oldatok) kell hígítani. A csecsemőknek szánt inhalációs oldat teljes térfogata 2 ml. Idősebb betegeknél eljárásonként 2-4 ml kész készítményt használjon.

A "Pulmicort" nem írható fel hat hónaposnál fiatalabb gyermekek számára, valamint a gyógyszerrel szembeni fokozott érzékenység esetén. A gyógyszer alkalmazása terhesség és szoptatás alatt nem tilos, mivel az inhalációs kezelésnek nincs szisztémás hatása. Az orvosok mégis ragaszkodnak a nagyon körültekintő használatához, különösen, ha kisgyermekekről van szó, akiknek a hormonális gyógyszeres kezelését a legjobb kórházban, egészségügyi személyzet felügyelete mellett végezni.

A gyógyszer gyermekeknél történő hosszan tartó alkalmazása esetén növekedési retardáció lehetséges, de ez inkább a bronchiális asztmában szenvedő gyermekekre vonatkozik, akik rendszeresen használják a Pulmicort aeroszolt napi 400 mcg-nál nagyobb adagokban.

Inhaláció Validol-lal köhögés esetén

Talán ez a köhögéskezelési módszer néhány emberben megzavarodást, sőt felháborodást okoz, de a valóságban az értágító gyógyszer használatának eredménye meglehetősen kiszámítható. Csak arról van szó, hogy hozzászoktunk ahhoz, hogy a "Validol"-t a szívbetegségek és a neurózisok hatékony gyógyszereként tekintsük, ezért nem tudunk azonnal elfogadni másokat, amelyek nincsenek rögzítve a használati utasításban.

A "Validol" belélegzését száraz köhögés kezelésére használják. Úgy gondolják, hogy a készítményben lévő anyagoknak köszönhetően megnyugtatja a légutak nyálkahártyáját, megszünteti a fájdalmas rohamokat, kitágítja az ereket, aktiválja a regenerációs folyamatokat, aminek következtében az ödéma eltűnik és a légutak érzékenysége csökken. Mivel inhaláláskor validol oldatot vagy gyógyszerpárt használnak, a torok lágyul és a köpet elvékonyodik, ami megkönnyíti a köptetést.

A "Validol" tabletták és cseppek formájában kapható, de az első formát főként az inhalációs készítmény előállítására használják, bár ez kevésbé kényelmes. Ebben az esetben a gyógyszer használatának két módja van:

 1. A tablettát porrá őröljük, 400 ml forralt vízhez adjuk és alaposan összekeverjük. Ez a készítmény bármilyen inhalátorban használható, vagy gőzt lélegezhet be egy serpenyő felett.

Felnőtteknek a nagyobb hatékonyság érdekében ajánlatos 7 csepp jódot és 1 teáskanálnyit hozzáadni az oldathoz. Szóda. A belélegzést a választott módszertől függően 5-15 percig végezzük.

Gyermekeknek ajánlott csökkenteni a gyógyszer adagját: 1 tabletta 1 liter vízhez. Az inhaláció időtartama 2-3 perc.

 1. Köhögésből származó gőz inhalálására serpenyőben a tablettákat más módon is fel lehet használni. Adjunk hozzá néhány Validol tablettát a burgonyaleveshez, és lélegezzünk be gőzt 5-10 percig.

Különféle források azt tanácsolják, hogy egyéni intolerancia hiányában hagymahéjat vagy eukaliptusz infúziót adjunk a forró Validol oldathoz.

Nehéz megmondani, hogy ki és mikor találta fel ezt a köhögés elleni küzdelem módszerét, és nem valószínű, hogy orvos tanácsot adna ebben (bár voltak ilyen esetek), de hatékony gyógyszerek hiányában ki lehet próbálni. Az inhalációhoz használt alacsony dózis valószínűleg nem károsítja az egészséget, de alternatív megoldások hiányában vagy a tisztán házi gyógymódok hatástalansága esetén mégis enyhítheti az állapotot.

Az inhaláció hatékonyságának és biztonságosságának feltételei

A köhögés belélegzése a fájdalmas tünet kezelésének egyik leghatékonyabb módja, amelyet számos betegség esetén alkalmaznak. A gyógyszert gőzeljárások vagy inhalátorok segítségével közvetlenül az érintett területre juttatják, ahol az első percektől kezdve hatni kezd. A gyógyszer szájon át történő bevételekor időnek kell eltelnie, amíg a gyógyszer átjut a gyomor-bél traktuson, és a vérárammal eljut a légzőszervekhez.

A gyógyszerek és alternatív szerek megfelelő megválasztásával, valamint az ajánlott adagok figyelembevételével az ilyen kezelésnek nem lesz szisztémás hatása, ami elkerüli a kellemetlen mellékhatásokat. Ez biztonságosabbá teszi az eljárást, mint a hatékony köhögés elleni gyógyszerek szájon át történő bevétele.

De az eljárásnak vannak hátrányai is a végrehajtás bizonyos pillanataiban.

A köhögés elleni inhaláció felnőttek számára könnyen elvégezhető, függetlenül attól, hogy milyen típusú eljárást választ. A gőzinhaláció kiválasztásakor azonban emlékeznie kell arra, hogy a magas hőmérsékletű gőz a bőr és a nyálkahártya égési sérüléseit okozhatja, ezért nem szabad túlságosan lehajolni a gyógyító húsleves fazék fölé.

A dohányosoknak mind a belélegzés előestéjén, mind azt követően tartózkodniuk kell kedvenc tevékenységeiktől, arról nem is beszélve, hogy az eljárást nem lehet megszakítani egy füstszünetre. Ideális esetben a légzőszervi betegségek kezelése egészséges életmóddal jár, legalább a terápia időtartama alatt.

A gyermekek köhögés elleni inhalációját felnőtteknek kell elvégezniük: egészségügyi személyzetnek vagy szülőknek. El kell magyarázniuk a gyermeknek, hogy a maszknak nem kell mélyet lélegeznie. Az idősebb gyerekeknek meg lehet magyarázni, hogy köhögéskor szájon keresztül kell belélegezni, nem beszélhet és nem engedheti magát az eljárás során.

Annak érdekében, hogy a baba sokáig nyugodt maradjon, bekapcsolhat nyugodt zenét, könnyű rajzfilmet, vagy egyszerűen csak elolvashat egy érdekes könyvet. Általában ez elegendő az eljárás 5-10 percéhez.

Ha egy gyermek fél, ami gyakran megtörténik, amikor először ismerkedik meg egy inhalátorral, akkor a kezelési folyamatot lefordíthatja játékformába, vagy nyugodtan beszélgethet a babával, mesélve egy mesét egy bátor fiúról / lányról, aki nem félt semmitől., így egy kedves porlasztó segített nekik megbirkózni a gyerekek ellenségeivel: gonosz köhögéssel és káros fúvókákkal.

A csecsemők kezelésére jobb, ha olyan inhalátort használnak, amely lehetővé teszi az eljárást fekvő helyzetben. Ha a baba szemtelen, a belégzést akkor lehet elvégezni, amikor a gyermek elalszik.

Gyerekeknek csak akkor lehet gőzkezelést végezni, ha megtanulják megérteni és betartani a szüleik által elmondott szabályokat. Például csukja be a szemét, miközben a gőz fölé hajol, ne dőljön le, és ne játsszon. Egy hiperaktív gyerek egyszerűen megfordíthat egy tál forrásban lévő vizet. Egy törülközővel letakart baba elveszítheti az eszméletét, és nem tudni, hogyan végződhet másként a szülők ilyen gondatlansága.

A porlasztó a legjobb inhalációs eszköz csecsemők, kisgyermekek, óvodások és általános iskolás gyermekek számára. De ebben az esetben szigorúan be kell tartania az orvos ajánlásait. A hörgőgörcs a kisgyermekek csapása, ezért ha az orvos hörgőtágítós inhalációt ír elő a köptetőszerrel végzett beavatkozás előtt, akkor azt el kell végezni.

Ugyanez mondható el a hormonális szerekről, amelyek megakadályozzák a hörgőelzáródást. Ne feledje, hogy a csecsemők még mindig nem tudják, hogyan kell normálisan kifújni az orrot, és felköhögni a hörgőkben felgyülemlett váladékot, ami azt jelenti, hogy fennáll a hörgők elzáródásának veszélye, ami megakadályozza a normális légzést.

Általában az inhalációs eljárásokat legfeljebb 5 napig végezzük, de ha az orvos hosszabb tanfolyamot ír elő, ezt figyelembe kell venni.

Az orvosok köhögés elleni inhalációt írnak fel terhes nők számára a köptetők, nyálkaoldók és antimikrobiális szerek szájon át történő bevétele helyett. Az inhalációs kezelés során a hatóanyag kis része a vérbe kerül, így csökken a gyermekre veszélyes szisztémás reakciók kockázata.

A legtöbb alkalmazott gyógyszer viszonylag biztonságos a terhesség alatt, kivéve a hörgőtágítókat. Itt nagyon óvatosnak kell lenni, mert a gyógyszereknek is lehet valamilyen szisztémás hatása, pl. Lazítsa meg az izomizmokat a légzőrendszeren kívül. A terhesség korai szakaszában ez vetélést okozhat. Ezért a várandós anyák semmilyen esetben sem vehetnek részt semmilyen kezelésben anélkül, hogy orvoshoz fordulnának.

A gőz belélegzése során óvatosan kell eljárni. Önmagában egy pár burgonya, szóda vagy gyógynövényes főzet nem jelenthet veszélyt, ha nem bizonyos összetételükben lévő anyagok intoleranciájáról beszélünk, de a párolgásra adott reakció egy leendő anyánál kiszámíthatatlan lehet.

Ne használd túl az illóolajokat. Némelyikük a köhögés kezelésén túl a méh izmait is képes befolyásolni, ami a terhesség első hónapjaiban és utolsó heteiben a legveszélyesebb.

Az eljárás első alkalommal történő végrehajtása során gondosan figyelemmel kell kísérnie állapotát (vagy a gyermek állapotát). A helyzet az, hogy egyéni érzékenység nemcsak a növényi kivonatokra és észterekre, hanem a gyógyszerkészítményekre is jellemző. Ráadásul nagyon nehéz előre látni egy ilyen reakciót.

Ha a köhögésből származó belélegzés során a betegnek bármilyen gyanús tünete van: az arca kipirosodik, nehéz lélegezni, orrfolyás jelentkezik, vagy felerősödik a köhögés stb., az eljárást le kell állítani és orvosi intézményhez kell fordulni.

Az inhalációs készítmények elkészítéséhez használt bármely eszköznek megvannak a maga ellenjavallatai, amelyeket figyelembe kell venni. Különös figyelmet kell fordítani erre a szív-, vese-, máj-, endokrin-rendszeri betegségekben, zárt zugú glaukómában és bizonyos veleszületett rendellenességekben szenvedőknek.

A hatékony köhögés-inhaláció azok, amelyek figyelembe veszik az összes árnyalatot: a köhögés típusát, a szervezet egyéni reakcióit a gyógyszerekre, a biztonságos adagolást és a belélegzés követelményeit, mind a gőzt, mind a porlasztót.

Ellenjavallatok az eljáráshoz

A köhögésből származó belélegzés ellenjavallata az a tényező, amely elsősorban mindenféle szövődmény kialakulását okozza. Ha ezeket nem veszik figyelembe, egy hatékony orvosi eljárás a beteg állapotának romlását okozhatja. Ebben az esetben a belélegzés előnyei összemérhetetlenek a lehetséges károkkal.

De milyen esetekben nem javasolják az orvosok az inhalációs kezelést:

 • magas testhőmérséklet a betegben,
 • orrvérzésre való hajlam és ezeknek a kórtörténete (ez inkább a nátha belélegzéséről és gőzkezelésekről szól),
 • légzési elégtelenséggel szövődött kardiovaszkuláris patológiák,

Szintén óvatosnak kell lenniük szívritmuszavarban, magas vérnyomásban, artériás és szívelégtelenségben, veleszületett érgyengeségben, agyi érelmeszesedésben szenvedőknél, valamint a közelmúltban stroke-on vagy szívinfarktuson átesettek esetében. Elvileg az ilyen emberek számára nem tilos a porlasztóval történő belélegzés, mivel ebben az esetben még a légzés is a szokásos mélységgel és ritmussal rendelkezik. De az értágulatot elősegítő gőzeljárások helyrehozhatatlan károkat okozhatnak.

Az inhalációs eljárások (különösen egy porlasztó segítségével, amely a terápiás oldatok legkisebb részecskéit állítja elő, amelyek behatolnak az alsó légutakba) nem hajthatók végre embereken:

 • súlyos tüdőgyulladással
 • mellhártyagyulladás,
 • súlyos tüdőelégtelenségben,
 • légúti polipózis,
 • tüdővérzések és az ezekre való hajlam,
 • visszatérő pneumothorax.

Súlyos állapotokról beszélünk, amikor az inhaláció jótékony hatása ellentétes hatású lehet, pl. Rontja a beteg állapotát. Az ilyen betegeket kórházi körülmények között kell kezelni.

Az olajinhalációt nem végezzük porlasztóval két okból: azért, hogy ne rontsa el a drága eszközt, és ne károsítsa magát. Az a tény, hogy az alsó légutakba kerülő olajrészecskék kiválthatják az olajos tüdőgyulladás kialakulását. Ez az egyik szövődmény az eljárás után, amely a hatékony megoldás és a kezelési módszerek helytelen megválasztásával történik.

Az olajokat nem használják a tüdő kezelésére. Előnyben részesítik a felső légúti megbetegedések, hörghurut és tüdőgyulladás esetén, érdemes más gyógymódokra is figyelni. Gőzbelégzésnél a részecskék nagyobbak és nem hatolnak be olyan mélyen, ezért gyógyászati célokra használják őket.

Ami a gyermekeket illeti, rendkívül óvatosan kell végrehajtaniuk az eljárást. Nem hiába ragaszkodnak az orvosok ahhoz, hogy a csecsemőket csak kórházi körülmények között kezeljék.

Betegség alatt a kisgyermekek kedélyesek, nyugtalanok lehetnek, sírhatnak és megfordulhatnak. Ebben az állapotban a köhögésből származó belélegzés nem végezhető el. Jobb megvárni, amíg a gyermek megnyugszik és elalszik.

Felnőtteknél és gyermekeknél a magas testhőmérséklet minden belélegzés ellenjavallata. De itt a hőmérsékleti határértékek eltérőek lehetnek. A gőzinhaláció már 37,2-37,5 fokos hőmérő mellett nem javasolt. De a porlasztóval végzett eljárást el kell halasztani, ha a hőmérséklet átlépi a 37,5-38 fokos határt. Igaz, az antibiotikumokkal történő belélegzés még nagyobb arányban is elvégezhető, ami hozzájárul a hipertermia elleni küzdelemhez.

Mindenkinél közös, bár relatív ellenjavallat az inhalációs készítmény összetevőinek egyéni intoleranciája. De ez ellen nem lehet mit tenni, ráadásul az inhalációs megoldások választéka elég nagy (beleértve az abszolút biztonságos ásványvizet is), hogy a legoptimálisabbat válasszuk ki közülük.

És egy pillanat. Az eljáráshoz jobb egy kompozíciót választani. Ne keverje össze a különböző gyógyszereket egy oldatban orvosi rendelvény nélkül. A gyógyszerkölcsönhatások gyengíthetik a gyógyszerek hatását és növelhetik a mellékhatások valószínűségét.

Ezenkívül fontos megérteni, hogy pontosan milyen hatással van a választott gyógyszer. Nyálkaoldók és köptetők előtt hörgőtágítókat kell alkalmazni. De a köhögéscsillapító gyógyszereket ez utóbbiakkal egyáltalán nem szabad kombinálni a reakciók antagonizmusa miatt.

Az eljárás utáni következmények

Az inhaláció az egyik leggyakoribb köhögési eljárás. Népszerűségüknek számos oka lehet. Az egyik az, hogy nem kell olyan gyógyszereket inni, amelyek egy dolgot kezelnek és másokat megbénítanak. Még a gyógyszertári készítmények is túlnyomórészt helyi hatásúak, és nagyon kis mennyiségű gyógyászati kémia kerül a vérbe, ami nem képes károsítani a szervezetet. Az eljárások megfelelő megközelítésével minimális a létfontosságú szervek szövődményeinek (szisztémás hatás) és egyéb kellemetlen következmények kockázata.

Az inhaláció népszerűségének másik oka egy gyors intézkedésnek tekinthető, mivel a "gyógyszert" közvetlenül a lézióba táplálják. Már az első eljárás után észrevehető megkönnyebbülés tapasztalható. A rohamok kevésbé fájdalmasak, a légzés könnyebbé válik, a torok lágyul. Igaz, belélegzés közben és közvetlenül utána a köhögés fokozódhat, de a köpet könnyebb kiválása miatt nem lesz kimerítő.

Az a tény, hogy a köhögés belélegzéstől erősödik, nem tekinthető rossz jelnek. Ez természetes folyamat, hiszen mi magunk stimuláltuk a hörgőváladék elválasztását, a köpet elfolyósodását, a légutak mozgékonyságát. Természetesen a tünet súlyosbodott, de jobb, mint egy terméketlen köhögéstől szenvedni. Köhögésre azért van szükség, hogy a hörgőkből és a tüdőből eltávolítsanak mindent, ami akadályozza a normális működésüket.

Egy másik dolog, ha a köhögés mellett egy személy fulladozni kezdett, ami bronchospasmusra, hörgőelzáródásra vagy súlyos allergiás reakcióra utalhat, amelyet angioödéma kísér. Ezek a tünetek általában már a köhögés belégzésekor jelentkeznek, ami az eljárás leállítására és a veszélyes tünetek enyhítésére irányuló intézkedések megtételére utal.

Leggyakrabban kellemetlen következményeket észlelnek a gőzeljárások után. A túl forró víz használata (60 fok felett, gyerekeknek 40-45 fok felett), a gőzforrástól kis távolságra, az eljárás során nyitott szemek, a túl mély légzés belégzéskor, a túlzott pakolás, a levegő hozzáférésének korlátozása megterhelő. Súlyos szövődményekkel. Köztük az arc, a szem nyálkahártyájának, a garatnak és a gégenek égési sérülései, oxigénhiány miatti eszméletvesztés, szívbetegségek súlyosbodása, orrvérzés. Mindez elkerülhető, ha ismeri az intézkedést, és tudatosan kezeli az eljárást.

Az eljárás után gondoskodni

Az orvosok szerint a kezelés eredménye nem csak attól függ, hogy milyen gyógyszereket szedünk és milyen eljárásokat végzünk, hanem attól is, hogy ezután mit teszünk. Az eljárás utáni gondozás nem kevésbé fontos, mint maga az eljárás, de sokan egyszerűen nem figyelnek erre, mivel nem tartják olyan fontosnak. Innen származik a köhögés belélegzése utáni helytelen cselekvések által okozott szövődmények második csoportja.

Mi történik, ha a gőz belélegzése után azonnal beszívja a fagyos téli levegőt? Semmi jó. Minden belélegzés bizonyos terhelést jelent a légúti nyálkahártyára, amely átmenetileg érzékenyebbé válik bármilyen hatásra, beleértve a negatívakat is. Így a sétákat legalább egy órával el kell halasztani, télen pedig még többet.

Ne kombinálja a kezelést a sporttal. A beavatkozás után azonnali fizikai aktivitás káros, mert legyengíti a szervezetet, amely már az öngyógyításra fordított energiát. Az edzés közbeni aktív légzés szédülést, eszméletvesztést, eszméletvesztést okozhat. Lehetőséget kell adni a szervezetnek 1-1,5 órán belül a gyógyulásra, utána mutatnia kell valamilyen aktivitást.

A dohányzás egy hasznos eljárás hatását „nem”-re csökkentheti, sőt egyes gyógyszerek esetében az eljárások ilyen kombinációja elfogadhatatlan. Hagyja pihenni a tüdejét, legalább a betegség idejére.

Mivel az eljárás vége még nem a kezelés vége (egy ideig a légutakba került gyógyszerszemcsék tovább működnek), a táplálékfelvételt is el kell halasztani másfél órával. Az éhség elkerülése érdekében az orvosok köhögés utáni belégzést javasolnak 1-2 órával étkezés után, és a következő étkezést ugyanabba az időközbe helyezik az ülés után. Ez egy normális intervallum az egészséges gyomor számára.

Ha nem tartja be az ajánlásokat, az inhaláció hatékonysága csökken (a gyógyszernek nincs ideje normálisan hatni, különösen, ha antibiotikumról van szó), és kellemetlen tünetek jelentkezhetnek a gyomor-bél traktusból: hányinger, hányás, nehézség a hasban..

Ideális esetben a legjobb lefeküdni pihenni. Hagyja, hogy a gyógyászati részecskék továbbra is végezzék munkájukat, segítve a szervezet gyógyulását. Aludhat egy keveset, vagy csak feküdhet anélkül, hogy megerőltené az izmait és a fejét. Nincsenek hőmérséklet-ingadozások vagy változó körülmények. Készítse el magát arra, hogy a lehető leghamarabb felépüljön a betegségből, és a betegség ellenére ne térjen vissza gyorsan a megszokott tevékenységeihez.

Vélemények

Az inhalációs köhögéskezelés általános gyakorlat, amelyet még az orvosok is betartanak. Ez a fajta hatékony terápia alkalmazható felnőtteknél, gyermekeknél és időseknél. Várandós anyák és szoptató nők számára egyaránt elérhető, helyettesítve a szintetikus drogok lenyelését, amelyek károsíthatják a növekvő gyermek szervezetét.

A köhögés elleni inhalációt különböző módszerekkel, különböző inhalációs összetételekkel lehet végrehajtani: ásványvíz, gyógynövényfőzetek, szódaoldat, illóolajok, gyógyszerkészítmények. A különböző készítmények hatékonysága eltérő lehet, ami bizonyos mértékig az eljárás felülvizsgálatának nagy eltéréseinek köszönhető.

Például az ásványvíz és a sóoldat puhítja a torkot, és csak enyhén hígítja a köpetet, így nem várható tőle iszonyatos hatás. De az Ambroxol markáns köptető hatásával (erő megerőltetés nélkül is) már komolyabb betegségek esetén is alkalmazható, például antibiotikummal kombinálva, aminél megkönnyíti a munkát.

Minden ember teste egyedi, így a köhögésből származó leghatékonyabb belégzésre is eltérő lehet a reakció. Valaki elégedett az eredménnyel, míg mások nem látnak kifejezett hatást. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy el kell hagyni a hatékony eljárást. Lehet, hogy változtatni kellene az inhalátor összetételén?

Néha találhat olyan véleményeket, amelyekben az anyák panaszkodnak, hogy belélegzés után a gyermek rosszabbodott, a köhögés felerősödött, a gyermek rossz. Nincs semmi meglepő. Egy kisgyerek még nem tud normálisan köhögni, ezért a köpet felhalmozódása miatti fokozott köhögési késztetés kimerítheti. Az ambroxolt már korai életkortól engedélyezték, és utána a köpet gyakran köhögés nélkül is távozik. Valószínűleg érdemes megfontolni ezt a lehetőséget.

A beavatkozás utáni gyermek állapotának romlása a nem megfelelő ellátással is magyarázható. A sétákat és az aktív játékokat egy ideig el kell halasztani, és ha ez nem történik meg, akkor valószínűleg a betegség előrehalad, és akár szövődményeket is okozhat. A legyengült test könnyű prédája a mikrobáknak.

A szakemberek körében az a vélemény alakult ki, hogy nincs hatástalan inhaláció, hibás a megvalósításuk: a gyógyszer deklarált hatásának ellentmondása a beteg valós szükségleteivel (például köhögéscsillapítók alkalmazása a beteg állapota közepette). A légúti gyulladásos folyamat), az oldatok és az eljárás nem megfelelő elkészítése, az ellenjavallatok és az inhaláció utáni gondozási követelmények figyelmen kívül hagyása. Bizonyos helyzetekben elegendő a gyógyszer megváltoztatása, amelyre a szervezet érzékenysége vagy megnövekedett, vagy éppen ellenkezőleg, rendkívül alacsony.

Ahhoz, hogy a köhögés belélegzése meghozza a várt hatást, komoly orvosi eljárásként kell kezelni, amelynek megvannak a maga követelményei és korlátai. Betartásuk nemcsak a fájdalmas tünet megszüntetését garantálja, hanem a gyors gyógyulást is kis erőfeszítéssel, ami azonban nem zárja ki a szövődmények kockázatát minimálisra csökkentő egyéb kezelési módszerek komplex alkalmazását.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.