^

Egészség

A
A
A

Időskorúaknál a székrekedés

 
, Orvosi szerkesztő
Utolsó ellenőrzés: 19.11.2021
 
Fact-checked
х

Minden iLive-tartalmat orvosi szempontból felülvizsgáltak vagy tényszerűen ellenőriznek, hogy a lehető legtöbb tényszerű pontosságot biztosítsák.

Szigorú beszerzési iránymutatásunk van, és csak a jó hírű média oldalakhoz, az akadémiai kutatóintézetekhez és, ha lehetséges, orvosilag felülvizsgált tanulmányokhoz kapcsolódik. Ne feledje, hogy a zárójelben ([1], [2] stb.) Szereplő számok ezekre a tanulmányokra kattintható linkek.

Ha úgy érzi, hogy a tartalom bármely pontatlan, elavult vagy más módon megkérdőjelezhető, jelölje ki, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Az időseknél a székrekedés - a széklet késleltetése több mint 48 órát, anélkül, hogy elégedetlen lenne a székletürítésről, kis mennyiségű sapka (kevesebb, mint 30,0 / 72 óra).

Idős betegeknél a következő székrekedési csoportok különböztethetők meg:

 1. táplálkozási;
 2. neurogén;
 3. hipodinámiás;
 4. proktohennыy;
 5. mechanikus;
 6. a vastagbél rendellenességei miatt;
 7. orvosi;
 8. endokrin;
 9. a víz és az elektrolit metabolizmus megsértésével.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Mi okozza a székrekedést az idős emberekben?

Az időseknél a kábítószer okozta székrekedés ganglioblokatorov, antikolinerg szerek, nyugtatók és nyugtatók, antacidák és diuretikumok, hashajtók (hosszú) és fixálószerek alkalmazásával történik.

Az idősebbek hasmenése és székrekedése különböző szerves betegségek jele lehet, vagy funkcionális lehet. A funkcionálisan okozott hasmenés idős és idős emberekben viszonylag ritka, a szabály alóli kivételként.

Gyakran megfigyelhető az idősek organikus okok nélkül kialakuló székrekedése. Az idősebb nőknél gyakrabban fordul elő. A funkcionálisan okozott székrekedés gyakran akkor fordul elő, ha több tényező kombinációja is van: az élelmiszer-fogyasztás, a gyenge növényi rost, a fizikai aktivitás korlátozása, a medencefenék izomzatának és a hasfalnak a gyengülése, a membrán összehúzódási képességének csökkenése, a vastagbél intra-hasi nyomásának és izomtónusának csökkentése (atonic székrekedés) vagy a hangszín növelése vastagbél (spasztikus székrekedés). Emésztőrendszeri székrekedés: az alacsony salakú finomított élelmiszerek tartós használatával fordul elő. A tejet gyakran termékként jelzik. Az intesztinális daganatokban szenvedő betegeknél mechanikai székrekedés alakul ki, a cicatricialis genezis vastagbélének szűkülése, külső mechanikai nyomás stb.

Idősekben a vastagbél rendellenességek következtében kialakuló székrekedés a veleszületett megacolonnal rendelkező egyéneknél jelentkezik. Ugyanakkor a vastagbél evakuálási funkcióját a korai serdülőkor megzavarja, és az életkorban a székrekedés egyéb okai mindig csatlakoznak, és általában nincs független széklet.

Az idősek endokrin székrekedése myxedema, hyperparathyreosis, hypophysis betegségek, cukorbetegség, menopauza, feochromocitoma és más betegségek esetén fordul elő.

Időskori székrekedés a víz- és elektrolit-anyagcsere zavarai miatt. Idős és idős embereknél ez megfigyelhető szív- és veseelégtelenség jelenlétében, ödémával, aszciteszel, kolesztázissal és elégtelen folyadékbevitelsel.

Az időseknél a hypodynamic székrekedés hosszabb ágyas pihenéssel rendelkező betegekben található. A gerontológiai gyakorlatban krónikus lehet. Néha a bélmozgás csökkenése és a betegség elégtelen fizikai aktivitása és izmok gyengesége miatt a székletürítés megsértése.

Az idős emberek neurogén székrekedése meglehetősen gyakori. Ez a bélmotilitás szabályozásának idegrendszeri rendellenességeihez kapcsolódik az idegrendszer bármely szintjén. Egy nagyon gyakori neurogén székrekedés a diszkinetikus. A székletüregben a széklet felhalmozódása nyomást és fájdalmat okoz a bal oldali csípő régióban.

Az idősebbeknél a proctogén székrekedés a végbélben, az aranyérben, az anális hasadékokban előforduló daganatokkal fordul elő, amelyek gyakran a tartós kemény széklet okai.

A 60 évesnél idősebb betegek többszörös székrekedése több ok miatt következik be, ezért tartós és makacs természet.

A székrekedéssel küzdő idős és idős emberek széklet inkontinenciát, a belek mechanikai elzáródását, a vizeletretenciót, a rektális vérzést tapasztalhatják.

Időseknél a székrekedés kezelése

Érvényes egyéni étrend. Az étrendben az injekció beadása: savanyú termékek, friss tejföl, növényi olaj, hajdina gabonafélék a hajdina és a köles dara, a búza kenyér, korpa, sárgarépa és répa hozzáadásával (nyers és főtt), aszalt szilva és egyéb szárított gyümölcsök főzése. A fermentációs termékek nem tartoznak ide: hüvelyesek, alma és szőlőlé, illóolajokban gazdag zöldségek (retek, fokhagyma, retek, hagyma), teljes tej. Az ásványvizet (Essentuki 4 és 19, Slavyanovskaya, Nurly, Jermuk stb.) 1 csésze hideg formában 1 órával az étkezés előtt 2-3 alkalommal naponta. A bél fokozott motoros működése esetén az ásványvizeket hő formájában használják. A normál reflex helyreállítására irányuló intézkedések: a beteg szokásos feltételeinek megteremtése és a bélmozgás ideje.

A vastagbél diszkinézia terápiás hatásai:

 • hipomotoros diszkinézia esetén a bél perisztaltikát stimuláló szerek (metolopradmid, 10 mg napi 2–3 héten keresztül propulside);
 • spasztikus diszkinézia, M-antikolinerg szerek (gastropin, metacin) myotrop antispasmodikumok (nem spa, papaverin);
 • a bél mikroflóra, bifidumbacterin, bifikol bactisubtil, lactobacterin normalizálására szolgáló gyógyszerek alkalmazása.

Szigorú jelzések a hashajtók (rövid idő alatt) és a beöntés használatára vonatkozóan. A hatásmechanizmus szerint az idősek székrekedésére szolgáló hashajtó szerek a következőkre oszlanak:

 1. a bélreceptorok kémiai irritációját okozó szerek: senna, homoktövis, rebarbara, gunulx, fenolftalein, ricinusolaj;
 2. a víz abszorpciójának gátlását jelenti: nátrium-szulfát, magnézium-szulfát, só Karlovy Vary, portopak, normase;
 3. a bél tartalmának növelésére szolgáló eszközök: korpa, agar, metil-cellulóz, tengeri moszat;
 4. a széklet tömegének lágyulását és csúszását elősegítő eszközök: vazelin és mandulaolajok, folyékony paraffin, kontakt eszközök (glicerin, „pezsgő gyertyák”).

Általános ajánlások az idősek számára: a megfelelő fizikai aktivitás módja, a légzésgyakorlatok rendszeres gyakorlása, az elülső hasfal és a medencefenék izmainak képzése.

A kontraindikációk figyelembevételével fizioterápiás eljárásokat lehet alkalmazni: ultraibolya besugárzás, elektroforézis (hipermotoros dyskinesiával - magnéziummal vagy görcsoldó szerekkel, hypomotoros dyskinesiával - kalciummal), iszap alkalmazások stb.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.