^

Egészség

A
A
A

Jód a vizeletben

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A vizeletben a jódkiválasztás referenciaértéke (normája) 100-500 μg / l.

A jód a nyomokban jelen van a természetben. Az ivóvízben a jód tartalma elhanyagolható, így a nyomelemek nagy része táplálékkal belép az emberi testbe. A legmagasabb jódkoncentráció a tenger gyümölcseiben (kb. 800 mcg / kg); különösen gazdag jódhéjban. Sok jód a halolajban. Általában a jód forrása a szervezetben a tej, a tojás, a hús és a szemek. A jód szükséges napi bevitele az ember korától függ, ami 40 mg / nap csecsemőknél és 150 mg / nap felnőtteknél. Terhesség alatt a jód iránti igény körülbelül 200 μg / napra nő.

A jódot jódot tartalmazó jód az emésztőrendszerbe szívódik fel. A vérből könnyen behatol különböző szervekbe és szövetekbe, részben lipidekben. A jód legjelentősebb része (legfeljebb 10-20%) szelektíven szívódik fel a pajzsmirigyben. A jód elválasztását a szervezetből elsősorban a vesék végzik (70-90% -ig).

Miután belépett a vér szervetlen jódot aktívan megfogja a pajzsmirigy, ahol a koncentráció 30-40-szer nagyobb, mint a vérben. Koncentrált pajzsmirigy jodid oxidálódik molekuláris jód, ami gyorsan kötődik maradékainak tiroglobulin, alkotó monoiodotyrosine és dijód (fázis beépülését jód). A kondenzációs lépésben a két dijód egyesület fordul elő a kialakulását T 4 vagy az egyik, és egy mono- dijód alkotnak T 3. A fő tényező, amely szabályozza a szintézisét a pajzsmirigy hormonok - a pajzsmirigy stimuláló hormon (TSH). Ez érinti minden szakaszában jód metabolizmus: fokozza a képességét, a pajzsmirigy a jód a koncentrátum vér, gyorsítja képződését hormonok és jódozását a tiroglobulin molekula megváltoztatja helyeken tiroglobulin jódozását preferenciális kialakulását T 3 és aktiválja cisztein katepszinek és proteázok, amelyek hasítják a tiroglobulin.

A szervezet jódhiánya miatt a pajzsmirigyhormonok termelése elégtelenné válik, ami számos következménnyel jár együtt, amelyet a "jódhiányos állapotok" kifejezés kombinál. Ilyen következmények közé tartozik a köhögés, a hypothyreosis, a fejlődési késleltetés, a reproduktív rendellenességek stb.

A bevitt jód legfeljebb 90% -a jelenik meg a vizeletben, ezért a jód kiválasztása a vizeletben jódtartalommal korrelál. A jód koncentrációja a vizeletben indikátorként szolgálhat, amely megfelelően tükrözi a fogyasztását. Számos tanulmány kimutatta, hogy a jód koncentrációja a vizelet egy részében jól korrelál a jód szintjével a napi vizeletben. Mindazonáltal a jódszintek az egyénekben naponta és akár napközben is változnak, és ezért nem tükrözik a jód hozzáférhetőségét a lakosság egészében. A vizeletben lévő jód vizsgálata csak epidemiológiai vizsgálatokra alkalmas. A minimális számú mintát kell lennie legalább 60 Ezzel kapcsolatban a rendkívül egyenlőtlen elosztása a jód szintje a vizeletben alanyok jobban értékeli a medián jód a vizeletben, nem pedig az átlagos értéket. Ha a medián meghaladja a 100 mcg / l értéket, ebben a populációban nincs jódhiány.

A jódhiányos rendellenességek nemzetközi bizottsága és a WHO a jódhiány középértékét három súlyossági szintre osztja a vizelet jódszintjeinek átlaga: 99-55 μg / l - enyhe; 49-20 μg / l - mérsékelt; kevesebb, mint 20 μg / l - nehéz. Ha a jód túlzott mennyisége belép a normális pajzsmirigy funkciójú személy testébe, a pajzsmirigyhormonok szintézise átmenetileg (kb. 48 óra) csökken. A jód akut gátló hatását a pajzsmirigyhormonok szintézisére Wolf-Chaikoff hatásnak nevezik, és magában a pajzsmirigyben jódkoncentráció növekedésével jár. Ezután a nagy mennyiségű jód folyamatos bevitele ellenére a pajzsmirigyhormonok szintézisét helyreállítják, euthyroid állapotot biztosítva (a jodid levágásának csökkenése miatt). Annak ellenére, hogy ilyen adaptív mechanizmus létezik, a jód feleslege hypothyreosisot okozhat a fogamzóképes betegeknél vagy anélkül, valamint a hyperthyreosisban.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.